FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat na dědickou daň. S manželem nežiji ve společné domácnosti již 20 let, ale nejsme rozvedeni. Mám nárok( v případě jeho úmrtí) na dědictví v první linii? Manžel žije s družkou, někde jsem četla, že by měla nárok na dědictví ona. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2009 jsem koupil s.r.o. podnikal jsem cca půl roku a pak jsem s.r.o. prodal. K 31.12.2009 jsem již nebyl jednatelem a společnost mi již nepatřila. Podávám já daňové přiznání za těch cca půl roku podnikání? Nebo tuto povinnost má ten kdo ode mně převzal s.r.o. a je jednatelem a majitelem k 31.12.2009? Děkuji.
Dobrý den, pane doktore. Rád bych se zeptal na následující záležitost. V roce 2008 jsem uzavřel smlouvu o soukr. životním pojištění a ve vyučtování daně z příjmu jsem uplatnil odpočet. V roce 2009 však došlo k předčasnému zrušení této smlouvy a nebudu si za tento rok žádný odpočet z tohoto pojištění v daň. přiznání FO uplatňovat. Musím nějakým způsobem v daňovém přiznání za rok 2009 zohledňovat toto již zrušené pojištění, když byl v roce předcházejícím uplatněn nárok na odpočet ve výši 10800 Kč? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Jak postupovat v siutaci, kdy zaměstnanec nakladatelství obdrží u svého zaměstnavatele honorář dle autorského práva, převyšující 7000,- Kč, přičemž práce redaktora je i jeho hlavní pracovní náplní ? Přidańuje se tento honorář k měsíční mzdě nebo si musí zaměstnanec podat za příslušný rok daňové přiznání? A doplácí pak i sociální a zdravotní pojištění ? Děkuji předem za kopii odpovědi.... L.Vlasáková
Dobrý den, pokud manželka prodá garáž za cenu znaleckého posudku(70.000), mohu si na ni uplatnit roční slevu. Zisk z této operace by byl 0, ale manželka by měla příjem přesahující 68000 za rok. Manželka je na rodičovské a žádný jiný příjem nemá. Děkuji za radu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se peněžitá pomoc v mateřství počítá do příjmů manželky (max. 68 000,-)pro účely uplatnění slevy na dani na manželku.
Dobrý den, v roce 2009 jsem měl příjmy ze zaměstnání a z podnikání, ty za rok 2009 činí cca 3000,- kč.Zároveň mi zem.družstvo vyplácí pronájem za pozemky ve výši 6000,- Kč.Rád bych věděl,zda tyto příjmy zpronájmu se zahrnují do daňového přiznání.Dříve mi činil pronájem asi 2000,-Kč a družstvo platilo daň z nemovitosti, od roku 2009 byla provedena digitalizace pozemků a daň z nem. si platím sám, a o tu částku mi bylo nájemné navýšeno (tzn. že 2000,- činí nájem a 4000,- je příspěvek na daň z nem.).Musím tento příjem z pronájmu zahrnout do přiznání, popř. zda si mohu na tento příjem uplatnit nějaký výdaj.Děkuji
Dobry den, zajimalo by mne zda je mozne odecist si ze zakladu dane z prijmu ztratu z prodeje nemovitosti i v pripade, ze je pripadny zisk osvobozen (dva roky pred prodejem tam mam bydliste)? A pokud ano, zahrnuji do vypoctu ztraty i dan z prevodu nemovitosti? dekuji
Dobrý den, od půlky listopadu 2009 jsem OSVČ při hlavním zaměstnání(tedy mám OSVČ jako vedlejší činnost).Z časových důvodů jsem však činnost OSVČ nezahájil tzn. příjmy a výdaje za tuto činnost jsou 0Kč.Zaměstnavatel za mě podal daňové přiznání za rok 2009 jak tomu dělal doposud.Jakým způsobem mám postupovat nyní já?Mám tedy nyní já podat daňové přiznání za samostatně výdělečnou činnost?Pokud mám příjmy/výdaje 0 je třeba dokládat "Přehled o příjmech a výdajích pro účely zdravotního pojištění" .Předem děkuji za rady.Je to mé první podávání d.p.
Dobrý den, prodaváme RD a z prodeje budeme realizovat stavbu nového. Prý se v takovém případě nemusí platit daň z prodeje nemovitosti, je to pravda?
