FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej pozemku a bytu

Dobrý den, obracím se na Vás se svou prosbou o informace. Rádi bychom koupili pozemek na výstavbu rodinného domu k trvalému bydlení (popř. již hotový rodinný dům). Jako finanční zdroj bychom využili námi v toto chvíli vlastněné nemovitosti (byt v osobním vlastnictví a pozemek). Prosím Vás o Váš názor na daňové podmínky/povinnosti související s prodejem 1) pozemku, kt. jsme koupili před 2 roky a 2)bytu v osobním vlastnictví, kt. jsme koupili před rokem. Moc děkuji za Vaše zpětné vyrozumění a zůstávám s přáním pěkného dne, ME

změna vytápění

Dobrý den, prosím sdělte, zda náklady na výměnu plynového kotle ústředního vytápění za elektrický je zhodnocení nemovitosti a tedy investice. Dále prosím, zda náklady na výměnu plynového kotle za připojení k teplárně je zhodnocení nemovitosti a tedy investice. Rozdíl je v nákladech na výměnu, které jsou u teplovodu na jeden plynový kotel o něco vyšší. Děkuji za odpověď, Eva

změna způsobu uplatnění výdajů

Dobrý den. Jsem OSVČ.V loňském roce/ůnor,březen/ mě byla uhrazena dlužná částka z faktury r.2008.tuto částku zahrnu do příjmů r.2009.Můžu si uplatnit za loňský rok výdaje v procentech,když předtím jsem vždy uplatnil skutečné výdaje? Nebo bych musel podat dodatečné DP za r.2008,kde bych zahrnul tento příjem. Děkuji za odpověď.

registrace plátce daně

Dobrý den. Vedu DE pojišťovacímu agentovi - FO. Za rok 2009 měl více jak 1 mil. zdanit. příjmů. Tento pán mně informoval, že se někde dozvěděl, že by měl podávat nulové daň. přiznání DPH. Ale dle mého názoru,jestliže má pouze osvobozené zdan. příjmy bez nároku na odpočet a dle zákona o DPH § 95 odst. 10 nemá povinnost se registrovat - není jeho povinností podávat daň. přiznání DPH, byť nulové. Prosím o radu, zda je můj názor správný a DP DPH není nutno podávat. Děkuji

sleva na poplatníka

Dobry den, dovoluji si obratit se na Vas s dotazem Slevy na poplatnika pri vypoctu dane z prijmu fyzickych osob. Sestavuji si sama DP za rok 2009 - v tomto zdanovacim obdobi jsem byla zamestnana 11 mesicu a 1 tyden. Po tri tydny v lednu 2009 jsem byla vedena v evidenci uchazecu o zamestnani na UP a pobirala podporu. Prosim o Vase vyjadreni, zda si mam uplatnit slevu na poplatnika podle §35ba odst1 pism. a) ve vysi 24840, nebo jen 22770. Predem Dekuji za Vasi odpoved, s pozdravem, Alena Kohnova.

zdanitelné plnění

Dobrý den, chci se zeptat, jsem plátce dph,mám firemní automobil, který chci na dobu cca 2 měsíce půjčit nebo pronajmout fyzické osobě, která není plátce dph. Musím odvést dph z tohoto příjmu. Děkuji za odpověď.

daňový výdaj

Jsem podnikatel FO a vedu daňovou evidenci. Mohu jako daňový výdaj uplatnit nákup 3ks obrazů (uměleckých děl) v celkové ceně 6.200,-Kč, které mám zavěšeny v kancelářích? Nejsem si jistý výkladem §25 zd/ zákona o daních z příjmů co znamená být součástí staveb a budov. Děkuji

registrace plátce

Dobrý den, asi půl roku podnikám jako živnostník. Z důvodu rozšíření živnosti, se potřebuji stát plátcem DPH. Prosím poraďte jak mám postupovat.Má živnost je zprostředkování obchodu a služeb. Děkuji.

změna způsobu uplatnění výdajů

Dobrý den, jsem OSVČ a v r. 2009 mi klesly skutečné náklady pod hranici paušálu 60%. Rád bych proto uplatnil výdaje tímto paušálem. V tisku jsem zaregistroval, že je to možné, ale musím dodanit pohledávky, závazky, zásoby, leasing a rezervy. Vše na nulu. Mám auto na leasing a k 31.12.2008 eviduji pouze část akontace, kterou jsem zaplatil na začátku leasingu a kterou postupně dávám do nákladů. Žádné pohledávky, závazky ani zásoby. Prosím o radu, jak se s tímto konkrétně vypořádat, jestli budu muset něco doplatit nebo mi snad bude něco vráceno? Leasing mi v r. 2009 doběhl. Děkuji Nosek

ukončení podnikání

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, byla jsem OSVČ k 31.12 2009 jsem ukončila činnost, co ze zůstatkem na účtu 314 /zaplacená záloha – vyúčtování až 2010/ a na účtu 321 jedná se o závazek se splatností 2010 – přeúčtovat na č.ú. 491 ? A druhá věc, úprava hospodářského výsledku dle § 23 ods.8 o jedná se mi o výdaje příštích období /máme zde platby za mzdy vztahující se a proúčtované nákladově k 2009 se splatností 01/2010 a účet náklady příštích období – zde se jedná o částky které pouze prošli pokladnou , vztahuje se § 23 i na mne a jakým směrem HV upravit u výdajů př. období HV – snížit, náklady př. Období –HV –zvýšit .moc děkuji za odpověď

