FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Uplatnění daňových slev

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně uplatnění slevy na poplatníka. Situace je taková: Jsem student nad 18 let. Mám DPČ u zaměstnavatele, kde jsem podepsal prohlášení. (Tzn. využívám slevu na dani, i slevu na studenta/ platím JEN 4,5% a 6,5% zdrav. a soc. poj. + těch pár korun co se nevejde do slevy (2070+335)) Jak by to vypadalo, kdybych kromě práce na tuto dohodu měl ještě jednu DPP, či DPČ. Jaké jsou možnosti uplatnitelnosti slev? Předem děkuji za odpověď :)

Přivýdělek v Německu

Dobrý den, bydlím v ČR u hranic a chtěla bych si přivydělávat v Německu (cca 2 hodiny týdně). Za rok bych si vydělala cca 5000 Euro. Našla jsem správně, že bych za těchto podmínek v Německu neplatila žádné daně? A jak je to prosím se zdravotním a sociálním pojištěním...musím něco platit v Německu, když jsem plátcem pojištění v ČR? Moc děkuji za odpověď

Daňový rezident a nerezident

Dobrý den, manžel cizinec pracuje pro firmu v ČR a rád by uplatnil slevu na dani na dítě. Firma mu odmítla slevu na dani odečíst, zřejmě ho zařadili jako daňového nerezidenta. Domnívám se však, že je manžel daňový rezident, jelikož má v ČR trvalé bydliště a momentálně i jediný zdroj příjmu. Může nějakým způsobem firmě prokázat, že je daňovým rezidentem? Jak vlastně firmy stanovují daňové rezidentství/nerezidenství?

Daňový nerezident a daňové zvýhodnění

Dobrý den, manžel je cizinec mimo EU, nedávno nastoupil do zaměstnání v ČR a chtěl uplatnit slevu na dani na dítě, které s námi žije ve společné domácnosti. Bylo mu však firmou sděleno, že mu nemohou slevu odečíst, může jí uplatnit až při ročním zúčtování. Nejsem si jista zda zaměstnavatel postupoval správně. Manžel žije v ČR trvale a žádné jiné příjmy nemá. Jaké jsou podmínky na odečtení slevy u cizinců?

Daňový bonus

Dobry den,mame spolecne oddluzeni manzelu,a rocni zuctovani dane si delame sami,tudiz vznikle vratky(dosti velke,pze mame 3 deti)tedy chodi nam na ucet,nejsou manzelovi pripocitavany do ciste mzdy.Kolik z preplatku danovych bonusu si muze vzit insolvencni spravce?Musime mu to hlasit?Dekuji.

Příjem ze smlouvy o dílo

Dobrý den, Chci vyrobit nábytek na smlouvu o dílo. Nejsem podnikatel. Musím to uvést v daňovém přiznání. Do jaké částky nemusím přivýdělek přiznávat. Děkuji za odpověď

Daňové zvýhodnění a invalidní důchod

Dobrý den, prosím o Vaši informaci. Uplatňuji slevu na dani na dceru (23), studující na VŠ. Od května 2016 jí byl přiznán částečný invalidní důchod. Ovlivní to nějak výši daňové slevy prosím? Děkuji předem za Vaše vyjádření a přeji hezký den. S pozdravem Jiří

Daňové výdaje

Dobré odpoledne, jsem zaměstnancem tuzemské letecké společnosti na pozici pilota a nedávno jsem se zájemem přečetl článek na americkém fóru profi-pilotů a možnosti daňových odečtů (jestli rozumím správně snížení základu daně). http://www.airlinepilotforums.com/money-talk/55724-tax-deductions-list-flight-crew.html Nevím s jistotou jestli je to v USA stále aktuální, ale zarazilo mě kolik položek si může americký pilot odečíst za předpokladu, že je platil osobně a nikoli firma. Mám v hlavě dva scénáře. Jsem pilot a provozuji vlastní malou leteckou dopravu. Koupím si kvalitní letecká sluchátka (20.000CZK) na ochranu sluchu a sluneční brýle (4.000CZK) na ochranu zraku a tyto položky si můžu odečíst na firmu. Případ druhý jsem zaměstnancem a zaměstnanec mi tyto předměty nekoupí a očekává že si je koupím ze mzdy. Pak zde ale platím daň. Je možnost si tuto daň odečíst ze základu při podání daňového přiznání? V konečném důsledku mi přijde nelogické abych za předměty, které používám čistě s profesním záměrem za účelem ochrany vlastního zdraví a zaměstnavatel nemá řekněmě zájem o mé zdraví jako já, platil daň i když nejsem OSVČ. Děkuji

Další příjem spolupracující osoby

Jak může získat spolupracující osoba (manželka OSVČ) mzdu a jak se uvádí do daňového přiznání?

Příjem ze zahraničí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se za "příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí" považují i příjmy již zdaněné v zahraničí - tedy část roku jsem žil, pracoval a odvedl daně v zahraničí (mimo EU). Je toto předmětem daně také do českého daňového přiznání, anebo může to s tím nějak souviset? Vím, že dvojí zdanění nelze, ale po přečtení zákona mám pocit, že to není takto jednoduché a moc jsem to nepochopil. Konkrétně jde o to, že FÚ po mě žádá doložit buď příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí, anebo čestné prohlášení, že žádné takové příjmy nemám. Mohu v mé situaci toto čestné prohlášení napsat? Díky moc za odpověď!

