FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

oprava přiznání

Dobrý den zajímalo by mě jestli je možné zpětně uplatnit slevu na dani na vyživovanou manželku i když už přiznání k dani z příjmu bylo provedeno a provedl ho za mě zaměstnavatel. Děkuji

sleva na manželku

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na toto.Můj manžel zapomněl za tento i minulý rok uplatnit slevu na manželku,jsem na rodičovské dovolené, uplatnil pouze úroky z úvěru a 2 děti,na které dostává bonusy měšíčně ve výplatě.Budeme podávat dodatečné daňové přiznání.Bohužel jsme v rozvodovém řízení a komunikace veškerá žádná.Je možné,aby si manžel uplatnil slevu bez mého čestného prohlášení nebo je nutný tento dokument,aby mě uplatnit mohl.Chce totiž,aby jsem vůbec nezjistila kolik to dělá a já mám zjištěné,že to bude za oba roky kolem 50.000,-.Je možné nějak zařídit,abych o část peněz nepřišla,manžel chce ode mě jen čestné prohlášení a že mi pak něco dá,ale nevěřím mu a o peníze nechci přijít.Říká, že buď mu to podepíšu a pak něco dostanu,nebo nebudeme mít oba dva nic.Jak se prosím mám zachovat.A mám v tomto případě nějaká práva bojovat.Děkuji za odpověď.

krácení odpočtu

Firma poskytuje svým zaměstnancům osobní automobil k soukromým účelům. Při nákupu vozu si neuplatňuje odpočet DPH. Je povinna krátit odpočet DPH dle §72 odst.4, za fakturované opravy a příp.jiné služby spojené s provozem automobilu? (Soukromou spotřebu PHM vykazují a hradí zaměstnanci měsíčně, DPH je odváděno, je přidaňováno 1% z poř. ceny dle ZDP) Děkuji za odpověď

oprava přiznání a sleva na manželku

Chtěla jsem se zeptat, na dań z příjmů fyz. osob za rok 2008, kolik byl odpočet na manželku? Manželovi zpracovali dań. přiznání a mě jako manželku pobírající pouze rodičovský příspěvek neodpočítali, jde to ještě doplnit zpětně přes opravné dan. přiznání? je to ještě za rok 2008, rok 2009 máme v pořádku, můžu tedy podat opravné dan. přiznání ještě teď?díky za odpověď

zahajovací rozvaha

Dobrý den, prosím o radu, kde bych našla postup vytvoření zahajovací rozvahy při koupi firmy .

výdaje procentem

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, zemědělec,uplatňuje výdaje paušálem 80%, prodá pozemek, který má zahrnutý v obchodním majetku. Jedná se o příjem podle §7 a uplatní k němu výdaje 80%? Předpokládám, že ano. Děkuji za odpověď.

předložení společnosti

Dobry den, rada bych se zeptala jestli existuje nejaka pravni norma, ktera upravuje pod jakou mez smi klesnout rozdil mezi zakladnim kapitalem a akumulovanymi ztratami, napr. v pripade, ze s.r.o. ma zakldadni kapital 200 tis. Kc a kumulovane ztraty v hodnote 130 tis. vytvori vklastni kapital v hodnote 70 tis. Je v tomto pripade povinnost subjektu navysovat zakladni kapital? Pokud ano, v jake lhute? Dekuji Petra Rezacova

přeplatek na dani

Dobrý den, jako každý rok jsem podal daň. přiznání s odpočtem na vyživovanou osobu, čímž mi vznikl přeplatek o jehož vrácení jsem standardně požádal na formuláři. Nyní mi přišel z FÚ dopis, že se přeplatek zamítá protože "na Vašem účtu uvedené daně nebyl ke dni podání ani v následné lhůtě 60 dnů evidován žádný vratitelný přeplatek". Bohužel tomu vůbec nerozumím kde vznikl problém, tak jestli byste mi prosím mohli tuto věc vysvětlit než se odvolám. Jen podotýkám, že mi byl jiné roky vždy přeplatek vrácen a žádné nedoplatky nemám a že letos jsem stihl podat přiznání již na konci ledna. Děkuji

paušál za auto v PU

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně účtování paušálního výdaje na automobil (PHM). Na auto platím leasing, jezdím na plyn,jsem plátce DPH, účtuji v podvojném účetnictví. Nechci vést knihu jízd, chtěla bych si od roku 2010 uplatnit paušál 5000 na auto.Při nákupu PHM bych tedy měla účtovat jak? 501-nedaň/211,221 bez odečtu DPH, DPH si nebudu odečítat ani u parkovného, ale můžu o něm účtovat daňově? Dále u nákladů souvisejících s autem (leasing, opravy, aj.) můžu DPH odečítat? Na konci roku pak v přiznání vyjmu nedaň 501 a částku 5000x12 napíši v přiznání kam? Předem vám děkuji za Váš čas a za odpověď

osvobození od daně

Dobrý den, zajímalo by mne jak je to z daní z přijmu z prodeje nemovitosti. Přesněji, zda spadám do osvobození od této daně a platím jen daň z převodu. Pozemek vlastním 7,5 roku. Děkuji

sleva na dítě

Dobrý den, dcera-svobodná 24 let žijící ve společné domácnosti s rodiči studuje dálkově vysokou školu.Současně má po celý kalendářní rok své vlastní příjmy ze závislé činnosti.Má jeden z jejich rodičů nárok na daňové zvýhodnění po dobu studia? Finanční úřad oponuje tím,že nárok není z toho titulu,že není vyživovaným dítětem.Děkuji za odpověď.

