FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prodej nemovitosti a daň z příjmu

Dobrý den, dceřin přítel prodal rodinný dům, který byl zatížen 100% hypotékou. Nedostal tedy z prodeje žádné peníze a byla mu vyměřena daň z prodeje. Chtěla bych se vědět,zda existuje nějaké osvobození od daně a pokud ne, do kdy musí daň zaplatit. Děkuji za odpověď.

Darování nemovitosti

Dobrý den, prosím o radu. Před rokem jsem dostala darem od rodičů pozemek. Nyní kvůli hypotéce daruji 1/2 pozemku příteli a budeme na něm společně stavět dům. Můj dotaz: musím dodatečně dodanit darovanou polovinu pozemku? A zadruhé, přítel bude muset následně odvést daň z příjmu, musíme tedy nechat udělat odhad pozemku nebo podle čeho ze do daňového přiznání uvede příjem z darovaného pozemku. Moc děkuji za radu

Česko-slovenské příjmy

Dobrý den, prosím o radu. Na základe výměny informaci pro danove ucely mezi CR a SR, informovala centrala slovenské banky příslusny danovy urad CR v červenci 2016 o urocich vyplacených danovemu rezidentu CR za rok 2013 . Pri teto prilezitost bylo zjisteno, ze banka zdanovala vesele( o druhe smlouve o zamezeni dvojiho zdaneni zrejme nikdy neslysela) z uroku dan 19 % , coz je nesprávné a měla danovemu rezidentu CR ( pri zalozeni uctu predlozen OP, kde evidentne viděli a okopirovali si ceske udaje) zdanit dle zakona jen 15 %, jako v CR. Jak mohu požádat a koho a čím doložit, aby mi vrátili 4% z rozdílu slovenské sazby dane-české sazby dane za rok 2013,2014,2015, 2016?Jak to ošetřit i pro dalsi roky? Moc Vám děkuji za odpoved , protoze ani financni urad CR NEVÍ.Musí mi financní urad CR sdelit výši reportovaného uroku a presne adresu a jmeno, kdo to reportoval? Učet udrzuji na platbu dani a energii darovaného domu na Slovensku v roce 2009.Pri prodeji dan ze zisku nepodleha dani na Slovensku, protoze jej vlastnime dele, nez 5 let , ale prosim , musi se neco nahlasit v CR?Děkuji a přeji vše dobré.

Příjmy spolupracující osoby

Stane-li se manželka spolupracující osobou manžela, který je OSVČ, lze nějak smlouvou ošetřit to, aby manželka legálně dostávala za práci odměnu (mzdu)?

Neúspěšná maturita

Dobrý den, děkuji předem za zodpovězení dotazu týkajícího se daňového zvýhodnění na dítě v době konce školního roku. Prosím o ujednocení názoru k uplatnění odpočtu na dítě do konce celého školního roku (včetně prázdnin, tj. do 31.8.2016), v případě, že nevykonal maturitní zkoušku v řádném termínu školního roku a v září bude dělat opravnou. Může být rodiči ponecháno daň. zvýhodnění ještě za měsíc červenec a srpen? A druhý dotaz je obdobný - v červnu student denního vysokoškolského studia složil úspěšně státní zkoušku, prozatím nepracuje, nepobírá podporu v nezaměstnanosti, promoce se bude konat v srpnu, může si rodič uplatnit daňové zvýhodnění ještě v měsíci červenci? Bohužel se domnívám, že je tato oblast zbytečně řešena v několika zákonech, výklad proto může být rozlišný, ale praxe si žádá jasné řešení. Děkuji ještě jednou za názor.

Daň z příjmu při pronájmu garáže

Jaká se vyčísluje výše případné daně z pronájmu garáže? Děkuji za odpověď.

