FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, manžel je osoba samostatně v.č., ale listopad,prosinec byl zaměstnaný v zahraničí, nemám žádný doklady, musím vyplňovat přílohu č.3, nebo stačí příjem napsat do přílohy č.1? Děkuji

Přehledy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jsem OSVČ, hlavní samostatná v. činnost trvala celý rok 2009, částečný invalidní důchod a loňský rok jsem byl celých 5 kal. měsíců nemocen, tudíž jsem 5 měsíců neplatil zálohy. Když budu podávat přehled na zdrav. poj., v řádku 4 na straně 2 (počet k. měsíců, ve kterých trvala v roce 2009 SVČ) uvedu ponížený počet měsíců o nemocenskou, tedy 7 měsíců nebo se uvádí celých 12? Děkuji

paušál za auto

Paušál na auto Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH,ato mám v majetku. Náklady na PHM měsíčně nepřesáhou 3000,00 Kč včetně DPH. Můžu si uplatnit paušál 5000,00 Kč měsíčně a nemusím vézt knihu jízd, když si neuplatním DPH? Děkuji

daňové náklady

Dotaz ohledně neuznat.nákladů. Za rok 2009 jsme neodvedli SP ani ZP, tím ho dáme celé do daň.neuz.nákladů, a jedná se o soc.a zdr.poj.hrazené zaměstnavatelem na účet 524/336. Celkem se jedná o částku 680 tis. Ale chtěla jsem se zeptat, když jsme zaplatili letos pojistné dlužné za rok 2008, které též bylo v neuzn.nákladech. Platba provedena přes banku 336/221, můžu celou částku přeúčtovat do nákladů na 524/336. Jedná se mi o částky, které byly zaplaceny v roce 2009 a v roce 2008 nebyly v nákladech. Letos nebyly žádné platby

vyplnění přiznání

Dobrý den, zaměstnanec, invalidní důchodce, v roce 2009 jsem koupil a ještě v roce 2009 prodal obchodní podíl v s.r.o. zisk 0. Daňové přiznání podávám? Kam uvedu nákup a prodej obchodního podílu §10? Do daňového přiznání uvádím i výši invalidního důchodu? Jestliže ano na který řádek daňového přiznání? Děkuji.

školení

Prosím o radu,nemohu to nikde najít, jsem začátečník. Přišla faktura za školení, zvlášť je zde cena za školení a zvlášť cena za obědy á 63,30 Kč bez DPH. 1. mohu dát celé daňově a uplatnit DPH? 2. mám zaúčtovat obědy na účet školení 527 nebo dát zvlášť na účet cestovného 512? Děkuji. Pavelková

vyplnění přiznání

Dobrý den,potřebuji poradit ohledně DP. Kamarádka si přivydělala mimo zaměstnání za minulý rok na základě ŽL cca 6100,- Kč za předcvičování aerobicu.Výdaje měla za pronájem tělocvičny 2500,-. Do DP uvede toto do přílohy č.2.?A musí vystavovat každému PPD na 40,-Kč zvlášt,nebo stačí když si povede evidenci nebo vytvoří souhrnný PD např. za měsíc? A dále má se svým manželem každý svou smlouvu o úvěru,ale účastníky jsou oba.Jeden má částku úroků 40000,-druhý 15000,- může si každý do svého DP udělat tento odečet?Děkuji

sleva na manžela

Jsem zaměstnána, manžel je v invalidním důchodu. Můžu si odečítat slevu na manžela bez ohledu na výši invalidního důchodu ? Děkuji Hana

spotřebitelská loterie

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem OSVČ plátce DPH a podnikám v oblasti internetového prodeje zboží. Rozhodl jsem se pro zákazníky, kteří nakoupí zboží na web stránkách uspořádám spotřebitelskou loterii. Výherce obdrží službu, kterou neposkytnu já, ale další osoba. Jedná se o projíždku na vozítku Seagway pro 2 osoby. Můj dotaz se týká nákladů spojených s výhrou. Zda mohu uplatnit DPH na vstupu u služby(projíždka), kterou mi poskytne třetí strana a zda je náklad daňově uznatelný dle zákona o daních z příjmů. Děkuji Vám

vyúčtování záloh

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je správný postup při vyučtování energií za rok 2009 včetně zaplacených záloh, u kterých byla odvedena 19%dph. U skutečných spotřeb bych dle obecných ustanovení dala sazbu dph, která je platná pro DUZP(10,20) a odečetla částku zaplacených záloh(19).Nebo se mám řídit přechodným ustanovením, které říká, že spotřeby roku 2009 zdanit sazbou platnou v roce 2009(9,19) a odečíst zálohy(19)?Děkuji za odpověď

nájem auta

Dobry den fyzicka osoba obcan pronajal sve kamaradce podnikatelce svoje osobni auto na tri mesice, mesicne cca za 1500 Kc. Silnicni dan radne zaplatil. Spada tento prijem pod §9 prijmy pronajmu s narokem na pausalni vydaje 30% nebo pod §10 ostatni prijmy, kde mohu uplatnit u prilezitostne cinnosti osvobozeni do 20 tis. rocne a castku tak nepriznavat? Dekuji Petra Rezacova

