FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

výdaje procentem

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Provozuji kadeřnictví, ráda bych si uplatnila výdaje procentem - 80%(žádné zásoby,závazky,pohledávky z předchozích let - nemám), ale jsou tam se mnou ještě další 2 kadeřnice, které mi platí podnájem.cca 9000měsíčně.Můžu to zahrnout do 80%, nebo je mám uvést do přílohy 2, podle par.9 jen s 30%?Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.Poláková

výdaje procentem

Dobrý den pane doktore, v roce 5/2009 jsem se stala plátcem DPH. Čtvrtletně jsem zpracovávala přiznání k DPH. Mám faktury na vstupu i výstupu. Mohu na konci roku uplatnit výdaje procentem. Měla bych totiž nižší daňový základ než na skutečné náklady. Děkuji Eva Šťastná

přepočet měn

Dobry den,ve firme používáme denní kurz CNB. Výpisy z EURo účtu nám ale chodí vzdy az po skončení mesíce, tak bych rada vedela, zda si můžu dát do směrnice, ze např. pro pokladu a ucty v zahr. mene můžu použít pevný kurz a to vždy k poslenímu dne v daném měsíci. děkuji za odpověd

povinnost podat přiznání

Dobrý den, vloni v listopadu jsem koupila s.r.o., složila jsem základní kapitál 200 000,- a pouze výdaje vynaložené na založení s.r.o..(cca 25 000,-). Převážně za převedení s.r.o. = správní poplatky. Žádná podnikatelská činnost v tom roce zatím neproběhla. Musím podávat DPPO za rok 2009? Děkuji za odpověď... Balvínová M.

výdaje procentem

Dobrý den, k bytu v OV náleží podíl na nebytových prostorách, ze kterých plyne zisk. Od SVJ dostáváme písemně částku příjmů, skutečných výdajů a zisk ke zdanění. Dotaz: můžu si zvolit, pro daňové účely, odpočet výdajů 30% nebo musím uplatnit výdaje skutečné, která mi SVJ předalo? Děkuji za odpověď

prodej pozemku

Dobrý den, v roce 2006 jsem koupila pozemek, který jsem letos prodala, tzn. prodej dříve než 5 let od nabytí. Jaká daň se na mne bude vztahovat. Zapaltím pouze daň z převodu nemovitosti 3% nebo budu muset danit i jako příjem 15%. Děkuji za rychlou odpověď. (Peníze z prodeje pozemku použiji na výstavbu bydlení).Jsem fyzická osoba nepodnikající.

vedlejší činnost

Dobrý den, podle čeho se posuzuje, zda má být samostatně výdělečná činnost hlavní nebo vedlejší? To si mohu sám určit, jestli chci mít SVČ hlavně nebo vedlejší nebo je to nějak dané zákonem? Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

odpočet daně

Dobrý den, mám jeden obecný dotaz k DPH. Myslela jsem si že když něco není daňově uznatelný výdaj, že si též nesmím uplatnit odpočet DPH. Dozvěděla jsem se ale ted od jednoho lektora kurzu že uplatňovat odpočet lze ikdyž to není daňově uznatelný výdaj. Že to nelze u nějakých vyjmenovaných případů jako třeba výdaj na reprezentaci, ale jinak že to jde. Co si o tom myslíte, myslíte že si tedy můžou poplatníci uplatnit odpočet z nedaňových výdajů ? To se mi nezdá... Děkuji moc za vaši odpověď

skladová evidence

Dobrý den, mám dotaz ohledně vedení skladové evidence. Zakládám živnost - prodejnu s čajem a bylinkami. Budu mít povinnost vést skladovou evidenci - skladové karty na jednotlivé zboží? Děkuji předem za odpověď.

skladová evidence

Dobrý den, mám dotaz ohledně vedení skladové evidence. Zakládám živnost - prodejnu s čajem a bylinkami. Budu mít povinnost vést skladovou evidenci - skladové karty na jednotlivé zboží? Děkuji předem za odpověď.

