FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, když mám byt, který jsem vlastnil více než 5 let v DV, nebydlel jsem v něm, sloužil k pronájmu. Právě byl převeden do OV. Chci ho prodat. Vztahuje se na něj jiná daň, než 3% daň z převodu nemovitosti? Děkuji
Měla bych dotaz na uplatnění nákladů a DPH u pohoštění na firemním večírku na konci roku, který je braný jako schůze s programem a podpisy zúčastněných. Dále na uplatnění nákladů a DPH u květin a dekorace. Jsme stavebniny.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za kolik let zpětně může finanční úřad provádět kontrolu a případné doměření daně, pokud mám příjem z pracovního poměru a na vedlejší činnost podnikám.
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Mám za to že Je možné uplatnit odečet z daní pro vyživovanou manželku do jejího příjmu limitovaného 68 000 Kč ročně. Žena mateřskou nastoupila v květnu, do té doby byla na sociální podpoře. Přivydělávala si do výše možného přivýdělku. Nevím co si s tím přivýdělkem počít, je to dávka, nebo příjem? Počítá se do toho ročního limitu, nebo ne? Snad informace stačí. Díky za odpověď.
Dobrý den pane Doktore, chtěla jsem se zeptat podnikatel(kadeřnice), pronajímá svůj byt za 4000,- Kč měsíčně(soukromě)vede daňovou evidenci...., vím,že to zdanit musí,ale můžete mi poradit 1)můžu to dát do účetnictví? 2)Do jaké tabulky to padne v DP(§10 nebo §9)a jaké výdaje si u toho mohu odečíst, popřípadě je tam nějaký paušál? 3)A dále jsem se chtěla zeptat, jak dlouho musí podnikatel s Daňovou evidenci schovávat doklady pro kontrolu z FU? děkuji a přeji krásný den
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Můj otec v roce 2009 neměl žádné příjmy ze závislé činnosti, pouze z pronájmu. Vlastní dům, ve kterém jsou 4 byty, 2 byty pronajímá a ve zbývajících bydlí v jednom otec s matkou a ve druhém já (dcera se 2 dětmi).V r. 2009 nechal otec udělat zateplení domu. Může si tento výdaj uplatnit v daňovém přiznání? V plné výši? Pokud ano, dostane se do mínusové hodnoty příjmu - do ztráty. Tuto ztrátu uplatní potom v dalších letech jako položku snižující základ daně. Děkuji za odpověď JB
Dobrý den, ráda bych se zeptala: 1)zda musí mít OSVČ "podnikatelský bankovní účet" pro potřeby podnikání nebo zda může využívat svůj osobní bank.účet. Případně kdy je nutné mít "podnikatelský účet" a za jakých podmínek lze využívat soukromého bank.účtu? 2)důchodce si v roce 2009 vydělal zprostředkováním stav.spoření 3tis.Kč a na mandátní smlouvu s penz.fondem 9tis.Kč. Musí podávat daň.přiznání a odvádět soc. a zdrav.pojištění. Jaké jsou prosím limity příjmu pro podání (platby) daň.přiznání (daně z příjmu) a přehledů (pojištění)na zdrav. a soc.instituce? 3)studentka VŠ pracuje pro Český rozhlas na základě smlouvy o dílo a licenční smlouvy. Za rok 2009 si takto vydělala 130tis.Kč. Na kterém řádku daň.přiznání budou tyto příjmy uvedené? Jakou sazbu výdajů v % na ně lze použít? Musí uvádět v daňovém přiznání i příjmy zdaněné srážkou, případně na kterém řádku? Musí z těchto příjmů odvádět i soc. zdravotní pojištění? Děkuji mnohokrát za Vaše odpovědi! Přeji krásný den! HZ
Dobrý den, můj přítel přerušil studium a 2 měsíce neplatil sociální a zdravotní pojištění. Ted opět studuje ale dluh stále nezaplatil. Jakožto student ani nemá z čeho .Dluh tedy nabírá penále a já mam strach z exekuce. Existuje něco jako žádost o odložení splatnosti(zastavit narůstání dluhu) do doby než bude schopen splatit dluh??
Vážený pane doktore, moje žena je na mateřské dovolené, ale platí penzijní připojištění a úvěr ze stavebního spoření na byt ve společném vlastnictví se mnou. Je oprávněna si podat daňové přiznání a získat část placených úroků a část příspěvků penzijního připojištění zpět? Nemá jiné příjmy Děkuji. S pozdravem, Zdeněk
Dobrý den, mám dotaz ohledně "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění" (dále Potvrzení): Pobírám rodičovský příspěvek, před mateřstvím jsem byla zaměstnána u dvou zaměstnavatelů. Nyní si od září 2009 u obou zaměstnavatelů přivydělávám (vždy úvazek 0,1). Jeden ze zaměstnavatelů mi nyní dal za rok 2009 Potvrzení, ve kterém jsou vyplněny samé nuly (tj. řádek 1-13), ačkoliv mzdu jsem dostávala, což je uvedeno na výplatních páskách za jednotlivé měsíce, stejně jako srážky na zálohu na daň a povinné pojištění. Můj celkový zdanitelný příjem za rok 2009 (tj. září 2009 - 31. 1. 2010) u tohoto zaměstnavatele byl cca 12000 Kč. Je Potvrzení, které mi zaměstnavatel dal, v pořádku a mohu ho přiložit k daňovénu přiznání? Děkuji za radu.
