FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý deň, minulý rok som v ČR pracovala na hlavný pracovný pomer 5 mesiacov a potom som sa stala študentkou na Vš. Iný príjem som nemala, ani v ČR ani na SVK. Trvalý pobyt mám na SVK a podala som si tu aj daňové priznanie. Musím ho podať aj v ČR? Ďakujem za odpoveď
Dobrý den, mám auto na RČ a nyní jej chci poskytnout manželovi do podnikání, kdy se musím přihlásit k silniční dani, a kolik si měsíčně bude manžel moci odečítat nákladů za to auto - benzín atd? a nebo je to stanoveno paušální částkou? Děkuji
Dobrý den, po rozvodu jsem nějaký čas žila ve společné domácnosti s bývalým manželem, dcera byla soudně přidělena mně a já jsem si uplatňovala na ni odpočet daně. Teď se budu stěhovat do jiného bytu o patro níže a dcera zůstává v původním bytě s otcem a nebudu už tedy s ní žít ve společné domácnosti. Může se na ni její otec uplatnit odpočet daně i když je soudně přidělená mně, nebo musíme absolvovat soud a požádat o svěření do péče otci. Dceři je už skoro 16 let, je to tedy opatření asi na 2 roky. Děkuji
Dobrý den, za rok 2009 uplatňuji výdaje paušálem 60%, jen si nejsem jistá: jednu úhradu faktury (můj příjem) jsem obdržela až v lednu 2010, tento příjem je do roku 2009 nebo 2010, jestliže i v roce 2010 budu chtít uplatnit výdaje paušálem. V roce 2010 se připravuje změna výše paušálu? Myslíte, že by mohlo dojít ke snížení? Děkuji.
Můžete mi prosím poradit, jestli musím danit příjem z APL? Jená se o All Property Ltd. (www.all-property-dubai.com).http://finweb.ihned.cz/c1-23246620-cnb-se-nelibi-aktivity-all-property-ltd Česká národní banka (ČNB) upozorňuje investory na aktivity společnosti All Property Ltd., která na svých internetových stránkách nabízí v českém jazyce možnost investování do různých investičních nástrojů a současně pořádá za tímto účelem veřejné prezentace v českých městech. Server iHNed.cz o tom informovala mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. "Společnost All Property Ltd. není oprávněna poskytovat investiční služby na území České republiky podle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, když nedisponuje potřebným povolením ČNB k této činnosti a nepodléhá tak dohledu ČNB," uvedla pro server iHNed.cz Bolfová. Myslel jsem, že se jedná o investiční nástroj a je možné uplatnit tzv. 6ti měsíční časový test. Podíval jsem se ale na některé příspěvky na internetu a vypadá to, že se to daní. A to buď jako kapitálový příjem (skutečná firma) nebo jako ostatní příjem (podvodná firma). Našel jsem tento názor na zdanění:http://forum.finexpert.cz/viewtopic.php?f=312&t=302147&st=0&sk=t&sd=a&sid=a3dae2f94200880de1932423772a75fb&start=945 od rejvizus 28. 2. 2010 16:25 Protože se tady tahají další bláboly ohledně daní, tak vysvětlím ( zcela zdarma ) jak se to s těmi daněmi má. Protože se nikdo v rámci letadla APL nikdo nestává opravdovým vlastníkem akcií, tak lze uvažovat jen o následném zdanění : - Do výše 20 000 kč výnosu nemusíte danit - Vše nad 20 000 kč daníme 15 procentní daní U opravdového investování prostřednictvím investičního fondu, kde jste vlastníkem opravdových akcií se to má tak. - pakliže nakoupíte, vyděláte a doba držení akcií je delší než 6 měsísů - nemusíte danit - pakliže nakoupíte, proděláte a doba držení akcií je delší než 6 měsísů - nemůžete si odečítat ztrátu. - pakliže nakoupíte, vyděláte a doba držení akcií je kratší než 6 měsíců - platíte daň 15 procent ze zisku. - pakliže nakoupíte, proděláte a doba držení akcií je kratší než 6 měsíců - sice nemůžete žádat finančák