FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

darovací daň

bydlíme v bytovce se čtyřmi bytovými jednotkami, původní majitel nám prodal celý dům za 1500000kč,tak že každý zaplatil 1/4rovným dílem,Na své náklady jsme si nechali udělat přerozdělení tak ,že každý vlastní svůj byt a 1/4 za společných prostor,finanční úřad vyzval rodinu bydlící v bytě větším než ostatní , aby získali posudek na byty a jejich cenu a zaplatili darovací daň, v řádu pár set korun, pán který posudek vypracoval nám tvrdí ,že platit budou všechny bytové jednotky v řádu deset tisíc korun, nerozumíme tomu za co vlastně máme platit , protože si myslíme že pokud nám bývalý vlastník prodal dům za levno je to jeho problém daň z prodeje byla uhrazena tak mi prosím vás řekněte ze co vlastně musíme podle zákona zaplatit. Moc by mi to pomohlo děkuji za vysvětlení.Petrůvová

daňová povinnost

Dobrý den, zajímá mě, zda se platí daň z příjmu, pokud fyzická osoba prodala pozemek obci za účelem výstavby silnice (tato formulace je uvedena ve smlouvě), čili obecně prospěšná věc. A tentýž případ, ale kupujícím je Ředitelství silnic a dálnic. V obou případech se jedná o prodej pozemku v době kratší než 5 let od nabytí. Děkuji a přeji krásný a pohodový den.

období příjmu

Dobrý den, autorský honorář z první pololetí minulého roku, který jsem měl dostat nejpozději v srpnu 2009, mi byl vyplacen až začátkem tohoto roku.Přitom tvoří podstatnou část příjmů z minulého roku. Rád bych jej do příjmů z minulého roku zahrnul. Je to možné? Podotýkám, že společnost, která jej vyplatila, jej vede jako výdaj z roku 2009. Děkuji.

zřizovací náklady

Dobrý den, v září 2009 bylo založno s.r.o. s registrací DPH od září 2009. Nechali si firmu zřídit servisem - mají fakturu ze srpna 2009 (zřizovací výdaje - notářské poplatky, atd...), vše na jedné faktuře. Na tuto fakturu uplatnila firma zpětně DPH, ktré jí bylo v listopadu 2009 vráceno. Je nutné, aby se tento výdaj (z důvodu zpětného žádání DPH) zaúčtoval na zřizovací účet (účet 011) a následně se jako dlouhodobý majetek odepisoval? Nebo byste poradil jiné zaúčtování.Děkuji Vám, Karasová

registrace plátce

Dobrý den, měla bych otázku, jsem zaměstnanec, a k tomu s manželem podnikáme v hostinské činnosti. Takže to je pouze nákup a prodej - piva a lihovin. Za jakých podmínek by se nám vyplatilo se přihlásit k DPH?

danění více příjmů

Jsem rezidentem v CR a tady mám i zaměstnání a vyplňuji da%nové přiznání. V Rakousku jsem si pořídila letní byt a vloni v témže objektu byt ještě jeden, který jsem letos náhodně pronajímala. Můžete mi prosím sdělit, kde budu uvádět příjmy z pronájmu rakouského bytu a jak mám vypočítat daň ? S Rakouskem existuje dohoda o zamezení dvojího zdanění z roku 1996 a snad bych podle prostudovaných jiných materiálů mohla k výpočtu použít obě metody.... Daňový poradce mi ale řekl, že pokud je nemovitost na území Rakouska, mám podávat přiznání k dani tam... jAKÉ NÁKLADY SI MŮŽU UPLATNIT PRO DOSAŽENÍ PŘÍJMŮ ? PLATÍM MĚSÍČNĚ NÁKLADY NA SPRÁVU, A DÁLE PŘÍSPĚVĚK DO FONDU OPRAV A ÚDRŽBY. Pak také daň z nemovitosti. Můžu příjem opravit o odpis nemovitosti ? Budu toto všechno vykazovat podle Rakouského zákona o dani z příjmu ? Děkuji za radu Jana Novotná Děkuji JANA Dvořáková