Sleva na studenta

Dobrý den, mám dotaz :-) Teď jsem skončila VOŠ a začala pracovat na HPP. Jsem ale přijata na jinou VOŠ a k tomu budu studovat dálkově VŠ (Ano, věřím, že se to dá všechno skloubit). Ztratím status studenta, když jsem na HPP? Četla jsem, že např. slevu na studenta v daních čerpat mohu. Všude se, ale dočítám něco jiného. K tomu pobírám ještě pozůstalostní důchod, na který je nárok pouze při denním studiu u člověka do 26let a na ČSSZ mi řekli, že o něj nepřijdu, protože stále studuji. Jsem tedy student nebo ne? Čert aby se v tom vyznal... Předem děkuji za odpověď!

Podepsané prohlášení k dani

Dobrý den, mám dotaz ohledně prohlášení poplatníka, tzv. růžového papíru. Od ledna pracuji na DPP a mám prohlášení podepsaní, měsíční výdělek je vždy do 3000,-. Nyní jsem nastoupila do druhé práce na poloviční úvazek a také jsem prohlášení podepsala, výdělek v této práci je už vyšší než 5000,-. Jak mám nyní postupovat, pokud jsem studentka a mzda na DPP je daněna srážkovou daní 15%? Děkuji za odpověď

Daň z příjmu z brigády

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik peněz si můžu vydělat na brigádě, pokud již pracuji HPP, aby se mi mzda nedanila. Děkuji

Prodej zděděné nemovitosti

Dobrý den, prodávám byt z dědictví z přímé linie /nabyvatel syn po zemřelém rodiči - zemřel 01/2016/ a chtěl bych se zeptat na daň z příjmu zda je osvobozeno či ne. Byt byl v družstevním vlastnictví od roku 1980, kdy rodič byl držitelem družstevního podílu. Tento byt byl převeden do osobního vlastnictví 09/2012. Byla zde dodržena 5letá lhůta pro to abych nemusel platit daň z příjmu? Děkuji

Daňový bonus

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli si můžu do daňového přiznání příští rok zahrnout i příjem z jednorázové činnosti? Minulý rok jsem si zahrnula příjem z dohody o provedení práce, který byl vyšší než 55200 za rok, tak jsem měla nárok na bonus na dítě, tento rok už asi takový příjem vyšší než 55200 mít nebudu, proto se ptám, zda krom příjmu z DPP jde zahrnout i jednorázový příjem. Děkuji. P.

Osvobození daru

Dobry den, Jsem cizinka, nejsem danovym rezidentem CR (nemam v CR staly byt, nejsem v CR vic nez 180 dni atd.). Mam v CR bankovni ucet, kamarad (III. pribuzenska skupina ve smyslu zakona) planuje poslat penize na tento ucet - opravdu dost velkou castku. Mam-li povinnost zaplatit dan z prijmu ziskaneho darem ? Dekuji predem za odpoved`. Vera.

Daně při prodeji pozemku

Dobrý den,mám dotaz ohledně daně z prodeje pozemku. Nachází se na Slovensku a získala jsem ho darovací smlouvou.Protože ještě neuplynulo 5 let od darování,jsem povinna zaplatit daň z příjmu.Prosím o radu, jak mám postupovat? Předem děkuji za odpověď.

Podání daňového přiznání

Ještě přidávám k tomuto dotazu http://poradna.finance.cz/dane/66537-vraceni-dane-z-prijmu/ Abych to upřesnil: 1. U prvního zaměstnavatele mám podepsanou smlouvu a prohlašení o dani od 1.1.2016 do 30.6.2016 ale již jsem tam poslední dobu nedocházel. 2. U druhého jsem tedy nemohl podepsat druhé za dobu 1.5.2016 - 30.6.2016 a za tu dobu se mi strhávala srážková daň 3. Dotaz: Jde to tedy také přiznat na konci roku?

