FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

základ daně u pronájmu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pronajímám byt a musím z něho odvézt daň, chci se zeptat co mohu odečít jako náklady? Platím hypotéku, takže zda mohu odečíst zaplacené úroky, dále zda se může odečíst dańová sleva ve výši 24.840,-kč a zda se dají odečíst výdaje vynaložené a nebo 20% z výši příjmu, zajímá mě zda se dají odečíst všechny vyjmenované náklady a nebo jen některé. děkuji za odpověd

odpisy majetku

Dobrý den, prosím o radu: Koupil jsem hudební přístroj Juke box a mám problém, do jaké odpisové skupiny ho zařadit (snad 2) a jestli musím použít za r. 2009 mimořádné krizové odpisy nebo mohu použít standartní. Děkuji za radu. Veselý

zdaňovací období

Dobrý den,prosím o radu. Firma s.r.o. založena v 9/2009, zapsána do obch. rejstříku 10/2009, má pouze zřizovací náklady, nemá žádné příjmy za rok 2009. Slyšela jsem, že je možné podat DP až za rok 2010 - prodloužené účetní období dle §17a. Nebo podat DP za rok 2009 se ztátou ? Děkuji za odpověď.

prodej majetku

Dobrý den, jsem podnikatelka. Osobní auto mám v majetku. Nyní chci auto převést na rodinného příslušníka, tedy vyřadit. Příjem i když se nejedná o prodej budu zdaňovat dle § 10 ostatní příjmy a v jaké výši? Děkuji Hana

služební auto pro soukromé účely

Dobrý den, prosím o radu - OSVČ si pořídila osobní automobil na leasig - vozidlo v měsíci používá i na pár soukromých cest. Na konci čtvrtletí (čtvrtletní plátce DPH) vystavujeme doklad o použití (ve výši dle poměru najetých km služebně a soukromě) a tím ponižujeme náklady na provoz vozidla (PHM,spotřební mater,údržba vozu) a také odvádíme z této částky DPH. Jak je to s leasingovými splátkami a akontací, také bychom měli ve správném poměru snižovat daňový náklad, protože vozidlo není používáno pouze pro podnikatelskou činnost. Silniční daň, pojištění, dálniční známka zůstávají daňově účinné ve 100%? Děkuji

daňové výdaje

Dobrý den, jsou členské příspěvky placené neziskové organizaci danově uznatelné? Může nezisková organizace na dlužný členský příspěvek vystavit fakturu? Děkuji.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda si mohu z daní odečíst úroky ze dvou nemovitostí, přiřemž v první bydlí a má trvalé bydlení můj bratr a babička a v druhém bydlím já(dvě samostatné půjčky). Předem děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, v roce 2009 jsem koupil osobní vůz za 80tisíc ještě v roce 2009 jsem jej za 80tisíc opět prodal. Zisk 0. Budu podávat daňové přiznání? Děkuji.

prodej obchodního podílu

Dobrý den, v roce 2009 jsem se stal jediným jednatelem s.r.o. - převod s.r.o. na moji osobu. Za tento převod obchodního podílu jsem zaplatil cca 240tisíc. (200tis základní kapitál + 40tis. ost.), v s.r.o. jsem nevyvíjel žádnou činnost, tak jsem ho ještě v roce 2009 převedl na jiného jednatele a nový jednatel opět uhradil za převod obchodního podílu cca 240tisíc. Dá se říct - koupil jsem s.r.o. a prodal jsem s.r.o. v jednom roce. Já jako FO budu podávat nějaké daňové přiznání za tyto převody? O těchto převodech účtuji v s.r.o. je to správně? A proto předpokládám, že jako FO žádné daňové přiznání podávat nebudu a za s.r.o. podá současný jediný jednatel. Děkuji.

danění více příjmů

Dobrý den, chtěl bych vás požádat o radu s daňovým přiznáním. Jsem Slovák a do konce srpna 2009 jsem žil a pracoval v České republice. Od září 2009 žiju a pracuji ve Velké Británii, kde jsem registrovaný jako OSVČ. Předpokládám, že příjem, který jsem měl v Británii od září 2009 do konce roka 2009 budu muset přiznat do daňového přiznání v České republice. Anebo je to jinak? Taky mi pak není jasné, kde tenhle příjem nadobudnutý v Británii zdaním. Děkuji.