výdaje k pronájmu

Dobrý den, majitel bytového domu by rád odměnil paní v důchodu za úklid společných prostor a muže, který je zaměstnán a prováděl by drobnou údržbu a sekání zahrady. Lze tyto odměny považovat u příjemce za nezdanitelný příjem do 20 tis. Kč za rok? Pokud ano, může tyto odměny majitel domu dát do daňově uznatelných nákladů? Děkuji za odpověď. Marie

pohledávky

Dobrý den, prosím o rychlou radu. FO má 12 neuhrazených faktur od jednoho odběratele, také FO, v celkové výši 680.000,- z nichž 1 je větší než 200.000,- a několik jich je do 30.000,-(splatnost pohledávek 2006-2007).10.3.2009 byl vydán Elektronický platební rozkaz, v květnu byly pohledávky předány exekutorovi. A těď náš dotaz- v jaké výši použít opravné položky a jestli, když pohledávka byla řešena u soudu, se promlčecí lhůta rodlužuje. Dodávám, že v srpnu 2009 nám přišlo vyrozumění od soudu, že se Elektronický platební rozkaz zrušuje z důvodu nedoručení Elektr.plat.rozkazu žalovanému do vlastních rukou. Předem moc děkuji

výdaje procentem

Jsem OSVČ v autodopravě do 3,5t. Nyní jsem zjistil, že je pro mne výrazně výhodnější danit rok 2009 výdajovým paušálem 60%. Mohu použít toto zdanění, i když jsem to nikde dopředu DÚ nehlásil? Je na to nějaký formulář nebo mám použít klasické DP? Děkuji.Hřebecký

prodej akcií

Dobrý den, mám jednoduchý dotaz. Nakoupil jsem v prosinci 2008 akcie za cenu 20000,- a prodal jsem je v lednu 2009 za cenu 23000,-, na finančním úřadě mně přesvědčují o tom, že bych měl zdanit 23000,- jako příjem za rok 2009. Ja jim tvrdím že jin zisk 3000,-....nepletou si mě náhodou z právnickou osobou? předem děkuji Radim V. mrradim@seznam.cz

oprava přiznání

Dobrý den, prosím o radu týkající se DPH.V 7/2009 jsme obdrželi fakturu na klemp.práce, na ní je uvedeno DPH 9%-přiznání k DPH samozřejmě odevzdáno.Nyní nám přišla stejná faktura,ale opravená na DPH 19%-celková částka vyšší,ale nikdo ji po nás nechce.Pouze opravili DPH.Musime podat opravné přiznání k DPH za období 7/2009?Nebo jen nahradit novou fakturou a nechat být....?Děkuji

pojistné na SP a ZP

V r. 2009 jsem byla celé 3 měsíce na neschopence. Nehradím si nemocenské pojištění, takže neschopenku jsem nikam neodváděla. Mám ji u sebe. Chtěla jsem ji přiložit k přehledu OSVČ pro OSSZ a pro ZP. Z těchto institucí mi sdělili, že vzhledem k tomu, že si neplatím nemocenské pojištění, nemám ani nárok na slevu měsíčního odvodu pojištění za tyto měsíce. Je tato odpověď správná? Děkuji.

rozvahový den

Dobry den, potrebovala bych vedet jaky mam uvest na vykazech rozvahovy den. Jedna se o FO - cizince vedouciho ucetnictvi, ktery prerusil cinnost k 21.9.2009 a nyní musi podat priznani a vykazy. Nejsem si jista jestli je to 20.9.2009 nebo 31.12.2009. Predem mnohokrat dekuji, Jana P.

spolupráce manželů

Dobrý den, mám menší dotaz můj manžel byl v roce 2009 na mateřské. V tonto roce jsem přesáhla v podnikání milion a stala jsem se plátcem DPH. Momentálně manželovy mateřská s končila a já bych se chtěla zaptat jak nejlépe to udělat aby byl se mnou v podnikání. Zda vyjde finančně lépe když bude mít svou živnost a budeme výdělek rozdělovat mezi sebe a poté podávat 2x daňové přiznání a vše kolem toho nebozda vyjde lépe když jej dám na svůj živnostenský list jako spolupracující osobu. Podnikám v internetovém prodeji zboží.Děkuji předem za odpověď a hezký den jitka

krácení odpisů majetku

Dobrý den pane doktore, OSVČ přerušila provozování živnosti od 16. 12. 2009 do 31. 12. 2009 , podle § 31, ods.13 zákona č. 455/1991 Sb. Podnikatel uplatňuje za rok 2009 odpisy na osobní automobil vložený do podnikání (vede DE) ve výši 19 653 Kč. Můj dotaz zní, zda se budou odpisy krátit o jeden měsíc tzn. o částku 1 638 Kč. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ssati