FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet daně

Dobrý den, v pol. března jsem začala podnikat a přihlásila se jako plátce DPH. Zaplatila jsem nájem prodejny, ale prodávat jsem začala až od dubna. Při podání měs. přiznání za březen - mohu si odečíst daň za nájem, i když jsem v bř. ještě nedodala žádné zboží? Pokud ne, mohu si březnový nájem zahrnout do přiznání za měsíc duben, kde již budu uvádět dodané zboží? Děkuji za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den. Moji rodiče zakoupili na základě kupní smlouvy v roce 1956 od dřívějšího MNV pozemek na stavbu RD, který zde byl následně postaven. V té době ani následně ale nepodali návrh na vklad vlastnictví do katastru nemovitostí. V současné době vznikla situace, že dům s pozemkem mi chtějí darovat ale na katastru zjistili, že vlastníkem pozemků RD je stále městský úřad. Po předložení kupní smlouvy na příslušném katastru bylo konstatováno, že rodiče nejsou vlastníky a doporučeno mezi městským úřadem a rodiči řízení ve věci, přičemž město tyto pozemky darovalo s tím, že veškeré poplatky přebírá obdarovaný. Dále bylo sděleno, že k výpočtu darovací daně není třeba znaleckého posudku ale jistého tabulkového výpočtu. Chtěl bych se zeptat, jaká daň může být v tomto případě vyčíslena. Jedná se o pozemek rd a zahrady v celkové rozloze 960 metrů v katastru malé obce, případně, zda by v tomto případě, kdy rodiče již pozemek jednou zakoupili nemohlo být k tomuto při výpočtu přihlédnuto nebo od daně upuštěno. Děkuji za odpověď. Rudolf Soukup.

auto paušálem

dobrý den.doporučil jste mi v minulém dotazu paušál za auto účtovat měsíčně interním dokladem do nákladů. Jaké účty mám použít na straně MD a které na D? Kromě PHM a parkovného mohu uplatňovat veškeré výaje související s autem nadále do nákladů v plné výši? Dočetla jsem se, že nikoli, že musím krátt o 20%.Proč?Jak je to s odpisy auta v majetku firmy?Uplatním do nákladů v plné výši nebo také musím krátit?děkuji

podnikání při zaměstnání

Dobrý den, pracuji na plný úvazek a k tomu bych si ráda přivydělala v partnerském programu (na základě smlouvy o spolupráci), který spočívá v jednoduché propagaci, za kterou bych dostávala odměnu. Odměna je vyplácena na vyžádání (měsíčně, čtvrtletně, …) a nezdaněná. Dá se na tyto příjmy nahlížet jako na ostatní příjmy dle §10, odst. 1 písmeno a)? Pokud ano, jaké podmínky musí být dodrženy? Nebo je nutné mít na tuto činnost živnost? Kolik bych si případně mohla takhle přivydělat, abych to nemusela dávat do daňového přiznání? Děkuji.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, podávala jsem daňové přiznání FO za rok 2009, kde jsem uplatňovala odpočet úroků z hypotéky. Na FÚ mi bylo sděleno, že vzhledem k tomu, že jsem prodala nemovitost, na kterou jsem si hypotéku brala, i když jsem za větší částu, než byla částka prodeje koupila jiný byt, kde má trvalé bydliště manžel, nemůžu si úroky z hypotéky z daní odečíst. Veškeré podklady o prodeji a následné koupi jiné nemovitosti jsem FÚ již v roce 2008 doručila. V minulých letech to nebyl problém a úroky jsem si mohla odečíst. Došlo tedy k nějaké změně zákona, vždyť přeci hypotéku stále mám a musím ji splácet!? Děkuji za odpověď.

cena oběda

Jsme plátci DPH a nakupujeme obědy od plátce DPH za 47,00 Kč bez DPH + 10 % DPH tj. celkem 51,70 Kč. Obědy jsou spotřebovávány jako služba (naloženy na talíře v jídelně, tzn. DPH 20 %) Zaměstnanec hradí 45 % (počítáno z ceny bez DPH) tj. 21,15 Kč a zaměstnavatel hradí 55 % (z ceny bez DPH) tj.25,85 Kč. Mám dotaz, zda v ceně pro zaměstnance tj. 21,15 Kč je již zahrnuto DPH 20 %, které se odvede státu, a nebo se musí DPH k částce 21,15 Kč teprve přičíst tzn. + 4,23 Kč a zaměstnanec uhradí za oběd celkem 25,38 Kč, tj.zaokrouhleno 25,- Kč.

přijetí služby ze zahraničí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na samovyměření a odpočet DPH. Firma z USA (nemá DIČ v EU, platba proběhla na základě e-mailové proforma faktury) dodá elektronicky aktualizaci software plátci DPH v CZ. Je český plátce povinen z této služby v tomto případě odvést DPH ke dni přijetí služby a zároveň má i nárok na odpočet?

paušál za auto

dobrý den. v letošním roce chceme uplatňovat paušál na auto. účtujeme v podvojném účetnictví.jak mám zaúčtovat jednotlivé doklady za spotřebu PHM, když z nich chci uplatnit nárok na odpočet DPH? (Jsme plátci). Mám to zaúčtovat jako výdaj nedaňový? Paušální částku si pak za rok zohledním v daňovém přiznání. Je to tak? Deník jízd vedeme nadále kvůli kontrole z DPH.

