FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Za loňský rok jsem měl příjem z prodaných podílových listů v Polsku. Zaplatil jsem tam rovněž 19 % daň z příjmu. Prosím o informaci, do kterých řádků v daňovém přiznání z příjmu fyzických osob mám uvést dosažený příjem v zahraničí a zaplacenou daň. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu při zúčtování kurzových rozdílů. Pracuji v jednoduchém účetnictví, jsem plátce DPH. Od poloviny roku jsme si založili eurový účet na Slovensku z dúvodu časté spolupráce se slovenskými firmami. Faktury jsou pro tyto zákazníky vystavovány v eurech a pro potřeby DPH jsou do účetnictví převáděny kurzem ČNB dle datumu zdanitelného plnění. Nevím zda a jak se pak při jejich úhradě účtuje kurzový rozdíl. ( např. fa=60 eur, úhrada=60 eur.). V případě že ano, dle své vlastní úvahy předpokládám že úhrada bude převedena kurzem ČNB dnem připsání na účet . Pak mi ale vzniká další problém a to další kurzový rozdíl při převodu těchto eur ze Slovenska na korunový účet v ČR. Účtuje se tedy další kurzový rozdíl ? Jak je možná kontrola eurového účtu, když se jeho stav dle aktuálních kurzů mění. Účtuje se pak i kurzový rozdíl ke konci roku? Moc děkuji za radu a odpověď na mou otázku. Pivoňková
Dobrý den, prosím o sdělení jakou výši paušálního výdaje za rok 2009 mohu použít při činnosti Výroba,instalace,opravy elektrických přístrojů v daňovém přiznání. děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat na odečtení úroků z hypotéky. Když jsem v srpnu prodal byt a doplatil hypotéku, je možné si odečíst úroky z hypotéky z daní, když jsem byt tedy nevlastnil celý rok? Děkuji
Moj problém je... žijem už 12 rokov v Brne, najskor som sem chodila do školy a potom i pracovala. Na Slovensku si neplatím žiadne poistenie, všetko len v českej republike. Pred 4 mesiacmi som tu porodila, ale zažiadala som si o príspevok ( porodné) v ČR, ktoré mi bolo aj tu vyplatné vo výške 13 000,- Kč. Teraz som sa dozvedela, že porodne na Slovensku je o dosť vyššie. Chcela som sa teda opýtať, že ak by som vrátila tu " porodné " či by som mala nárok si ho uplatniť na Slovensku a v akej čiastke. Ja mám občianstvo slovenské, aj trvalý pobyt tam stále mám. Manžel je čech, deti majú obe občianstva, ale trvalý pobyt v Brne. Druhá otázka sa týka podnikateľstva. Chcela by som po dobu materskéj začať podnikať, i tu i na Slovensku. Je potrebné mať živnosť i v ČR i v SR? Alebo stačí v rámci EU len jeden? A nieje problém si ho založiť zároveň keď som na materskej? Veľmi ďakujem za rady a zároveň sa ospravedlňujem za chyby ( tá čeština sa už na mne v značnej miere podpísala )
Dobrý den, prosím o radu při vyplňování přehledu o příjmech a výdajích OSVČ 2009. Podnikám a zároveň jsem po celý loňský rok pracovala na dohodu o pracovní činnosti, každý měsíc jsem si vydělala cca 5000 Kč. Z tohoto příjmu bylo odváděno soc. i zdrav. poj. Mohu se tedy považovat za vedlejší OSVČ z důvodu zaměstnání? Dosud jsem byla "hlavní" OSVČ. Pokud budu již pro 2009 považována za "vedlejší" jaké to pro mě bude mít další dopady (kromě nižších záloh i celkového pojištění)? Mám na mysli jak se to např. odrazí na výši důchodu apod. Jinými slovy, je to výhodné být vedlejší OSVČ? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se utvrdila ve správnosti mého postupu výpočtu daně z příjmu u poplatníka - plátce DPH. Příjmy počítám pouze ze zaplacených faktur bez DPH (DPH byla samozřejmě v průběhu zdaňovacího období odvedena), výdaje chci uplatnit paušálem. Je to tak správně? Děkuji. Zuzana Bystřická
Dobrý den v roce 2009 jsem byla 4 měsíce zaměstnána a měsíc na nemocenské zbylé měsíce jsem byla na ůřadu práce.Manžel si podává danové přiznání sám a nevíme zda se do mých příjmů započítává i ůřad práce děkuji za odpolěd
Dobrý den, manžel je zedník, neplátce DPH, tudíž si nemůže dát materiál do výdajů ovlivňujících daň z př..Je to tak?Fa příjmové vydává jen za práci. Když někdo jiný provádí montáž oken, je neplátce také (Živn. list má na dokončovací stavební práce) a dává si do výdajů kotvící materiál, je to v pořádku? Dává si do výdajů i štuk, omítky,..Může?