přeplatek na dani

Dobrý den. V loňském roce jsem přišel o práci. Byl jsem zaměstnán do 31.3.2009. Od 1.4.2009 do 31.12.2009 jsem byl evidován na úřadě práce. Zaměstnavatel mě vystavil potvrzení o zdanitelnitelných příjmech. Budu si podávat sám na finančním úřadě daňové přiznání z důvodu ročního zúčtování daně. Mám penzijní a životní pojištění. Při výpočtu daně po započítání slevy na poplatníka - 24.840 Kč mě vyšel přeplatek na dani. Bude mě tento přeplatek vrácen, když ano do jaké maximální výše se tento přeplatek vrací. Děkuji za odpověď.

prodej bytu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem spoluvlastníkem bytu, který byl prodán, musím tedy podat daň z příjmu na tento příjem? a v jaké výši, nejsem si jistá zda ve výši, kterou jsem za prodaný byt jako spoluvlastník obdržela, či rozdíl mezi nákupem a prodejem? a dle kterého paragrafu?respektive do kterého řádku bych tuto částku měla uvést? týká se to ostatních příjmů? a nebude problém pokud mi bylo již provedeno roční zúčtování daně a budu ještě podávat daňové přiznání na příjem z prodeje bytu, stačí pouze přiložit potvrzení o zdanitelných příjmech, kde bude napsáno, že bylo provedeno roční zúčtování daně, tímpádem již neuplatňuji žádné další slevy? podléha příjem z prodeje bytu 15% dani? Děkuji za odpověď Děkuji za odpověĎ Kryšpínová

daňové úlevy

Přeji pěkný den! Prosím o informaci, jak mohu uniknout z české daňové zátěže, jsem-li podnikatel - fyzická osoba? Podnikám v oblasti finančního zprostředkování, jsem pojišťovací a investiční zprostředkovatel, zastupuji jednu velkou poradenskou českou společnost a jsem odměňován v systému multilever marketinku provizemi z obchodů přinesených finančním domům v ČR. Chci nadále bydlet v ČR, mohu mít její občanství, ale také jiné a mít trvalé bydliště v daňovém ráji s tím, že přechodné mám v ČR? Mohu zde působit a být přitom symbolicky paušálně zdaněn pouze některou ze zemí - daňovým rájem? Nechci v ČR platit žádné daně z příjmu a sociální pojištění. O svůj důchod se chci postarat sám. Připouštím, že je nezbytné platit si tu zdravotní pojištění. Můj roční daňový základ je vyšší než 1 milion CZK. V roce 2010 a dál můj příjem ještě znásobím. Levice útočí na mé peníze, vyhrožuje progresivní daní a volby jsou na dohled. Nechci být za svou pracovitost potrestán víc než dosud. Levice mi totiž nezávidí mou práci ani pracovitost, jen mé příjmy. Už mám dost těch oranžových bilboardů, které povzbuzují malost české duše a její závist k těm, kdo hodně pracují. Tedy - nechci být český daňový rezident. Mnohokrát děkuji!

osvobození od daně

Dobrý den, jsem soukr.zemědělec a vlastním déle než 5let pozemky. Nyní bych rád některé prodal. Jak je to z daní z příjmů? Budu ji hradit z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou, nebo jsem od ní osvobozen? Jaroslav Pokorný

dodanění DPH

Dobrý den, rád bych se zeptal jak je to z daňového hlediska s přestavbou vozidla z N1 na M1. Situace je následovná: Naše společnost je plátcem DPH a v listopadu minulého roku jsme koupili ojeté vozidlo v úpravě N1 (tedy s odpočtem DPH). DPH jsme si tedy z vozidla odečetli. Nyní bychom ale rádi z vozidla udělali M1 (osobní), tak abychom nemuseli mít ve voze dělící mříž. Jde nám ale o to, jestli pak nebude nutné DPH na vozidle zpět dodanit. Jedná se o vůz škoda octavia combi r.v. 2006 zakoupený naší společností 11/2009. Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Fyzická osoba - nepodnikatel si koupila software před několika lety, teď ho prodala firmě s.r.o. za cenu 52000,-. Musí fyzická osoba tento příjem zdaňovat a musí s.r.o. hlásit tuto úhradu fyzické osobě? Děkuji.

