FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

příjmy manželky

Dobry den, prosim o radu ohledne dani z prijmu. Pocita se podpora v nezamestnanosti do zdanitelnych prijmu (jednou jsem nasla, ze ano, pak zase, ze ne). Jestlize ano, potvrzeni o vyplacene podpore je nutne si vyzadat na urade prace? Penezita pomoc v materstvi je zdanitelnym prijmem? Jestlize ano, je toto jiz zapocteno v prijmech od zamestnavatele, nebo je nutne si vyzadat nejake potvrzeni o vyplacene PPM od uradu socialni spravy? Dekuji, Alena.

dodatečné přiznání k dani

Dobrý den, mohu se dodatečně přihlásit k silniční dani za rok 2009 , tuto zaplatit ( za osobní automobil), podat dodatečné daňové přiznání k silniční dani za rok 09 a následnš si v daň. přiznání daně z příjmu odečít paušální výdaje v částce 5000,- měsíčně. Dříve jsem auto byť ojeté k podnikání nepotřebovala. Děkuji nikola

podání přiznání

Starobní důchodce, kromě důchodu nemá žádný jiný příjem, pouze pronajímá pozemky družstvu a dostává pronájem za rok 8000,-. Musí si podávat daňové přiznání? Jaká je hranice k podání daňového přiznání u starobního důchodce bez příjmů ze závislé činnosti? Děkuji

podnikání při práci

Dobrý den, 1. Chtěla bych se zeptat zda je možné mít současně u jedné firmy podepsánu dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti? 2. dále bych se chtěla zeptat, zda je možné mít jako hlavní pracovní poměr dohodu o pracovní činnosti a k tomu mít jako vedlejší činnost IČO tzn. nebyla bych OSVČ. Děkuji!

cestovní náhrady a slevy na dani

Dobrý den, vedu DE, jsem designer a chci se zeptat, pokud jedu vystavovat do zahraničí a platím si ubytování i stravování, jakou částkou si tyto náklady odečtu. Mohu plnou cenu? Druhý dotaz: pokud mám dítě, hypotéku, nejsem ženatý, žiji ale s přítelkyní v jedné domácnosti, mohu si odeščítat úroky z hypotéky celé nebo jen polovinou,když přítelkyně je na mateřské? Mohu si odečítat i na ni, i když nejdem oddáni, ale žijeme v jedné domácnosti? Děkuji za odpověď.

dodanění PP

Dobrý den, obratil se na mě známy, zda musí zdanit odpočty, které si uplatňoval u penzijního připojištění? 1) smlouva byla uzavřena do 55let věku - již dovržil a smlouvu vypověděla Allianz s jednorázovým vyrovnáním a výnosy zdanila. 2. dle mého názoru nemusí nic danit? Děkuji

výdaje procentem

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda můžu použít paušální výdaje, i když jsem plátce DPH? Děkuji

vyplnění Přehledů

DO 30.9.2009 jsem byla zaměstnancem a OSVČ na vedlejší činnost.Od 21.9. jsem byla v pracovní neschopnosti, kterou jsem ukončila 27.11.2009.Kolik měsíců budu považována jako OSVČ na hlavní činnost a kolik na vedlejší ( pro přehledy OSSZ a ZP).Činnost OSVČ trvala celý rok.

dodatečné přiznání

Nedávno jsem zjistil,že mi zaměstnavatel u kterého jsem byl zaměstnán první 3 měsíce roku 2006 (zbytek roku nezaměstnaný)neprovedl roční zúčtování daně za rok 2006.Mohu si ještě nyní sám udělat přepočet daně za rok 2006 formou řádného (dodatečného)daňového přiznání na Finančním úřadě ? Děkuji !

