FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Nevím jak to formulovat, aby mi byl zodpovězen můj dotaz. OSVČ přihlášena na OSSZ jako HPP, musí platit předepsané zálohy, tomu bych rozuměla, ale pokud neměla žádný příjem ani výdej, měly by jí být vráceny na konci zúčtovacího období při podání ROČNÍHO PŘEHLEDU. Nebo tuto částku musí platit povinně ze zákona, protože byla nahlášena jako OSVČ?
Dobrý den, upřesňuji ještě svůj dotaz z minulých dnů: Jaká DPH se uplatňuje u projektových prací na domovní čistírnu odpadních vod? Dodávka a montáž ČOV bude se sníženou sazbou DPH. Předem děkuji..
Dobrý den, od 1.1.2010 jsem se přihlásila /HPP/ na OSSZ jako OSVČ. Byly mi předepsány zálohy v částce 1720,-Kč/měs. Protože jsem neměla žádné příjmy a výdaje v květnu 2010 jsem se odhlásila. Zálohy jsem neplatila, protože jsem neměla příjem. Přehled roční jsem na OSSZ odevzdala, s tím, že jsem neměla žádný příjem ani výdej a nemusím platit žádné platby na OSSZ. Je to správné nebo musím zaplatit i když jsem neměla žádný příjem ani výdej. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu s následujícím:zákazníkovi vystavuji fa na prodané zboží ,kde je sazba 10%DPH,dále má ve fa vyúčtovaný manipulační poplatek u kterého je sazba 20%DPH. Zákazník mi k tomuto řekl,že má zjištěno,že pokud je převažující část nebo celá fa za zboží v 10% sazbě,má být v této sazbě vyúčtován i manipulační popl. Táži se,je-li tomu skutečně tak a pokud ano,který § zákona o DPH toto řeší?Děkuji za odpověď.M.Suchanová
Dobrý den, prosím o radu. Na firmu jsme zakoupili 10.4.2010 traktor za 120.000,-Kč i s DPH. Poraďte mi prosím jak ho zaúčtuji, do jaké skupiny odpisů bude náležet a kolik si mohu odepsat DPH v tomto čtvrtletí. Děkuji za brzkou odpověď.
Dobrý den, ve Vasich odpovedich jsem opakovane nasla, ze pri darovani majetku matkou dceri neni treba platit nejen dan darovaci, ale ani dan z prevodu nemovitosti. Je to tak? Pokud ano, ze ktereho zakona/paragrafu to plyne? V zákone č. 357/1992 Sb. jsem k dani z prevodu nemovitosti nasla pouze bod, ze sazba je pro všechny skupiny 3%. A pro osvobozeni od dane darovaci se aplikuje § 19, bod 3 tehoz zakona? Dekuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda si správně vykládám § 10 odst. 5 zákona o daních z příjmu. Matka mě a mé sestře darovala v roce 2008 byt, každému jednu polovinu. Přiznání k dani z převodu nemovitosti ani k dani darovací jsme z titulu „osvobození“ nepodávali, neboť se jednalo o darování mezi osobami I.skupiny. Matka zemřela a chtěli bychom byt prodat. Bude možné odečíst od dosaženého příjmu z prodeje tohoto bytu jako výdaj dle § 10 odst. 5 zákona „cenu zjištěnou znaleckým posudkem v roce 2008 pro účel daně darovací“ i když jsme byli od této daně osvobozeni? Prodej bytu můžeme uskutečnit společně jednou smlouvou nebo musí každý prodat svoji polovinu samostatnou smlouvou? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku: jaká sazba DPH je správná u projektových prací na čistírny odpadních vod. Předem děkuji.