výdaje procentem

Dobrý den, měla bych dotaz jaké procento paušálních výdajů může můj manžel uplatnit, Když jeho předmět podnikání: Výroba,obchod a službyneuvedené v přílohách 1 až 3živnost.zákona. Obor činnosti Přípravné a dokončovací práce, specializované stav.činnosti, druh živnosti je na výpisu z rejstříku uvedená ohlašovací volná. Fakturuje montáž oken a seřízení,demontáž. Děkuji

zahájení podnikání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v srpnu jsem si zřídila živnostenský list a pořizuji si e-shop, v roce 2009 jsem si nějaké zboží nakoupila(zhruba kolem 10.000,-Kč, abych ho nafotila a dala do e-shopu, ale ještě jsem nic neprodala, protože to ještě dodělávám, vkládám fotografie atd., takže ještě nepodnikám. Jinak chodím normálně do zaměstnání, e-shop budu mít jako vedlejší činnost. Musím něco doložit k přiznání za r.2009, t.j. ztrátu za nakoupené zboží, nebo si tyto výdaje nakoupené v r.2009 mohu uplatnit v r.2010 pokud něco prodám? A jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním, musím tam dokládat nějaký přehled a už se přihlásit, i když ještě nepodnikám? A ještě jeden dotaz, nakoupím zboží např. za 5.000,- a z toho je zboží za 1.000,- pro moji soukromou osobní spotřebu. Mohu to na faktuře vyčíslit a dát do výdajů 4.000,-? Předem moc děkuji za odpověďe

základ daně

Dobrý den. Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci. Mimo jiné pronajímám byty, u kterých vybírám zálohy na služby, které v dalším roce nájemníkům vyúčtuji. Jako příjem jsem danila jen nájmy. Je to správné? Děkuji.

souhrnné hlášení a změna režimu

Dobrý den,měl bych prosbu. Jsem OSVČ a od 1.4. se dobrovolně stávám plátcem DPH, (internetový obchod na prodej pneumatik.) Chtěl bych se proto zeptat, zda pro mě platí povinnost podávat souhrnné hlášení měsíčně nebo čtvrtletně spolu s přiznáním k DPH. Nákup i prodej bude probíhat pouze na uzemí ČR. A druhý dotaz zní, jak mám prosím zaúčtovat DPH za zboží, které bylo zakoupeno za hotové v době, kdy jsem plátcem nebyl a prodáno za hotové v době, kdy už plátce jsem? Děkuji mockrát za odpověď.

daňový výdaj

dobrý den. vloni jsem koupil od známého pracovní nářadí,potřebné k mému povolání.Můžu si ho jako OSVČ dat do nákladů. Děkuji za odpověď.

danění příjmu

Dobry den, mam problem s tim jak odvest 15000,- Kc vyplacenych jednorazove jako soucast oceneni dekanem PRFUK (vedle diplomu). Tato castka byla vyplacena pokladnou, bez dokladu, je nezavisla na prijmech ktere u tohoto zamestnavatele mam. Mam ji odvest prostym navysenim zakladu a doplatit dan ci musim pouzit prilohu 1? Dalsi prijmy nemam, pouze jednoho zamestnavatele (PRFUK). Dekuji moc s pozdravem Jan Petrasek

danění více příjmů

Dobrý den, jsem OSVČ, hl. prac. poměr, plátce DPH. Byl jsem sezónně zaměstnán v pracovním poměru a tudíž mi byl zasílán plat na účet (obec za mě platila zdrav.,soc poj.a daně). Zajímá mě, jak uvedu tyto příjmy do daň. přiznání za rok 2009, protože je určitě musím zdanit a do jaké kolonky (31,32?) A jak mám postupovat v daň. přiznání k DPH (nepodléhá toto dani?) a jestli i tento příjem musím zaznačit do tohoto daň. přiznání k DPH? Děkuji a jsem s pozdravem.

danění příjmů ze zahraničí

Jsem obcan USA trvale zijici v Praze. Ceske obcanstvi nemam. Muj prijem pochazi vylucne z USA. Mam povinnost vyplnit a podat danove priznani v CR a jestlize ano, jaky formular mam pouzit a kde ho najdu. Dane platim v USA. Dekuji.

převod vlastnictví k pozemku

Dobrý den, užívám nemovitost, předzahrádku, o výměře cca 6 m2. Nemovitost užívám cca 4 roky, předtím ji užíval můj děda cca 10 let. V té době kupoval dům před, kterým je předzahrádka.V té době buhužel nikoho nenapadlo se řádně seznámit se stavem kupovaných nemovitostí. Mě je děda daroval. Při probíhajících stavebních úpravách, probíhajících v našem městě, bylo zjištěno, že ve skutečnosti patří sousedovi, dle zápisu v katastru nemovitosti. Soused (jeho předci) ji však neužívají více než 20 let (nejspíš déle), tehdy, prý snad nějaká výměna, ale bez zápisu do KN. Můžete mi prosím poradit, jak získat tuto nemovitost. Protože se jedná o cca 6 m2, s co nejmenšími poplatky, daněmi, atd. Případně lze uplatnit právo vydržení, atd. Děkuji za bezplatnou odpověď. Jan Hornych

podání přiznání

Vlastním živnostenský list asi 15 let, ale nepodnikám. Myslím, že první rok kdy jsem si živnostenský list pořídil, jsem odevzdal na fú čestné prohlášení/místo daň. přiznání/, že podnikání se neuskutečnilo, že příjem byl 0.Jinak jsem normálně zaměstnán jako zaměstnanec. Musím podávat daňové přiznání - jako podnikatel - když vůbec nepodnikám? Děkuji za odpověď