FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem FO, plátce DPH, vedu DE. Mám v obchodním majetku evidován osobní vůz, dva roky už byl odepisovaný. Na vůz nebyl uplatněn odpočet DPH.Můžu ho nyní vyřadit z obchodního majetku tím, že ho převedu do osobního vlastnictví a dále uplatňovat náklady za ujeté kilometry koeficientem?? Jak je to s odpisy, pokud auto vyřadím???? Děkuji předem moc za odpověď.
Dobrý den,jmenuji se Alena Šmatlavová a chtěla bych se zeptat na problematiku fotovoltaliky. Když mi došla licenční smlouva od E.on ke dni 23.12.2009 a zatím jsem na zkušebním provozu, jsem už povinná podat daňové přiznání za rok 2009? nebo můžu požádat zaměstnavatele o roční zúčtování?(už jsem ho požádala) Díky fotovoltalice jsem povinna vést podvojné účetnictví, můžu ale do daňového přiznání (po pěti letech osvobození) uplatnit výdaje procentem? Příjmy z fotovolataliky jsou 5 let osvobozeny o daně z příjmů, ale sociální a zdravotní osvobozeno není,co prvních pět let tvoří základ pro odvod sociálního a zdravotního pojištění (jsem zaměstnaná a příjmy z fotovoltaliky jsou tudíž vedlejší činností).Děkuji za odpověď.
Dobrý den, student uzavřel v roce dohodu o provedení práce s odměnou 5.000,- Kč, bez podepsaného prohlášení. Práci provedl a předal 15.12.09. V lednu 2010 mu na účet byla připsaná dohodnutá odměna ponížená o 15% daně. Může si za rok 2009 podat přiznání, kde uplatní odpočitatelnou položku na studenta a požádat o vrácení daně? Stačí doložit smlouvu nebo nemusí dokládat nic? Děkuji
Dobry den, mám prosím 2 dotazy: Matka moji manzelky pracovala v r.2009 od 07/2009. Ma castecny invalidni duchod. Mela prijem od 2 zamestnavatelu. Jeden danil prijem srazkovou dani 15%. Druhy danil normalne (soc, zdr. pojisteni, dan. zaloha - ta byla ale 0, protoze mesicni sleva na dani byla vyssi nez dan. zaloha vypoctena z vydelku). 1. Lze zapocitat do danoveho priznani pro FO i prijmy jiz zdanene srazkovou dani 15%? (celkova castka 4790 CZK, dan 718 CZK) - dan by se totiz vracela. 2. Uplatňuje se v danovem priznani princip negativni daně (tj. je mozne pozadovat od financniho uradu vraceni dane, kt. vlastne nezaplatila? (Castka prijmu od 2. zamestnavatele je 44867 CZK, cemuz po odpoctu castek na poplatnika 24840, cast. invalidni 2520 a na vyzivovaneho studujiciho syna (18 let v 09/2009) 10680 odpovida vraceni dane ve vysi 10680. Lze jej narokovat? Predem dekuji za odpoved. Tomas Koranda
Dobrý den, potřebovala bych ujasnit do jaké odpisové skupiny je zařazen osobní automobil a jaké jsou roční sazby odpisování při zrychleném odpisu auta. Děkuji. Walterová
Paušální výdaje na auta Může právnická osoba (malé s.r.o.) uplatnit paušál na auto na celý rok 2009 (všechny podmínky jsou splněny) tak, že zaúčtuje 12 x 5.000 Kč do nákladů a účty za PHM a parkovné ve výši bez DPH v daňovém přiznání uvede jako daňově neuznatelné v řádku 40?
Dobrý den! Synovi bylo v r.2009 27 let, dokončil studium na vysoké škole. Měl živnostenský list a v minulých letech podával daňové přiznání. Živnost ke konci roku 2009 ukončil. Od listopadu 2009 je v pracovním poměru. V roce 2009 neměl ze živnosti žádný příjem, měl příjem z podnájmu nemovitosti a ze závislé činnosti. Na ZP a SP platil minimální zálohy. Za r.2009 podá na FÚ přiznání k dani z příjmu FO, kde na základě potvrzení od zaměstnavatele uvede přijmy ze záv.činnosti a v příloze č. 2 přijmy z podnájmu.Dále musí podat na VZP a ČSSZ přehled za rok 2009. Jaká potvrzení od zaměstnavatele potřebuje pro tyto přehledy? Je to tak vše a správně, co uvádíme? Velice děkujeme za odpověď.
