FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

cestovní náhrady za auto

Dobrý den,mám dotaz ohledně cestovného a použití soukromého vozidla.Zaměstnavatel mi proplatí cestovní příkaz na ujeté km pro firmu, ale soukromé vozidlo je ve vlastnictví mého otce. Je možné i přes to vyúčtovat cestovné, aby to pro firmu byl daňově uznatelný náklad?Děkuji.

podnikání a účetnictví

Dobrý den, chci si vedle svého stálého zaměstnání založit e-shop s potravinami, nápoji a běžnou drogérií (takový malý supermarket)s rozvozem do bytů a kanceláří. Pokud plánuji, že si ode mě budou kupovat občerstvení i firmy,které by si tyto výdaje chtěli dát do účetnictví, bude pro mě (a pro ně) výhodnější pokud se stanu dobrovolným plátcem DPH? Pokud ano, jaký typ účetnictví bych musela vést? Můžu být vůbec plátce DPH pokud jsem současně zaměstnaná? A jak v takovém případě zahrnout do účetnictví výdaje za auto, které je napsáno na otce, ale já ho budu využívat pro podnikání? Na kolik korun výjde (přibližně) externí účetní firma, které bych svěřila správu svého účetnictví? Předem děkuji za odpověď.

registrace plátce

Kdy se musím stát plátcem dph ? Mám sro , které není plátcem dph. Zaplatil jsem jen zálohu na licenci za software firmě mimo EU. Musím se stát automaticky plátcem dph když se jedná jen o zálohu a doplatek proběhne až za 2 měsíce ?? díky

spolupráce podnikatelů

Dobry den, Muj partner zacina podnikat na zivnost jako obchodni zastupce pro jeden projekt. Zjistil ovsem, ze bude potrebovat dalsi obchodni zastupce pro ruzne kraje, kteri by take pracovali na zivnost pro neho. Predstavuje si to tak, ze pokud by napriklad jeden z nich ujednal nejakou smlouvu s dalsi firmou, byli by jim pak vyplaceny provize za sjednanou smlouvu. Jak se toto ovsem resi ucetne? Pokud ostatni obch. zastupci budou pracovat pro pritele a budou mit zivnost jaka smlouva by vznikla mezi nimi? Jaky doklad by musel byt vystaven, vyplatni paska jen s provizemi? Soc a zdrav si zivnostnici budou platit sami?Omlouvam se za dlouhy dotaz, prosim informujte me o vsech moznich zpusobech jak resit tuto situaci, abychom pak predesli veskerym problemum. Dekuji predem S pozdravem krasneho dne Sejkorova

daňový výdaj

Dobrý den,jsem řidič a majitel dopravní firmy a jelikož často sedím u počítače nebo za volantem,bolí mě záda a proto chci pořídit na firmu elektrické masážní křeslo v ceně 45000kč +dph , je to danově uznatelné nebo nikoliv ?

mateřská a podnikání

Dobrý den. Manželka je OSVČ bez zaměstnanců. Já jsem také OSVČ v jiném podnikání, ale jsem u ní jako spolupracující osoba. Pokud půjde manželka na mateřskou, musí kvůli tomu ukončit SVČ? Nebo můžu v této činnosti pokračovat já jako spolupracující osoba. Má na svoji činnost psanou provozovnu a jde mi o náklady spojené s provozem její SVČ. Bude mít nárok na mateřskou (veškerá pojištění si platí), když neukončí SVČ, nebo ji musí ukončit? Děkuji

náhrada škody

Pro Dytrich Petr, Judr. Dobrý den, děkuji za dnešní odpověď a omlouvám se,napsala jsem to nejasně. Náhrada byla uložena majitelce obchůdku, já jsem tam jen částečně pracovala a vedla daňovou evidenci. Dle ní musím celou úhradu prý zaplatit já. Děkuji a omlouvám se, že i o svátcích zdržuji. To mi ještě včera zemřela sestra 64 let.

daňová povinnost

DAROVACI' DAŇ...Dobrý den,jsem majitelem nemovitosti a 1/2 chci darovat svojí vlastní sestře....bude se v tomto případě muset platit danˇdarovací,danˇz převodu nemovitosti nebo danˇjiná ???...a jak mám při darování postupovat (je nutný i notář) ???...Dík Bob z Olmika...

