FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyúčtování zálohy

Zaměstnavatel - účetní na mně požaduje vyúčtování nebo vrácení zálohy na drobné výdaje, kterou jsem údajně dostal v lednu 2002. Je vůbec možné na mně požadovat vyúčtování zálohy z r. 2002. Mám za to, že to je již promlčené. Prosím o radu co s tím. Jestliže je to promlčené, prosím o odkaz, podle kterého zákona je to promlčené. Děkuji moc za radu.

odborná způsobilost

Dobrý den, mám vystudováno financování a účetnictví na VOŠ a dále rok bakalářkého navazujícího studia, jsem tedy BBus (Hons). Ráda bych si udělala ŽL na účetnictví, ale dle zákona musím mít 3 roky praxe v oboru, jdená se přímo o obor účetnictví nebo např. stačí, když jsem ve firmě zaměstnaná jako admin. prac. a podklady pro úče. jsem zpracovávala pro naší externí účetní. Dále jsem při škole měla 2 roky ŽL na administrativní činnost. Je jiná možnost získání praxe? děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně daně z přijmu z prodeje nemovitosti.Chci prodat parcelu, kterou jsem vlastnil spolu moji bývalou manželkou (v ideálním vlastnictví) od roku 2004. V roce 2006 došlo k rozdělení parcely na 6 částí, přičemž jedna z částí je psaná už jen na mě, tudíž ji vlastním dodnes. Otázka zní: Budu muset zaplatit daň z přijmu z prodeje nemovitosti?

poskytnutí služby do třetí země

Dobrý den,potřebuji vystavit fakturu pro firmu se sídlem v Singapuru.My jsme jim poskytli služby zde v ČR (konkrétně se účastnili veletrhu, který jsme pořádali) ale je problém s DPH.Našli si na stránkách EU,že služby,které jsou prodány zákazníkovi do zahraniční, nemusí u nich platit daň.Já už sem to konzultoval s několika lidma a všichni tvrdí, že tu daň musí zaplatit,protože my ji musíme pak zaplatit státu.Potřeboval bych tedy nějaký dokument, kde to bude jednoduše a srozumitelně popsané (třeba na nějakém podobném příkladě), že nám musí zaplatit tu částku s daní. Děkuji

základ daně z cenného papíru

Dobrý den, mám dotaz ohledně cenných papírů v obchodním majetku FO podnikatele (OSVĆ).Může si takový poplatník, který vede daňovou evidenci, uplatnit jako výdaj i ztrátový obchod,nebo při prodeji je daňovým nákladem nabývací cena cenného papíru pouze do výše příjmů z prodeje (mám na mysli, jestli si z obchodování může vytvořit daňovou ztrátu)? Je to stejné i v případě, že vede účetnictví? Děkuji Kuchař.

podnikání

Dobrý den, jako studentka bez stálého příjmu (nad 26 let)jsem si začala přivydělávat překlady na základě smluv o vytvoření díla a užití licence dle autorského zákona. Živnostenské oprávnění nemám. Celkové roční příjmy z této činnosti předpokládám kolem 60 tis., pokud se budu této činnosti věnovat soustavně. Další příjmy nemám. Zajímá mě, jakým způsobem musím řešit daně z příjmu a odvody zdrav. a soc. pojištění, když doposud si jako student platím pouze zdravotní jako OBZP. Také by mě zajímalo, zda by nebylo výhodnější si živnostenské oprávnění vyřídit. Děkuji velice za radu Zdravím Z.B.

odpočet daně u auta

Dobrý den, společnost s.r.o. chce nakoupit osobní automobil. Platí pořád,že osobní auto musí být jako technické, aby se v leasingu odepisovalo DPH. Děkuji H.

uplatnění daně

Dobrý den, OSVČ plátce DPH v Čechách, poskytne stavební práce na Slovensku slovenskému plátci DPH. Jelikož je stavba na Slovensku je místem plnění Slovensko, tudíž já fakturuji za poskytnuté práce částku bez DPH. Jak je to však s nákupem materiálu na tuto stavbu? Nakoupím materiál od českého dodavatele, který dodá materiál na stavbu ze slovenské pobočky. Na přijaté faktuře není vidět, že šel materiál ze slovenské pobočky. Má mi dodavatel fakturovat bez DPH nebo s DPH? A jak je to, když nakoupím materiál na Slovensku od slovenského plátce DPH? Jelikož místem plnění je Slovensko, vystaví mi fakturu za materiál se slovenským DPH? Dostanu já toto slovenské DPH zpět? Uvádím to někde v přiznání k DPH? Děkuji za odpověď!

osvobození od daně

Dobrý den, přeprodávali jsme stravenky, které sami nakupujeme osvobozené od DPH, má být tento přeprodej také osvobozen od DPH? DĚKUJI Váňová

příjem manželky

Dobrý den, manželka je od měsíce března 2010 na mateřské dovolené. Její PPM činí měsíčně asi 9.000,-Kč. Za 6 měsíců bude tato PPM činit celkem 54.000,Kč. Mohu tedy za rok 2010 uplatnit slevu na manželku ve výši 24840,-Kč. Nebo se musí ta mateřská ještě nějak přepočítat na hrubý příjem a slevu nebudu moci uplatnit. Všude se píše jen, že do vlastního příjmu manželky se PPM zahrnuje, ale nevím jestli se zahrnuje přímo a jen částka, která jí byla vyplacena, nebo nějaký hrubý příjem ze kterého je PPM počítána. děkuji Zdeněk Sobek