Jako OSVČ používám 3 osobní automobily.Jeden výhradně služebně (paušál 5000) ostatní dva částečně(paušál 4000).Jeden automobil je nový (říjen 2009)a ten budu odepisovat zrychleným odpisem. DOTAZ : 1.Odpis bude snížen na 80% ? 2.Náklady na auta (mimo PHM a parking- pojištění,poplatek za ostrahu garáže,zabezpečovací zařízení )má být rovněž sníženo na 80%? Jindřich Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda je nutný odhad nemovitosti při darování domu a pozemku. Rodiče mi chtějí darovat nemovitost - budu platit darovací daň? A v případě vkladu darovaného majetku do katastru nemovitostí je nutný odhad nemovitosti? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Firma zajišťuje obědy pro své zaměstnance a také pro živnostníka, se kterým spolupracuje na základě smlouvy o spolupráci. Není tedy jejím zaměstnancem. Účtuje správně, pokud z celkové částky z faktury za obědy odpočte část včetně DPH na živnostníka k přefakturaci a zbytek rozdělí na 1)55%, ze kterých uplatní DPH a základ uplatní do svých nákladů a na 2) 45%, které včetně DPH refakturuje svým zaměstnancům? Může dávat do nákladů i 55% z obědů poskytnutých živnostníkovi? Děkuji za Vaši odpověď a radu!
DOBRY DEN.V MIN. ROCE JSEM PRACOVAL PRVNI 4 MESICE VE VELKE BRITANII,PAK JSEM BYL 2MES.NA PR.URADE,A DODNES PRACUJI V CR.CHTEL BYCH VEDET KTERE FOMULARE BUDU POTREBOVAT NA PRIZNANI DANI ZE ZAHRANICI.A JESTE KDE BY SE MOHL OBRATIT NA VYRIZENI VRACENI PREPLATKU DANE ZE ZAHRANICI DEKUJI
Dobrý den, do které odpisové skupiny byste zařadil(a) svářečku? Děkuji za odpověď
Dobrý den, v září 2009 jsme koupili nové nákladní auto,na které jsme obdrželi dotace, které nám byli ale připsány na účet až v lednu 2010, můžeme na auto uplatnit již za 10-12/09 tzv. mimořádné odpisy z plné výše pořizovací ceny (odepisování do 100% ceny za 24 měsíců), a od ledna 2010 zůstatkovou cenu auta ponížit o přijaté dotace a od února odepisovat jen zbývající část? Přijaté dotaze musím dát do zdanitelných příjmů? Děkuji Martina Hühnelová
Dobrý den, můžu se zeptat, co v praxi znamená, že FO která vede účetnictví, rozhoduje o svém hospodářském výsledku sama? Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s dodaněním zrušeného životního pojištění. Jestli zdanit i ty částky živ. pojištění, které byly sice do danového přiznání v minulých letech uvedeny, ale vzhledem k nízké nebo nulové částce daňového základu neměly na daň žádný vliv.
Zálohy na DP Dobrý den, jsem OSVČ (vedlejší činnost) - pro rok 2010 mi byla vypočtena záloha na DP 900kč na měsíc. Pokud nebudu mít v roce 2010 z podnikání žádné příjmy budou mi zálohy vráceny v plné výši ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, končí mi fixace na hypotéce. Předpokládám přefinancování. Myslím, že původní banka mi přepočítá splacenou částku, protože v prvních 5 letech jsem platil hlavně úroky. Ty jsem si dával do ročního zúčtování daní. Pokud banka přepočítá splacené částky ve prospěch jistiny, budu muset nějakým způsobem vrátit daně zpět? Nebo jak systém chodí? Vyrovnají se banky mezi sebou? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, prosím o radu, pořídíli jsme osobní automobil v květnu 2009, uplatnili odpočet DPH. Zaplatili jsme zálohu 20%, zbytek na úvěr. Co zahrnou do pořizovací ceny? Zatím to máme jenom jako cenu auta, ostatní věci jako úroky, pojištění uplatňujeme každý měsíc podle splátkového kalendáře. Je to správně? Děkuji za odpověď. Olga
Dobrý den! Jsme s.r.o., nakupujeme a prodáváme zboží. Jak správně se záúčtuje zboží, které nám dodavatel poskytl zdarma? Za jakou cenu toto zboží naskladníme? Průměrnou nákupní cenou? Moc děkuji za odpověď. Petr
Syn je fotbalista - evidován je jako OSVĆ. Vztahuje se na něho výdajový paušál 60% ? Děkuji Hana