úhrada sankcí

Dobrý den.Potřebovala bych se zeptat na následující . Do 31.12.2009 jsem pracovala v malém obchůdku pro OSVČ na ŽL v průměru 2,5 hod. denně a zároveň jsem vedla daňovou evidenci. Kontrolou FÚ 19.3.2010 bylo zjištěno, že v 10 a 11/2007 nebyla splněna povinnost přihlášky k registraci DPH. Od té doby se nikdy tato chyba nevyskytla. Bylo to zapříčiněno tím, že v té době majitelka pracovala pro jinou firmu a vystavila Fa. Tím se zvedly příjmy.Já tyto příjmy považovala jako příjmy od jiného zaměstnavatele a proto jsem doufala, že mám vše v pořádku.Žádnou smlouvu jsem s majitelkou neměla uzavřenou. Jsem povinna platit uloženou náhradu já, nebo majitelka? Je mi 70 let a jsem zoufalá, proto se na Vás obracím. Děkuji

sazba daně

Dobrý den, prosím poraďte jakou použít sazbu DPH při stavbách rodinných domků, plotů, garáží, dále pak při jejich opravách, obkladech kooupelen, atd. Platí stejné rozlišení jako v roce 2009, tedy pokud stavba slouží k bytovým účelům, nebo je jejich součástí, tak použijeme sníženou sazbu?Např.: Stavba rodinného domu s přistavěnouo garáží k domu-sazba 10 procent, pokud stojí samostatně tak 20procent DPH? Děkuji Vám za poradu a zdravím Vás

daňová povinnost

Vlastním vozidlo TATRA 148 Autojeřáb,který jsem používal k podnikání.Toto podnikání jsem přerušil.Vozidlo nepoužívám,a SPZ jsou uloženy v depozitu.Vzhledem k tomu,že toto vozidlo je v dobré kondici a nechci aby bylo zrušeno,tak vždy jednou ročně uvedu vozidlo na dobu nezbytně nutnou k přípravě na STK a tuto absolvuji.Po STK opět vozidlo dočasně vyřadím z provozu.Dotaz zní,jestli jsem povinen platit Silniční daň po dobu ,kdy je toto vozidlo tzv. na značkách.Vozidlo je jako soukromé a váží přes 12 tun.

podnikání a mateřská

OSVČ a mateřská dovolená. Dobrý den, jsem OSVČ a mám 2 měsíce před porodem.Neplatila jsem si nemocenské (až od ledna 10), tedy nebudu mít nárok na mateřskou dovolenou.Ovlivňuje výši rodičovského příspěvku můj měsíční příjem z podnikání? Co mám udělat pro získání rodičovského příspěvku? Měla bych nárok ještě na nějakou finanční výpomoc od státu, když budu samoživitelka? A jak s podnikáním? Děkuji, Radka

osvobození od daně

Dobrý den. V roce 2009 jsem dostala darem od své tety rekreační chatu. Teď bych ji chtěla prodat. Vím, že musím zaplatit daň z převodu - 3 %, ale také daň z příjmu - 15 %, protože nejsem vlastníkem nemovitosti víc, jak 5 let. Dočetla jsem se, že bych mohla být osvobozená od daně z příjmu z této nemovitosti, pokud peníze z prodeje chaty využiji na uspokojení svých bytových potřeb. Je to pravda, i když se to týká prodeje rekreačního objektu a následné vestavby podkroví v domě mých rodičů? ( nejsem vlastníkem domu ,ale mám zde trvalé bydliště) A jak se toto dokládá finančnímu úřadu? Děkuji za odpověď.