převod bytu

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně nemovitosti. S přítelkyní jsme bydlely ve společné domácnosti déle jak 3 roky. Před necelým rokem jsme koupily byt (hypotéka je psaná na přítelkyni a moje rodiče), který je nyní převedený do OV přítelkyně. V bytě však nyní bydlím já se synem a ráda bych, aby se byt na mě převedl. Zřejmě darovací smlouvou? Budeme patřit do II. skupiny, když spolu již dlouho bydlíme a budu tak osvobozena od darovací daně? Nebo to lze vyřešit jiným způsobem?? Děkuji velice za odpověď

výše daně

S bývalou partnerkou máme postavenou nemovitost. Každý z nás je 1/2 vlastník. Na svoji polovinu jsem si vzal úvěr u banky+menší část doplatil hotově. Partnerka platila svou polovinu celou hotově. Nyní po dohodě partnerka nemovitost převede celou na sebe a úvěr převezme, resp. vezme si úvěr u jiné banky a můj bude splacen. Majitelé jsme 2 roky. Nikdy jsem tam neměl trvalé bydl. Kolik činí daň z převodu 1/2 nemovitosti, když 90% peněz půjde na splacení hypotéky?

pronájem auta

Dobrý den. Rád bych se zeptal jak vyúčtovat soukromou cestu zaměstnance s firemním autem. Auto je psáno na firmu a zaměstnanec za něj neplatí 1% měsíčně. Soukromá cesta se odehraje pouze vyjímečně. Tedy třeba 2x do měsíce. Jak ji vyúčtovat? k takovýmto soukromým účelům využívají auto 3 zaměstnanci (prostě se domluví pokud potřebují někam jet o výkendu kdo s ním pojede apod.) Mají všichni tito zaměstnanci platit 1%? nebo existuje i jiná možnost např. platba za kilometr? Děkuji za odpověď

převod nemovitosti

Dobrý den maminka na mně chce nechat převézt svou 1/4 nemosti. Je třeba platit daň z převodu, případně daň darovací? Kdy je pak potřeba podat daň z nemovitosti? Platí se u FU kde mám trvalé bydliště nebo ke kterému spadá nemovitost? Děkuji

doprava do EU

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Zajímalo by mě k jakým změnám došlo v případě přepravy zboží z České republiky na Slovensko, kdy náklady na dopravu hradí firma se sídlem na Slovensku. Můžeme stále fakturovat se sazbou 0% DPH? A je třeba dokládat Finančnímu úřadu nějaké podklady? A v kterém řádku přiznání DPH by se tyto vyfakturované částky měly zobrazit. Předem moc děkuji za odpověď.

souhrnné hlášení

Dobry den, mam dotaz ohledne prijate zalohy v breznu 2010 z EU od platce DPH na opravu stroje. Na prijatou zalohu byl vystaven danovy doklad a plneni uvedeno v priznani k DPH za mesic brezen 2010 jako plneni osvobozene od dane s narokem na odpocet dane. Oprava stroje bude dokoncena pravdepodobne v srpnu 2010 a stroj pak prevezen k odberateli z EU. Kdy nam vznika povinnost vykazat toto plneni v souhrnnem hlaseni? Moc dekuji za odpoved. S pozdravem Schelleova Lucie

aktivace zásob

Prosím o radu,vrámci účtování obcí. Při přebírání účetnictví jsem nyní zjistila, že nejsou vedeny pohledy na skladu jako zásoby jakým způsobem je dát do účetnictví na sklad, když pořízení bylo rovnou do nákladů? Jako aktivaci zboží přes 621??Nevím si rady děkuji za odpověď

úvěru na auto v DE

Dobrý den, pořídili jsme si do podnikání ojetý automobil druh N1. Máme ho na leasing (po 48 měsících bude auto v našem majetku) z autobazaru, ale financování je zprostředkováno přes banku. Dostali jsme fakturu s DPH od autobazaru a smlouvu o úvěru od banky (splátkový kalendář obsahuje údaje o měsíční splátce jistiny, úroku, nákladů na pojištění). Jsme plátci DPH a vedeme daňovou evidenci. Je to leasing, když máme smlouvu o úvěru? Jak budu postupovat? - DPH hned vložím do daní jako daňově uznatelný výdaj, akontaci dám do daní jako nedaňový výdaj a budu ji rozkládat po celou dobu splácení, splátky úvěru budu dávat do daní jako daňově uznatelný výdaj (splátku jistiny, úrok i náklady na pojištění), ale nevím jak odečíst DPH, které budu mít už ve výdajích. Děkuji za odpověď S pozdravem Michaela Stuchlíková

první přiznání k dani

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu v oblasti DPH. FO neplátce se vzhledem k překročení obratu v XII/09 stal plátcem DPH, nestihl lhůtu a stal se z rozhodnutí FU plátcem až 17.3.2010. Nyní chci podat přiznání K DPH a nevím které kolonky vyplnit, poplatník neměl uskut.zdanit.plnění v období OD 17.3 - 31.3. 2010, tím pádem nemá daň na výstupu ale obdržel několik faktur za služby od plátců DPH, tím pádem má přijaté zd. plnění. Podle §72 nesplnil podmínku a podle mě nemám za toto Q. nárok na odpočet daně, ale nevím jak vyplnit kolonky a jak postupovat s §74 ,když by chtěl využít nároku na odpočet u přij.zd.plnění za posledních 12 měsíců, jestli to vůbec lze a popřípadě v kterém Q. Děkuji za odpověď

registrace plátce

Dobrý den. Prosím o radu ohledně fakturace účetních služeb na Slovensko. Jsem neplátce DPH, příjemce služby na slovensku je plátce DPH. Jsem povina se registrovat k DPH v ČR? Děkuji.