FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zařazení majetku do podnikání. Koupila jsem osobní automobil (před lety) a ráda bych si jej nyní vložila do majetku(daňová evidence), abych mohla uplatňovat skutečné výdaje a PHM. Jak mám stanovit vstupní cenu tohoto automobilu, je možné ještě něco daňově odepisovat? Velice děkuji M.D.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vyřazení nákladních vozidel z daňové evidence OSVČ do osobního vlastnictví stejné osoby. Mám 3 nákladní vozidla, které jsou zařazeny do majetku v podnikání. Daňově jsou již úplně odepsány a ráda bych je z podnikání vyjmula do svého osobního vlastnictví.Dotaz zní: z jakého titulu mohu vozidla v daňové evidence vyřadit a vznikají mi z této akce nějaké daňové či jiné povinnosti? Jakým způsobem případné dopady eliminovat? Velice děkuji M.Dunajová
Dobrý den, žiji ve společné domácnosti s partnerkou jako druh - družka , partnerka má z předešlého vztahu syna, spolu máme dceru , nyní je partnerka na mateřské dovolené . Dotaz zní jestli si můžu obě děti odepsat z daní .
Dobrý den,můj dotaz je: šla jsem do předčasného důchodu, plný SD bude v květnu 2010.Pronajímám zděděný byt, příjem 90.000,- za rok, paušál na výdaje 30%, základ daně 63 000,- Kč,daň 9 450,- Kč, odpočet na poplatníka 24840,-Kč, daň bude 0. Je to správně? Můj dotaz je hlavně, zda se mi bude krátit SD. Děkuji
Dobrý den pane doktore, manžel na mě rozděluje příjmy a výdaje jako na osobu spolupracující. Oba vedeme DE a manžel má vložené auto do podnikání (uplatňuje paušál 80 %). Můj dotaz zní, jak rozdělíme částku 48 000 Kč - paušál auto, v daň. přiznání oddíl E u každého 50 % nebo jen u manžela 100%? Prosím ještě o informaci, kolik % příjmů a výdajů na mě může manžel převádět maximálně. Děkuji a přeji hezký den.
Pri prodeji bytu v osobnim vlastnictvi podleha prijem z prodeje mimo jine i zdaneni dani z prijmu v kolonce jine prijmy ( jedna se o pripad, kdy neni narok na osvobozeni od teto dane). Zajimalo by mne, zda se dan vypocitava z udaje na smlouve a musi se platit v ucetnim obdobi,do ktereho spada datum podpisu smlouvy , a nebo jen ze splatek, skutecne zaplacenych v danem ucetnim obdobi. Prodej probiha mezi fyzickymi osobami. Dekuji.
Dobrý den, já jako soukromá osoba jsem prodal starší nábytek osobě OSVČ v celkové hodnotě 23000. OSVČ tuto částku použije jako náklad. Musím já podávat daňové přiznání?Nebo varianta č. 2 - prodám nábytek 23000 a ještě za 15000 tisíc pronajmu místnost v mém domě jako kancelář, v tomto případě podávám daňové přiznání na celkovou částku 15+23tis? Děkuji.
Dobrý den, pracující důchodce mi pronajme místnost pro kancelář, já mu za tento pronájem zaplatím cca 15000 za rok (pro mě je to daňově uznatelný náklad). Bude podávat důchodce daňové přiznání? Má důchod, mzdu a příjem z pronájmu.Jestliže ano, odečte si slevu na poplatníka?Děkuji.
Dobrý den, syn student bude tento rok příležitostně vypomáhat soukromému zemědělci- OSVČ, plánuje vyplacení odměny 1x nebo 2x do roka. Částka by mohla být cca 50tisíc za rok. Za rok 2010 podá tedy daňové přiznání, odečte si slevu na poplatníka a slevu na studenta. Jak je to s odpočtem na dítě pro mě? Mohu si potom i já odečíst slevu na dítě za celý rok?Děkuji.
Dobrý den,podnikáme 3 roky v pronajaté výrobní hale,až nyní jsme zjistili, že neuplatňujeme odpočet DPH z pronájmu. Můžeme požádat zpětně o vrácení DPH za celé období?