Ještě jednou k paušálu na auto. 1) Jsem společník v.o.s. a používáme jedno auto v majetku společnosti. Jak lze účtovat o paušálu popř. jak dokladovat slevu na dani v daňovém přiznání pro tři společníky? 2) pokud bych používal auto i pro soukromé jízdy, bude se mi daňový základ - podíl na v.o.s. zvyšovat o 12 x 1% ceny auta? Henry7
Dobry den, chystam se podavat danove priznani za rok 2009. V roce 2009 jsem pracovala u dvou zamestnavatelu(u obou na castecny uvazek) a zaroven od ledna 2009 vlastnim zivnostensky list na ktery jsem si za minuly rok vydelala kolem 30 000Kc.Zaroven jsem od 1.7. 2009 nastoupila materskou dovolenou. Muzete mi, prosim, napsat, jakym zpusobem mam podavat danove priznani, zda se dani i materska dovolena a zda muzu na jeden formular zahrnout vsechny prijmy vcetne prijmu na zivnostensky list? Dekuji.
Dobrý den. Zapomněl jsem u svého bývalého zaměstnavatele uplatnit odpočet zaplaceného pojistného na životní pojištění za rok 2009(předpokládám, že to mělo být do poloviny února). Mohu ještě nějak tento odpočet uplatnit - třeba podáním nějakého daňového přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, OSVČ, pojišťovací agent uplatňuje výdaje procentem z příjmů. Započítavají se do těchto příjmů i následující položky? 1) poskytnuté plnění od pojišťovny z havarijního pojištění os.automobilu, které je v obchodním majetku. Plnění je ve výši faktury za opravu po pojistné události. 2) pojistné plnění z havarijního pojištění os.automobilu, který není v obch.majetku 3) nepeněžní plnění od pojišťovny, pro kterou agent pracuje, ve výši 9.900Kč, vyčíslené na potvrzení od pojišťovny Lze z těchto příjmů uplatnit výdaje procentem? Děkuji za Vaše odpovědi a přeji pěkný den! HZ
Dobrý den, jsem OSVČ s živnostenským listem a současně spolupracující osoba s manželem. V roce 2009 jsem začala podnikat na živnostenský list a mé výdaje vysoce převyšují příjmy, ráda bych tedy uplatňovala skutečné výdaje a vykázala ztrátu. Manžel uplatňuje výdaje procentem z příjmů. Není problém mezi mými skutečnými výdaji a výdaji procentem z příjmů z pozice spolupracující osoby? Mohu svou ztrátu odečíst od podílu na manželově zisku? Děkuji za odpověď! HZ
Dobry den chtel bych se poradit jsem OSVC firma pro kterou pracuji {armuji mosty konstrukce atp] vzala zakazku na slovensku jeho fakturuje slovenksa firma a mne fakturuje on po mne majitel chce abych se zaregistroval na FU jak platce DPH i kdyz muj prijem zdaleka neni milion jsem z toho docela v rozpacich vlastne docela nechapu co po mne chce. jestli registrovat se na dph v cr nebo na slovensku ale oboji mi prijde postavene na hlavu platim si radne pojisteni zdravotni i socialni v cr dane take tak nevim jestli mam platit i tady i na slovensku je proto ze tam pracuji nebo tady platit dph i kdyz mam maly prijem jen proto ze pracuji na slovensku prosim o radu jak postupovat v takovem pripade??
dobry den chtela bych se zeptat jsem OSVC momentalne fa pro kterou delam zakazky {armatury mostu a cest} vzala zakazku na slovensku po mne chcou abych se registroval a stal se ze mne platce DPH docela tomu nerozumim firma ktere vystavuji faktury je z CR tak mam v tom trochu hokej:o{dekuji moc za radu
Dobrý den,potřebuji poradit s daní z příjmu.Jsem důchodce v roce 2004 jsem zdědil 1/4 nemovitosti po matce a v roce 2005 mi daroval otec 1/4 téže nemovitosti.V roce 2009 jsem tuto nemovitost prodal.Daň z převodu jsem zaplatil.Musím platit daň z příjmů z obou 1/4 popř.mohu si odečíst základní slevu 24840,- Kč.Oba rodiče dům obývali od roku 1966 a otec tam měl trvalé bydliště do r.2009 kdy zemřel.Děkuji
Dobrý den, FO ukončila činnost k 31.12.2009. Nezaplacené závazky uhradila v 01/2010. Lze tyto úhrady započítat jako výdaj do r.2009. Děkuji za Vaši odpověď.Tylečková
Dobrý den,chci se zeptat,jestli je možné,aby manžel podal dodatečné přiznání a uplatnil slevu na manželku na mateřské dovolené bez jiného příjmu? Slevu bude uplatňovat letos poprvé a to za minulý rok,nárok ale měl už za rok 2008,ale to ještě bohužel nevěděl. Díky za odpověď.Dominová