FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňový bonus

Dobrý den, v roce 2008 jsme s manželem podnikali. Podnikání bylo na manžela a já mu pomáhala. Vzhledem k tomu, že naše příjmy byly nízké, tak po odečtení všech slev a slevy na děti mu vznikl daňový bonus, který nám finanční úřad vrátil. Koncem roku 2008 manžel přerušil živnost. Během roku 2009 jsme byli oba na podpoře a podpora z Úřadu práce byla naším jediným zdrojem příjmu. Chtěla bych se proto zeptat, jestli si může manžel vyplnit daňové přiznání a vzhledem k nízkým příjmům poté požádat o vrácení daňového bonusu na děti, když jeho jediným příjmem byly dávky z Úřadu práce? Děkuji za odpověď s pozdravem Svobodová

danění více příjmů

Dobrý den, manžel podnikal v roce 2009 jako OSVČ(hlavní činnost). 19.11.2009 uzavřel s jednou firmou dohodu o provedení práce(částka byla měsíčně vyšší než 5 000,- Kč). Firma manželovi srazila zálohou daň(nepodepsal prohlášení k dani). Musí uvést tento příjem z dohody o prov.práce do daňového přiznání za rok 2009? Děkuji

daňové výdaje

Muzu castku, kterou platim za skolku,zapocitat do vydeju? Dekuji.

snížení základu daně

Dobry den.Bydlim v pronajmu.Muzu najemne zapocitat do vydaju? Dekuji.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost uplatnění odpočtu úroků ze stavebního spoření. V roce 2007 jsem koupila dům a na jeho rekonstrukci jsem si vzala úvěr(rekonstrukce povolena rozhodnutí stavebního úřadu o rekonstrukci a stavebním ohlášení, v roce 2008 dokončena a vydán souhlas s užíváním stavby). V letech 2007 a 2008 jsem uplatnila dle §15 odst. 3 písm. e) odpočet úroků. Od dubna do prosince 2009 jsem část prostor (cca 1/4 plochy) používala k podnikání, zmíněné prostory jsem nahlásila jako provozovnu. Ostatní prostory jsem užívala a stále užívám s rodinou k trvalému bydlení. Mohu si v roce 2009 uplatnit odpočet úroků a v jaké výši? Krátit podle plochy, tj. v tomto případě uplatnit odpočet pouze ve výši 3/4 úroků na potvrzení od stavební spořitelny? A co s odpočty v předchozích letech? Já předpokládám, že odpočet úroků se krátí pouze po dobu užívání k podnikání a jiné samost. výděl. činnosti, takže nemusím dělat nic? A pokud jsem k 31.12.09 podnikání přerušila, můžu pak za rok 2010 uplatnit úroky zase v plné výši? Děkuji

snížení základu daně

Dobry den, Potreboval bych poradit se snizenim zaklad dani i kdyz jsem zamestnany. Kazdy mesic vydam z cisteho platu 33% na dopravu do prace a zpet, tak ze: 1) kupuji dalnicni znamku 2) konzumiji hodne pohonnych hmot a tim odvadim celkem dost penez statu, a to nemluvim o spotrebe pneumatik a cesem i nakup dalsiho vozu. Vim ze ve nekterych statu EU si clovek muže odecist cenu dalnicni znamky a HLAVNE! odecist pohone hmoty ze zaklady dani. Muzete mi poradit jestli to ide i u nas v ČR? Dekuji predem S pozdravem Max

výdaje procentem

Dobrý den, prosím o radu. Advokát, který podniká na základě registrace u ČAK a účtuje daňou evidenci si chce za rok 2009 uplatnit výdaje paušálem. Jak já sazba pro tento případ? Děkuji za odpověď

sazba daně

Dobrý den pane doktore, v září 2007 jsme uzavřeli lealing.smlouvu na nákladní automobil. Úhrady probíhají na základě splátkového kalendáře. Mění se pro nás výše DPH nebo zůstává ve výši 19%. Děkujeme za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Manžel vlastní pozemky a pronajal je. Na poli, jehož je vlastníkem, postavily firmy základnovou stanici (Vodafone a T-Mobile). Z tohoto pronájmu má zisk, který přesáhl částku 100.000,-Kč/rok. Z těchto pozemků odvádí daň a zajímá mě, zda příjmy z pronájmu jsou v tomto případě zdaňovány. Pokud ano, tak která část daňového přiznání se vyplňuje a jaká je výše daně. Je zaměstnán a daně z příjmu mu dělá zaměstnavatel. Tímto prosím o radu, děkuji za odpověď Dana

výdaje procentem, dodanění ŽP

Můj otec ukončil svou činnost jako OSVČ je zařazen do programu Předčasné ukončení zemědělské činnosti a od SZIF pobírá roční dotaci, která se zdaňuje. Tento příjem uvedu v DP do §10-Ostatní příjmy. Mohu mu uplatnit nějaké paušální výdaje? Prokazatelné výdaje nemá žádné. A ještě prosím odpověď na jeden dotaz: Chci zrušit po necelých dvou letech ŽP a hned založit jiné ŽP u jiné pojišťovny. Nevzniklo žádné odbytné ani kapitálová hodnota a tudíž nemůže být k nové pojišťovně nic převedeno. Musím dodaňovat příjem? Děkuji za odpověď. J.Z.