Dobrý den, potřebovala bych poradit začala jsem pracovat jako OSVČ v pojišťovně - výhradní agent. Mám na Vás dotaz, protože začínám nevím kde se mám všude registrovat i co je třeba nepovinné, ale je potřebné. Nechtěla bych mít nějaký problém a proto se obracím na Vás.Děkuji předem
Dobrý den,prosím o radu. Každý měsíc vytváříme nedokončenou výrobu u zakázek (stavebnictví). Nyní máme po 50 % prací částečně fakturovat. Můžete mi poradit jak budu dále postupovat při vytváření nedokončené výroby do doby než budu fakturovat konečnou částku? Budu stále udržovat zakázku tak, že pokud budou náklady větší než výnos, aby byla nulová až do té doby než zakázku ukončíme? Př. Nyní je náklad 1.500.000, vyfakturuju částečně 2.600.000. Nedokončená výroba je vytvořena na 1.500.000. Mám zmenšit NV tak, aby byla zakázka ve výsledku nulová a pokud budou náklady přibývat, tak NV navyšovat až do doby konečné fakturace a pak teprve celou NV zrušit? Prosím, dělám to poprvé. Děkuji. A.K.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, jak uplatnit finanční leasing na dodávku v DE. Dodávka byla pořízená 10.6.2009, doba leasingu je 60 měsíců, akontace byla 0, 1. splátka ale byla navýšena o cca 6.000 za administrativní poplatek. Na řádek č. 106 v příloze 1 dám 6 pravidelných splátek + 6/60 administrativního poplatku. Odkupní cena dodávky se ve výdajích promítne až po splacení leasingu? Je to tak správně? Děkuji
Dobrý den, vlastním byt, na který uplatňuji odpočet úroků z hypotéky. Od června 2009 byt pronajímám. Můžu si uplatnit odpočet úroků za 1-5/09 nebo ne, protože v bytě nebydlím po celé zdaňovací období. Děkuji
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat zda se příjem z nájmu počítá do obratu (1 mil.) k registraci DPH. Děkuji za odpověď
Dobrý den, kamarád v roce 2009 pracoval pouze 3 měsíce v rámci ŽL. Pak byl hlášen na prac. úřadě 5 měsíců a zbytek roku již byl bez práce. Vydělal si za ty 3 měsíce asi 150tis. Musí podávat daňové přiznání a zdrav. a soc. poj.? Nebo to lze brát jako příležitostný výdělek a nemusel by podávat vůbec nic? Děkuji moc za rychlou odpověď.
Dobrý den, můžete mi poradit jak mám jako FO nepodnikající zdanit jednorázový příjem ze zahraničí? Jedná se o honorář (ne zaměstnání) za konzultantskou činnost pro OSN. Moji kolegové z mise (Poláci, Kanaďané) tvrdili že podle nějakých mezinárodních dohod tento typ práce pro OSN nepodléhá dani, ale muselo by to být v naší legislativě (v té jejich to mají). Nic podobného (osvobození ani vynětí) jsem v daňovém zákoně taxativně vyjmenované nenašla, mohlo by se to nacházet i jinde nebo to nemá smysl jinde hledat? A pro přepočet na Kč mám použít stálý roční kurz ČNB nebo aktuální kurz v době poukázání honoráře na účet? Dík.
Objasnění daní z příjmů FO a PO - Dobrý den, měla bych dotaz ohledně daní z příjmů, chtěla bych vysvětlit, zda je to možné: Proč je v ČR a na Slovensku podíl z daní z příjmů PO a FO na celkových daních z příjmů na stejné úrovni (procentuálně vyrovnaný), oproti jiným zemím EU, kdy je daň z příjmů FO o hodně procentuálně vyšší než daně PO (např. Něměcko mělo v roce 2007 daň z příjmů FO okolo 25% a daň z příjmů PO okolo 5%). Můžete mi objasnit tuto zvlášnost, proč se ČR a Slovensko v tomto od jiných zemí liší? Jaký to má důvod. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH. Jak se promítnou faktury 2009, které byly proplaceny až v roce 2010 v daňovém přiznání za rok 2009? DPH jsem přiznal ve 4q. a řádně zaplatil daň, ale nevím, jestli můžu toto přiznat ještě do loňksého roku anebo až v přiznání za rok 2010? Děkuji a jsem s pozdravem....
Dobrý den! Mám dotaz ohledně uplatňování výdajů procentem. Kamarád je živnostník a má několik živností (2 řemeslné a 2 které nespadají pod řemeslné). Může pro všechny své příjmy uplatnit výdaje procentem ve výši 80 % ? Dokáže FÚ nějak zjistit, které příjmy spadaly pod řemeslnou živnost a které ne? Případně zda může podat opravné daňové přiznání, když už DP podal a uplatňoval si v něm skutečné výdaje a teď by si chtěl uplatnit výdaje procentem? Děkuji za odpověď.