FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. FO,DE,plátce DPH. V r. 2009 provedla TZ v pronajatém nebyt. prostoru. Ve smlouvě má uvedeno, že veškeré opravy většího rozsahu a st. úpravy může provádět na vl.náklady nájemce. Víc nic. Co s tím v DP za r. 2009 když v 02/10 dostali z prostor výpověď bez jakékoliv náhrady a proplacení. A co S DPH? Musíme ho z TZ vracet? Děkuji za odpověř a hezdký den Surovcová
Dobrý den, za rok 2009 si uplatním výdaje paušálem 60%, jak to mám provést s fakturou, která je vystavená v roce 2009 a uhrazená v roce 2010. Dále mám na skladě zásoby v pořiz.cenách cca za 10tisíc. Jak s tím naložit? Je možné si neodečítat žádné výdaje, výdaje 0? Děkuji.
Dobrý den, jsem plátce DPH a pracoval jsem na nemovitosti v Německu prostřednictvím české firmy, která není plátcem DPH,ale budu jí za provedené práce fakturovat. Musím z přijaté částky odvézt DPH,když se jednalo o práce na nemovitosti a DPH už odvedla německá firma v Německu? Děkuji za odpověď.
Prosím, je nutné, aby hospoda (OSVČ vedoucí daň.evidenci, neplátce DHP) vedla sklad? Jak to prakticky provést. Podle (http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA98423-50A38EC5/cds/xsl/dane_poplatky_10225.html?year=0#Daov_evidence) musí i daňová evidence vést sklad a pak porovnat inventuru s účet.stavem. Jen nevím, jak se to v hospodě v praxi provádí. Děkuji.
sportovní klub - zásady hospodaření. Vzorové stanovy pro TJ/SK uvádí... hospodaření s majetkem upraví valná hromada přijetím zásad hospodaření. Co by měl tento interní předpis obsahovat,jaká je jeho náplň? Děkujeme,přípravný výbor pro založení,registraci obč.sdruž.
Dobrý den. Fakturuji lektorské služby a daním je paušálem ( 60 procent). Letos jsem na svůj ŽL zakoupila zboží za VOC a následně jej prodávala svým klientům. Zakoupené zboží jsem ale používala i pro osobní potřebu, i pro lektorování. Nevím, jak mám tento příjem danit. Mám do příjmů uvést pouze to, co jsem přijala cash ( celou částku -plnou prodejní cenu) a od ní odečíst 60 procent? To je značně nevýhodné, protože zisk není určitě oněch 40 procent a zvyšuje tak neúnosně základ daně. Mám vést peněžní deník prodeje? A jak pečlivě? Co když vystavené faktury od dodavatele jsou vyšší, než můj následný skutečný příjem z prodeje? Protože ne všechno odebrané zboží bylo určeno pouze k prodeji. Prodej zboží je pouze velmi okrajová činnost, tvoří max 10 procent z příjmu. Děkuji za odpoved.
