FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění více příjmů

Dobrý den, od 31.10. 2006 do 31.7. 2009 jsem pracovala v UK. Od 5.8 - 23.8.2009 registrace na ÚP v ČR. Od 24.08 zaměstnaná v ČR, od 16.12. 2009 na vedlejší poměr OSVČ. 1.Prosím, jak si mám podat daňové přiznání za rok 2009 a jakým způsobem bych měla doložit příjem z Anglie? 2.Mohu v ČR použít anglické formuláře P60 a P45 či existují nějaká jiná potvrzení? 3.Jak mám řešit skutečnost, že v Čechách se daňové přiznání dává za období od 1.1. do 31.12. a v Anglii od dubna do dubna. Na FÚ mi dali odklad, ale já nevím, jaké formuláře si mám z Anglie vyžádat? Mám anglické příjmy dokládat pouze od dubna formulářem P45? Jak mám ale potom doložit příjmy z Anglie za období:leden 2009 až duben 2009? Děkuji E.Z.

poštovné

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně služby. Příklad: poštovní služba je osvobozená od daně, ale co kdybych se rozhodl tuto službu dál někomu prodat musím si připočíst DPH nebo to přefakturuju dál? díky Michal Němeček

elektronické doklady

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem a prosím o odpověď. Pravidelně měsíčně fakturuji služby různým firmám, faktury jsou rozesílány elektronicky formou emailu jako příloha ve formátu PDF, tak jak je vyhotoví účetní program.Nejsou nijak opatřeny razítkem,podpisem ani elektronickým odpisem. Některé firmy vyžadují zasílání faktury poštou (razítko+podpis).Odmítají zaslanou fakturu elektronicky,není to z jejich hlediska právoplatný daňový doklad. Kde mohu prosím tuto roblematiku zjistit? Je rozesílání faktur elektronicky oprávněné? Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji hezký začátek týdne.

převody nemovitostí

přítel mé matky se rozhodl darovat dům..Nejsou manželelé, ale jsou spolu už 30 let. ráda bych věděla jestli moje matka patří do druhé skupiny, která darovací dan neplatí.. sice mají každý jiné trvalé bydliště ale sdílí společnou domácnost.. jak se případně dokazuje že bydlí spolu, nebo je potřeba stejné bydliště? a ještě by mě zajímalo, pokud by dům daroval matce, za jak dlouho ho může ona darovat mě.. děkuji

základ daně

Dobrý den mám s FÚ spor o výkladu termínu "samostatně stojící garáž". Kolaudační rozhodnutí bylo vydáno společně na dům i garáž, ale obě stavby byly dokončeny v jiném časovém úseku, neboť dům byl po jistý čas zatížen věcným břemenem. Tato skutečnost je pro FÚ dostatečným důvodem pro to, aby nám od roku 2003 vyměřoval daň z nemovitosti pro garáž jako samostatně stojící objekt, ačkoli mají obě stavby společný základ i střechu. Je postup FÚ správný? Děkuji Petr Cigán

náklady na vzdělání

Dobrý den, zaměstnavatel po dohodě se mnou rozhodl o mém dálkovém studiu na soukromé VŠ a také ho bude hradit.Pracuji jako ekonomka společnosti, jedná se o bakalářský program právo a ekonomika - britský program. Mám za to, že podle §6 zákona o dani z příjmu se u mě jedná o nepeněžní příjem, který nemusím dodaňovat, ale zarazilo mě, že nám ve škole řekli, že pro zaměstnavatele je to daňové neúčinný náklad. Naše daňová poradkyně si myslí opak. Ráda bych věděla jak to tedy je a kde to má oporu v zákoně. Cena za studium je vč. DPH, neboť se jedná o britský program. Děkuji za odpověď.

náklady budoucího podnikání

Dobrý den, chtěla bych ve svém domě (ještě není postavený) krátkodobě pronajímat 2 nebo 3 pokoje (každý by měl své sociální zařízení) a potřebuji vědět jestli si mohu dát do nákladů cenu za projekt, poměrnou část stavby domu, vybavení pronajímaných pokojů a spotřebu energie a vody. Stavba bude financována hypotékou - dá se splácení zahrnout do nákladů? Živnost založím až po dokončení stavby. Mohu tyto výdaje uplatnit zpětně? Děkuji

odpočet daně

Dobrý den, rád bych se informoval o možnosti odpočtu DPH. Dne 6.4.2010 jsem zakoupil motorové vozidlo a dne 28.4.2010 jsem se stal plátce DPH lze provest vrácení DPH? Dekuji za odpoved

prodej nemovitosti a daně

Věc: Prodej bytu v osobním vlastnictví a jakou daň platit. Prodávám byt v OV. Byt byl převeden z družstevního do mého osobního vlastnictví v říjnu 2008. V bytě jsem bydlela nepřetržitě od konce roku 2003. Když byt prodám v květnu 2010, jakou daň jsem povinna zaplatit a kolik bude tato daň činit? A ještě bych měla k tomuto dotaz: V bytě jsem od r. 2004 tzv. trvale přihlášená, tj. mám jeho adresu v obč. průkazu. Změní se něco ohledně platby výše zmíněné daně, když bych již před prodejem změnila tzv. trvalou adresu? Nebo je nutné změnit adresu v OP až po prodeji bytu? Děkuji Vám předem za odpověď.

