FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

částečná úhrada v DE

Jak je to se zaúčtováním částečně zaplacené P fa u plátce DPH, který vede DE? Do nákladů budu účtovat zapl.čásku mínus celkové DPH (z P fa) nebo odečtu přiměřenou část DPH a při doplacení faktury odečtu zbytek DPH? Děkuji.

zdanitelné plnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Máme zákazníka , který nepřijímá zálohové fa. Ale potřebujeme peníze na materiál. (výroba a montáž oken). Je možno vystavit fa s DUZP v den sepsání smlouvy ,ale jen a pouze na polovinu dohodnuté ceny a druhou polovinu až po dokončení díla? Takto nám to navrhl ten zákazník, ale mě se to moc nezdá. Nejsem v tom tak zběhlá.

oprava přiznání

Dobrý den,prosím o radu. Jsem FO vedu DE a přiznání k dani FO jsem již odevzdala a uhradila. S hrůzou jsem nyní zjistila,že bylo nově doplněno pro rok 2009 to,že bych i v DE měla započítat promlčené neuhrazené závazky a zvýšit o ně daňový základ, ale to jsem neučinila. Mé závazky jsou staré 10 let jsou za dodavatelské služby a vznikly tím, že mi odběratel nezaplatil a já tak nemohla závazek uhradit. Jsou vedeny nadále jako závazky neuhrazené. Jak to mohu vyřešit ? Děkuji pěkně.

pojistné za studenta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém ohledně studentů a daní. Student, který studuje v řádném denním studiu doktorantské studium a neni mu 26 let, jestli platí SP a ZP? a po 26. roku , když dále studuje v řádném termínu platí SP a ZP. Dále bych se chtěla zeptat, když student chodí o prázdninách na brigádu a má klasickou pracovní smlouvu, jestli se mu to počítá do odpracovaného roku. Pokud by po skončení školy nenašel práci a mohl, tak dostat podporu. Děkuji za odpověď.

služba do EU

Dobrý den, jsem OSVČ plátce DPH v české republice. Byl jsem dělat práci na slovensku pro slovenského zákazníka registrovaného k DPH na slovensku. Chci se zeptat zda na faktuře, kterou vystavím má být uvedeno české DPH nebo pouze částku bez českého DPH a následné zda zákazník zaplatí celkovou částku s daní nebo jen částku bez daně. Děkuji za odpověď.

služba do EU

Dobrý den Mám problém s DPH. Česká firma (registrovaná v ČR), právnická osoba, plátce DPH poskytla službu Německé firmě(registrované v Německu),která je také plátce DPH. Místem plnění je ČR (§9). Potřebuji vystavit fakturu. CHtěla jsem ji vystavit s DPH, ale zákazník se brání. Prosím o vysvětlení. Nějak se v těch § špatně orientuju. Děkuji Orctová

daňová povinnost

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda při darování bytu mezi strýcem (jako dárcem) a jeho neteří (obdarovanou) je nutné platit daň darovací? Případně kde je osvobození od daně darovací upraveno? Děkuji velmi.

předmět daně

Dobrý den.Jak se prosím správně spočte daň z domu,když je zastavěná plocha v přízemí 150m2 a v prvním patře je obyvatelných 90m2 a zbytek je půda,která se nevyužívá k bydlení,protože je zkosená střecha.Na finančním mi řekli,že se nerozlišuje obyvatelnost a tudíž musím za patro platit to co v přízemí (patro sníženo na 75 procent platby).Děkuji Vám za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Na FÚ vznikl problém s odečtem úroků z úvěru, nechtějí mi uznat nárok na odečet. Tento odečet byl u stejného FÚ 2 roky po sobě bez problému odečítán. Jedná se o: Mám úvěr ze stavebního na vypořádání dědictví při kterém jsem získala rodinný dům. V té době už jsme byli s manželem svoji, je tedy spolumajitelem úvěru, na výpisu zaplacených úroků je uveden společně se mnou. Při ročním zúčtování daně z příjmů FO jsem úroky dle §15 odstavec 4) odečetla z jeho příjmů, protože v uvedených letech jsem neměla žádný příjem, od kterého bych úroky mohla odečíst. Paní na FÚ zastává názor, že pokud manžel nebyl přímým účastníkem dědického řízení, nemá nárok na odečet úroků z úvěru a to přesto, že je jeho spolumajitelem. Prosím Vás proto o Váš odborný názor. Velice Vám děkuji, ST

daňová povinnost

Dobry den, vloni jsem zdědila 1/4 rodiného domu, je nutné odvádět z této části domu zvlášť daň? Jestli ano do jakého data a co se se stane, jestli se přihlášení opozdí? děkujiB

DPH u pronájmu

Dobrý den, jsem plátce DPH a mám v obchodním majetku firmy objekt, který jsem k 28.2.2010 zkolaudoval (jednalo se o nástavbu tj. technické zhodnocení původní budovy - nádstavba o dvě patra) Tyto dvě nová patra budu pronajímat. Jedno patro pronajmu plátci DPH, tam je mi jasné, že budu nájem fakturovat včetně DPH ... Druhé patro má zájem si pronajmout neplátce DPH pro svoji podnikatelskou činnost Zajímá mě, jak budu fakturovat nájemné (musím asi jako osvobozené ZP) a jak fakturovat spotřebu elektřiny, plynu a vody (je dohodnuto měsíčně, dle skutečné spotřeby - pro celý objekt platím tyto energie dohromady)... co budu muset krátit??? nemáme zatím s nájmem neplátci žádné zkušenosti...

