FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,prosila bych o radu ohledně registrace…

Dobrý den,prosila bych o radu ohledně registrace daně DPH.Podnikám více než 10let,vedu daňovou evidenci.Roční obraty nedosahují 1milion Kč. V případě,že během roku prodám nemovitost / není v podnikání,získala jsem ji darem/ v hodnotě 1,5mil.Kč,chtěla jsem vědět,jestli toto není důvod,kdy mám povinnost stát se plátcem DPH.Domnívám se,že tento příležitostný příjem nespadá do příjmů,kdy se musím registrovat plátcem DPH.Děkuji za odpověď. HM

daňové výdaje

Dobrý den, prosím o radu, prodávám chatu a za peníze chci koupit byt, jak to bude s daní? Můžu od příjmu z prodeje chaty odečíst náklady na byt? Nejsem podnikatel. Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, letos prvním rokem uplatňuje manžel odečet úroků ze stavebního spoření. Finanční úřad kromě potrvzení od stavební spořitelny požaduje smlouvu o úvěru, s čímž souhlasím. Ale také požadují doložit veškeré čerpání úvěru, část byla použita na splátku hypotečního úvěru a část na rekonstrukci bytu. Z jakého zákona vyplývá povinnost dokládat FÚ čerpání úvěru na bytové úpravy jednotlivě po položkách? Opravdu je toto naše povinnost, doložit FÚ veškeré faktury, týkající se rekonstrukce? Děkuji za Vaši odpověď

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, letos prvním rokem uplatňuje manžel odečet úroků ze stavebního spoření. Finanční úřad kromě potrvzení od stavební spořitelny požaduje smlouvu o úvěru, s čímž souhlasím. Ale také požadují doložit veškeré čerpání úvěru, část byla použita na splátku hypotečního úvěru a část na rekonstrukci bytu. Z jakého zákona vyplývá povinnost dokládat FÚ čerpání úvěru na bytové úpravy jednotlivě po položkách? Opravdu je toto naše povinnost, doložit FÚ veškeré faktury, týkající se rekonstrukce? Děkuji za Vaši odpověď

bonus na dítě

Manžel uplatňuje daňovou slevu na 2 děti, bonusy dostává vypláceny měsíčně. V minulém roce byl 6 měsíců na neschopence (operace + rekonvalescence), za tuto dobu tedy neměl bonusy vypláceny. Má nárok na jejich vyplacení v ročním zúčtování? Podmínku trojnásobku minimální mzdy splňuje.

registrace plátce

prosím o radu. Česká s.r.o. zatím neplátce, udělala školení rozvoje osobnosti zde v ČR pro podnikatele neplátce z EU. Chápu dobře, že se tím dnem stala plátcem české dph a musí vyplňovat souhrnné hlášení se jmény zahraničních podnikatelů ....., platí to i na zálohy, které dali klienti před konáním semináře ? prosím lze oddělit plátcovství dph pro zahraničí a tuzemsko, na Slovensku prý toto mají. Moc a moc díky.

daňová povinnost

Dobrý den, rád bych požádal zdejší odborníky o odpověď na otázku, zda když jako fyzická osoba obdržím vyšší částku za provedení nějaké služby,čeká mě nějaké zdanění? Když nemám ŽO? Děkuji

daňová povinnost

Dobrý den, Moje matka a můj nevlastní otec jsou majiteli(50/50) nemovitosti (domek),ve kterém teď podnikám.Chtějí nám tuto nemovitost mě a moji manželce darovat.Musí se platit darovací daň?

služební auto pro sourkomé účely

Dobrý den, pořidili jsme osobní automobil v 05/09, tzn. že jsme odpočetli DPH na vstupu./kriz.úlevy/. Vozidlo bude nyní používáno i k soukromým účelům. Bude se stanovovat vstupní cena do MS 1% včetně DPH nebo bez DPH? Zaměstnanec nám bude do pokladny odevzdávat Kč za soukromně ujeté Km včetně DPH, kterou odevzdáme. Má na tyto soukromé jízdy ještě vliv ta skutečnost, že na toto vozidlo bylo odpočteno celé DPH na vstupu? Děkujeme

základ daně u pronájmu

Dobry den,jsem zamestnan u firmy jako zamestnanec.Kazdy rok jsem podepisoval danove priznani ve firme ucetni.Od letosniho roku pronajimam byt,takze musim odvadet dan i z pronajmu a delat priznani sam.Chci se zeptat,pro najem jezdim jednou za mesic asi 50km tam a zpet,muzu uplatnit pausalni vydaje za auto,pausal dela 4000Kc/mesic.? Jinak musim platit silnicni dan ctvrletne.Dale se chci zeptat jestli musim vest knihu jizd,byla udajne zrusena,ale nevim jestli pri pausalnim vydaji za auto je potreba? Takze bych potom prijem z pronajmu danil podle skutecnych nakladu,do kterych se da zapocitat i ten pausal za auto i silnicni dan? Dekuji za odpoved,prosim trochu polopatickou moc v zakonech se nevyznam. Petr