Poprosím ještě o radu. Důchodce byl během roku 4 x zaměstnán na DPP, vždy mzda 8000, podepsal prohlášení, daňová povinnost mu po odečtení slevy na popl. nevznikla. Má povinnost podat daňové přiznání pro DPFO a tyto příjmy tam uvést?
Dobrý den, ráda bych věděla: podle paragrafu 35ba 1b) Zákonu daně z příjmů. Do vlastního příjmu manželky se zahrnují dávky peněžité pomoci v mateřství i rodičovský příspěvek?Myslela jsem, že pokud jsem na mateřské a nemám jiné příjmy než ty výše zmíněné, může si mne manžel uplatnit a nemusím sčítat tyto dávky, zda náhodou nepřesáhly daných 68000,-.Děkuji
Prosím o radu. Manželka v lednu 2009 OSVČ, příjmy 23000, výdaje 13 000, DZ z podnikání 10000,-. Poté byla v neschopnosti a na mateřské, dávky OSSZ v r 2009 celkem 41000,-. Může manžel uplatnit slevu na manželku za r 2009? /10000+41000<68000/? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu, jak proúčtovat pořízení Šk. Octavia na úvěr od leasingové společnosti. Do firmy jsme si pořídili starší ojetou Škodu Octavia combi. Byla nám vystavena faktura od prodejce X za 250 tis. Kč s tím, že jsme mu uhradili pouze 50 tis. Kč jako zálohu a zbytek, tj. 200 tis. Kč dostal prodejce X od leasingové společnosti. Leasingová společnost nám poskytla na částku 200 tis. Kč úvěr, který každý měsíc splácíme dle splátkového plánu. Počet splátek 36 v rozdělení na úrok, úmor, splátka, stav dluhu, pojistné a k úhradě. Zaplacená záloha 50 tis. Kč tam zohledněna není, jako u splátkového kalendáře k leasingové smlouvě. Prosím o radu jak celý tento případ správně zanést do účetnictví. Jde mi o to, jak zaúčtovat celkovou fakturu na 250 tis. Kč od prodejce X, jak zohlednit zálohu, dluh vůči leasingové společnosti a jednotlivé splátky. Děkuji M.B.
V červnu 2009 jsem ukončila podnikání a prodala nemovitost zahrntou do OM.Rpzdíl mezi prodejní a zústatkovou cenou jsem zahrnula do příjmu daňového přiznání.Jak je to se soc. a zdr. pojištěním,musím také z toho odvést nebo se příjem z prodeje odečte?Děkuji
Dobrý den, OSVČ,jsou úroky z běžného účtu předmětem daně z příjmů a zahrnují se do přiznání k dani do ř.38 dílčí základ daně z kapitálového majetku? Nejsou daněny již na straně banky? Děkuji za odpověď.
V červnu 2009 jsem ukončila podnikání a prodala nemovitost zahrntou do OM.Rozdíl mezi příjmem a zústatkovou hodnotou jsem uvedla do příjmu daňového přiznání.Musím také tento příjem uvést v soc. a zdr.přehledu,nebo se částka z prodeje odečte.Děkuji
Dobrý den, obytný přívěs - platí se silniční daň?
Dobrý den Prosím o radu jak zaúčtovat v PÚ (plátce DPH) platbu vydané faktury, která přišla na můj účet 1.2.2010 s tím, že faktura byla vydaná s danitelním plněním 31.12.2009 a tedy bylo z ní odvedeno DPH již v roce 2009. V roce 2010 musí tedy přijít ta část bez DPH jako výnos s ohledem na daň z příjmu ale na účet musím zaúčtovat celou aby mi seděl stav účtu. Zaúčtoval jsem to jako splacení pohledávky tedy 221/311 ale jak to dostat na 602 jako výnos a jen tu část bez DPH? Dále bych se chtěl zeptat jak zaúčtovat koupi os. auta na spotřebitelský úvěr od škofinu (je to jako bankovní úvěr a pak nákup DHM? a na které čísla účtů by to mělo přijít) Děkuji Hrubeš
Dobrý den, organ.složka v ČR vykázala v roce 2008 ztrátu, kterou si uplatnila v daň přiznání mateřská firma na Slovensku. Jak účetně převede organizační složka v účetnictví? Nebo ponechá na účtě 429 jako neuhrazenou ztrátu a takto povede v rozvaze, popř. že použila - započetla ztrátu mateř.firma na Slovensku? Moc děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké procento daně budu platit při prodeji bytu v novostavbě kupovaného do OV v roce 2007. Děkuji za odpověď.