daňová povinnost

Dobrý den. Dne 10.10. 2007 jsem zakoupila 5 ks prémiových dluhopisů Garantinvest VIII za 10000 kč, datum splatnosti je 10.10.2010. První rok byla ztráta kvůli krizi, loni mi přišlo na výpisu hodnota 1 kusu 9798 Kč, tudíž jsem stále ve ztrátě oproti nákupu, ale v příjmu oproti loňskému roku o 1680 Kč. Mám daňovou povinnost za rok 2009 tuto částku přiznat, ačkoli jsem ve ztrátě? (Nebo se to přiznává až s datem splatnosti, v tom roce?) Daňové přiznání si počítám sama a neuvedla jsem to. Narazila jsem s někým při hovoru na to, že jsem měla. Pokud jsem pochybila, jak to mohu teď napravit? Děkuji předem za odpověď MH.

nákup software

Dobrý den, prosím o radu ohledně nákupu software z EU (Řecko). Jsem student OSVČ, nejsem plátcem DPH. Mám SW zakoupit s DPH účtovanou prodejcem nebo se musím stát plátcem DPH a koupit SW bez daně? Děkuji za odpověď.

platby pojistného

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně přehledu a platbě zdravotního pojištění. Od května jsem si při studiu začal přivydělávat drobným podnikáním v oblasti IT. 27 listopadu jsem ukončil studium. Na pojišťovně mi řekli ať doplatím 1590,- za prosinec a tím je rok 2009 ukončen. Nyní mi přišel pošto přehled a po jeho vyplnění po mě pojištovna požaduje 4800. Má otázka tedy zní: platil za mě stát po dobu studia zdravotní pojištění? Pokud ano kde se to dá dohledat. Děkuji za odpověď

souhrnné hlášení a paušál za auto

Dobrý den, zajímalo by mě jak je to se souhrnném hlášení a také s výdajovým paušálem. Konkrétně: mám FO, která dělá webové stránky např. na Slovensko, díky tomu, že to jde do zahraničí, tak musí být plátce DPH, kterým se stal a je nyní čtvrtletní plátce. Musí podávat souhrnné hlášení každý měsíc ve kterém vydá fakturu? A dále jak je to s výdajovým paušálem. Vím, že se výdajový paušál dá použít pro daň z příjmu, ale dá se také použít pro DPH? Paušál je vhodný, pokud jsou skutečné náklady nižší než paušálem, ale mohu si tento paušál využít i pro DPH kdy to budu brát jako základ daně? Děkuji za odpověď

invalida a daně

Dobrý den, můžete mi zodpovědět dvě otázky: 1. jaké daně odvádí invalidní důchodce 2. stupně invalidity, jaké procento sociálního a zdravotního pojištění a náleží mu finančí podpora na úřadu práce a v jaké výši a na jak dlouho? 2. Invalidní důchodce 3. stupně invalidity, který si občas přivydělává na Dohodu o PP/150 h ročně a podepsal letos "růžové" prohlášení daní poplatníka u jedné firmy, již nemůže uplatnit slevy na dani v témže roce u jiného zaměstnavatele? To znamená, že při případném výdělku na Dohodu o PP v letošním roce u jiné firmy bude muset platit 15% daň z příjmu? Sociální a zdravotní pojištění také? Podotýkám, že občasné brigády na DPP by v následujících měsících vykonával pouze u jiného zaměstnavatele, než podepsal Prohlášení k dani. Děkuji za odpověď

sklady a platby v hotovosti

Dobrý den, mám malé kadeřnictví, kde pracuji sama. A potřebovala bych vědět, zda musím vést skladové karty. Dále by mě zajímalo, jestli musím zákaznicím vypisovat paragon. Děkuji

nemocenské pojištění

Dobrý den, jsem OSVČ vykonávající podnikání jako vedlejší činnost. V roce 2008 zisk dosáhl rozhodné částky pro účast na důchodové pojištění, takže mi vznikla povinnost platit zálohy na důchodové pojištění v roce 2009 a zároveň jsem se v průběhu roku 2009 přihlásila k nemocenskému pojištění. Teď budu podávat přehled o příjmech a výdajích za minulý rok 2009. Jelikož jsem nedosáhla rozhodné částky pro účast na důchodové pojištění a dobrovolně se přihlašovat nebudu, budou mi zaplacené zálohy vráceny. Jen jsem se chtěla ujistit, že to nemá žádný vliv na nemocenské pojištění, které si platím i nadále a že můžu být účastna nemocenského pojištění aniž bych byla přihlášena k pojištění důchodovému. Děkuji za potvrzení. S pozdravem Sch.L.

doklad o přijetí platby

Dobry den, mam dotaz ohledne zalohove faktury, ktera byla vystavena moji firme za poskytnute sluzby. Tato zalohova faktura byla uhrazena bankovnim prevodem. Uplynuly skoro dva mesice a ja jsem stale nedostal faktutu - danovy doklad. Nemam telefon na dodavatele a pres e-mailem nekomunikuje. Proto by me zajimalo zda existuje nejaka lhuta ze zakona pro vystaveni faktury-danoveho dokladu po uhrade zalohove faktury. Obe firmy jsou platci DPH. Predem dekuji za odpoved.

sleva na dítě

Dobrý den,měla bych dotaz na vrácení daní za rok 2009.V únoru 2009 se nám narodil syn a přítel na něj uplatńuje daňovou úlevu 890 kč měsíčně. V březnu jim vraceli daně a on dostal 105kč a jiní zaměstnaci 10680kč na jedno dítě. Jak to tedy vlastně je? Kdo má vlastně nárok na 10680 kč? Děkuji Marková