FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v roce 2009 jsem byla zaměstnaná u jednoho zaměstnavatele a většinu roku byl můj manžel se kterým jsem žila ve společné domácnosti na rodičovské dovolené. Zároven byl v minulém roce vedený jako OSVČ, ale ve své podstatě nepodnikal a nemá tudíž za rok 2009 žádný zdanitelný příjem. Předpokládám, že si mohu na manžela za rok 2009 uplatit slevu na dani. Může mi můj zaměstnavatel tuto slevu na dani za manžela uplatnit při ročním vyúčtování daní? (pochopitelně když dodám čestné prohlášení manžela o tom, že neměl žádné zadň. příjmy nebo i kopii jeho nulového DP). Naše mzdová účetní mi tvrdí, že pokud si chci uplatnit slevu na dani na manžela, musím si podat DP za rok 2009 sama!, že mi toto vyúčtování nemůže provést, pokud byl byť jeden den v roce vedený jako OSVČ. Má moje mzdová účetní pravdu a musím si DP udělat sama?
Dobrý den, v roce 2009 jsem byla zaměstnaná u jednoho zaměstnavatele a většinu roku byl můj manžel se kterým jsem žila ve společné domácnosti na rodičovské dovolené. Zároven byl v minulém roce vedený jako OSVČ, ale ve své podstatě nepodnikal a nemá tudíž za rok 2009 žádný zdanitelný příjem. Předpokládám, že si mohu na manžela za rok 2009 uplatit slevu na dani. Může mi můj zaměstnavatel tuto slevu na dani za manžela uplatnit při ročním vyúčtování daní? (pochopitelně když dodám čestné prohlášení manžela o tom, že neměl žádné zadň. příjmy nebo i kopii jeho nulového DP). Naše mzdová účetní mi tvrdí, že pokud si chci uplatnit slevu na dani na manžela, musím si podat DP za rok 2009 sama!, že mi toto vyúčtování nemůže provést, pokud byl byť jeden den v roce vedený jako OSVČ. Má moje mzdová účetní pravdu a musím si DP udělat sama?
Dobrý den, v roce 2008 se na mě převáděl byt z družstevního vlastnictví do osobního vlastnictví. Mám dotaz, zda jsem měla povinnost podat přiznání k dani darovací? Pokud ano, neučinila jsem tak a zajímalo by mě tedy, zda se dá tato darovací daň podat zpětně. Anebo případně, jaký problém z prodlení včasného podaní mohu očekávat? děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu, jak postupovat u FO vedoucí DE při příjmu různých benefit poukázek, stravenek atd. Předpokládám, že z hlediska DPH je DUZP již samotné přijetí poukázky, ale kdy je příjem z hlediska DzFO? V době přijetí "ceniny", nebo až ve chvíli "proplacení" vyúčtovaných poukázek? Děkuji za odpověď...
Dobrý den, prosím o odpověď. Jsem OSVČ a koupil jsem si čističku vzduchu za 52000,-Kč.Kdyby se to posuzovalo jako klimatizace tak to patří asi do 3.odpis.skupiny SKP - 29.23.12., ale na dokladu je napsáno čistička vzduchu a ne klimatizace. Jak ji mám zařadit v účetnictví do dlouhodobého majetku a jak ji správně odepisovat? Moc děkuji za odpověď. Jaromír
Jsem plátcem DPH, které hradím 1x za Q. Neodvedl jsem DPH z faktury za 12/2006 v účetním období za 4Q/2006, ale až v účetním období za 1Q/2007. Finanční úřad mi vyměřil úrok z prodlení až do 11/2009, kdy bylo podáno dodatečné přiznání k dani z přidané hodnoty. Postupoval Finanční úřad správně? Dle zákona č. 337/1992 Sb., §63, odst.2 - cituji: Daňovému dlužníku vzniká povinnost uhradit úrok z prodlení za každý den z prodlení, počínaje dnem následujícím po dni splatnosti až do dne platby včetně, a to ode dne původního dne splatnosti. Dle mého názoru vznikl úrok z prodlení za období od 24.1.2007 /úhrada DPH za 4Q//2006/ do 25.4. 2007 /úhrada DPH za 1Q 2007/.
Dobrý den. Dělám daně kamarádovi který loni v červnu ukončil podnikatelskou činnost. Vím, že musím příjmy a výdaje upravit o závazky a pohledávky. Ani jedno naštěstí nemá. Mám ale v rámci ukončení činnosti "nulovat" zůstatek hotovosti? Mám něco dělat s drobným majetkem? Podle mého není nutné ani jedno, ani druhé, ale pro jistotu se chci zeptat někoho fundovaného. Děkuji!!!
Dobrý den, Manželé přerušili činnost jako spolupracující OSVč v roce 2008 . V roce 2009 jim dlužník uhradil cca 100 000Kč dluhu z roku 2005. Z toho dluhu oni tehdy odvedli DPH . A teď nechápeme jak to mají zdanit.. Jeslti se mají o částku rozdělit a zdanit to normálně ( myslím odečíst paušálem výdaje + důchodové životní pojištění ) nebo co s tím ... Nebo to měli zdanit už při přerušením činnostiv roce 2008 i když neměli jistotu ,že dluh jim bude uhrazen ? Oba manželé jsou už ve starobních důchodu . Za Vaši odpověď předem děkujeme.