odložení splatnosti daně

Dobry den,mam takovi mali dotaz. Podnikam jako osvc a danove priznani uz mam podane. Castku vypocitanou na DP sem ale jeste neuhradil. Zajimalo by me,kdyz tak nestihnu ucinit do 31.3.coz je konec zdanovaciho obdobi,kolik se pocita urok z prodleni, prip.jestli existuje moznost posunu platby. Dekuji

podání přiznání

Od ledna do června 2009 jsem pobíral částečný invalidní důchod a nemocenskou. Od června mi byl přiznán plně invalidní důchod. V říjnu jsem živ- nost pozastavil. Musím podávat daňové přiznání, když můj příjem jako OSVČ byl nulový? Děkuji.

rozvaha

Dobrý den, vedeme daňovou evidenci pro neplátce DPH - jak můžeme podle příslusných sloupců DE sestavit zjednodušenou rozvahu?

spolupracující osoba

Dobrý den, můžete mi prosím lehce objasnit pojem "spolupracují osoba". Jde o OSVČ, dobrovolného pláce DPH, vedoucí daňovou evidenci, který začně během 04/2010 podnikat a manželku by chtel mít jako spolupracující osobu. Jaká je na tom vůbec výhoda, event. podmínky a jak se rozdělují příjmy a výdaje pro účely zjištění daně z příjmu? A co odvod DPH, ten se také nějakým způsobem rozděluje? Event. prosím o uvedení nějakého odkazu v zákoně. Děkuji

zálohy v DE

Dobrý den. Velmi prosím o informaci, jak se evidují zálohy v daňové evidenci. Velmi děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, obracím se na Vás ještě s jedním dotazem týkající se dani z příjmu z prodeje nemovitostí. Musím odvést daň z příjmu podle § 10 ostatni přijmy (z prodeje podilu nemovitosti), ale již mi bylo provedeno roční zúčtování daně u zaměstnavatele, zda musím uvádět přeplatek na dani v daňovém přiznání a pokud ano v jakém řádku? a je třeba přiložit potvrzení? Děkuji za odpověď

přepočet cizí měny

Dobrý den, prosím o radu. Dcera je na RP a podniká v Česku, ale na Slovensku má u Slovenské spořitelny účet v EURO, kam jí přichází platby od slovenských odběratelů. účet má otevřeny od července 2009. Jak má přepočítat EURO? může všechny platby přepočítat kurzem platným k 31.12.2009 anebo bude muset hledat jednotlivé denní kurzy? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

vyplnění přiznání

Zdravím, nepodnikám,jsem doma s 2 dětmi. Podávám DP na příjem z pronájmu §9.Vychází mi vrácení daně díky odečitatelné položce na mne a děti. Letos jsem ale poslední 3 měsíce v roce, hned po skončení rodičovské dov. dostávala minimální podporu v nezaměstnanosti.Mám za to, že toto se v DP jako příjem neuvádí, ani to na moje vrácení daně nemá vliv. Ale nerada bych přijala vrácení daně neoprávněně, jsou tam velké penále,proto se ptám, zda nedělám chybu.

nabytí věcí

Dobrý den, v roce 2009 jsem začala odprodávat na Aukru věci po našich dětech - máme 4, v tom i dvojčata (narozená 2008). Přibyl prodej starého auta (za 1100Kč), mých asi 10ks nepadnoucího oblečení, asi 4 přečtené knihy, a potom výbava po dětech - do fusaků přes zbylé hračky po oblečení - použité i co děti neunosili, ale 99% prodávané za míň než byla cena kupní. Za tohle vše byl ale obrat trochu přes 20 tisíc. U části věcí mám paragony nebo faktury, ale jsou tam i věci kupované před 5 a více lety, takže od těch doklad nemám. Věci kupované za hotové v prodejně také nedoložím. Děti mám v části věcí vyfocené :-), ale opravdu ne ve všem. Zajímalo by mě jak budu dokazovat, kde jsem co koupila, když ani obchod nemá data starší 2006. Od autosedaček, nosicích vaků, části oblečení faktury mám, ale když dojde jednotlivě na každý kus, každou ponožku, tak to bude problém. Není to žádný nákup ze zahraničí - většina kupovaná od Loany, z českých netových obchodů nebo v běžných obchodech jako Kaufland, Tesco, Sluníčko. Např. prodávaná body mě stála cca o 10-20Kč víc, než byla prodejní cena - ale logicky pro mě bylo lepší dostat zpět aspoň něco, než se koukat na malé nenositelné oblečení.

výdaje procentem

Dobrý den, chci se jen ujistit, že u podnikání na ŽL - architekt, projektant, je výdajový paušál 60%. Děkuji za odpověď. Casková