FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, práce ve 12/09 na DPP a odměna vyplacena v lednu 2010. Počítá se tento příjem do roku 2009 nebo 2010?
Dobrý den, v roce 2009 mám souběžně RP a OSVČ, k tomu ještě práci na DPP. Příjmy z OSVČ jsou nulové, musím podávat přehled na SP a ZP? Děkuji.
Dobrý den, v roce 2009 3 měsíce PPM, poté RP a OSVČ současně. Pracovala jsem na DPP, kde mi byla srážena zálohová daň (podepsané prohlášení). Budu vyplňovat daňové přiznání, odčitatelnou částku na poplatníka si mohu odečíst i za období PPM nebo pouze za období RP? Děkuji.
Dobrý den, netuším proč, ale pokud obdržím odpověď na svůj dotaz, obdržím prázdný mail (zcela). Toto trvá už dlouho, posledně jsem to neřešil, myslel jsem, že je to bohužel zrovna něco dočasného, jak vidět dle dnešní odpovědi, jde o setrvalý stav (chybu). Změnil jsem i mail a směroval odpověď nikoliv na seznam.cz ale na centrum.cz. Výsledek je zcela totožný, takže chyba u mne asi nebude. Prosím o nějaké info, co s tím. Zrovna včera jsem pokládal do sekce Daní, účetnictví dotaz, odpověď přišla dnes 7.32, ovšem jaký je její obsah???? Na veřejné sekci Poradny jsem ji nenašel, takže se nemohu k ní dobrat. Děkuji za ochotu a přeji hezký den. Miloslav Šimek
Dobrý den,chci podat daňové přiznání za rok 2009,výdělek činil 15000.A výdaje 35000.stvrzenky jako důkazy ovšem nemám.Bývalý partner mi je ukradl.Jak to mám řešit?Mám do daňového přiznání uvést tyto přibližné hodnoty?I policie nám řekla že v tomhle nám nepomůže,jak se to tedy řeší?
Dobrý den, jako živnostník (řemeslná živnost) uplatňuji výdaje paušalem, pro rok 2009 jsou stanoveny na 80% z příjmů, jenže když uplatním celých 80% tak mi základ vyjde asi 40.tis a chtěl bych žádat o půjčku a to by mi nestačilo, tak se chci zeptat jestli můžu uplatnit třeba jen 30% nebo dokonce 0% vydajů z příjmů nebo vždy těch 80%. Děkuji za odpověď
Vážený pane doktore, ráda bych se zeptala na několik detailů k daňovému přiznání: 1. manžel má příjem za programování (autorský honorář) z ČR i ze Slovenska - uvádí na přílohu 1 všechny příjmy (české i slovenské) a na přílohu 3 znovu pouze slovenské? Nebo na přílohu 1 české a na přílohu 3 slovenské? 2. pro přehledy pro PSSZ a zdravotní pojišťovnu uvádí i slovenský příjem? Tj. pojištění se platí jen z českých nebo ze všech příjmů? Děkuji předem Karla
Dobrý den, máme sídlo v pronajaté budově. Pronajímatel souhlasil a podepsal nám, že si můžeme koupit a vyměnit stávající dveře za bezpečnostní dveře (20 000,-Kč), ale musíme si je sami zaplatit. Ve smlov Je tento drobný hmotný majetek pro nás daňový náklad? Děkuji.
Dobrý den, započítává se rodičovský příspěvek do výše příjmu manželky pro uplatnění slevy na dani? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. V roce 2009 jsme po část roku podnikaly jako sdružení dvou FO. Každá máme ještě vedle toho svoje podnikání. Podnikání společně však nevyšlo a k 30.9.2009 jsme to musely ukončit. Pokračujeme každá zvlášť ve svém podnikání. Bohužel se nám nepodařilo sdružení papírově ještě ukončit, protože druhá strana nespolupracuje.Nyní komunikujeme přes právníky. Já jsem byla zodpovědná za vedení DE, takže jsem vše účetně dokončila. Ke konci podnikání nám tam zůstaly závazky ve výši cca 80000Kč. Já si nyní potřebuji udělat daňové přiznání a zahrnout do toho i 50% z toho sdružení? jak s těmito závazky? Mám o ně navýšit náklady, v tom celkovém účetnictví a pak teprve ten zisk (v našem případě pak ztrátu) rozdělit na půl a dát svoji část do svého přiznání? Nebo je to položka snižující základ daně a uvedeme si v příloze 1 každá polovinu těchto závazků?