o proplacení 15 procentní ztráty, ale máte-li zisky u jiných akcií - tuto ztrátu můžete odečíst ze základu daně. Pokud by se jednalo o kapitálový zisk, platím 15 procent ze zisku. http://forum.finexpert.cz/viewtopic.php?f=312&t=302147&p=7222920 Zisk je v EURech. Je možné použít devizový kurz ČNB - jednotný z měsíce, kdy jsem dostal peníze na účet (prosinec - 26,076), nebo je nutné použít jednotný kurz za celé zdaňovací období, tj. rok 2009, tj.26,445 Kč/EUR. http://www.cnb.cz/cs/financni_trhy/devizovy_trh/kurzy_devizoveho_trhu/prumerne_rok.jsp?rok=2009 § 38 (1) Pro daňové účely, s výjimkou uvedenou v odstavcích 2 až 4, se používají kursy devizového trhu vyhlášené Českou národní bankou uplatňované v účetnictví 20) poplatníků. Pokud poplatník nevede účetnictví, použije s výjimkou uvedenou v odstavci 2, jednotný kurs, nevyužije-li kursy devizového trhu uplatňované podle zvláštních právních předpisů o účetnictví. 20) Tento kurs se stanoví jako průměr směnného kursu stanoveného Českou národní bankou poslední den každého měsíce zdaňovacího období. V případě, že se daňové přiznání podává v průběhu zdaňovacího období, použije se směnný kurs k datu uskutečnění jednotlivých příjmů a výdajů nebo průměr směnného kursu stanoveného Českou národní bankou poslední den každého měsíce části zdaňovacího období, za kterou se daňové přiznání podává. Je možné dát do nákladů náklady, tj. poplatky za převod, roční poplatky za možnost investování? Pokud ano, je možné tam dát i ty, které byly zaplaceny již v předchozích zdaňovacím obdobích, tj. v roce 2007,8? Investoval jsem od října 2007.Jsem fyzická osoba, nemám živnostenský list. Pokud by se to danilo jako ostatní příjem tak lze odečíst od zisku? Moc díky za odpověď
Dobrý den, prosím Vás, právnická osoba povinná k DPH prodává zboží firmě ve Švýcarsku, která je prý také plátcem daně. Švýcarsko není v EU, tak bych se chtěla zeptat, zda můžeme fakturu vystavit bez DPH, nebo popřípadě jaké podmínky pro Švýcarsko platí?Děkuji Vám
Dobrý den,ráda bych se zeptala, jak je to s povinnou registrací k DPH u podnikatele, který vede daňovou evidenci. Při podání daňového přiznání jsou příjmy dle §7 ve výši těsně přes 1 mil. Kč. Domnívám se ale, že není třeba se registrovat, protože příjmy kopírují "peněžní toky" na pokladně a bance. Pro účely DPH by se podle mě měl počítat příjem za posledních 12 měsíců dle případu, tedy vystavení faktur. Je to opravdu tak? Popř. kde informaci najdu. V zákoně o DPH je jen zmínka o obratu. Je tedy nutné se u FO vedoucí daňovou evidenci v tomto opírat o skutečné příjmy a ne vystavení dokladu? Děkuji, Svobodová
Dobrý den. Chtěl bych vědět, na základě čeho má vlastník platit daň z nemovitostí za pozemek, který je veden v katastru jako ostatní komunikace, ale vlastníkem je fyzická osoba, ne obec. Jedná se o kdysi družstvem zpevněnou léty vyježděnou polní cestu, která je všeobecně užívána veřejností k jízdě k lesu, cyklistům a podobně. Veřejně přístupné plochy, nebo i pozemky určené k veřejné dopravě, by měly být z daně vyňaty. Přesto finanční úřad požaduje daň 0,20Kč/m2, kterou ale vlastníkovi nikdo z desítek uživatelů cesty nevrátí. Má vlastník právo takovou cestu zahradit závorou a vybírat mýtné? Nebo si tu cestu má družstvo pronajmout a uzavřít pro veřejnost? Děkuju za odpověď.
V r.2008 jsem uplatňoval skutečné výdaje v daňovém přiznání.Přitom jsem měl pohledávku ve výši 8211 Kč.Tuto jsem obdržel v lednu 2009. V r.2009 jsem uplatňoval výdeje procentem z příjmů (80%). Můsím těch 8211 Kč nějakým způsobem dodaňovat do r.2008.
