FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

prodej pozemku a daně

Manželka v r.2009 společně s svým bratrem získala mimo jiné, dědictvím po matce, parcelu kterou v současné době na přání bratra prodávají. Manželka si chce za utržené peníze koupit jinou nemovitost. Pravděpodovně chatku se zahrádkou. Její podíl po prodeji parcely by mohl být asi 1 300 000 Kč. Odhad při dědickém řízení byl na celou parcelu 1 900 000 Kč. Koupě nové nemovitosti by se pohybovala v předpokládané částce kolem 1 000 000 Kč. Jak velká daň by musela být uhrazena z prodeje nemovitosti? Děkuji za odpověď. Zdeněk Kolář

dodanění ŽP

Hezký den, předčasně ukončené životně-kapitálové pojištění,vyplacené peníze , ale hned uzavřené nové pojištění. Znovu uplatňuji odčitatelné položky z nové smlouvy . Musí se dodanit odčitatelné položky zpětně uplatňované dle odst.6 zák.ze staré pojistky ? Díky .

příjem odpovědné osoby

Dobry den, zajima me, jak zdanit prijem z mandatni smlouvy za vykon odpovedneho zastupce spolecnosti (84 tis./rok 2009), vyplacen byl najednou v prosinci. Lze uplatnit nejake vydaje a plati se z nej socialni a zdravotni pojisteni? Dekuji za odpoved, Karla.

potvrzení o dávkách

JSEM DRUHÝM ROKEM V DOMÁCNOSTI A POBÍRÁM JEN PĚSTOUNSKOU ODMĚNU 3000 KČ ,TAK JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT JAKÉ POTŘEBUJI POTVRZENÍ ABYCH JE MOHLA DOLOŽIT MANŽELOVI KE ZDANĚNÍ NA FU.

záloha na daň

Dobrý den, prosím o radu, v roce 2009 jsme byli osvobozeni od platby zálohy na daň z příjmů PO, daň za rok 2008 byla 250 000,-, bylo naší povinností zaplatit zálohu na daň již 15.3.2010 ve výši 62 500,-? V případě, že ano jak velké penále se nám bude počítat? Moc děkuji, Kovářová

daňová povinnost

Dobry den, potrebuji radu ohledne danoveho priznani a zivnostenskeho listu. Mam komplikovanou situaci. Danovy domicil mam v USA, kde travim vetsinou vice nez 182 dni v roce. (roznodne v roce 2009)Prevazne z USA take prodavam detske obleceni pres cesky Mimibazar. Dane platime jako spolecne zdaneni manzelu v USA. Nemam zivnostensky list ani nepodavam v CR danove priznani, coz jak jsem v soucasnosti slysela mozna neni spravne. Rada bych vse udelala v souladu s pravidly obou zemi(coz jsem myslela ze delam) Je nutno podat danove priznani v CR, kdyz je fyzicky podnikani provadeno z USA (i kdyz pres cesky MMB?)(pri pobytu v CR prodavam prakticky jen veci po detech). Je nutne vlastnit zivnostensky list pro CR? Jsem v soucasnosti na MD a toto je muj privydelek k materske (i kdyz obrat za rok 2009 je odhadem cca 400 tisic KC.). prijmy maji velke vykyvy, v dobe kdy jsem v USA je to cca 90% celkovych prijmu - 10% v dobe pobytu v CR). Jake je pripadny postih v takoveto situaci, kdyz dane radne platim v jine zemi, a ochotne vyrovnam co je nutne, pokud jsem se dopustila chyby. Prosim o co nejrychlejsi odpoved, abych stihla alespon zakladni kroky (pokud jsou nutne) do 31.3. Pripadne kontakty na nekoho, kdo v teto komplikovane situaci bude schopen poradit. Diky moc.

základ daně

obracím se na Vás ještě jednou s dotazem, jako spoluvlastník 10 lidí jsme koupili nemovitost, s tím, že každý si koupil podílnictví ke svému bytu a podílnictví ke dvěma bytům jsme zaplatili společně (každý 1/10). byt se poté prodal, a musím odvézt daň z příjmu, o jakou částku si ji mohu ponížit pouze o tu část podílnictví 1/10 nebo mohu přičíst i podílnictví ke svému bytu?

základ daně

dobrý den, chci se zeptat, jako spoluvlastník 10 lidí jsem koupila nemovitost se všemi součastmi a příslušenstvím.každý zaplatil část podílu.(70 000) do 5 let jsme prodali podílnictví k jednomu bytu.(80 000). musím tedy odvést daň z příjmu, mohu si příjem z prodeje podílu ponížit o nákup podílu? podle §10? to znamená odvedu daň z příjmu pouze z rozdílu tedy 10 000 nebo z celkové prodejní ceny těch 80 000? děkuji za odpověď

zdanění příjmů

Dobry den, pracoval jsem na smlouvu o dilo a zamestnavatel mi rekl, ze castka je jiz zdanena a ze ji jiz nemusim do danoveho priznani uvadet. Je to zkutecne tak? Dekuji