poplatník daně

Dobrý den, zaměstnanec potřebuje potvzení pro FÚ, že za něj platí firma určitou část silniční daně za soukromý automobil, který zaměstnanec využívá i pro služební účely. Jak tutu skutečnost potvrdit FÚ, aby to bylo správně. Děkuji za odpověď

pronájem auta a poplatník daně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je-li možné, aby jeden ze společníku firmy pronajal firmě na základě nájemní smlouvy své osobní vozidlo za nějaký měsíční nájem cca 4 000,00 Kč a firma pak auto využívala pro potřeby firmy, vedla knihu jízd a účtovala si do nákladu nákup pohonných hmot a případné náklady na údržbu auta po dobu nájmu, pokud je to v nájemní smlouvě uvedeno. Pokud by to bylo možné, kdo je povinen platit silniční daň, zdali firma, která automobil používá nebo společník. Děkuji za odpověď

registrace plátce

Prosim o radu, zda postupuji spravne. Pro neziskovou organizaci zrizenou Stredoceskym krajem, registrovanou v Belgii, neplatce DPH, byly zrealizovany tuzemskym neplatcem DPH expozicni panely (vcetne obsahu) pro vystavu konanou v CR. Je to tedy sluzba v oblasti kultury a vzdelani - §10b. Misto plneni je CR - sluzba spotrebovana v CR. Dodavatel se tedy nemusi registrovat k DPH,misto plneni je v CR. Je to obdobne, kdy tuzemsky neplatce poskytne sluzbu jinemu tuzemskemu neplatci. Je muj zaver spravny? Dekuji za odpoved.

náhrada za auto

Chtěla bych poradit ohledně paušálu na cestovní náhrady u FO-dočetla jsem se na internetu, tzv. amortizaci 3,90 Kč může podnikatel uplatnit pouze u vlastního auta , ale i pokud má bezplatně pronajaté auto podle obch.zákona §659.Můj zeť má pronajaté auto od svého tchána na základě smlouvx o bezplatném používání může uplatnit ty 3,90 ? Děkuji za odpověď

podání přiznání

minulý rok jesm byla v částečném invalidním důchodu a pracovala jsem na částečný úvazek můj přijem byl nižší 60800kč,protože jsem byla v březnu hospitalizovaná nestihla jsem podat daňový přiznání,mám ješte šanci letos na podání?dokdy aza jekých podmínek,ďekuji

vyplnění přiznání

Dobrý den,nevím si rady z vyplněním přiznání k DPH,jelikož se nám v tomto čtvrtletí sešla daň na výstupu i vstupu ve výši 20% a zároveň i 19%. Na jakém řádku přiznání je uvést ? Sečíst základy obou sazeb daní dohromady a sečíst dohromady i daň a napsat do jednoho řádku ? Děkuji za odpověď.

odpis závazku

Dobrý den, mám dotaz jak se daní a účtují v podvojném účetnictví závazky z obchodních vztahů po době splatnosti 36 měsíců. Přeúčtují se z 321 do výnosů nebo zůstanou na účtě a daní se v daňovém přiznání.Děkuji. Jana Frejlachová

daňové zvýhodnění

Dobrý den, uvažujeme o založení firmy na dovoz ekologických pelet a tak můj dotaz směřuje k problematice výše daní. Je u takovéhoto druhu podnikání nějaké daňové zvýhodnění? Děkuji

prodej nemovitosti

Dobrý den, součástí majetku firmy je garáž, která má zůstatkovou hodnotu 5000 Kč. V roce 2010 ji chce majitel firmy z majetku firmy vyřadit a z důvodu rozvodu ji chce přepsat na manželku. V roce 2010 provede poloviční odpis roku 2010 a za jakou cenu může provést přepis na manželku? Děkuji.

sankce za prodlení

Dobrý den, prosím o radu ohledně penále. Jedná se o dotaz, do jaké lhůty je možné zpětně vyfakturovat penále. Konkrétně: nyní jsme obdrželi penalizační fakturu za opožděné platby. Odebírali jsme zboží od firmy, které jsme platili s několida denní, měsíční a poslední fakturu s 266 denním zpožděním. vše bylo uhrazeno k datu 6.10.2009. Je možné zpětně vystavit penále z jejich strany??? tato firma má totiž u nás dluh a pokouší se touto penalizací ke vzájemnému zápočtu. Prosím o jaký zákon se jedná? Ať se na to můžu podívat. děkuji za odpověď