sazba daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění snížení DPH 10% u prodeje stavebního materiálu. Podnikám v prodeji stavebního materiálu a nevím, kdy mohu zákazníkovi účtovat pouze 10%DPH, je-li potřeba nějaké potvrzení nebo stačí pouze prohlášení, že stav.materiál kupuje na stavbu rod.domu?? Děkuji a přeji hezký den

osvobození od daně

Dobry den, rad bych se zeptal na daneni prijmu z prodeje Pozemku. Podle zakona bych mel byt osvobozen v pripade,z e pozmen je mem vlastnictvi dele nez 5 let. Existuje varianta osvobozeni v pripade nedodrzeni tohoto danoveho testu? Napr. ze cela cast prijmu (inkasovane cenny) bude pouzita na zlepseni bytove situace. Tedy prodam, ale hned za to nakoupim jinou nemovitost. Tato varinata existuje u prodeje bytu a nedodrzeni testu. Lze to pouzit i pri variante prodej pozmeku, koupe domu? Diky za nazor

převod nemovitosti

dobrý den, manžel je výlučným vlastníkem nemovitosti, ve které podniká, vede daňovou evidenci a je plátce DPH. Provádíme nákladnou rekonstrukci,já jsem na rodičovské dovolené. Manžel uplatňuje DPH na všechny stavební práce a materiál. Chce mi polovinu nemovitosti darovat a nadále celou používat pro podnikání. Je lepší toto učinit před nebo po kolaudaci a jaké to bude mít daňové dopady? (krácení DPH, popřípadě navzájem si 1/2 nem. pronajmout, nevím..) Děkuji mnohokrát za radu.

vypořádání daně

Dobrý den, obracím se na Vás opět se stejným dotazem a doplňuji potřebné informace. (Dobrý den, měl bych dotaz ohledně vrácení daně z příjmu. Jsem student VŠ (prezenční forma) a pracuji na plný úvazek. Chtěl bych se zeptat zhruba kolik by mi stát měl vrátit na dani jako úlevu. Zaměstnavatel mi již peníze poslal, ale zdá se mi to jako malá částka, při ročním studiu. Děkuji za odpověď) Studium po cely akademický rok 2008-2009 (ukončené studium září 2009) a práce na hlavní pracovní poměr po celý rok a do teď.. Hrubá mzda 15.000kč. (sociální p. 975kč, zdravotní p. 675kč, záloha daně po slevě 945kč.). Snad to bude vše. díky

odpočet daně

Dobrý den,mám dotaz ohledně FVE.Podnikatel si pořídil v r.2009 FVE na rod. domě - sazba 9%.V březnu 2010 se stal plátcem DPH a chce uplatnit odpočtet z pořízení FVE.Sazba dude 9% nebo 10%.Děkuji

roční vypořádání daně

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně vrácení daně z příjmu. Jsem student VŠ (prezenční forma) a pracuji na plný úvazek. Chtěl bych se zeptat zhruba kolik by mi stát měl vrátit na dani jako úlevu. Zaměstnavatel mi již peníze poslal, ale zdá se mi to jako malá částka, při ročním studiu. Děkuji za odpověď

převod bytu a daň

Moje matka má ve vlastnictví byt v Praze. Pro vysoký věk chce ho darovat (bezúplatně převést) na moji dceru ( tedy její vnučku). Bude dcera platit nějakou daň, jaké doklady je potřeba k převodu pořídit a vytvořit a kam je podat. Není třeba výhodnější převést byt nejdříve na mne, jako syna majitelky a já poté na svoji dceru , vnučku majitelky? Děkuji předem za odpověď. Košíček Ivan.

sazba daně

Dobrý den, prosím o odpověď na otázku: Jaká sazba DPH se použije u čistírny odpadních vod pro rodinný dům, která je umístěna mimo dům. Prodejci ČOV uvádějí sníženou sazbu DPH. Děkuji.

daňová povinnost

S manželem vlastníme byt, který chceme navzájem vyměnit s manželovými rodiči, oba byty jsou v osobním vlastnictví. Lze výměnu provést na základě darovací smlouvy a bude se platit darovací daň? Děkuji