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné uplatnit slevu na dani za placení hypotéky zpětně, tj. ra rok 2008 (neměla jsem s tím zkušenosti, a tak jsem slevu zapomněla uplatnit). Děkuji, Kristl

daňový bonus

Dobrý den, po vyplnění manželova daňového přiznání za minulý rok jsem zjistila, že daňové zvýhodnění na vyživované děti (řádek 72) je vyšší než daň po uplatnění slev (řádek 71). Manželova daň tedy vychází za minulý rok 0,- Kč. Chci se zeptat, jesli má nárok na daňový bonus (řádek 75) i když je jen OSVČ, daň neplatí ani zálohovou platbou ani paušální částkou? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem R. Indrová

odpis pohledávek

V min.zdaň.obdobích jsme odepsali několik nedob. pohledávek-nedaňově.Ale zapomněli jsme je evidovat na podrozv.účtech. 751 MD a 799 D. Můžeme tak učinit v r.2009? Děkujeme

danněí příjmů ze zahraničí

Dobrý den , rád bych se zpětně zeptal na daňové vyrovnání za rok 2008 . Celý rok 2009 jsem pracoval u firmy ,tudíž za mne daně zhotovila účetní .V říjnu 2008 jsem se vrátil po 10 letech z USA,kde jsem pracoval a platil daně ,od púli října jsem byl evidován na UP do listopadu a v prosinci 2008 nastoupil u firmy . Za rok 2008 mi nemohla účetní zhotovit daňové přiznání a já tak neučinil ,protože jsem to nevěděl . Udělal jsem chybu ?Předem děkuji za odpověď . Jan

vratka adaně

Dobrý den chci se zeptat zda li mi vrátí nějaké daně když jsem byl loni zaměstnaný půl roku s toho 2měsíce na nemocenské,a další půl rok jsem byl na úřadu práce.a dále mám ještě zaplacené úroky z hypotéky 14000,kolik mám zhruba tak očekávat děkuji...

výdaje procentem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na příjem z pronájmu bytu. Zahrnuje se do příjmu i inkaso a tato celková částka se poté sníží o paušální výdaje 30%? Nebo se dá do příjmu pouze čistý nájem a ten se poté sníží o paušální výdaje 30%? Díky za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den, chci se zeptat jestli musí automotoklub (příspěvková org., která vznikla v roce 1990) podávát daňové přiznání? Někde jsem četla pokud splní určité podmínky, tak že DP podávat nemusí. Jaké podmínky musí splňovat? Děkuji za odpověď

danění příjmu

Prosím o radu: Kupní smlouva mezi fyz.osobou nepodnikatelem a s.r.o.- Fyz.osoba prodává s.r.o.čku aktualizovanou agendu přehledu platných zákonných norem a nařízení vztahující se k distribuci, prodeji a výrobě el.energie za 20000,-, které má ve svém vlastnictví. Jak toto zdanit, jsou to nějaké podklady na školení. Je to jedenkrát za rok, může se to považovat za příjmy podle § 10 nebo co s tím. Děkuji mnohokrát předem. nebo je to § 7 odst. 2 ) příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému,9) a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem A muselo by se odvést i soc.pojištění

místní příslušnost

Dobrý den Ne zcela jsem pochopil zde uvedenou formulaci ohledně Místní příslušnosti. Je zde psané: "u fyzické osoby bydlištěm (místem trvalého pobytu) v České republice, nebo místem, kde se převážně zdržuje, tj. kde pobývá nejvíce dnů v roce. " Tj. když jsem studen VŠ a většinu času přebývám v Praze, kde jsem i pracoval, ale trvalé bydliště mám na druhém konci republiky, tak stejně musím podávat daňové přiznání v místě trvalého bydliště nebo můžu i v Praze? Děkuji za odpoveď

výdaje procentem

Mohou členové sdružení podnikatelů, kteří dělí příjmy a výdaje stejným dílem přejít z daňové evidence na býpočet nákladů procentem z příjmů? V roce 2008 měli v pohledávkách 0 a v závazcích 26000. Mohu v dodatečném přiznání za rok 2008 snížit daňový základ o závazky?

výdaje procentem a příjmy

Dobrý den, má manželka "živnostník" platí každoročně daně 50%. Pro rok 2009 je to prý stanoveno na 60%. Chtěl bych se zeptat, zda si musí dát do přijmu, fakturu která je vydána v prosinci, platbu ale obdržela až v lednu. Děkuji moc a přeji pěkný den, s pozdravem. Janoušek Miroslav