výdaje procentem

Dobrý den, mám příjem z podnikání ze živnosti podle § 7(1) b. Jsem 1/4-letní plátce DPH. Nyní jsem při přiznání zjistila že skutečné výdaje jsou tak max 30% příjmů. Je tedy pro mne výhodnější udělat pro rok 2009 výdaje procentem 50%. Může se to takto každý rok střídat podle toho co je pro mne výhodnější ? Přes rok jsem si neuplatňovala odpočet z benzínů, protože jsem si myslela že budu uplatňovat cestovné podle zákona o CN a benzínové paragony tudíž nebudou daňový nákladem. Když tedy uplatním výdaje procentem příjmů, mohu podat dodatečné DPH k těm účtenkám od benzínu z celého roku 2009 a chtít ty odpočty, co myslíte ? Děkuji moc za radu

pojistné

Dobrý den! Jsem v pracovním poměru. Zaměstnavatel za mě dosud podával daňové přiznání. Jsem majitelkou rodiného domku a letos jsem od 1.6. pronajala jeden pokoj. Smlouva je uzavřena na 10 let. Nájemné od 1. 6. do 31.12. 2009 ve výši 10 500,-- Kč bylo zaplaceno letos při podpisu smlouvy. Proto budu za rok 2009 podávat sama daňové přiznání z příjmu fyzických osob. Budu muset v této souvislosti také ještě navšívit sociální a VZP a doplácet nějaké pojištění? Děkuji za odpověď.

pojistné

Dobrý den, můj manžel je evidován na Úřadu práce jako nezaměstnaný a já jsem na rodičovské dovolené. Rozhodla jsem se, že půjdu do práce a na manžela nechám přepsat rodičovský příspěvek. Nevím, jak má manžel postupovat. Zůstane i nadále v evidenci na Úřadu práce? Musíme podniknout nějaké kroky k tomu, aby za něho bylo hrazeno zdravotní a sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

výdaje procentem

Dobrý den, provádím dokončovací stavební práce a chci uplatnit v DAP výdaje procentem,můžete mi sdělit kolik % mohu uplatnit?

změna uplatnění výdajů

Dobrý den, OSVČ v roce 2008 uplatňovala výdaje ve skutečné výši, v roce 2009 se jeví výhodněji paušál. K 31.12.2008 evidovala neuhrazené pohledávky, tudíž musí podat dodatečné DAP za rok 2008. Musí podat i opravné přehledy na SP a ZP? Je pravda, že takto vzniklý nedoplatek na dani bude penalizován stejně jako běžný nedoplatek? Děkuji.

zálohy v DE

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou zálohové platby v DE zdanitelným plněním nebo se DPH vypočte až z celkové fakturované částky?Děkuji

výdaje procentem

Jsem zaměstnanec, zaměstnání je pro mě hlavním zdrojem příjmů. SVČ je mým vedlejším zdrojem příjmů a současně jsem členem sdružení, na jehož příjmech a výdajích se všichni 4 členové podílíme stejným dílem. Jako OSVČ vedu daň. evidenci. Mohu uplatnit výdaje jako procento z příjmů, tzn. ze sdružení i z vlastní SVČ? Děkuji za odpověď.

výdaje procentem

Jsem zaměstnanec, zaměstnání je pro mě hlavním zdrojem příjmů. SVČ je mým vedlejším zdrojem příjmů a současně jsem členem sdružení, na jehož příjmech a výdajích se všichni 4 členové podílíme stejným dílem. Jako OSVČ vedu daň. evidenci. Mohu uplatnit výdaje jako procento z příjmů, tzn. ze sdružení i z vlastní SVČ? Děkuji za odpověď.

výdaje procentem

Dobrý den, mám dotaz na uplatňování výdajů procentem. FO pracuje v lese, vykonává služby pro myslivost a lesnictví. Jedná se o řemeslo? Bude uplatňovat 60% nebo 80%? Děkuji.

sleva na poplatníka

Dobrý den, vypracovávám vyúčtování dane z příjmu fyz.osob. Zaměstnanec je starobní důchodce od 1.3.2008. V roce 2009 byl zaměstnán od 1.2.2009. Má nárok při ročním zůčtování na odpočet celé částky 24840,-Kč nebo jen za 11.měsíců?- A ještě jeden dotaz: poraďte mi, prosím, jak mám zaúčtovat nesprávně navedené= počáteční stavy z roku 2007, kdy firma přecházela z evidence na účetnictví. Navedla jsem nižší stav majetku,t.j. konečné stavy místo nákupních cen, a pohledávky, které jsem odepisovala jen v daňovém přiznání,ale neproúčtovala. Uvědomila jsem si to až při uzávěrce 2009. Děkuji