FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňové výdaje u pronájmu

Dobrý den, daním pronájem a ráda bych uplatnila výdaje v jejich skutečné výši. Nejsem si ale některými jistá. Mohu jako výdaj započíst daň z pronájmu zaplacenou v minulém roce? Mohu uplatnit daň z nemovitosti? Mohu uplatnit účtenky za nákup skříně, svítidla, kleští, kladiva...? Děkuji

příležitostné příjmy

Kod: 6ef68 Dobrý den, švagr často prodává různé zboží přes Aukro. Je nutné tyto příjmy zdanit? Tuto činnost nemá jako podnikání, spíše příležitostný charakter. Musí mít na to živnostenské oprávnění a případně od jakého rozsahu tohoto podnikání? Bude zdaňovat rozdíl mezi prodejní cenou a cenou pořízení toho daného zboží? Co však v případě, že na vše nemá doklad o pořízení..., lze uplatnit nějaké výdaje procentem z příjmů, jako to mají živnostníci? Děkuji N. Semml.

příležitostné příjmy

Dobrý den, švagr často prodává různé zboží přes Aukro. Je nutné tyto příjmy zdanit? Tuto činnost nemá jako podnikání, spíše příležitostný charakter. Musí mít na to živnostenské oprávnění a případně od jakého rozsahu tohoto podnikání? Bude zdaňovat rozdíl mezi prodejní cenou a cenou pořízení toho daného zboží? Co však v případě, že na vše nemá doklad o pořízení..., lze uplatnit nějaké výdaje procentem z příjmů, jako to mají živnostníci? Děkuji N. Semml.

podání přiznání

Dobrý Den,chci se zeptat jake přiznání mám vypracovat,kdyz jsem byla do 11 mesice 2009 na Uřadz práce, a jedenácty a dvanacty mesic jsem byla zamestnana a byla na me uplatnena sleva na poplatnika .dekuji za odpověd Aneta

dodanění ŽP

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,když dodaňuji zpětně životní pojištění,do kterého řádku v daňovém přiznání se toto vpisuje? Moc děkuji za odpověď G.J.

dodanění ŽP

Dobrý den,letos budu dodaňovat životní pojistku ,která byla loni zrušena. Všechny potřebné doklady mám,jen bych chtěla vědět,do kterého řádku v daňovém přiznání mám tyto údaje uvést. Děkuji G.J.

výnosy a náklady CK

Dobrý den, prosím o radu při účtování cestovky. Místo FV mám cestovní smlouvy - DUZP je první den zájezdu? Je lepší účtovat výnosy a náklady na zálohy 3xx, nebo přímo do výnosů a nákladů?

odstupné

Dobrý den, v průběho loň.roku jsem dostal výpověď+odstupné a následně jsem se stal OSVČ. Nyní při podání daň. přiznání nevím, kam výší odstupného napsat, když je vyloučeno z úhrnu příjmů od zaměstnavatele, ale daň se z odstupného platí. Ale dále i nefiguruje při vyúčtování soc. a zdravotního pojištění. Tedy není v základu daně, kam ho uvést? děkuji za info. Jan Holý

potvrzení o příjmech

V roce 2009 jsem měla z dohody o provedení práce příjem 2 x 15000,-- Kč. Žádala jsem o vystavení potvrzení o zdan. příjmech, abych mohla zpracovat daň. přiznání a bylo mi řečeno, že žádné potvrzení mi nedají, a nic nebylo zdaněno touto firmou, že si mám sama zdanit tento příjem a mám použít výpis z účtu jako doklad o příjmu .. ???? Co s tím?

prodej a koupě RD

Dobrý den,chtěl bych se Vás zeptat jakou danˇ zaplatím z prodeje rod.domku v hodnotě 2000000,-jehož jsem majitelem 6let,ale nebydlím v něm,a ještě letos chci za tyto peníze koupit r.dům jinde.Budu platit dvě daně-za prodej i za koupi?

výdaje procentem

Dobrý den, V srpnu jsem začal podnikat a tak letos podávám svoje první daňové přiznání a v některých věcech si nejsem jistý. Na konci roku jsem vystavoval jednu fakturu, která byla zaplacena až v roce 2010, mám ji započítat do příjmů v roce 2009? Rád bych uplatnil paušální výdaje, nebude mi tam tato faktura dělat nějaké problémy? Děkuji za odpověď Jan Ptáček

prodej pozemku a daně

Dobry den, zajimalo by me jak se mam zachovat pri prodeji stavebniho pozemku, ktery mam ve vlastnictvi dobu kratsi nez 5 let? Jake vsechny dane jsem povinnen uhradit a v jake vysi? Dale by me zajimalo zda-li o puvodni kupni cenu lze ponizit cenu ziskanou prodejem pro ucely danoveho priznani k dani z prijmu FO??

bowling

Dobrý den, měla bych dotaz, zda jde dát do nákladů a uplatnit si DPH u firemního bowlingu. Je to firemní liga, kterou hrají zaměstnanci firmy.Děkuji

bowling

Dobrý den, měla bych dotaz, zda jde dát do nákladů a uplatnit si DPH u firemního bowlingu. Je to firemní liga, kterou hrají zaměstnanci firmy.Děkuji

bowling

dodanění PP

Dobrý den, zrušil jsem penzijní připojištění, u kterého jsem v předešlých letech uplatňoval odčitatelnou položku. Na kterém řádku přiznání k dani z příjmu FO mám uvést "dodanění", a byla vždy maximální odčitatelná částka ve výši 12 tis. Kč? Děkuji za odpověď.

daňový bonus

prosim o radu jestli vdova se 3 detmi ktera je osvc musi vykazat prijem 48000 kc rocne aby mohla uplatnit v danovem priznani danovy bonus na deti .deti studuji a maji 16,16 a 19 let. vdovou je od rijna 2009. pred tim danovy bonus uplatnoval manzel. rovnez nejsem si jista jestli v rocnim zuctovani pro zdravotni pojistovnu je povazovana za osobu ktera plati zalohy podle skutecneho prijmu nebo za ni pojisteni plati stat.dekuji za radu.

daňový bonus

prosim o radu jestli vdova se 3 detmi ktera je osvc musi vykazat prijem 48000 kc rocne aby mohla uplatnit v danovem priznani danovy bonus na deti .deti studuji a maji 16,16 a 19 let. vdovou je od rijna 2009. pred tim danovy bonus uplatnoval manzel. rovnez nejsem si jista jestli v rocnim zuctovani pro zdravotni pojistovnu je povazovana za osobu ktera plati zalohy podle skutecneho prijmu nebo za ni pojisteni plati stat.dekuji za radu.

náhrada za auto

Dobrý den, jde u cestovnich nahrad pouzit zakladni sazbu 3,90 pokud auto - soukrome ale je napsane na manzelku, do podnikani pouziva manzel? Jak se prosím přesně vypočíta koefficient xpočet kilometrů. dekuji 1f3b4

náhrada za auto

Dobrý den, jde u cestovnich nahrad pouzit zakladni sazbu 3,90 pokud auto - soukrome ale je napsane na manzelku, do podnikani pouziva manzel? Jak se prosím přesně vypočíta koefficient xpočet kilometrů. dekuji