FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, má manželka "živnostník" platí každoročně daně 50%. Pro rok 2009 je to prý stanoveno na 60%. Chtěl bych se zeptat, zda si musí dát do přijmu, fakturu která je vydána v prosinci, platbu ale obdržela až v lednu. Děkuji moc a přeji pěkný den, s pozdravem. Janoušek Miroslav
Dobrý den, má manželka "živnostník" platí každoročně daně 50%. Pro rok 2009 je to prý stanoveno na 60%. Chtěl bych se zeptat, zda si musí dát do přijmu, fakturu která je vydána v prosinci, platbu ale obdržela až v lednu. Děkuji moc a přeji pěkný den, s pozdravem. Janoušek Miroslav
Dobrý den, manžel má PID 100 000 Kč ročně. K tomu má příjmy z pronájmu garáže a polí asi 7000 Kč ročně.. Jedná se o celoroční pronájem. Přespokládám, že bude muset podat daňové přiznání, jelikož se jedná o příjmy z pronájmu. Může si odečíst 24840 Kč na polatníka nebo jen 30% jako výdaj? Děkuji
Dobrý den, Vedu podvojné účetnictví a 2/2009 vznikla nezaplacená pohledávky ve výši 430 000, s DPH.Pohledávka byla vymáhána a v 10/2009 byla podána žaloba k soudu. Do jaké % výše(20,33) mohu utvořit na tuto pohledávku opravnou položku, firma nemá dostatek prostředků na daň.Děkuji
Dobrý den, V minulosti jsem měl uzavřeno kapitálové životní pojištění splňující podmínky odpočtu ze základu daně, čehož jsem i využíval. V roce 2009 jsem však životní pojištění zrušil, měl bych tedy zpětně dodanit vše, co jsem v minulých letech odepsal ? jakým způsobem to doložím a je to nutné něčím dokládat ? Slyšel jsem, že je v těchto případech možné dodanit pouze poslední 2 roky, zbytek že je snad už "promlčen". Jak postupovat, bach nemusel danit víc, než je nutné, ale abych přitom nic neporušil ? Děkuji za radu.
Dobrý den, mám dotaz ohledně možnosti uplatnění daňové ztráty minulých let z pronájmu. V letech 2006 - 2008 jsme z pronájmu vždy vykázali ztrátu (cca 40, 20 a 10 tisíc), v 2009 to poprvé bude zisk, cca 10 tisíc. Jakým způsobem mám daňový zisk z pronájmu vykopenzovat ztrátou? Předpokládám že částí ztráty z 2006 - pravděpodobně v řádku 44 DZP, ale mám tady uvést jen částku rovnou mému loňskému zisku? A na FÚ si sami dohledají, že první uplatnitelnou ztrátu z pronájmu jsme měli v roce 2006 a že po odečtení kompenzace zisku 2009 mi z ní ještě něco zbývá a až budu obdobně kompenzovat zisk za 2010, tak budou mít někde podchycené, že kompenzace 2010 se částečně skládá ze ztráty 2006 a částečně už ze ztráty 2007? Není mi to jasné technicky. Děkuji za odpověď,
Dobrý den, mám tři otázky, u kterých si nejsem jistý a tedy se na Vás obracím. 1. Když prodám jednorázově akcie v hodnotě 30 000 Kč, musím tento příjem zdanit podle § 8 nebo podle § 10 ZDP? 2. U příjmů z pronájmu dle § 9 ZDP se nemusím vůbec registrovat na ZP a OSSZ nebo aspoň jim to oznámit? 3. Pokud budu u příjmů z pronájmů uplatňovat výdaje paušálem, tedy 30 % a můj roční příjem z pronájmu bude 80 000 Kč, tak dílčí základ daně, který budu zdaňovat 15 % sazbou bude 80 000 * 0,3 = 56 000 (dílčí základ daně) * 15 % (sazba daně) = 8 400 ( daňová povinnost)? Děkuji za odpověď. Zdraví Martin Janeček.
Jsme firma zabývající se prodejem zboží jak v kamenném obchodě, tak i přes e-shop. Rádi bychom začali prodávat na Slovensku, a to nejdříve tak, že zaměstnáme obchodního zástupce, který bude zboží rozvážet, ale postupem času bychom chtěli mít i prodejnu na Slovensku, a tam směřuje dotaz. Pokud budeme mít pronajatou prodejnu na Slovensku, kde budeme prodávat naše zboží, musíme vést účetnictví podle českých nebo slovenských zákonů? Jde to jako provozovna, nebo se musí zřídít firma? Děkuji
Od 1.6.2009 podnikám v ČR a dosáhla jsem příjmu 38000 Kč, do té doby než jsem začala podnikat, jsem žádný příjem neměla ani v zahraničí. Jsem češka vdaná za cizince, mám 1 dítě a trvalý pobyt v zahraničí. Prosím můžu uplatnit při podání daňového přiznání alespoň částečně ( za měsíce podnikání) na své dítě daňový bonus ? Moc děkuji a zdravím
Je vrácená část spotřební daně z nafty (zelená nafta) a vrácené pojistné z ukončené smlouvy o pojištění majetku příjmem z podnikání? A dále nevím, zda při ukončení podnikání v průběhu roku se krátí sleva na dani na poplatníka nebo se uplatňuje v celé výši 24840,- Kč? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobry den, byla jsem jemnovana soudnim tlumocnikem a me celkove prijmy za rok 2009 jsou asi 30 tis. Tyto soudni preklady jsem delala jen na zaklade jednoducheho vyuctovani, zadna smlouva ci danovy doklad. Cely rok jsem byla a porad jsem na rodicovske dovolene. K tomu jsem udelela par nesoudnich prekladu na dohodu, kdy mi byla srazena srazkova dan. Musim podat za ty soudni preklady danove priznani z "jine samostatne vydelecne cinnosti" a uplatnit 40% vydaju a zaplatit dan? Dekuji
Chtěl jsem se optat na účtování Občanského sdružení. Založili jsme O.S. - pořádání sportovních akcí přesně řečeno boxerských akcí. Vybíráme členské příspěvky a licenční příspěvky. Jsou tyto výnosy daňové a co se týká nákladů pořádané akce, můžeme uplatňovat jako daňové? A jak je to s daněmi? Děkuji moc za pomoc.
