FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, ziju v zahranici a mam firmu v CR. Kde a jak mohu zjistit zda za moji firmu jednatel nalezite zaplatil vsechny dane z prijmu.Dekuji.
Dobrý den, prosím mohli byste mi poradit? Potřebuji zaúčtovat náhradu zboží, které jsme dodali k zákazníkovi místo poškozeného zboží v záruce. Kam účtovat spotřebu tohoto náhradního zboží???? 518 nebo 549???? Děkuji moc Lucka
Dobrý den, děkuji za odpověď ze dne 1.3. Měla bych ještě jeden dotaz, pokud byla nemovitost vedená v účetnictví, tak se daň z příjmu počítá pouze z toho, co je vedeno jako zůstatek v účetnictví nebo z celé částky získané prodejem? Lze uplatnit odpočet výdajů paušálem? Děkuji Horáková
dobrý den, společnost s.r.o. byla založena notářským zápisem dne 20.5.2009 a zapsána do obchodního rejstříku dne 17.8.2009. ke kterému dni otvírám účetní knihy? Společnosti vznikly se založením výdaje ( za notáře, ověření, kolky) s daty od založení firmy 20.5.2009 do 17.8.2009, kdy byla společnost zapsána do obchodního rejstříku. Mohu tyto doklady použít jako daňové doklady této společnosti a s jakým datem?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na cestovní příkazy - vyúčtování pracov.cesty do zahraničí firemním autem.Silniční poplatky,spotřebu PHM,ubytování - účtovat vše na ú.512 nebo rozlišit dle druhu nákladů/např.silniční popl. na ú.538,PHM ú.501/? A stravné-diety vyplácet podílově podle počtu hodin v zahraničí,nebo celou částku,i když není v zahraničí celý den-např.Rakousko - částka 45 EUR,návrat v 10.hod následující den vyplácet 11,25 EUR.Děkuji za odpověď
Dobrý den, s ženou jsme manželé 3 roky a již přes 4 roky žijeme v domě, jehož je ona majitelkou z 1/2. Její sestra se majitelkou druhé 1/2. Manželčina sestra žila v tomto domě x let a asi před rokem se odstěhovala. Součástí domu je i pozemek. Teď nám manželčina sestra daruje část tohoto pozemku. Moje manželka spadá do II. skupiny příbuzenského vztahu a tudíž je z platby daňě osvobozena. Do které skupiny spadám já? Jelikož žiji v tomto domě, ke kterému pozemek zatím náleží, více než jeden rok, spadám rovněž do II. skupiny? Předem velice děkuji za odpověď. S pozdravem Tomáš Kaluža
Dobrý den, mám dotaz ohledně postupu vyplnění dodatečného daňového přiznání za rok 2008. Podnikatel se rozhodl, že za rok 2009 bude uplatňovat výdaje procentem. Z toho důvodu musí podat výše uvedené daňové přiznání. Musí do něj zahrnout i nesplacený závazek z roku 2008? Jiné případy se jej netýkají protože zásoby na základě typu živnosti nemá a pohledávky také ne. V případě, že ano musím závazek přičíst k výdajům . Mohu jej zapsat do tabulky E v příloze č.1 nebo přímo přičíst do řádku 102 uvedené přílohy. Jak vyplnit oddíl 6.Dodatečné DAP. Vzhledem k tomu, že si podnikatel v řádném daňovém přiznání roku 2008 uplatnil slevu na dani "na sebe" a na nepracující manželku tak mu již v tuto chvíli vyšla daň po uplatnění slev 0,- . Navíc má dvě děti tudíž využil uplatnění daňového bonusu ve výši 21 360.- . Konečná daňová povinnost byla tedy -21 360,-. Kam tuto částku v oddíle 6 napsat. a musí se podávat dodatečné přiznání i v tomto případě když se konečná daňová povinnost nemění? Děkuji za odpověď. Petr Horsak
Dobrý den,prosím o radu, OSVČ (vedl.činnost + zaměst.) podává daň. přiznání. Má do DaP uvést příjem z pronájmu pozemku (který činí 140,-Kč ročně)?Jak má vyplnit přílohu č. 2 k DaP - příjem 140,- Kč a jaké výdaje 30% ? A tento vypočt. zákl. daně vyplnit do DaP do řádku č. 39. Má cenu uvádět tam takovou malou částku? Děkuji za odpověď, nevím si rady.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda musím podávat daňové přiznání, když jsem zaměstnancem a zároveň mám ŽL na který nepodnikám, avšak za rok 2009 jsem měl na něj "omylem" výdělek cca 2000,- Děkuji Matouš
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké máme možnosti odpočtu úroků ze stavebního spoření. S manželkou jsme si každý brali úvěr ze svého stavebního spoření na byt který obýváme společně. Pro stavební spořitelnu jsme oba účastníci jednoho úvěrového případu ale v katastru nemovitostí jsem na LV zapsán pouze já jako vlastník. Každý úvěr tvoří přesnou polovinu ceny bytu. Oba jsme v HPP. Je možné abych já uplatnil slevu za oba? Ději za odpověd
