FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

úprava základu daně

Od října jsme se stali čtvrletními plátci DPH. V lednu 2010 jsme podávali první daňové přiznání, ve kterém jsme uplatňovali odpočet při změně režimu. Mám tento odpočet zahrnout do zdaňovacích příjmů roku 2009, kterého se to týká nebo 2010, ve kterém proběhl odpočet? Pokud budu mít nadměr, musí se ty částky na konci roku ještě dodaňovat? Moc děkuji za odpověď Vašutová

výdaje procentem, pokladní kniha

Dobrý den, mám dotaz u vedení DE kadeřnice? 1. Lze si jeden rok uplatňovat výdaj % a druhý skutečnými náklady? A jestli jo, tak jak je to s inventurami k 31.12. 2.Vedu DE v programu Účto2000Ježek.Musím vykazovat pokladnu, a nebo stačí si vytisknout stručnou DE, kde tzv.odvody do bank a os.spotřeba není. Jestli to jde musí se os.spotřeba uvádět, nebo lze do výd.dokladů pouze zadávat výdaje dle nákupu. Děkuji ta odpověď a přeji pěkný den. Pavlová M.

příjmy z pronájmu

Dobrý den, pokud koupím barák, jako fyzická osoba – nepodnikatel, kde se nacházejí 4 byty a následně budu realizovat pronájem těchto bytů, musím to nějak oznámit FÚ či se registrovat k dani z příjmů FO? Budu muset vést účetnictví, daňovou evidenci či nějakou jinou evidenci? Děkuji za odpověď. Zdraví Honza

odpočet daně u osobního auta

Dobrý den pane doktore, chci se jen ujistit. Platí pro podnikatele tento rok 2010 stále odpočet DPH na vstupu u všech osobních automobilů (např. Škoda Octavia či Škoda Fabia)? Předem děkuji za odpověď. Nashledanou.

prodej majetku

Dobrý den, mám na Vás dotaz, respektive dvě otázky: 1. Pokud podnikatel (plátce DPH, vede účetnictví) vyřadí z obchodního majetku osobní automobil (Škoda Fabia) dne 1.5.2010. Po kolika letech je prodej osobního vozidla osvobozen od daně z příjmů a DPH pro podnikatele? 2. Pokud by podnikatel chtěl darovat tento automobil po vyřazení z obchodního majetku svému synovi na základě darovací smlouvy, musí mít na hodnotu prodávaného auta znalecký posudek a musí být darovací smlouva ověřená notářem? A byl pak prodej automobilu po roce od darování svému synovi osvobozen od daně z příjmů? Děkuji za odpověď. S pozdravem

osvobození od daně

Dobrý den, v lednu 2008 jsem získal bezplatným převodem od svého bratra byt, ve kterém žila do února 2009 dlouhodobě má babička. Nyní bych chtěl byt prodat za účelem koupě jiné nemovitosti. Domníváte se, že budu platit daň z příjmu nebo lze aplikovat osvobození od daně. Děkuji za odpověď.

náklady a ukončení činnosti

Dobrý den, potřeboval bych poradit jak postupovat. V roce 2007 jsem vystavil odběrateli fakturu za vyrobené zboží, odběratel polovinu odmítl zaplatit z důvodu částečné nefunkčnosti výrobku. Obrátil jsem se na soud, který na základě znaleckého posudku dal za pravdu žalovanému. Zajímá mě jestli mohu uplatnit náklady na právní služby do nákladů a také poplatky za soudní řízení. A jak budu postupovat při ukončení činnosti s pohledávkou. Děkuji

darování nemovitosti

Dobrý den, maminka zdědila začátkem roku byt po své sestřenici a chce mi ho převést darovací smlouvou. Já mám všask obavu, aby nemusela zaplatit daň z převodu nemovitosti, protože nevlastní byt déle jak pět let. Je to stejné jako u prodeje zděděné nemovitosti 15 % nebo je darovací smlouva v I skupině od dani osvobozena ? Děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den,manžel podniká-vedlejší činnost,má ŽL na zprostředkování obchodu a služeb,do jaké kategorie v rámci paušálního odečtu příjmů lze tato činnost zahrnout?Jako ostatní živnost-odečet 60%?děkuji za odpověď.

odpočet ztráty

Dobrý den, v roce 2008 jsem byl zaměstnanec a pak OSVČ, podával jsem daňové přiznání. Výsledek z podnikání byla ztráta, ale celkový základ daně díky příjmům ze zaměstnání byl plusový. Tento rok jsem již pouze OSVČ, mohu si ztrátu z podnikání za rok 2008 odečíst?Děkuji.

