FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci se zeptat na slevu na manželku. Byla část roku OSVČ (což byly také její jediné příjmy). Abych si ji mohl odečíst z daní (sleva na vyživovanou manželku/manžela) musí mít příjem menší než 68 000, Kč. Počítá se do toho čistý příjem, nebo zisk (tedy po odečtení nákladů). S díky za odpověď. Jakub Jura
Jsem OSVČ, v rámci daňového přiznání za r. 2009 jsem se rozhodla přejít z vedení DE na uplatnění výdajů procentem z příjmů. Podám dodatečné daňové přiznání za r. 2008 zvýšené o neuhrazené pohledávky. Tyto pohledávky, které jsou uhrazeny v r. 2009 odečtu z příjmů r. 2009. Musím udělat také dodatečný přehled za r. 2008 o příjmech a výdajích pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu? Nebo pro OSSZ a zdr. pojišťovnu uhrazené pohledávky ponechám v příjmech v r. 2009?
Jsem OSVČ, v rámci daňového přiznání za r. 2009 jsem se rozhodla přejít z vedení DE na uplatnění výdajů procentem z příjmů. Podám dodatečné daňové přiznání za r. 2008 zvýšené o neuhrazené pohledávky. Tyto pohledávky, které jsou uhrazeny v r. 2009 odečtu z příjmů r. 2009. Musím udělat také dodatečný přehled za r. 2008 o příjmech a výdajích pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu? Nebo pro OSSZ a zdr. pojišťovnu uhrazené pohledávky ponechám v příjmech v r. 2009?
Dobrý den, jsem fyzická osoba a podnikám na ŽL,letos budu uplatňovat výdaje paušálem,spadám pod řemeslnou činnost,jaké pravidla jsou pro použití paušálu?A ještě bych se chtěla zeptat,když budu uplatňovat výdaje paušálem a jsem registrován k silniční dani musím podávat přiznání k silniční dani?
Dobrý den, v daňovém přiznání k dani z příjmů fizických osob si nejsem jist zda mohu uplatnit slevu na dani na svou manželku v řádku 65a), která měla vlastní příjem jen v 2.polovině roku 2009 celkem 66 tis. Kč po zdanění. Otázka je tedy, zda se zde jako vlastní příjem uvažuje příjem před zdaněním, nebo po zdanění a či by případně bylo možné uplatnit slevu na některé měsíce ? Předem děkuji za odpověď Návara
Dobrý den, manžel začal podnikat od ledna 2009 v oblasti služeb,chci se zeptat,jestli může uplatnit paušální náklady procentem a kolik?? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu: dcera odepisovala od r.2005 TZ pronajatých prostor. Od 02/07 do 01/09 přerušila živnost. Nyní je zaměstnaná a živnost neprovozuje, ale ŽL od 01/09 dál běží, nezrušila jej, i když živnost neprovozuje a prostory už v pronájmu nemá. Má dát do DP přílohu č.1 s nulovými příjmy a výdaji, a může opět uplatnit odpis TZ? Děkuji
Dobrý den, ráda bych se zeptala - jsem plátce daně z příjmů F.O.-druh příjmu dle odst.10 - A-Příložitostná činnost (příloha č.2) -můžu si uplatnit paušální výdaje ve výši 60%? Další dotaz se vztahuje k oddílu 3 v danovém přiznání - řádek 51 Odst.8 zákona (úhrada za další vzdělávání) - od října 2009 jsem začala kombinovaně studovat soukromou VŠ (25tis. za semestr) - už je mi 26let - můžu si uplatnit slevu 10 tis./viz.pokyny? Předem Vám děkuji za odpověd!
Dobrý den, 1. mám zakoupený byt na hypotéku a ten pronajímám. Vím, že tím , že tam nejsem hlášen nemohu použít úroky z hypotéku pro slevu na dani s příjmu fyzických osob. Mohu , ale použít tyto úroky z hypotéky jako náklad na dosažení příjmu z pronájmu? Za jakých podmínek. 2. pokud podám daňové přiznání daně z příjmu fo a nic nezamlčím - t.j nebude tam chybět žádný příjem. Aleudělám tam nějakou chybu - např ,že použiju nepovolené náklady. Co se stane? Budu kontaktován k opravě, nebo si na mě vzpomenou někdy za 5 let a pak se budou dožadovat doplacení včetně penále? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Začal jsem loni v létě podnikat va autodopravě. Převzal jsem leasing na dodávku se kterou podnikám, na kterou jsem složil akontaci 120000 kč. Měsíční leasing činí 10158 kč. a můj dotaz je, jestli si tu akontaci můžu dat do nákladů. Nejsem plátcem DPH. Za odpověď předem děkuji
FO vede DE, je plátce DPH a eviduje pohledávky a závazky 36 měsíců po splatnosti /z r.2006/. Je třeba v přiznání za rok 2009 nějaká úprava daňového základu nebo se daňový základ upravuje jen při přechodu na výdaje % nebo při přerušení/ukončení činnosti? §23 odst.3Zákona 586/1992 nějak moc nerozumím. Děkuji.
