FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

změna způsobu uplatnění výdajů

Dobrý den,chci se zeptat,zda mohu letos uplatňovat výdaje v reálné výši dle dokladů, i když jsem je v loňském daň.přiznání uplatňovala procentm z příjmů (bylo to výhodnější).Děkuji, D.M.

mzdové náklady

Dobrý den, pokud podnikatel plátce DPH, který vede účetnictví a vyplácí zaměstnancům čistou mzdu – může si jít dát do daňově uznatelných nákladů nebo pouze hrubou mzdu bez odečtu ZP a SP/? Děkuji za odpověď. Nashledanou. Zdraví Martin

záloha

Dobrý den, mám na Vás dotaz, respektive prosbu. Proforma faktura a zálohová faktura je to samé nebo je v těchto fakturách nějaký výrazný rozdíl? Děkuji za odpověď. S pozdravem Martin Janeček

změna způsobu uplatnění výdajů

Dobrý den, letos chceme přejít na výdaje %. Na konci loňského roku jsme evidovali pouze 1 závazek, žádné pohledávky ani zásoby. Je v tomto případě také povinnost udělat dodatečné přiznání k DP? Když se neudělá, tak okrademe pouze sami sebe. Nám to přijde zbytečné, závazek činil cca 1.000,- Děkuji.

pojistné

Dobrý den, OSVČ vede daňovou evidenci a máme zaměstnance. Do daňové evidence uvádím pouze zaplacené soc. a zdravotní pojištění, které jsme zaplatili OSSZ a zdravotním pojišřovnám. V DAP v příloze 1 v odd. E je zvýšení výsledku hospodaření o nezaplacené pojistné. Mám nechat kolonku prázdnou i přesto, že jsme všechny odvody nezaplatili nebo mám navýšit výdaje o tuto částku a pak zvýšit výsledek hospodaření v odd. E? Děkuji za odpověď

převod nemovitosti a daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nejlépe z hlediska daňových povinností řešit převod ideální poloviny novostavby /nezkolaudovaná novostavba/a pozemku mezi partnery/nejsou manželé/. 1/ darováním - jaká by byla výše daně darovací a základ daně a jaká by byla daň z převodu nemovitostí a jaký základ daně 2/ prodejem - jaká by byla výše daně z převodu nemovitosti a základ pokud by byly finance použity jedním z partnerů /prodejcem/na dostavbu a vybavení nemovitosti lze je odečíst v použité výši od základu daně z příjmů oproti prodejní ceně,jakým způsobem se prokazuje. Děkuji za odpověď.

výdaje procentem

Dobrý den, letos chci poprvé uplatnit výdaje procentem z příjmů a nevím, jestli přesto mohu použít leasing jako částku snižující výsledek hospodaření. Děkuji předem za odpověď. Marta

osvobození od daně

Prodali jsme garáž (kterou jsme vlastnili méně než 5 let)spolu s bytem (garáž OV, byt DB), všechny peníze budou použity na koupi jiného bytu. Musí se prodej garáže zdaňovat daní z příjmu a lze odečíst pořizovací cena garáže a zaplacená daň z převodu nemov.?

daňová povinnost

Dobrý den, chci se zeptat, pokud jsem jednorázově zapůjčil osobní automobil za úplatu jiné osobě, musím v daném roce zaplatit silniční daň. Děkuji za odpověď.

převod majetku

Hezký den, jak správně zaúčtovat zápočet: výplata dividendy nerozdělený zisk minulých let úč. 428 oproti poskytnutým půjčkám a úrokům z nich? Bude správně 428/351,315? A ještě jeden dotaz ohledně správnosti zaúčtování: na základě směnné smlouvy, kdy se oba účastníci dohodli, že si nebudou ničeho doplácet, došlo k převodu nemovitosti-dílny za pozemky pod střediskem. My jsme nabyvatelem pozemků v hodnotě 750 tis.Kč a získali jsme je výměnou za dílnu oceněnou na 2,280 tis.Kč.V majetku mám provedeno vyřazení a zařazení 031/042, ale jak v účetnictví podchytit tuto transakci a cenový rozdíl? Děkuji, DanaRz

výdaje

Přeji krásný den, prosím Vás o radu. V loňském roce vyhořela provozovna a následně ji budu uvádět do tzv. původního stavu, ale současně přistavovat patro. Vloni jsem nakoupila téměř všechen stavební materiál, mám ho na skladě. Teď jsem v rozpacích, co z materiálu mohu použít jako daňový výdaj - na uvedení budovy do původního stavu, a co bude technické zhodnocení, tedy výdaj nedaňový.Projekty nejsou ještě kompletně zpracovány. Lze veškerý materiál brát jako výdaj daňový a po ukončení rekonstrukce a dostavby opravit daňové přiznání?