přerušení odpisování

Dotaz na JUDR Ditrich Petr přerušení odpisováníˇ-odpověď 17.3.2010 při vedení daňové evidence si myslím, že jde přerušit odpisování

odpisy majetku

V květnu r. 2009 jsem koupil novější vozidlo a ke stejnému datu jsem vyřadil stávající vozidlo z evidence(ještě nebylo zcela odepsané). Bohužel se mi zatím nedaří vozidlo prodat. Jak je to s odpisy vloženého a vyřazeného neprodaného vozidla? Děkuji

ocenění daru

Dobrý den, koupil jsem byt v družstevním vlastnictví, následně jsem vypořádal všechny závazky a byt si nechal převést do vlastnictví osobního. Poté mi bylo finančním úřadem sděleno, že musím zaplatit darovací daň za příslušný podíl pozemků, a aby mohla být daň vypočtena, musím nechat zpracovat na tyto pozemky znalecký posudek. 1/ je skutečně v pořádku platit darovací daň? Nemám pocit, že by mi kdokoli cokoli daroval, vše jsem platil. 2/ musím nechat zpracovávat znalecký posudek na celý pozemek, jehož cena bude řádově vyšší než případná daň z mého podílu 218/10000? Nelze k tomuto použít nějaký tabulkový propočet? Děkuji

poskytnutí služby do 3.státu

Dobry den, obracim se na Vas s dvema dotazy: 1/ zamestnankyne nyni v prubehu roku 2010 nastoupila na PPM a zaroven ji jeste nalezi bonus za rok 2009. Muzeme jej kdykoliv vyplatit nebo je treba s jeho vyplatou pockat, az si zamestnankyne bude cerpat dovolenou za PPM? Ptam se hlavne z hlediska zamestnance, aby vyplatou bomusu ‘nebyl nenarusen’ narok PPM. 2/ do zeme v EU budeme fakturovat sluzbu s mistem plneni v pasmu 3. zemi (mimo EU)-tyka se nemovitosti. Je spravny postup, kdyz fakturu vystavnime bez DPH (DPH 0) a vykazeme v DPH priznani r. 21, zaroven take vykazeme v souhrnnem hlaseni? Dekuji za radu.

odměna důchodce

Dobrý den, prosím o odpověĎ na dotaz: Důchodce s důchodem 11 tis. Kč zajišťuje vedení agendy Společenství vlastníků domu. Odsouhlasená odměna je 800,00 Kč za měsíc. 1. Na základě čeho může být vyplácena - stačí zápis z jednání ,nebo nějaká smlouva? 2. Jak se bude danit daní z příjmu? Předem děkuji za odpověď.

vyměřovací základ

Dobrý den, pracuji jako OSVČ.V roce 2009 jsem prodala pozemek, který jsem nevlastnila více jak rok.Bylo mi řečeno, že ho musím přiznat do daně z příjmu jako ostatní příjem. Musím také tento příjem uvádět do přehledu na OSSZ a VZP jako příjem, i když se to podnikání vůbec netýká? Nebo tam uvedu pouze příjmy z podnikání? Děkuji za odpověď.

náklady na vzdělání

Dobrý den. V lonském roce jsem byl OSVČ,nezaměstnaný,zaměstnanec.Při podpoře jsem si na vlastní náklady udělal ř.p. sk.C,D.Nyni pracuji jako řidič.na HPP.Můžu uplatnit tyto náklady/do výše 10 000kč./do svého d.p. za loňský rok. Děkuji za odpověď.

darování bytu

Dobrý den.Chtěl bych přítelkyni darovat byt,který mám v OV 4roky.Máme zde oba trvalé bydliště 5let.Bude se na nás vztahovat darovací daň nebo daň z převodu nemovitosti,či jiná daň?Za odpověď moc děkuji.