nemocenská

Dobrý den, opět žádám o radu (díky za předchozí!): s.r.o., jediný společník a jednatel, nemoc souvislá od 18.6.09 dosud, neschopnost bude ukončena nejdéle 23.4.2010 - byl mu přiznán ČID, rozhodnutí k 23.3.2010. a)může si s.r.o. v DPPO za rok 2010 uplatnit slevu na dani na zaměstnance s ČID; b) jak je to, pokud by dotyčný ČID byl opět na neschopence z důvodu nemoci, na kterou má ČID, bude brát tzv. marodní? V tomhle se vážně nevyznám....Moc děkuji za odpověď! Krásné Velikonoce!

sleva na studenta

Dobrý den, OSVČ na ŽL,studující dálkové, má nárok na slevu na dani na studenta? Odvody ZP a SP musí platit nebo ne? Děkuji.

dodanění ŽP

Dobrý den,vměsíci březnu jsem ukončil životmí pojisku. V roce 03,06,07 jsem uplatnil celkem 23451kč. daňový odpočet.Prosím o radu jak mám zmíněné prostředky zpětně zdanit. (postup) Děkuji

prokázání dodání zboží do EU

Dobrý den, prosím o radu jak prokázat, že zboží bylo dodáno do jiného členského státu EU v případě, že zboží si odveze sám odběratel. Děkuji Pastor

zahájení podnikání

Dobrý den, jsem studentka VŠ-pracuji brigádně na DPČ (půlrok na DPP) pro 1 firmu.Chtěla bych se zeptat-udělala jsem si ještě certifikát na předcvičování tance (cvičení), nemám však ŽL. Chtěla bych si jednou týdně pronajmout sál, kde bych tanec mohla trénovat, popř. cvičit pro známé - nebyl by to vlastně výdělěk, protože nevím kolik lidí by mi na lekce chodilo atd. (alespoň ze začátku). Pán, od kterého by byl sál pronajat (městská hala), prý nepotřebuje ŽL, ale sepsal by se mnou smlouvu o pronájmu pro fyzickou osobu (kde by bylo jméno, adresa , rč). Pomohl by mi i s letáčkami, reklamou. Nevím vůbec, jak to v takových případech chodí-já budu platit nájem sálu každý den po tréninku (vyberu peníze od cvičenek-popř. doplatím ještě ze svého pronájem sálu, když přijde málo lidí). Mám ale pocit, jestli bych to neměla někam hlásit, že mám takový přivýdělěk (i když to možná ani přivýdělěk nebude-podle počtu lidí, kteří přijdou).Popř. kolik si můžu takto vydělat za měsíc, aniž bych to musela někam hlásit a danit? Děkuji moc za odpověď-s pozdravem D.

vyúčtování služeb

Dobrý den, chci ze zeptat na kuriózní věc. Kdysi jsem měl pronajatý nebyt.prostor, kde jsem ukončil nájemní smlouvu k 31.1.2009. Dnes mi dorazila faktura od pronajímatele za vyúčtování energií, úklidu, vody, elektřiny atd. za období 1.1.2007 - 31.12.2007. Podle vyhlášky 372/2001 Sb. a §7 by toto vyúčtování nemělo být akceptovatelné, ale v této vyhlášce se hovoří pouze o teplu atd. Jak je to ale s ostatním ? Do kdy obecně může fakturovat svou údajnou pohledávku dodavatel ? Nejde o DPH, ale o pohledávku obecně. Děkuji Vám za odpověď Gregora

Přehledy OSSZ a ZP

Dobrý den,mám dotaz ohledně vyplění formuláře na OSSZ.Pracuji na HPP a jako vedlejší příjem mám ŽL.Na řádku 21 uvedu součet obou příjmů?A jak je to na řádku 26?Na řádek 30 bych měla uvést základ z HPP.A jak je to s řádkem 34?Jak zjistím kolim mi strhl zaměstnavatel na sociálním?Děkuji