FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, začal jsem pracovat na klasickou pracovní smlouvu u dvou zaměstnavatelů (poloviční + poloviční úvazek) a vím, že "růžový papír" mohu uplatnit pouze u jednoho. 1) je lepší jej využít u toho, kde mám větší plat, že? 2) příští rok budu sám muset podávat daňové přiznání, je to tak? 3) u zaměstnavatele, kde prohlášení NEbudu mít podepsané, budu dostávat výrazně menší čistou mzdu - je možné nějakým způsobem daňové slevy získat i v druhé práci? Řeší se toto právě v daňovém přiznání? Co bych neměl opomenout? Děkuji mnohokrát.
Dobrý den, pracuji na DPČ, kde mám uplatněnou slevu na poplatníka na rok 2016. Od září budu nastupovat na další DPČ, kde mám, ale vyšší plat, čili je pro mě výhodnější uplatnit slevu na 2. brigádě. Jde to nějak nebo musím počkat až rok 2016 skončí a následně uplatňovat u 2. brigády až od roku 2017? A slevu na studenta mohu mít u obou brigád nebo také pouze u jedné? Děkuji za odpověď
Zdravím,chtěla sem se zeptat,zdědili sme byt,poté sme ho prodali a investovali peníze z podílu do našeho bydlení,vše proběhlo do jednoho roku po prodeji zděděné nemovitostí,jsme osvobozeni od daně z příjmů z prodeje nemovitosti po doloženi investice podílu peněz ? Děkuji za odpověď Lucie
Dobrý den, rodiče, otec zvlášť a matka zvlášť darují každý samostatnou darovací smlouvou finanční dar synovi na zakoupení svobodárky. 1/V této linii rodiče-dítě je dar osvobozený od daně z příjmů fyz.osob. 2/Prý je ale přesto pro obdarovaného povinnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob ? 3/Nebo není třeba podávat přizn. k dani z příjmů fyz.osob? 4/Pokud ano, co je třeba k přiznání za přílohy přiložit ? 5/Kopie darovacích smluv? Stačí i neověřené ? Děkuji I.J.
Dobrý deň, prosím Vás, ako má postupovať zamestnávateľ - zahraničná osoba so sídlom na území Slovenskej republiky, ak má zamestnanca - občana Českej republiky, ktorý pre neho pracuje z domu a doba zamestnania presiahne 183 dni? Aké sú jeho oznamovacie a registračné povinnosti? Ďakujem za skorú odpoveď
Dobrý den, letos v lednu jsme koupili nemovitost, bohužel jsme nuceni ji prodat. Můžeme si kupní cenu odečíst od prodejní ceny a rozdíl zdanit dani z příjmů? Lze i daň z nabytí použít jako výdaj?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, po smrti maminky přepsal tatínek byt, ve kterém bydleli mnoho let, na mne a mého bratra. Chtěli bychom byt prodat a tatínka si vzít k sobě. Budeme z prodeje bytu platit nějakou daň? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to v mém případě s vrácením dané po daňovém přiznání. Jsem student a u zaměstnavatele A mám podepsané "růžové" prohlášení (pracuji na DPP). Každý měsíc mám příjem cca 3750 Kč. Přes prázdniny mám pracují k tomu u zaměstnavatele B také na DPP. Ten mi strhne daň 15 % a já si o vrácení zažádam v daňovém přiznání. Zajímá mě, jak velká může být výplata u zaměstnavatele B za měsíc, jestliže chci dostat zpět 100 % patnácti procentní daně. Tedy jestli mohu u každého z nich teoreticky vydělat měsíčně 10 000 Kč, nebo se částky měsíčně sčítají. Nebo částka u každého z nich nesmí přesáhnout 10 000 Kč kvůli placení pojištění a já si pak můžu zažádat o slevu na dani za poplatníka a studenta celkově maximálně za rok tuším o cca 24 000 Kč a asi 4 000 Kč? Díky za odpověď.