Dobrý den, zdědila jsem po otci rekreační chatu, kterou vlastnil cca 20 let. Budu platit v případě prodeje této nemovitosti daň z příjmu? Pokud ano, za jak dlouhou dobu mohu majetek prodat, abych daň neplatila. Předpokládám, že po několika letech by se již zpracovával nový odhad ceny nemovitosti, už by se nemusel brát v úvahu ten pro dědické řízení. Děkuji za odpověď Jana Hrubá
Mám dotaz na nahodilou činnost. Známá mi sdělila, že si může FO odečíst s daní až 20tis Kč za nahod.činnost ( např. manželka mu pomáhá s účty,manželka je nezdaní). Chtěla bych vědět § kde to najdu, samozřejmě jestli to opravdu lze a zda již v roce 2009. Jestliže jsem v roce 2009 pracovala na DPP=60tis hruhého a dali bychom tam ještě těch 20tis Kč - může si mě manžel odečíst? Díky
Dobrý den pane doktore, jsem fyzická osoba a každoročně žádám o dotace z státního zemědělského investičního fondu - dotace. Dále mám příjem ze závislé činnsti. Každý rok podávám daňové přiznání. Jsem povinen si vyřídit osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele a dále se přihlásit na OSSZ a VZP k vedlejší činnosti.V této době dotace zahrnuji do par. 10 ostatní příjmy. Děkuji Šťastná
Minulý týden jsem se Vás dotazoval na dodanění částky úlev na dani využitých v rámci životního pojištění které jsem zrušil a s převodem odbytného jsem založil penzijní připojištění. Pan JUDr Dytrich Petr mi odpověděl, že úlevy bohužel dodanit musím. Moje včerejší otázka byla vlastně prosba o radu, jak vyplnit daňové přiznání pro dodanění úlev ze ŽP, když zrušeno bylo před více než dvěma roky a trvalo 5 let. Bohužel mne na tuto povinnost nikdo neupozornil, a já hlupák to nechal dojít tak daleko. Až náhoda, že jsem narazil na článek na netu mne na toto upozornila. Nevím jaký to pro mne bude mít dopad. Děkuji Vám velmi za Vaší odpověď.
Dobrý den, v období studia jsem si přivydělávala jako finanční poradce a ted je načase, abych podala daňové přiznání, jen si nejsem jistá, zda jej mám podat jako OSVČ nebo jako fyzická osoba? Živnostenský list jsem si vyřizovat nemusela. S firmou jsem uzavřela Smlouvu o obchodním zastoupení uzavřenou podle § 652 a násl. zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění, a § 6 odst. 1 zákona č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí. U ČNB jsem zaregistrovaná jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel. Předem mockrát děkuji za odpověď.
Jsem živnostník,maloobchodník.Podnikám na ŽL a v roce 2008 jsem spolupracoval se svými 2 syny na které jsem rozděloval 30%. Kocem roku 2008 se jeden ze synů přestěhoval na jinou adresu. Po celý rok 2009 ale i nadále spolupracoval v naší firmě. ZP a SP jsme platily i za něj ve vypočtené výši. Podotýkám , že žádný ze synů nemá vlastní ŽL. Prosím o radu zda je i nadále jako spolupracující na který se převádí část příjmu i výdajů. Případně jak tento problém vyřešit. Děkuji za odpověď.
"Poplatník změnil režim z plátce DPH na neplátce DPH, po dobu plátcovství si uplatňoval odečet DPH ze splátek leasingu na vůz kategorie N1. Leasing však skončí později, je povinnen dodanit DPH (vrátit odečtené DPH)? Vozidlo stále není jeho majetkem. A navíc v průběhu změnil splátkový kalendář z 36 na 48 splátek, jak postupovat s odpisy (přepočítat pořizovací cenu)?" Děkuji
Osobní automobil koupený do s.r.o. na úvěr od lesingové společnosti. Původně ve velkém TP uvedena kupující firma a pak na vyžádaní předělán TP, kde je vlastníkem uvedena leas.společnosti poskytující úvěr. Není to tedy ani leasing a zřejmě ani nemohu auto zařadit do majetku k odpisování (nejsme vlastníci). Jak řešit tuto situaci ? Děkuji, s pozdravem Ulrychová