povinnost podat přiznání

Dobrý den,mám syna studenta.V roce 2009 si vydělal 33387 hrubého + sociální=44738Kč.Dva zaměstnavatelé mu neodečetli žádné daně, pouze tu soc+zdrav (vyplývá to z Potvrzení o zdaň.příjmech). Musí sám za sebe podávat přiznání když daň je 6705Kč a po odečtení na poplatníka je 0 Kč? Nebo to musí udělat v každém případě když jsou jeho příjmy vyšší než 15000Kč i když je daň 0?

výdaje procentem

Dobrý den,mám dotaz ohledně OSVČ,který uplatňuje výdaje % z příjmů a v loňském roce v 6.měsíci změnil živnost z pomocných prací na zednictví.Je třeba v daňovém přiznání rozdělit živnosti na dva řádky,v prvém uplatnit výdaje pouze 60% z faktur vystavených do 6.měsíce a ve druhém řádku uplatnit 80% výdajů z faktur vystavených po změně živnosti? A ještě jeden dotaz OSVČ přerušil podnikání ke dni 31.12.2009 a obnoví je až 1.4.2010, má to nějaký vliv na vyplnění DP v případě, že uplatňuje pouze výdaje % z příjmu? Moc děkuji za Vaší odpověď.

sleva na manželku

Dobrý den, jsem registrována na Pracovním úřadě přes rok a nepobírám žádné dávky. Může na mě nárokovat manžel odpočet z přiznání daní za minulý rok ? Děkuji Šírlová

danění pronájmu

Prosím,OSVČ skončí v březnu výdělečnou činnost a jde do starobního důchodu. Chtěl by pronajat své vybavení kanceláře na 3měsíce od dubna do června podle § 10 a příští rok také na tři měsíce podle § 10 nebo to musí být vždy podle §9. Jsou tři měsíce soustavná činnost? Předem děkuji.

sazba daně

Dobrý den,lze u dodávky včetně montáže různého koupelnového zařízení(sprchový kout,umyvadlo,skříňka) pro sociální bydlení dle §48a zákona o DPH uplatnit sníženou sazbu DPH?Děkuji za Vaši odpověď. P.V.

převod garáže

Dobrý den, potřeboval bych radu, jakým způsobem nejsnáze převést garáž z mé manželky na mě. Manželka je jejím jediným vlastníkem. Musí se platit daň z převodu nemovitosti? Musí se nechat udělat odhad této nemovitosti? Musí být sepsána darovací smlouva, popř. podle jakého dokumentu lze převod uskutečnit? Je nějaká povinnost z hlediska daně z příjmu (daňové přiznání)? Děkuji za radu

SP a ZP podnikatele v účetnictví

Jak správně má účtovat FO platby SP a ZP za sebe. Jsou to platby, které jsou daňově neuznatelné, tak si myslím, že můžu rovnou účtovat na 491, nebo se musí účtovat na 526 a potom v daň. přizn. zvýšit základ daně o tyto platby? Co je správně? Děkuji

danění příjmů

Dobrý den prosím o názor. OSVČ: 12 měsíců ČID 1-5/09 ÚP 6-12/09 ŽL - zprostředkování obchodu. Příjem z podnikání 6-12/09=383652 Kč. Prosím o kontrolu výpočtu.Daň FO = 0, SP = 22406,ZP = 10359 Kč. Problém je v tom, že po dobu evidence na ÚP přijal 106 000 Kč jako provizi od telefonního operátora za prodej tel.karet. Nejedná se o prac.poměr,jde o smlouvu. Prosím o názor, co s částkou 106 000,-? Plynou z tohoto nějaké další povinnosti jak pro rok 2009 nebo 2010? Děkuji

zálohy na daň z příjmů

Dobrý den, při platbě záloh daně z příjmu právnických osob, jsem slyšela, že zálohy se platí nejenom podle poslední známé daňové povinnosti, ale že to záleží i podle počtu zaměstnanců. Pořád ty zaměstnance v zákoně přehlížím a nemohu najít. Mohl byste mi poradit, jak to teda je? Moc děkuji.

rozvaha a výsledovka

FO přešla od 1.1.2009 z DE na PÚ. Teď když vyplňuji rozvahu a výsledovku k daň.přizn., tak do kolonky minulé úč. období nebudu nic vyplňovat a ani nebudu vyplňovat tabulku D přílohy daň.přizn.? Děkuji