Dobrý den, muže uzavírat OSVC pracovní smlouvy s budoucím zamestnancem, když je sama v pracovní neschopnosti, jestli to má vpliv na výplatu nemocenského pojištení. Hradí OSVC silniční dan za období v pracovní neschopnosti. Dekuji za odpoved. František Mezei frabom@centrum.cz
Dobrý večer pane doktore, mám na Vás 2 dotazy: 1) s.r.o. má auto na leasing od roku 2006, který nyní v dubnu 2010 předčasně ukončila. Prodejní cena automobilu je vyšší než cena vypočtená, pokud by se automobil rovnoměrně odepisoval. Jsou již zaplacené splátky daňově uznatelné? 2) s.r.o. má auto na úvěr, auto bylo nabourané, totální škoda na automobilu. Pojišťovna zaslala peníze úvěrové společnosti. Ta posílá firmě výpočet, kde uvádí nesplacenou jistinu, přeplatek na splátkách úvěru (za dobu, kdy již auto bylo nabourané, ale nebylo dořešeno s pojišťovnou, tedy firma dále splácela) a přijaté pojistné plnění od pojištovny a firmě posílá na účet celkový přeplatek. Úvěr mám zaúčtovaný na účtě 479. Ještě jsem takovouto účetní operaci neúčtovala a nějak si s tím nevím rady. Mohla bych Vás poprosit o postup účtování vrácených peněz od pojišťovny?? Díky moc Kamila Veverková
Dobrý den, je možné nějakým způsobem zúčtovat vytvořený dohad na spotřebu energií, který nebyl uplatněn? V roce 2007 a 2008 byl vytvořen dohad na spotřebu plynu a vody, ale fakturu za skutečnou spotřebu jsme neobdrželi. Měli jsme pronajaté kancelářské prostory v budově, kde sídlilo více firem a pronajímatel patrně zapomněl nám poměrnou část spotřeby přeúčtovat. Je tedy možné odúčtovat vytvořený dohad z účtu 389? Pokud ano, jakým způsobem. A lze případně dohad zúčtovat jednorázově za roky 2007 a 2008 do roku 2009 (není ještě uzavřen) popř. do roku 2010? Děkuji
Dobrý den, v průběhu příštího měsíce mi skončí pracovní poměr se svým současným zaměstnavatelem v ČR. Koncem příštího měsíce začínám pracovat ve Spojených Arabských Emirátech. Společnost pro kterou budu pracovat je registrována taktéž v SAE. Můj tamní pracovní poměr bude na dobu neurčitou. Na území ČR nebudu mít po odjezdu žádné příjmy. Trvalý pobyt mám stále hlášen v ČR, avšak po odjezdu se budu nadále zdržovat jen v SAE. Můžete mi prosím poradit jestli jsem povinen odvádět daň z příjmů či zálohy na daň z příjmů během prvního půl roku? A zdali je třeba na nějaký úřad hlásit svůj odjez z ČR? Kde se potvrzuje (je třeba někde potvrdit?), že jsem byl 183 dní v roce mimo ČR? Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Martin K.
Dobrý den, prosím Vás můžete mi poradit ohledně úlev na dani pro držitele průkazky ZTP? Úleva dani se týka jenom držitele ZTP/P částkou ročně 16140? Je to pravda , že úlevu jsem mohla uplatnit jen do roku 2008 a od roku 2009 nemám na ní nárok? Děkuji moc Jana Malá.
dobrý den.mám došlou fakturu v podvojném účetnictví.tuto fakturu však nikdy nebudemem platit, protože je od advokáta, který pro nás vymohl jednu pohledávku. částku pohledávky nám poslal na účet.vymohl i částku na svoji odměnu, kterou si však nechal a nám sdělil, ať jeho fakturu tudíž neplatíme.Jak ji mám účetně zlividovat? účet MD321, ale co mám dát na stranu D? děkuji.
Dobrý den. Bylo mi spočítáno daňové přiznání, přímo na finančním úřadě. Pracovnice přiznání převzala a já provedl doplatek daně ve výši 250Kč. Více než po měsíci, mi bylo z úřadu oznámeno, že daňové přiznání bylo špatně spočteno a já musím opět doplácet. Musím druhý doplatek zaplatit ? Mají na to nárok ,když pracovnice FÚ přiznání zkontrolovala a přijala ? Děkuji Hodonský Ondřej
Dobrý den, jde prosím provést trojzápočet v tomto případě: A dluží B B dluží C C ale nedluží A a nebo se to musí řešit postoupením pohledávky? Děkuji, Kovářová
Dobrý den,chci se zeptat, jestli si OSVČ dává do výdajů(DPFO)i platby za sociální a zdravotní pojištění. Děkuji za odpověď. Markéta P.
Prosím o výpočet daně z prodeje nemovitostí (zemědělských pozemků ve Zbirohu) výměra 28000m2 částka 7Kč/m2. Jaké jsou možnosti od osvobození placení této daně.
Dobrý den! Jsem 1/3 spoluvlastníkem bytového domu a na zákldě pověření od dalšího 1/3 spoluvlastníka vykonávám jeho správu. Po skončení kalendářního roku vypracovávám Výroční zprávu za uplynulý rok, jejíž nedílnou přílohou je detailní peněžní deník se všemi příjmy a výdaji včetně jejich stručného popisu a vyčíslení daňového příjmu a výdeje. Zbylý spoluvlastník po mne opakovaně (údajně na základě požadavku jeho daňového poradce) chce udělat a zaslat kopie všech faktur a dodacích listů. Vzhledem ke každoročním opravám a údržbě domu je jich několik desítek. Na můj návrh sejít se, vše projít a v případě nutnosti okopírovat není reagováno, jen je stále opakován požadavek vše zkopírovat a zaslat, což mne se už vzhledem k množství nechce, ale nechci zadat příčinu k nějakému sporu. Mám tedy dotaz: má spoluvlastník nárok na kopie účetních dokladů (mnou otrocky vyhotovených) nebo stačí jenom možnost jejich zpřístupnění spoluvlastníkovi, tak aby měl možnost si je odkontrolovat a případně okopírovat? Moc děkuji za odpověď! S pozdravem V. Heřmánek
Dobrý den,mám dotaz ohledně uplatnění slevy na manželku,zda na ni máme nárok.V roce 2008 jsem v září končila mateřskou a neměla žádný jiný příjem,manžel je OSVČ a nevznikla mu povinnost platit daň.V roce 2009 jsem vedena jako matka pečující o dítě do 7let a nemám žádný příjem a manžel to samé co v roce 2008.Děkuji za odpověď.