Dobrý den, koupil jsem nemovitost na hypotéku. V přízemí jsou 2 obchody, které budu pronajímat. V horním patře budu rekonstruovat byty. Co všechno si mohu dát do nákladů. Jsem OSVČ, ale tuto nemovitost jsem koupil jako fyzická osoba a budu zdaňovat podle §9. Nesouvisí to vůbec s mým podnikáním. Mohu si dát do nákladů odpisy, úroky zaplacené na hypotéce i náklady spojedné s rekonstrukcí těch bytů? Náklady (odpisy,úroky...) budou zatím vysoce přesahovat příjmy za nájem. Mohu i z tohoto uplatnit ztrátu? děkuji
Dobrý den, dostalo se mi do ruky účetnictví cizince. FO zapsaná v obchodním rejstříku. Vede účetnictví, není plátce DPH. Má vždy za rok tak 4-5 faktur vydaných zaplacených hotově, žádné nákladové účty, ani výpis z účtu. Jedná se o stavební přípravné práce. Pokud není práce, ŽL vždy pozastaví a případně jede domů. V roce 2008 účetní zaúčtovala jen ty operace související s fakturami a jejich úhradou. 311/602 a následně 211/311. Udělala přiznání % z příjmů. Sestavila zjednodušenou rozvahu a výsledovku. Není tu ale žádné uzávěrkové účtování - účtování o dani z příjmu, počáteční ani konečné účty rozvažné a pod. Je to tak správně? Jedná se v této podobě o jednodušené vedení účetnictví? Mohu tedy každý rok vést jen takto jednoduše? Žádné převody? Co v tomto případě s pokladnou ke konci roku? Děkuji moc.
Dobrý večer, ráda bych se zeptala: pokud si odečtu od základu daně dar, zda je třeba ho dokládat k daňovému přiznání a pokud ano, jaké všechny náležitosti musí mít příloha. Děkuji HZ
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď ze 4.3. Ráda bych se ještě ujistila, že jsem porozuměla dobře. Jsem OSVČ s vlastním živnostenským listem a současně spolupracující osoba s manželem. 1)musíme oba uplatňovat stejný způsob výpočtu výdajů? Nemohu tedy já uplatňovat skutečné a manžel procenta z příjmů? 2)ztrátu z vlastního podnikání (ř. 104 DaP) nemohu započítat s řádky 109 a 110 (příjmy a výdaje ze spolupráce)? Na daňovém přiznání jsem žádné takové upozornění neobjevila. Na ř.113 (dílčí základ daně je pouze vzorec ř.104+...+ř.109-ř.110) Děkuji pěkně za odpověď. HZ
Dobry den, shanim postup uctovani (P.O., platce DPH) o poskytnutem daru formou SLUZBY. Jak uctovat predpis k DPH, je nutne vystavit fa a zauctovat do vynosu? Je darovaci smlouva pouze doklad pro pripadnou danovou kontrolu? Predem dekuji! Tema: uctovani poskytnuteho daru-sluzby
Dobrý den. Podnikal jsem na živnostenský list od začátku roku 2009 a dne 13. 7. 2009 jsem přerušil činnost. Příjmy z podnikání za tuto dobu jsem měl 31.500 Kč. Mám 2 děti a jiné příjmy nemám. Můžu uplatnit daňový bonus ve výši 21360 Kč nebo jen alikvotní část za 7 měsíců. Děkuji
Pracuji pro organizaci, která poskytuje služební byt.Protože byt nepotřebuji, organizace tento byt komerčně pronajímá.Organizace se rozhodla věnovat mi finanční obnos, který za rok činí 18 000 Kč.Mám tuto částku zdanit jako dar? Když jsem vložil do kalkulačky pro darovací daň tuto částku, vyšla mi daň 0. Znamená to, že daňově přiznání není třeba podávat? Bude vdečný za odpověď.Zdraví M.P.
Od 1.1.2005 pracuji v Anglii, kde podávám i daňové přiznání, bydlím tam v podnájmu. V 2005 jsem koupil v ČR 2 byty, oba na hypotéku. V bytě č1. jsem měl bydliště, kam jsem pravidelně přijížděl na víkendy a dny volna a postupně jsem jej opravil. Byt č.1 jsem v 2009 prodal (po 4 letech) a tím pádem jsem doplatil hypotéku na bytě č.1 a zbytkem peněz jsem doplatil hypotéku na bytě č.2., kde mám bydliště nyní. 1.Utržené peníze jsem použil na uspokojení svých bytových potřeb - je tedy tento příjem osvobozený od daně z příjmu?? 2.V bytě č.1 jsem měl bydliště po dobu delší než 2 roky bezprostředně před prodejem - je tedy v této situaci tento příjem osvobozený od daně z příjmu?? 3.Musím tyto příjmy hlásit správci daně v ČR nebo podávat kvůli tomu daňové přiznání v ČR? 4.Podle jakého pravidla se určuje země, ve které mám podat daňové přiznání z příjmu, vzhledem k mému případu? 5.Musím tyto příjmy hlásit správci daně v Anglii, i přesto, že by měly být osvobozeny od daně z příjmu? Předem děkuji za odpověď Jan Kopečný
Dobrý den, k daňovému přiznání budu dokládat také smlouvu o životním pojištění, protože jej uplatňuji poprvé. Ráda bych se zeptala, zda musím tu smlouvu uvádět v přílohách daňového přiznání(na poslední straně) ? pokud ano na kterém řádku, a musím uvádět konkrétně počet listů? nebo ji stačí jen přiložit k daňovému přiznání a nikam se nazapisuje?Předem děkuji
Dobrý den podnikám jako FO, spolu s manželkou jako spolupracující osoba. Od r. 2009 vypomáhá také zletilý syn žijící ve společné domácnosti. Oba mají také svoji podnikatelskou činnost. Mohu příjmy a výdaje ze svého podnikání rozdělit 50% na manželku plus 30% na syna a zbývajících 20% na sebe? děkuji za odpověď