Dobrý večer, je přece možné přerušit odpisy a pokud je to 2 odpisová skupina, tak místo např. 5 let budu odepisovat 6 let a o ten jeden rok se prodlouží? Děkuji
Dobrý den, jsem SHR živočišná výroba během roku 2009 jsem prodal dva býky a dva býky dal na domácí porážku pro osobní spotřebu. Jak zdaním 2 býky - domácí porážka? /Obvyklou cenou výkupu?) Děkuji za odpověď
Dobrý den, předběžným opatřením soudu mám od 14.9.2009 svěřeného syna do výchovy. Mohu si uplatnit odpočet z daní za rok 2009 a pokud ano od kterého data? Předem děkuji. Šlapák Jiří
Pekny den, chtela bych se zeptat,jak postupovat pri sestavovani DP v pripade pracujiciho duchodce? Zahrnuje se i duchod do DP nebo pouze prijmy od zamestnavatele? Muze se i v tomto pripade uplatnit odecitatelna polozka na poplatnika (24.840Kc)? Dekuji predem za odpoved, Ilona Kapounova
Dobrý den. Manželka si nově zřídila ŽL nákup prodej. Chci se zeptat jestli si může dát do nákladů i věci pořízené 3měsíce před vlastním začátkem živnosti? Vesměs se jedná o regály a podobně.Díky za odpověď.. Duchoň
Dobrý den .Rád bych se zeptal zda můžu ke snížení základu daně jako FO použít úroky z úvěru vázaného k firemnímu účtu? Dále pak mohu uplatnit úroky z úvěru ze stavebního spoření na rodinný dům nebo pouze úroky z hypotéky na RD kterým je ručeno? Děkuji JAn
Dobrý den, známý je studentem nad 26 let a za rok 2009 měl několik smluv o dílo, dohodu o provedení práce a autorskou smlouvu. Je z těchto tří typů smluv povinnosti platit daň nebo je daň již zaplacena? Je daň z těchto smluv 15%? Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem, Kobosilová
DD, v r. 2009 jsme prodali rekreacni chatu porizenou pred 3 roky. Chatu jsme pravidelne uzivali,nepronajimali. Vyplyva nam povinnost zaplatit dan z prijmu. Co vse lze zahrnout do nakladu, krome PC, poplatku u notare, pokud jsme chatu poridili na hypoteku? Jsou to take uroky z poskytnuteho uveru? Pokud bychom prostredky z prodeje pouzili v tomto roce na porizeni RD, ktery vsak zatim nebudeme uzivat pro trvale bydleni (ale pouze 1-3 dny v tydnu), lze uplatnit narok na osvobozeni od dane z prijmu? Jak postupovat vuci spravci dane, kdyz mu tato skutecnost nebyla oznamena v roce, v nemz byly prostredky prijmuty? Dekuji za odpoved.
Dobrý den.Ráda bych se zeptala, zda mohu uplatňit v daň.přiznání z příjmu také slevu na poplatníka, pokud jsem neměla v roce 2009, kromě příjmu z pronájmu bytu-které budu danit,žádné další příjmy, pobírala jsem pouze rodičovský příspěvek. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rozhodujeme se o darování nemovitosti. Babička chce darovat nemovitost s věcným břemenem. Chtěla bych vědět co všechno budu muset v roce 2010 zaplatit. Děkuji mockrát za odpověď. S pozdravem Richtrová
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda má sestra má podat daňové přiznání, když celý minulý rok byla vedená na ÚP, byla ji vyplácena podpora při rekvalifikaci a k tomu ji byl vyplácen sociální příplatek ve výši 2627Kč měsíčně na její dvě děti.
Dobrý den, mohu prodat osobní vozidlo zařazené do majetku firmy již po dvou letech odepisování? Jak to bude z hlediska účetnictví s prodejní cenou a se zbylými odpisy?
Dobrý den pane doktore. Jsem FO, DE, skutečné výdaje. Letos se mi nehodí odepsat majetek - odp. skupina 2 (5 let). Mám malý základ daně a dostal bych se do ztráty. Jak se mám prosím zachovat. 2008 byl první rok odepisování. Je možné odpis ve 2009 neuplatnit a ve 2010 pokračovat druhým rokem? Jednoduše řečeno: 2008 první rok, 2009 neuplatnit, 2010 - 2013 druhý až pátý rok dle příslušného rozpisu odpisů? Děkuji za názor.
Dobrý den, v roce 2008 jsme s manželem podnikali. Podnikání bylo na manžela a já mu pomáhala. Vzhledem k tomu, že naše příjmy byly nízké, tak po odečtení všech slev a slevy na děti mu vznikl daňový bonus, který nám finanční úřad vrátil. Koncem roku 2008 manžel přerušil živnost. Během roku 2009 jsme byli oba na podpoře a podpora z Úřadu práce byla naším jediným zdrojem příjmu. Chtěla bych se proto zeptat, jestli si může manžel vyplnit daňové přiznání a vzhledem k nízkým příjmům poté požádat o vrácení daňového bonusu na děti, když jeho jediným příjmem byly dávky z Úřadu práce? Děkuji za odpověď s pozdravem Svobodová