Pobírala jsem od počátku roku 2009 mateřskou, v květnu jsem vybrala 4 týdny dovolené a od června přešla na rodičovský příspěvek. Mám byt na hypotéku, který jsem od srpna 2009 pronajímala. Nájem Kč 9 500,- měsíčně. Obdržela jsem skutečně zaplacené úroky v roce 2009 ve výši 46 500,-od banky. Ráda bych věděla, jakou částku mi stát přibližně vrátí na přeplatku na dani? A také, kolik peněz budu muset odvést za pronájem bytu? Můžete mi prosím poradit, jak toto spočítat, návody u daňového přiznání jsou pro mne šifrou? Eliška
Dobrý den, v roce 2009 (datum splatnosti 2009) jsem obdržel fakturu, kterou jsem uhradil až v roce 2010. V roce 2009 jsem uplatňoval náklady paušálem, v roce 2010 povedu DE, mohu tuto fakturu zahrnout do nákladů 2010? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,mám dotaz.Obrátila se na mě známá.Umřel jí v roce 2009 manžel.Zaměstnaný byl od 1.1.-30.4.09,nemocný však byl od 20.4.-7.7.09, 8.7.09 den úmrtí. Může mu manželka udělat vyúčtování daní? Odpočitat.položka na poplatníka bude jen za 6 nebo 7 měsíců? V zaměstnání měl odpočet na dceru. O potvrzení daň.zvýhodnění na dceru na dobu 1.-4.09 požádá manželka zaměstnavatele? Díky
Dobrý den, mám dotaz. Jaké náležitosti musí mít objednávka, kterou vystavuji, respektive jaký zákon dané náležitosti vymezuje? Musí mít např. vystavená objednávka IČO nebo není povinné identifikační číslo na objednávce uvádět? Děkuji za odpověď. Nashledanou.
Zrušil jsem životní pojištění ve kterém jsem využíval možnosti daňových úlev.U stejné pojišťovny jsem ihned založil penzijní připojištění do kterého jsem vložil odbytné ze životního pojištění. Musím dodanit částku úlev na dani využitých v rámci ŽP ? Děkuji !
Manžel zdědil na Slovensku po otci byt. Tento byt tatínek vlastnil 2 roky, před tímto vlastnil členské právo 10 let. Byt se ihned po zdědění prodal. Vše se událo na Slovensku. Jaké daně a kde by měl manžel zaplatit. Na Slovensku je daň z převodu nemovitosti zrušena. Dědická daň podléhá dle mě osvobození a daň z příjmu musí přiznat v ČR, když má trvalé bydliště v ČR a žije zde. Ale dle mne by i toto mělo být osvobozeno. Děkuji za odpověď Kiššová
Dobrý den,chtěla bych vědět kolik procent lze použít při podnikání je-li živnostenský list je na montáž,opravy a revize vyhrazených el.zařízení manžel je vyučen elektrikářem.V daních by chtěl letos použít naodečet příjmů procenta.V roce 2008 podnikal pouze 4.měsíce z důvodu pracovního úrazu. Děkuji Čechová e-mail .cechmilus@seznam.cz
Dobrý den, jsem OSVČ v osobním majetku mám chatu ,kterou pronajímám,chtěl jsem se zeptat prosím jak dlouho musím chatu v osobním majetku vést než ji vyjmu?Pokud bych jí vyjmul a dál jí pronajímal mohu příjmy a výdaje uplatňovat §9?Ještě dotaz jaký je rozdíl u tohoto pronájmu mezi §9 a obchodním majetkem?Co je pro mě při optimalizaci daní lepší?Děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ,přes léto pronajímám chatu ,kterou mám v obchodním majetku.Příští rok chci opravit krov a střechu .Mohu si vytvořit rezervu?Pokud chci opravu již začít příští rok?
Dobrý den, v roce 2009 jsem měla jediný příjem, v měsících 9-12/2009 dohodu o provedení práce, příjem 36 000,-Kč, zdaněno zaměstnavatelem 15% daní, nepodepsala jsem u zaměstnavatele prohlášení. Mohu v daňovém přiznání uplatnit částku 24 840,-Kč na poplatníka?Po odečtení této částky a zaplacené zálohy na daň vychází, že mi bude daň vrácena. Je to v pořádku? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,poprosil bych o radu k následující situaci. Obrátila se na mne známá, zda bych ji udělal roční zúčtování příjmů za 2009. Její situace je následující: cca od dubna 2008 byla na rizikovém těhotenství, dítě se narodilo 31.12.2008. Během roku 2009 měla jen nějaký drobný příjem (cca 20tis). Chci se zeptat - jaké příjmy musím uvažovat do DP za rok 2009 - s ohledem na její těhotenství a mateřskou podporu (nebo rodičovský příspěvek - v těchto termínech a jejich případných odlišnostech nemám moc jasno) stejně jako v tom, jak se který zdaňuje či je osvobozen. Pro mne dost specifický případ. A kam patří příjem (nemocenská(?) či mateřská(?)) vyplacená za prosinec 2008 v lednu 2009. Děkuji moc za pomoc. S pozdravem Miloslav Šimek
OSVČ,který není plátce DPH(zednická činnost) má občas zakázky v zahraničí (ve státech EU). Pokud bude fakturovat firmě,která také není plátce DPH, musí se stát zde v ČR sám plátcem DPH?? Děkuji