vyplnění přiznání

Dobrý den, prosím Vás o radu. Podávám daňové přiznání jako FO. Zadavá se, a pokud ano, do jaké kolonky, skutečně sražená daň? Daroval jsem krev, odečet od základu daně je 2000,-Zadává se tato částka jako výzkum a vývoj (kol. 52)? Děkuji za odpověď, JŽ

sleva na dítě

Dobry den. OSVC zacal podnikat v 9/2009. Predtim byl zamestnan. V zamestnani uplatnoval slevu na dceru. Ma do priznani napsat celych 12 mesicu slevu na dceru nebo pouze 4 mesice, kdy se stal OSVC ? Dekuji za odpoved

exekuce a kreditní karta

Jak zaúčtovat exekuci v účetnictví? Jednu předepsala lesingová společnost, druhou banka. Jak účtovat o kreditní kartě? Děkuji.

nemocenské pojištění

Dobrý den, jsem FO, vedu daňovou evidenci. Začala jsem si hradit dobrovolné nemocenské pojištění. Patří tato položka do nákladových výdajů nebo do nenákladových jako sociální pojištění? Děkuji.

podklady pro přiznání

OSVČ,který pracuje pro zahraniční firmu, se sídlem v ČR (Děčín)- měl i jednu Dohodu o prac.činnosti,ke které dostal Potvrzení o zd.příjmech v Eurech. Zaráží mě,že toto Potvrzení není totožné s potvrzením v ČR. tzn.ř.1 je vyší než ř.4 (tzn.úhrn příjmů - pojistné = základ daně) ze základu daně je sražená daň cca 12,5% dále je zde ř.6 - nezdanitelná část na poplatníka = cca 30% z ř.1. Je tento doklad správný,pokud ano, kam zanést při přeměně na CZK do DPFO?? Moc děkuji za rady.

podání přiznání

Dobrý den, mám kamarádku a potřebujeme poradit v dubnu roku 2009 ji zemřela matka, která měla příjmy jak ze zaměstnání tak i z pronájmu. Je potřeba podat daňové přiznání i za pronájem příjmy převyšuji 100 000. A dědictví nabylo právní moci v prosinci roku 2009. Mockrát děkuji za odpověď. Petra

zdanění pojistného

Dobrý den, musím zdanit příjmy nemocenského ale nevím jak vyplnit přílohu pro ostatní příjmy. Příjmy přesahují osvobozenou částku 288000Kč. Budu do přílohy ve sloupci příjmy psát celou částku nemocenského a ve sloupci výdaje onu osvobozenou částku 288000? nebo mám příjem ponížit o osvobozené příjmy rovnou a do sloupce s příjmy zapsat pouze převyšující částku? Děkuji za odpověď

danění akcií

Dobrý den, prosím o radu v následujícím: V rámci daného účetního období jsem nakoupila 200ks akcií, prodala 100ks akcií (jedná se o akcie stejného druhu). 1) mám tyto akcie uvádět do daňového přiznání? Pouze uzavřené obchody, tzn. pouze 100ks nákup a 100ks prodej, v cenách za které bylo realizováno? 2) zbývajících 100ks akcií nebudu do přiznání uvádět, jelikož obchod nebyl ještě uzavřen (akcie nebyly prodány)? 3) 100ks prodaných akcií bylo realizováno (prodáno) za nižší cenu než 100ks nakoupených akcií - znamená tedy, že toto uvedu do přílohy dvě daňového přiznání (jsem fyz.os. zaměstnanec) a nebudu žádným způsobem ovlivňovat základ pro výpočet daně? děkuji. Milena Krčková

koupě a prodej nemovitosti

dobrý den, mám dotaz jaké daně musím platit,když v privatizaci koupím bytový dům ve kterém bydlím už deset let a po koupi ho chci hned prodat.

místo plnění

Pekny den, prosim o potvrzeni/vyvraceni meho nazoru ohledne tuzemske prepravy zbozi. Jako tuzemsky platce DPH poskytuji prepravu zbozi v ramci Ceske republiky (zbozi neprekroci statni hranici)odberateli, platci DPH v Nizozemi. Domnivam se, ze v tomto pripade je misto plneni v tuzemsku a jsem povinna odvest DPH v CR. Byl by rozdil, pokud by prijemce sluzby, platce DPH v Nizozemi mel pridelene ceske DIC? Kdo by pote byl povinnen odvest DPH? Preprava by se stale uskutecnovala pouze v ramci CR. Dekuji za odpoved!

přeplatek na dani

dobrý den,prosím o odpověď na tento dotaz:pokud si podává DPFO za r.2009 osoba roč.1989,která 7 měsíců studovala v zahraničí,5 měsíců byla zaměstnána (3 potvrzení od zaměstnavatelů mimo jiné bez ročního zúčtování s určitou výší sražených záloh na daň z příjmů) a od 1.5.2009 OSVČ na živnostenský list,můj dotaz zní, je možné,pokud vyšla daň rovná nule,že se budou srážky na daň z příjmů zaplacené zaměstnavatelem vracet v plné výši?děkuji