Podepsání prohlášení k dani

Dobrý den, 1.starobní důchodce, 2.držitel průkazky ZTP-P 3.nikde nepracuje Chce uzavřít v r.2016 dvě dohody o provedení práce, každá je menší než 10.000,- 4.a to souběžně u firmy A a B 5.chce u obou podepsat Prohl.k dani z příjmů fyz.osobze ZVČ za účelem slevy ale 5a) -u firmy A označí v Prohlášení uplatnění slevy jen na poplatníka - u firmy B označí v Prohlášení uplatnění slevy jen na ZTP-P V Přiznání k DzPFO za r.2016 pak uvede obě tyto DPP a zdaní ještě honorář za literární činnost, která dosáhne max.cca 20.000,- hrubého. Výsledně by se měl se vším vejít do roční slevy za poplatníka a na ZTP-P. Je tento postup možný? 6/ Nebo pokud by podepsal Prohlášení např. jen u firmy A a u firmy B by mu srazili jednorázovou srážkovou daň, může po zahrnutí obou DPP do Přiznání za r.2016 a uplatnění obou slev (Poplatník, ZTP-P) požádat o vratku daně sražené z DPP u firmy B ? 6a/ nebo může také dodatečným podepsáním Prohlášení k dani v lednu 2017 u firmy B uplatnit vratku daně ? Děkuji za odpověď.

Prodej pozemku a daň z příjmu

Dobrý den, dostala jsme darem pozemek v 11/2012, který jsem zasíťovala (chtěli jsme stavět) a nyní jej prodávám. Prostředky získané z prodeje plánujeme využít na koupi bytu, bude tedy tento příjem osvobozen od daně z příjmu? Děkuji

Vrácení daně z příjmu

Dobrý den, Mám dotaz ohledně srážkové daně. Jsem student a na začátku roku jsem podepsal růžový papír u jednoho zaměstnavatele do 31.6.2016, ale poté jsem zde byl pouze dvakrát v březnu. Po té jsem nastoupil v květnu k jinému zaměstnavateli a nemohl jsem ještě podepsat ružový papír u něj a strhla se mi srážková daň. Můj dotaz tedy zní, zda je možné nějak zpětně získat tu daň, když jsem u prvního zaměstnavatele nic nevydělával. Zda to mám nějak přiznat nebo jestli s tím jde něco udělat.

Pobírání rodičovského příspěvku

Dobry den. 10.9.2016 nastupuji na materskou dovolenou. Zhruba do konce brezna 2017 po te prechazim na rodicovskou dovolenou a budu mit dohodu na dva dny v tydnu chodit do prace. Dite bude hlidat babicka.Skolka mi ve dvou letech dite do skolky vezme. Je dobre si dat pouze dvouletou variantu rodicovske dovole ne a nastoupit plne po dvou letech do prace a nebo si mam nechat triletou variantu s tim ze ve dvou letech mi ho vezmou do skolky a jit plne pracovat jde to nebo bych musela vratit rodicovsky prispevek? Co mi doporucite jako nejlepsi variantu? Dekuji za odpoved.

Měsíční daňové slevy

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně "Prohlášení poplatníka daně...". Máme hodně brigádníku, a často přehází z DPP na DPČ. s tím, že platnost první dohody je ukončena (nejedná se o souběh). S ukončením dohody se váže i ukončení "Prohlášení poplatníka daně...", a brigádník musí podepsat další k nové dohodě? Nebo zaměstnanec může mít podepsané jedno prohlášení na celý rok a nevztahuje se to k konkretní dohodě/smlouvě? Předem děkuji za odpověď D.Z.

Prohlášení k dani

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně "Prohlášení poplatníka daně...". Máme hodně brigádníku, a často přehází z DPP na DPČ. s tím, že platnost první dohody je ukončena (nejedná se o souběh). S ukončením dohody se váže i ukončení "Prohlášení poplatníka daně...", a brigádník musí podepsat další k nové dohodě? Nebo zaměstnanec může mít podepsané jedno prohlášení na celý rok a nevztahuje se to k konkretní dohodě/smlouvě? Předem děkuji za odpověď D.Z.