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsme začínající rocková kapela a rádi bychom už vystupovali pro veřejnost. /taneční zábavy, rockové festivaly atp.../ Jak máme řešit finanční stránku?...vůbec daním nerozumím. Konkrétní příklad - Budeme vystupovat 12 x ročně na venkovské zábavě, kterou pořádají např. hasiči,fotbalisti za smluvenou částku jedné akce 12000 Kč. Z této částky je 5000 kč zvukařům, 1000 kč za dopravu a 6 členů kapely by dostalo po 1000 kč. Jak na to ale oficiálně, tak, aby bylo všechno jak má. Tím mám namysli: abychom tyto peníze mohli přijmout, musíme vystavit nějaký doklad...k tomu musíme mít jako kapela založené živnostňáky či nějaké s.r.o. nebo něco podobného? A co potom dál? Jak je to s daněním té přijaté částky? Znovu opakuji, že tomuto nikdo nerozumíme a nevíme, jak na to, aby to bylo všechno v pořádku a nepřišla na nás nějaká kontrola, že něco neděláme jak máme a my se nezadlužili... Prosím, poradíte?...tak rádi bychom veřejně vystupovali, ale nevíme co můžeme a co musíme. Děkuji za radu.
Prosím o kontakt na někoho, kdo umí zpracovat a podat daňové přiznání z příjmů získaných zaměstnáním ve Francii v roce 2015 nebo radu, kam se obrátit. Předem děkuji
Dobrý den, 1. dotaz: nakoupil jsem zboží například za 500 korun a potřebuji se ho zbavit, buď jen s minimálním ziskem nebo klidně bez zisku. Zn. zboží prodám za 500 korun nebo třeba za 550 korun. Zaplatím tedy daň ze zisku (případ kdy prodám zboží za 500 korun)? A co v případě kdy prodám zboží se ziskem 50 korun? 2. dotaz: vždy když jsem objednával zboží z Číny tak mě DHL vyzvalo a musel jsem jim předložit fakturu kdy mi vypočítalo DPH a Clo, které jsem jim (úřadům) zaplatil. Samozřejmě jsem jim dal plnou moc a zastupovali mě. Teď mi doručili zboží, z kterého jsem měl taktéž odvést DPH a clo, ale prostě mi ho jen doručili. Co mám teď dělat? Mám to nechat být? Děkuji za rady
Dobrý den, jsem student VŠ od začátku roku (1.1.2016) pracuji na částečný pracovní poměr. Z výplaty se mi pravidelně odečítá soc. zdravotní mám uplatněnou slevu 2405,- kč, záloha na daň činí cca 1400kč/měsíc. V práci končit nehodlám - budu pracovat celý rok. Chci se zeptat zda můžu očekávat nějaké vrácení přeplatku? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat ohledně darování movité věci - automobilu. V případě, že darujícím je "fyzická osoba podnikající dle jiných zákonů než živnostenského a zákona o zemědělství" a obdarovaným nepodnikající fyzická osoba, a tyto jsou v přímém příbuzenském vztahu, platí zde povinnost pro obdarovaného doplatit daň z příjmu nebo ne? Případně, jak lze určit aktuální hodnotu vozu a tedy doplatek daně z příjmu? Moc děkuji
Dobrý den,jsem na rodičovské a dostala jsem možnost dvou brigád u dvou firem. U jedné budu mít do 10.000,- a u druhé cca 3000,- Chtějí mi dát podepsat prohlášení-oba(neví o sobě). Je jedno u koho podepíšu růžový papír? Jak se mi to bude zdaňovat a u koho by to bylo výhodnější? Dále nechci, aby manžel přišel o roční úlevu na daních na manželku (cca25.000,-???). Existuje nějaká možnost, jak to všechno skloubit? Děkuji za odpověď. S pozdravem, HČ
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jakým způsobem se dostává DIČ, na wikipedii je: "Daňové identifikační číslo (DIČ) je jednoznačná identifikace daňového subjektu (plátce, nebo poplatníka). Každý daňový subjekt má své daňové identifikační číslo, které mu přidělí správce daně (finanční úřad) poté, co se daňový subjekt zaregistroval." Je zde napsáno, že DIČ je identifikace plátce i poplatníka, ale také že je přiděleno po registraci. Mám jako zaměstnanec automaticky přidělené DIČ, nebo se musím zaregistrovat? Jak mohu svoje DIČ zjistit?