danění více příjmů

Dobrý den..mám na rodinném domě zřízenou fotovoltaickou elektrárnu,jsem zaměstnaný s vyšším příjmem než je minimální mzda a podnikám na vedlejší činnost.Musím si vést účetnicví? Příjmy jsou v roce instalace +5 let osvobozeny.Ale co sociální a zdravotní pojištění?Musím,pokud jsou příjmy osvobozeny,uvádět je do přehledu pro soc. a zp pojištění?Pokud ano,mohu uplatnit 60% výdajů?

zdroj příjmu

Vážení, chtěla bych se zeptat, zda příjem, který mi vyplatila ambasáda České republiky v zahraničí jako honorář za překlad dokumentů (po internetu), je příjmem ze zahraničí nebo běžný příjem. Předem děkuji za informaci.

dodanění pohledávek

V březnu 2009 jsem skončil podníkání jako OSVČ a odešel do důchodu.V době podnikání (od roku 1992)mi nebyly zaplaceny faktury a to se nahromadilo do výše cca 900 tisíc.Nyní dávám daňové přiznání za 1.Q 2009 a účetní mi připočítala zdanění i všech neproplacených faktur.Měl jsem za to,že se jedná o daň z příjmu a já jsem příjem neměl.Prosím o radu,jak neplatit daň.Faktury jsou min.5 let staré a nebylo písemně vymáháno.Děkuji za radu

sleva na manželku

Dobrý den, pane doktore, od 1.8.2009 jsem na rodičovské dovolené, předtím jsem pobírala peněžitou pomoc v mateřství (od 17.1.2009 do 31.7.09). V srpnu a září mi byla proplacena zaměstnavatelem dovolená v celkové výši 25 400,-. Jsem povinna podat DPFO 2009? V ajké výši si může můj manžel na mě uplatnit odčitatelnou položku? Moc děkuji Martina

paušál za auto a DPH

Dobrý den, OSVČ, mám osobní auto v majetku. Budu uplatňovat paušál 5000 měsíčně. V tomto případě si z dokladů neodečítám ani DPH? Nebo mohu do 5tis použít doklady, odečíst DPH a nevést knihu jízd? Nebo v tomto případě - jakmile použiji doklady za benzin v jakékoli výši měsíčně i např. 1000,-- už musím vést knihu jízd?Děkuji.

sleva na manželku

Dobrý den, loni moje příjmy nepřesáhly částku 68000Kč. Může si manžel v daňovém přiznání uplatnit slevu na mě za celý rok, nebo jen za období leden-srpen, kdy jsem nepracovala.Od ledna do května jsem pobírala rodičovký příspěvěk, potom jsem do září byla na neplaceném volnu.7.září jsem nastoupila do zaměstnání a pracovala jen do 23.9.Od té doby jsem byla až do konce roku v pracovní neschopnosti. Děkuji za odpověď. Čermáková

paušál za auto

Dobrý den,jsem FO,zaměstnanec na HPP,nepodnikatel, mám příjmy z pronájmu dle § 9.Mohu si do daň.přiznání 2009 zahrnout paušál na auto? Jeden os.automobil jsem měl ve vlastnictví po celý rok 09,druhý jsem koupil v březnu 09.Oba dva zároveň používám k soukromým účelům. Do které kolonky v přiznání uvedu tento výdaj? V jaké výši mohu uplatnit výdaj (lze na obě auta současně)? Musím FÚ nějak dokládat vlastnictví vozů? Děkuji

vyměřovací základ

Dobrý den,prosím Vás o upřesnění následujícího: Jsem OSVČ, vedu DE.Prosím Vás o radu ve věci podání přehledů za rok 2009 pro VZP a OSSZ.Započítávají se do příjmů a výdajů jen příjmy a výdaje dle §7 nebo také ostatní úpravy dle §5, §23 ZDP (tzn.ř.105 a 106 přílohy daňového přiznání)? Předpokládám, že kapitálový maj. dle §8 se do příjmů nezapočítá...? Nebo se pletu? Za Vaši odpověď předem velice děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den, mohu uplatnit paušální výdaj na dopravu jako úpravu snižující výsledek hospodaření i v případě že uplatňuji výdaje procentem z příjmů??? Předem děkuji za odpověď.