Dobrý den,mám prosím dotaz ohledně odpisů nemovitosti při příjmu z pronájmu dle § 9.Nemovitost byla koupena v r. 1998 , pronájem začal v r. 2000, doposud nebyly uplatňovány odpisy, v roce 2009 jsem nechala vypracovat znalecký posudek pro účely daňových odpisů. Mohu uplatnit odpis za rok 2009? Jestli ano, tak jakým rokem v rozpisu odpisů začít musím vynechat odpisy za předešlých 8 let a začít jako kdybych odepisovala již devátým rokem? Prosím mohla bych odpověď dostat co nejdříve? Děkuji.
Dobrý den, jsem OSVČ, ubytování, účtuji s 10% DPH. Při zájmu ubytovaného poskytnu snídaně, které mi dodává restaurace a která si je také vyúčtuje s 20%. Já vystavím daňový doklad ubytovanému: ubytování vč. snídaně opět s 10% DPH, nebo musím rozepsat a účtovat také 10% a 20% DPH? Děkuji.
Dobrý den, OSVČ vede DE, pořídila nový automobil pro podnikání, na daňovém dokladu je IČ + DIČ OSVČ-FO. Automobil vložen do majetku OSVČ, uplatněno DPH. Automobil je přihlášen na RČ a uplatněn odpis. Nevím zda je tak správně? Děkuji.
Dobrý den, mám sbírku starých žehliček, které bych chtěla postupně prodat. Budu muset příjem z tohoto prodeje zdanit? Jedná se i o částku vyšší než 15tis za kus. Jak je to například s obrazem? Mám jeden po dědečkovi a prý má hodnotu asi cca 50tisíc, kdybych ho chtěla za tuto cenu prodat, musím danit příjem? Jestliže ano je to příjem podle §10?Děkuji.
Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda lze z účetního hlediska považovat za nový stroj, jehož základem je stroj starý, odepsaný, nové jsou například motory, elektronika...z jakého zákona se dá vyjít? Tedy, kde je toto zákonně upraveno? Děkuji
K jakému datu zařadit automobil? - auto koupeno 9.2., - zápis do evidence 10.2., - přezutí pneu zimních na letních včetně koupě 4 ks letních pneu + montáž denního svícení a montáž HF sady 17.3.. Auto používáno ode dne zápisu do evidence vozidel tj. 10.2.. Zařadit hned k datu 10.2. nebo až k 17.3. a do pořizovací ceny tak zahrnout i přezutí a nákup pneu, montáž HF a denního svícení. Dále je vozidlo používáno i k soukromým účelům, tzn. navyšujeme zaměstnancům vyměřovací základ o 1 %. Od kterého měsíce dát do mzdy a jeli zařazeno auto např. k 17.3., dá se do mzdy již za březen a jen poměrná část?
Dobrý den, jsem plátce DPH. Můžu si uplatnit měsíční paušál na auto a nemusím vézt knihu jízd, když si neuplatním DPH z nakoupených PHM? Děkuji
K pozemku (ostatní plocha) je v katastru nemovitostí duplicitní zápis vlastnictví pro dva vlastníky. Otázky: 1. Kdo je povinen platit daň z nemovitostí a v jaké výši? 2. V případě dohody obou vlastníků o uznání vlastnictví pro jednoho z vlastníků (dohoda o narovnání) bude stanoveno odstupné. Je tato skutečnost důvodem k platbě dani z převodu nemovitostí? Díky Kříž
Dobrý den, snacha podává DP k DzPFO za rok 2009. Za leden 2009 až července 2009 byla zaměstnaná. Pak šla na mateřskou. V září 2009 se jí narodila dcera. Zbytek roku 2009 pobírala mateřskou. V DP uvede pouze zaměstnavatele v příslušných řádcích a uplatní si snížení v řádku 66 v plné výši a výši zálohy v řádku 84? Nebo se výše mateřské promítne do DP? Nikde jsem to nenašel. Podle mne jde o určitou formu pracovní neschopnosti, která do DP nepatří. Děkuji předem za odpověď.
Jak ý paušál mohu využít při podnikání - poskytování internetu - služeb s tím spojených. (Rozmístění vysílačů a vytvoření sítě - pokratí v dané oblasti) Povolení k podnikání jsem získal po školení na poodnikání dle telekomunikačního zákona.
Dobrý den, jako fyzická osoba (nepodnikající) jsem vlastníkem pohledávky za jinou fyzickou osobou. Tuto pohledávku hodlám prodat právnické osobě. Musím "zisk" z této pohledávky uvést v daňovém přiznání (ve skutečnosti prodám pohledávku za méně, než je její nominální hodnota, tj. tato transakce bude pro mne ztrátová)? Děkuji