Dobrý den, jsem SHR do roku 2008 jsem vedl daňovou evidenci od roku 2009 bych rád přešel na paušální výdaje. Ve stavu zásob mám telata. Musím tyto zásoby v roce 2009 připočíst k základu daně? Děkuji za odpověď
Dobrý den, Chtěla bych v letošním roce uplatnit výdaje pausalem.V DE mám zásoby /zvířata,obilí,krmivo atd. /které dodaním v dodatečném DP za rok 2008. Také mám vedený majetek /pole,hospod. budovy,traktory / v hodnotě přes 1000000Kč.Zajímalo by mne zda se také někde uvádějí do tohoto dodatečného DP?A zda nemusím vést DE ikdyž jsem přijemce dotací z SZIF?Děkuji za odpověď
Dobry den, pomaham vyplnit priznani ucitelce AJ (anglicanka), uplatnime vydaje pausalem 60%, podnika od rijna (lektorska cinnost),ma 3 faktury=prijem, posledni faktura byla vystavena k 31.12.2009 a zaplacena 15.1.2010. Mam dat prijem za prosinec (zaplaceny v lednu) jeste do prijmu roku 2009? Dekuji
Prosím o radu, jsem finanční poradce OSVČ a budu nastupovat na nemocenskou a následně na mateřskou. Abych mohla dostávat nemocenské dávky (podmínky pro vyplácení splňuji) nesmím osobně vykonávat podnikání....pracovat po nástupu na nemocenskou nebudu,ale přesto budu mít vyplácený příjem (následné provize, doplatky provizí za dříve sjednané obchody, paušální příspěvek společnosti pro kterou pracuji). Nebudu mít z toho potíže? jak by se to dalo ošetřit? Další dotaz zní zda jsem povinna v období nemocenské a mateřské platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění a zálohy na nemocenskou? Předem děkuji za odpovědi.
V roce 2009 začal můj známý roznášet v Rakousku letáky. Vzhledem k tomu, že byl bez práce, stala se tato činnost jeho jedinným zdrojem příjmů. Z tohoto důvodu se odhlásil z evidence uchazečů o zaměstnání. Za loňský rok si vydělal asi 200 000,- Kč jako honorář, ze kterého zatím neplatil nikde ani soc., ani zdravotní pojištění. Předpokládáme, že tuto částku uvede do kolonky ostatní příjmy a jako výdaje uplatní paušální částku jako cestovní výdaje. Jak má postupovat na OSSZ a VZP, když není veden jako OSVČ ? Děkujeme za informace. S pozdravem Miloš Tichý
Dobrý den, mám tento dotaz: OSVČ vedlejší činost a vede účetnictví. SP a ZP za r. 2009 bylo uhrazeno celé v termínu (účtováno na 524900/336, 336/221). Přiznání k dani z příjmů FO - příloha č. 1 ř. 105 - částka zvyšující výsledek hospodaření - patří sem toto uhrazené SP a ZP jako částka zvyšující výsledek hospodaření (podklad odd. E str. 2 přílohy č. 1)? Děkuji za odpověď.
dobrý den.při kontrole na VZP nám doměřili dlužné pojistné za zaměstnance, které jsme neodvedli, když měl neplacené volno. Jak mám zaúčtovat toto dlužné pojistné? Na jaké účty? Příp. daňově či nedaňově. děkuji.
Dobrý den. Prosím o radu.V roce 1997 jsem vystavil fakturu. Jsem plátcem DPH, vedu daňovou evidenci. Faktura mi nebyla zaplacena. Dneska jsem zjistil,že na firmu byl v roce 2005 prohlášen konkurz na obchodní majetek.A v roce 2007 bylo konkursní řízení zrušeno po splnění rozvrhového usnesení. Mám uvedenou částku zdanit nebo ji mám vyřadit z pohledávek? Děkuji
Dobrý den, důchodce mi v roce 2009 pronajal pokoj ve svém domě jako kancelář. Poplatek za pronájem jsem zaplatil jednorázově 15tisíc korun za celý rok. Pro mě je toto daňový výdaj? Důchodce musí podat daňové přiznání nebo je to příjem do 15tisíc a tudíž se nikde neuvádí?Děkuji