osvobození od daně

Dobrý den V roce 2009 v květnu jsem dostala odstupné za byt na Vinohradech. V prosinci roku 2009 jsem tuto skutečnost oznámila finačnímu úřadu,bylo mi řečeno ,že pokud peníze použiji do jednoho roku na rekonstrukci nového bytu, stačí finančnímu úřadu zaslat oznámení o této skutečnosti. Většinu peněz jsem použila na rekonstrukci a zbyla mi pouze malá částka kterou nemám fakturovánu.Tu asi musím zdanit 15 procenty?Nevín ale kdy? Pokud mám rok na použití finanční částky, to znamená do května 2010-stačí tedy podat danové přiznání v březnu 2011? A stačí pokud bych do května 2010 ještě poníze použila posla FU pouze oznámení? Velice děkuji

prodej nemovitosti

Dobrý den, budu prodávat část pozemku (5m), na kterém je postavena budova. Dohodnutá částka je 10000 Kč. Musí k prodeji být znalecký posudek? A daň z převodu nemovitosti se platí 3% v každém případě? Děkuji

sleva na děti

Dobrý den.Dělám neteři Daňové přiznání za rok 2009.Potřebuji vědět, zda jí v ročním zúčtování mohu uplatnit slevu na dvě děti,přičemž synovi je 11let a dcera se jí narodila v červenci 2009 a do konce roku už neměla žádné příjmy.Od června 2009 je na mateřské dovolené

dotace na podnikání

Dobry den,chtěla bych se zeptat na dotaci pro začínající podnikatele(nenávratnou pujičku)?Co všechno k tomu potřebuji a kde nejblíže si to mohu vyřídit ,jsem ze Šenova u Ostravy?A o kolik si tak mohu požádet na vybavení kadeřnictví.Děkuji za odpověď Jana

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu ohledně uplatnění úroků ze stavebního spoření. Druhý účastník úvěrové smlouvy se stal účastníkem až v průběhu roku. Bere se také zřetel na to, že nebyl účastníkem celý rok a krátí se počtem měsíců, případně dnů, když se tak nestalo k 1. daného měsíce, nebo se dále neřeší, když je uveden na potvrzení jako druhý účastník, a může uplatnit úroky za celý úrok? Moc děkuji za odpověď.

paušál za auto

Dobrý den, v dotazu ze dne 23. 2. jste odpovídali na uplatnění paušálu na auto, které má podnikatel zapůjčené od jiné fyzické osoby, že může uplatnit Kč 4 000,-, ale dočítám se, že na zapůjčené auto paušál uplatnit nelze. Mohu poprosit o upřesnění, jestli lze nebo ne.Děkuji a přeji hezký den

náhrada škody

Dobrý den. Platím silniční daň, ale nemám havarijní pojištění. Dnes ráno jsem zjistila, že mám nabourané auto. Volala jsem policii, nafotili místo činu, sepsali zprávu. Pachatel je neznámý a z místa činu ujel. Mám právo na uhrazení škody? Děkuji za odpověď. Jana

zálohy a vyřazení pohledávky

Dobrý den, prosím o odpověď na dvě otázky: 1) z jaké částky se počítají zálohy na daň - z ř. 61 daňového přiznání, nebo až z ř. 74 (tj. po uplatnění slevy na dani)? 2)několik let (od r. 2001) eviduji v daňové evidenci pohledávku na 950,-Kč. Mohu ji nějak vyřadit? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

rekonstrukce

Dobrý den, naše firma má sídlo v pronajaté budově. Se souhlasem majitele na naše vlastní náklady provádíme modernizaci budovy resp. nové příčky v místnosti, bourání starých atd. v celkové výši 480 000,-. Jaké účty máme použít pro zaúčtování tohoto nákladu? Moc děkuji. Opltová

příjem manželky

Dobrý den,v roce 2009 jsem pobírala mateřskou (PPM) - celková hodnota 62000Kc a v rámci ročního zúčtování daně za rok 2008 mi bylo vráceno 12030Kč.Započítává se vrácení daní z 2008 do vlastních příjmů 2009?Může na mě manžel uplatnit slevu na dani?Děkuji za odpověď.