Plnění z nadace

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je to druh příjmu beneficient nadace přijímající rentu? Jak je to se zdaněním tohoto příjmu? Děkuji za odpověď.

Daňový nerezident

Dobrý den, v dohledné době se budu stěhovat do zahraničí (EU-stát), kde budu mít trvalý pobyt (rezident). Doposud jsem samozřejmě podával daňové přiznání v ČR. V budoucnu očekávám příjmy z pronájmu nemovitosti (v osobním vlastnictví), kterou uvolňuji. Je možné tyto příjmy z pronájmu, jako jediné (žádný jiný zaměstnanecký poměr)nadále zdaňovat v ČR nejen z důvodu výhoodnější daňové sazby a jako občan ČR ? Děkuji předem Josef

Bezúplatné příjmy a daň z příjmu

Dobrý den, převedl jsem na manželku polovinu nemovitosti(domu)v hodnotě cca 3.000.000 Kč, bude muset manželka vyplňovat a přiznávat nějakou daň (..o nabytí, darovací apod.????) Děkuji za odpověď.

Daň z příjmu z podnájmu

Dobrý den, bydlím s ostatními čtyřmi lidmi v bytě 5+1. Od pronajimatele mám jednu smlouvu, kde jsem uveden já jako nájemce a ostatní 4 lidé jako osoby bydlící ve společné domácnosti. Jsme navzájem více-méně cizí lidé, 3 studenti a 2 pracující, kteří se společně podílíme na placení. Jelikož nájemní smlouvu + veškeré energie, internet, prostě vše mám napsané na svoje jméno, ráda bych to měla nějak ošetřené, aby se mi nestalo, že to prostě budu muset zaplatit sama. Na to je vhodná podnájemní smlouva (mám souhlas majitele). 1) Jeden z těch co již pracují má možnost proplacení 3000Kč měsíčně od zaměstnavatele, ale musí mít smlouvu, které bude napsaná né na něj, ale na firmu. Lze to nějak vyřešit? Nějaké nevýhody pro mě? Co daně? Předpokládám, že si to firma, právě odečíst z daní chce. Nemusím já je na druhé straně nějak zaplatit? 2) Když jim napíšu podnájemní smlouvu, musím to nějak danit? Když jsem to hledala, tak jsem našla, že podnájemní smlouva se daní stejně jako nájemní. děkuji

Daňové slevy

Dobry den. Ziji v byte se svou pritelkyni a jejim 3 letym synem. Dite neni me. Byt je v podnajmu na mou osobu. Ja zde trvale bydliste nemam. Pritelkyne a jeji syn zde trvale bydliste maji. Zajima me zda mam pravo na nejake prispevky nebo ulevy z dane. Ja pracuji a pritelkyne pobira jen rodicovsky prispevek. Dekuji za rady

Změna daňového zvýhodnění

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené. Slevu na dani na naše děti si uplatňuje ze mzdy od začátku roku manžel. Od září se chci vrátit do zaměstnání a manžel zůstane na rodičovské dovolené. Mohu si slevu na děti pak uplatňovat už od září já nebo to nelze v průběhu roku měnit a musím počkat se změnou až do ledna příštího roku? Předem děkuji za odpověď.

Daně při prodeji nemovitosti

Dobrý den, prosím o informaci, jaký typ daně a v jaké výši by se vztahoval na účastníky v případě prodeje části dědického podílu (1/2) druhému z dědiců. Dědické vypořádání proběhlo v letošním roce s tím, že zděděný majetek je v současnosti ve společném vlastnictví 2 dědiců. Jedná se o byt a v rámci prodeje by prodejní cena vycházela z odhadní ceny určené při dědickém vypořádání. Předem děkuji za odpověď a poskytnuté rady.

Pronájem nemovitosti a daň

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jaká daňová přiznání mám vyplnit, když jsem zdědil byt po mé matce a následně jej pronajímám.(daň dědická ?) Děkuji.

Přivýdělek na dohodu a daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pracuji na HPP (příjem z HPP asi 20 tis. hrubého) a v dubnu i v květnu budu zároveň pracovat i na DPP u jiného zaměstnavatele. Příjem za oba měsíce dohromady u DPP nepřekročí 10 000 Kč. Jak je to s 15 % daní? Bude se mi strhávat z příjmu z DPP? A lze ji pak získat zpět, na základě ročního zúčtování? Že bych si sama podala daňové přiznání? Děkuji a přeji příjemný den.

Daňové zvýhodnění na dceru a vnučku

Dobrý den chtěla bych se zeptat na informaci pokud já pracuji jakožto babička ma dcera plnoleta studuje denní školu na kterou uplatňují úlevu na daních,ale zároveň ma malou dcerku což je ma vnučka a bydlí semnou obě ve společně domácnost mohu zadat úlevu i na vnučku a zároveň,pokud jsem neuplatňovala tuhle úlevu požádat dodatečně o vyúčtování dani a zda mohu i zpetne a co je třeba k doloženi a také koho o to požádat zda zaměstnavatele nebo mohu i finanční úřad p ,také podotykam ,ze dcera ma rodičovský příspěvek ,rodinné přídavky na sebe a své dítě a sirotci důchod předem moc děkuji za odpoved