předmět daně

Můj strýc daroval mé dceři před rokem velký obnos peněz(nad 100000,-Kč).Peníze zaslal z jeho účtu na účet mé dcery.Vše proběhlo bez dalšího papírování. Letos v únoru strýček zemřel a já se Vás táži,zda se tohoto finančního daru bude týkat darovací daň při dědickém řízení?Děkuji předem za odpověď.

odpočet daně při zálohách

Dobrý den Jsem OSVČ a plátce DPH, účtuji v podvojném účetnictví jakým způsobem účtovat zálohy na elektrickou energii s ohledem na DPH. Můžu uplatnit odpočet DPH již ve čtvrtletí ve kterém jsem zaplatil zálohu nebo až jednou ročně při vyúčtování od EONu. Děkuji. Hrubeš

služba do EU

Vystavovali jsme v Brně na veletrhu automobil DAF. Firmě do Nizozemí, plátci DPH, od které byl DAF dříve zakoupen, budeme vystavovat fakturu za tuto reklamní službu. Bude tato faktura vystavena s DPH 20% nebo bude od DPH osvobozena a v kterém řádku přiznání DPH se uvede. Bude se tato služba uvádět i v souhrném hlášení?

evidence drobného majetku

Dobrý den, mám dotaz, který se vztahuje na evidenci drobného hmotného majetku jako např. kleště, klíče, vodováhy aj. což jsou spotřební věci s pořizovací cenou do 5000,-- Kč. Nákup těchto nářadí se účtuje přímo do spotřeby na účet 501 a zajímalo by mě, jeli nutné vest k tomuto nářadí ještě evidenci na kartách, když tyto věci se rychle ničí a likvidují. Je nutné je evidovat a vyřazovat na základě vyřazovacího protokolu či inventarizovat? Děkuji za odpověď

ukončení podnikání

Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel, plátce DPH ukončil k 31.12.2009 živnost. Provozovnu a pekařskou pec pronajal a od 8/2008 má leasing na auto, které se souhlasem leas. společnosti rovněž pronajal.Jak to bude s DPH za 1/Q ? Ukončenou registraci k DPH ještě nemá. Může si uplatnit odpočet u leasingu? a jak dlouho? A co budovy? Byly pořízeny 7/1994 a pec 10/2000, odvést DPH ze zůstatkové ceny? a kdy? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den N.

účetní doklad za hotové

Dobrý den,mám dotaz, zda lze v účetnictví firmy zaevidovat pokladní doklad za nákup v hotovosti např. stavebního materiálu, když dodavatel do rámečku odběratele vypsal jméno nákupčího - zaměstnance firmy, nebo osoby, která na základě smlouvy pro firmu pracuje místo názvu společnosti nebo by nechal rámeček odběratele bez údajů. Jedná se o platbu hotovosti cca 2 000,-- Kč. Pokud by tento doklad nebylo možno zaevidovat, jaká je možnost evidence výdaje hotovosti z pokladny na tuto částku. Děkuji

zaúčtování majetku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kam by se zaúčtovaly náklady na pořízení a instalování elektronického zabezpečovacího zařízení, které bude umístěno ve skladu staveniště. To znamená, že tento sklad se bude v budoucnu přemisťovat a s ním i toto zařízení. Děkuji.

dílčí základ daně

Pred 4lety jsem koupil práva k uzivani druzstevniho bytu. Byt jsem si nasledne prevedl do osobniho vlastnictvi a za 3 roky prodal. V byte jsem nebydlel ani tam nemel trvale bydliste. Je tedy mozne uplatnit proti prijmu z prodeje bytu jako naklad castku za zakoupeni prav k uzivani druzstevnimu bytu?( pro pripad uhrady dane z prijmu z prodeje bytu). Nebo musim platit dan z celeho primu z prodeje? Dekuji Vam.

stravenky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na účtování stravenek. Na začátku měsíce, který má 20 dní, vydám zaměstnanci 20stravenek po 50,- a zaúčtuju 27,-x20ks 527/213, 23,-x20 335/213. A když má ten měsíc 1 den dovolené, tak na začátku dalšího měsíce, který má také 20dnů, vydám 19stravenek a zaúčtuju 27,-x19ks 527/213, 23,-x19ks 335/213. Prostě snížím v dalším měsíci o počet dnů,za které neměl nárok na stravenku. Je to účtování správné? Jedná se mi o to, jestli bych v prosinci neměla mít v nákladech pouze počet stravenek, za které byl nárok v prosinci-tj. bez dnů dovolených v prosinci. Aby mně to nenapadli, že by to nemělo být v nákladech v daném roce. Jak se to prakticky účtuje. Děkuji.

zdanitelné plnění a sazba daně

Dobrý den, s.r.o., plátce DPH, výroba studené kuchyně, prodává svoje receptury a pracovní postupy.Podléhá tento prodej zdanění DPH a v jaké sazbě? Děkuji za odpověď. S pozdravem Pánková

dodatečný odpočet úroků z úvěru

V r. 2007 a 2008 jsem neuplatnila nezdanitelnou částku úroků z úvěru stavebního spoření. Zaměstnavatel mi provedl roční zúčtování daně. Lze zpětně daňovým přiznáním úroky uplatnit?

dodanění PP

Dobry den.Mam uzavrenou smlouvu o penzijnim pripojisteni a pobirala jsem prispevek od zamestnavatele.Zazadala jsem o zruseni smlouvy o PP formou odbytneho a chtela bych vedet, zda prispevek od zamestnavatele podlehal zdaneni, ci ho musim zdanit? Nyni nepracuji, jsem vedena na UP a pobiram davky v hmotne nouzi a prispevek na zivobyti, cili nevyplnuji danove priznani. Dekuji za odpoved.