Dobrý den chtěla bych se zaptat v roce 2009 jsem tři měsíce byla zaměstnána zbytek na úřadě práce a jeden měsíc na nemocenské.Manžel si podává dańové přiznání a nevíme zda se sčítá můj hrubý příjem nebo čistý.Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem OSVČ a odevzdala jsem daňové přiznání za rok 2009, kde jsem uplatnila odpočet úroků ze stavebního spoření u Modré pyramidy KB. Odpočet jsem dříve ÚSPĚŠNĚ uplatňovala 4 roky jako zaměstnanec. Stavební spoření mám na byt, ke kterému mám smlouvu o smlouvě budoucí kupní a nájemní smlouvu. Na FÚ v Nymburku mi bylo řečeno, že odpočet NEMOHU uplatnit. Prosím o radu, vzhledem k dřívějšímu BEZPROBLÉMOVÉMU uplatňování po 4 roky a s odkazem na § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů a to bod d) splacení členského vkladu nebo vkladu právnické osobě jejím členem nebo společníkem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu. Děkuji za Vaši odpověď.
Prosim o radu,manžel ma vystavený živnostenský list - stavebně montážní práce ve stavebnictví.Budeme podávat danové přiznání v paušální výdaje.ale nevíme v kolikati procentech máme nárok na uplatnění jestli 80% nebo 60%. Děkuji předem za odpověd
Dobrý den, počátkem roku 2009 (leden až březen) jsem měl několik nepravidelných příjmů za lektorskou činnost. Vzhledem k výhledu na častější zakázky jsem své stávající živnostenské oprávnění (od r.2001, překladatelská činnost) rozšířil v srpnu 09 na nový obor činnosti (lektorská č.). Kterou ze dvou možností použít: - příjmy z počátku roku zdanit jako příjmy dle §10, příjmy od srpna dle §7 (rozumím tomu dobře tak, že v takovém případě uvedu v přehledu pro SP a ZP jako daňový základ/příjem pouze částku, kterou jsem vydělal od srpna, tedy příjmy dle §7? - zdanit všechny příjmy dle §7, protože jsem byl po celý rok OSVČ, byť po část roku s jiným oborem činnosti Také se chci zeptat, zda se z příjmů dle §10 neodvádí SP a ZP, ať už jsou jakékoliv výše děkuji mnohokrát Honza
Dobrý den, jsem majitelem bytu, který pronajímám. Celková částka, kterou od nájemníka měsíčně získávám, je 12 049,50Kč a z mého hlediska má tuto strukturu: 1) čistý nájem (tj. to, co mi jde „do kapsy“ a z čeho se platí případná údržba bytu) 8 250,00Kč 2) platby do SVJ: 2a) fond oprav 913,00Kč 2b) odměny pro Výbor SVJ 127,00Kč 2c) pojištění domu 49,00Kč 2d) elektřina ve společných částech domu 10,00Kč 2e) záloha na vodné a stočné 210,00Kč 2f) provoz výtahu 209,00Kč 2g) úklid v domě 60,00Kč 2h) odvoz odpadu 56,00Kč 3) záloha na elektřinu v bytě 850,00Kč 4) záloha na plyn v bytě 600,00Kč 5) internet 600,00Kč 6) pojištění bytu 66,25Kč 7) daň z nemovitosti 49,25Kč Které z výše popsaných položek budou tvořit základ daně z příjmu a které se do základu nezahrnují (stačí vypsat pouze 1, 2b, 3, atd...)? Rozumím tomu správně tak, že po vypočtení základu daně z příjmu (viz výše) lze tento snížit buď paušálně o 30%, nebo prokázat skutečné náklady vynaložené během zdaňovacího období (např. malování, oprava elektroinstalace apod.) a tyto odečíst od základu daně? Děkuji za odpověď, s pozdravem Kletečka
Dobý den, chci darovat byt, který jsem před 3 lety převedl do soukromého vlastnictví a ve kterém nemám psaný trvalý pobyt/pronajímáme ho/ své družce se kterou 20 let žiji ve společné domáctnosti a vychováváme naše 2 děti. Budu muset platit já nebo ona nějaké daně /darovací z převodu popř z příjmu/ Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám sídlo firmy shodné s trv. bydlištěm. Pro firemní vůz mám pronajato místo ke stání od obecního úřadu. Mohu částku, kterou platím za toto stání vložit jako výdaj do nákladů firmy? Děkuji Gloger
Dobrý den. V září loňského roku jsem ukončil studium, v říjnu a listopadu jsem byl registrován na pracovním úřadě (bez nároku na dávky) a v polovině prosince jsem nastoupil do prvního zaměstnání. Můj příjem za prosinec i celý loňský rok činil cca 6500 Kč. Dočetl jsem se, že při příjmech nižších než 15000 Kč se nemusí podávat daňové přiznání Chci se ujistit, zda to tak opravdu je, či zda mám daňové přiznání začít řešit se svým zaměstnavatelem.
Dobrý den. V září loňského roku jsem ukončil studium, v říjnu a listopadu jsem byl registrován na pracovním úřadě (bez nároku na dávky) a v polovině prosince jsem nastoupil do prvního zaměstnání. Můj příjem za prosinec i celý loňský rok činil cca 6500 Kč. Dočetl jsem se, že při příjmech nižších než 15000 Kč se nemusí podávat daňové přiznání Chci se ujistit, zda to tak opravdu je, či zda mám daňové přiznání začít řešit se svým zaměstnavatelem.
Zrušil jsem si životní pojištění, na které jsem uplatnoval danové zvýhodnění a peníze převedl na jiné životní pojištění u jiné pojištovny.Jde mi o to jestli budu muset dodanovat.