Dobrý den, otec vlastnil 8 let pozemek a v roce 2014 mně pozemek daroval. Pokud bych ho chtěl prodat v roce 2016, jaké daně a jejich sazby bych zaplatil FÚ? (Budu muset zaplatit daň z příjmu 15%, když pozemek nevlastním 5 let, nebo jsem od daně z příjmu osvobozen, když byl pozemek převeden pomocí darovací smlouvy z otce na syna)? Děkuji za odpověď.
Manžel ukončí hlavní činnost jako OSVČ. Bude zaměstnán na dobu určitou na HPP, po půl roce prodlouženo na dobu neurčitou. Ale nebude zaměstnán v ČR, ale u firmy v EU. Na příležitostné zakázky v ČR si živnost přerušovat nebude, chce OSVČ na vedlejšák (budou činit 5% z celkových jeho příjmů). Bude mít živnost v ČR na vedlejší, nebo tím, že nebude zaměstnán v ČR, tak se překlene na hlavní činnost? Jak to bude se mnou, která jsem vedená jako manželova spolupracující osoba? Musím jako spolupracující osoba skončit? Když už by manžel nebyl OSVČ na hlavní, ale na vedlejší. Jsem SO jen kvůli snížení daní, nevydělávám si bokem nic. Děkuji za každou radu.
Vyplnil-li jsem při souběhu dvou prací už druhý formulář o uplatnění slevy na dani, je tento druhý neplatný? V případě, že jsem do června v jedné práci uplatňoval slevu na dani (na studenta), ale od začátku června jsem začal souběžně pracovat i jinde kde jsem taktéž vyplnoval formulař o uplatnění slevy na dani, tak je ten druhý neplatný? Děkuji
Můj dotaz vychází z nálezu ústavního soudu viz níže. Jedná se o zdanění důchodu při souběhu výdělku nad 840 000/ročně. Je možné požádat o vrácení daně pokud soud shledal toto zdanění za neústavní. Děkuji 20.07.2016 Ústavní soud, Brno, TZ 75/2016 Plénum Ústavního soudu (soudkyně zpravodajka Milada Tomková) vyhovělo návrhu skupiny 17 senátorů Senátu Parlamentu České republiky a zrušilo ke dni vyhlášení nálezu ve Sbírce zákonů ustanovení § 4 odst. 3 zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona č. 346/2010 Sb.
Dobry den, nedavno mi nastala ponekud neprijemna situace a vzhledem k tomu, ze se v danich vubec nevyznam, rada bych se zeptala, zda mi vznika povinnost podat danove priznani ci nikoli. V cervenci jsem ukoncila bakalarske studium. Od dubna 2016 do cervence pracuji na DPC u jednoho zamestnavatele a mam zde podepsane prohlaseni k dani (v cervenci jsem si nevydelala vic nez 3000). Od 13. cervence jsem nastoupila na HPP, ale ruzovy papirek jsem nepodepsala (abych to nemela dvakrat - s tim, ze se podepise az od srpna, kdy mi skonci DPC). Bohuzel jsem uz po tydnu podala vypoved (vyplata bude opet do 5000).Vim, ze ne dankve priznani povinen podat kazdy, kdo pracoval u vjce zamestnavatelu soubezne, ale musim podavat danove priznani i u takto malych prijmu a v pripade, ze se zamestnani kryla chvilku? Mockrat dekuji za odpoved.