Dobrý den, 22.2. jsme vystavili zálohovou fakturu na zboží, 24.2. nám byla zaplacena na účet, tentýž den jsme vystavili fakturu na celkovou částku zboží s odpočtem zálohy. Je potřeba vytvořit i daňový doklad k záloze, když vše proběhlo ve stejný den? Děkuji, Kovářová
Pekne odpoledne, s manzelem a tchanem vlastnime nemovitost. Ja s manzelem 50% podil a tchan 50% podil.V teto nemovitosti je umisten obchod a byty, ktere pronajimame. S tchanem mame dohodu, ze se o tuto nemovitost starame a ze vsechny prijmy z najmu jsou nasim prijmem (najemni smlouvy jsou vedeny na manzela). Chtela jsem se zeptat, zda to takto lze delat a jak je to pak s danenim prijmu (resp.odecitanim vydaju) na konci zdanovaciho obdobi? Je to tak, ze manzel si zahrne veskere prijmy z pronajmu (po odecteni vydaju) z cele nemovitosti a zdani ve svem danovem priznani nebo je nutne prijmy rozdelit 50:50 mezi manzela a tchana a kazdy si je zdani sam (i kdyz najemni smlouvy jsou vedene na manzela)? Jak pak resit otazku vydaju - uplatnujeme skutecne vynalozene naklady (nemovitost nadale rekonstruujeme a pridelavame bytove jednotky), opet delit v pomeru 50:50, i kdyz to byly nase penize s manzelem, ktere jsme do toho vlozily? Muzete mi prosim napsat, jestli je v nekterem ustanoveni zakona o dani z prijmu takovato situace popsana, popr. cim se ridit? Dekuji predem za odpoved, Ilona Kapounova
Dobrý den, jsem fyzická osoba - zaměstnanec ve volném čase hospodařím a čerpám zemědělské dotace (SAPS) ve výši zhruba 12000 Kč ročně, otázka zní : jsem povinnen tento příjem zdanit či nikoliv, popřípadě od jaké výše se tyto příjmy daní? Ptal jsem se účetních i na FÚ , ale dostávám jen rozporuplné odpovědi. Děkuji s pozdravem Novotný
Dobrý den, prosím Vás o odpověď. Můj známý Slovák má tady dlouhodobý pobyt a chce podnikat jako OSVČ na živnostenský list. Majitel bytu mu ale nechce povolit, aby si tam také nechal napsat místo podnikání. Je nějaká jiná možnost, třeba zřízení PO.BOX, kam by mu úřady posílali poštu? Děkuji za odpověď. J. Kadlečková
Dobrý den, stále mi není jasné, jak mám v praxi realizovat uplatnění kráceného paušálního výdaje na dopravu, když auto používáme k služeb. i soukr. účelům. Jsme čtvrtletní plátci DPH, až po skončení roku 2009 jsme se rozhodli pro uplatnění paušálu, takže jsme si celý rok uplatňovali odečet DPH na pohon.hmoty, opravy apod. Když tedy uplatním 4000/měsíc a 80% ostatních nákladů (předpokládám, že jen základ daně bez DPH), pak 20% DPH, které se vztahuje k těmto ostatním nákladům na soukr.potřebu je již uplatněno v přiznání k DPH - to nevadí? Nebo se uplatňuje 80% nákladů z ceny včetně DPH? Př.: v září stála oprava auta 11900 Kč včetně DPH, DPH uplatněno v přiznání k DPH za 3.čtvrtletí. Jako 80% výdajů uplatním 9520 Kč (80% z 11900) nebo jen 8500 Kč(80% ze základu 10000), ale co s 20% z DPH 1900 Kč, které je uplatněno v přiznání k DPH ? Velmi děkuji za odpověď.H.
Dobrý den, v roce 2009 jsem vykonávala brigádu(v červenci,mám potvrzení o zdanitelných příjmech) a pak od října po prosinec, mám jen potvrzení o zaměstnání a zdaňovat toto období si budu sama)).Podávám přiznání jako OSVČ,kde se v přiznání mají zapsat tito příjmy?Děkují za Vaší odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: jsem na mateřské dovolené,v roce 2007 jsme brali hypotéku s druhem na koupi pozemku, který je pouze na mé jméno.Na tomto pozemku jsme postavili rodinný dům, který vlastníme společně každý 1/2.nyní jsme již od loňského roku manželé, pozemek však nadále zůstal napsán pouze na mě(hypotéku máme společnou).Může si manžel odpočítat úroky z hypotéky na koupi pozemku,pokud jsme již manželé?
Dobrý den, OSVČ s DE: v roce 2008 jsme prodali nebytové prostory (byly v podnikání). Splácíme stále úvěr (nedaň.) a nevíme jak s úroky z úvěru. Zřejmě si je už za r. 2009 uplatnit nemůžeme, je to tak? Předem moc děkuji za odpověď V.
Jsem zamestnany na plny uvazek ve firme, ktera za me plati socialni a zdravotni, coz je moje hlavni cinnost. K tomu jako vedlejsi cinnost mam od 31.1.2009 obnoveny zivnostensky list. Musim odvadet diky vedlejsi cinnosti jeste dalsi poplatek za socialci a zdravotni za rok 2009, a ted nove za rok 2010? Diky za odpoved
Dobrý den, pokud firma s.r.o. prodává ojetý osobní automobil zakoupený včetně DPH, je při prodeji nutno DPH připočítat, nebo je toto plnění osvobozeno? Děkuji