základ daně při prodeji darované nemovitosti

Dobrý den, strejda mi daruje pozemek. Patříme do skupiny II. jsme osvobozeni od daně. Kdybych chtěla pozemek prodat dříve, než za 5 let, kolik musím zaplatit daň z příjmu prodeje z nemovitosti?? Je to tak, že pořizovací cena byla 0 a prodejní bude cca 600000, zaplatím to z celé částky 600000Kč?? Nebo si můžu udělat při darování odhadní cenu odhadcem a ta se bude akceptovat při prodeji a od této ceny a prodejní se bude odvíjet daň z prodeje?? Jedná se totiž o zásadní čísla. Děkuji za info.

vypořádání spoluvlastnictví

Dobrý den, prosím o radu. S expřítelem jsme si 07/2008 vzali společnou hypotéku na dům, kde máme od 04/2009 hlášeno trvalé bydliště. Nyní bych si chtěla přítelovu polovinu domu odkoupit a přepsat na sebe celou hypotéku. Jaké druhy daní bude nutné zaplatit a z jaké ceny se budou vypočítány? Je výhodnější 1/2 darovat nebo prodat? Vzhledem k tomu, že máme s expřítelem stále dobrý vztah je možné prodej časově oddálit. Moc děkuji za odpověď.

opožděný doklad

Dobrý den, jsme PO, zapomněli jsem zaúčtovat fakturu za služby z roku 2009 a načerpat DPH. 1)Je možné náklad uplatit v roce 2010 jako daňově uznatelný náklad i když nebyla vytvořená dohodná položky pasivní nebo je třeba podat dodatečné daň. přiznání roku 2009 (DPPO). 2) U DPH bude asi třeba podat dodatečné příznání k DPH z důvodu jiná sazba daně. 3) Jak by to bylo u přiznání DPH, pokud by nedošlo ke změně výše sazby - bylo by třeba udělat taky dodatečné přiznání za IV.Q. nebo by šlo uplatnit odpočet v I.Q. nového roku. Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, dovoluji si požádat o radu: prarodiče vlasní pole, jeden z prarodiču nyní zemřel a řeší se dědictví a na základě toho jsme zjistili, že pole je pronajímáno a prorodiče dostávali vždy 1.600,- Kč za rok, můj dotaz zní, zda bylo a je vlastně stále chybou, že za tento pronájem nepodávali DAP za výdělěk z pronájmu. můžete mi prosím poradit zda je to v zákoně vymezeno určitou částkou nebo se musí zdanit veškeré peníze za pronájem.a jakým způsobem bychom to mohli za prarodiče napravit.velice děkuji

podnikání a pojištění

Dobry den, jsem studentkou 6.rocniku prezencniho studia na VS a pred mesicem jsem dosahla 26 let. Pracuji pro spolecnost, s niz mam smlouvu o literarnim dile (jsem externi novinarka, vydelek nad 10tis/mes). Nevlastnim zivn.list. Kdyz jsem se zamestnavatele ptala ohledne zivot.pojisteni a dani, bylo mi oznameno, ze nejsem vedena jako jeho zamestnanec a ze si to mam zaridit sama. Prosim o radu, jak postupovat dale, popr. na koho konkretne se obratit o radu. Dekuji.

výkon činnosti

Dobrý den, jednatel firmy, nyní v předčasném důchodu. Udělal si revizní zkoušky, chtěl by dělat revize nutné pro zakázky naší firmy. Nemá žádnou smlouvu, je v tom nějaký problém? Pokud by revize dělal bezplatně bez nároku na odměnu a bez smlouvy,je to tak v pořádku? Nevadí to nějak z hlediska daní? Pokud by bylo nutné s ním uzavřít nějakou smlouvu, tak neporadíte, jaká by byla nejvhodnější? Děkuji A.k.

danění příjmů

Dobrý den mám internetový obchod, platby od čekých zákazníku mi chodí na účet, ale platby ze zahraničí dopisem - k zaslenému zboží poté přikládám paragon, podníkám v česku, ale platba přichází i např. ze Slovenska, Polska... musím danit jako příjem ze zahraničí??? Děkuji Andrea Kr

sazba daně

Dobrý den, chci se zeptat, rodiče chtějí opravovat dům na který je vydané platné stavební povolení. Firma jim udělala cenovou nabídku na zateplení fasády a chce účtovat 20 % DPH. Je to v pořádku. Jedná se o stavbu a dům nemá zatím přidělené číslo popisné. Děkuji. Koutský Martin.

prodej nemovitosti

Dobrý den, přítel má s bývalou přítelkyní rozestavěný dům. Každý vlastní 50% a na svou část má úvěr. Nyní chci její část odkoupit, tj. převzít úvěr. 1)Jakým způsobem to provést, aby daň vyšla nejnižší? Přemýšleli jsme o darování s tím, že já převezmu zavázky vztahující se k této nemovitosti. 2)Je z hlediska daně nějaký rozdíl mezi vypořádáním spoluvlastnictví a prodejem?

prokázání nároku na sníženou sazbu daně

Provádíme montáže v rodinných domech, musíme nechat zákazníkům podepisovat čestné prohlášení kvůli snížené sazbě DPH nebo stačí, když si to kontrolujeme na katastru nemovitostí. Děkuji.

zúčtování staré zálohy

Dobrý den, v účetnictví jedné firmy byla v roce 2007 zaevidována záloha jako závazek. Tato položka je tam dále evidována jako záloha, ale faktura od druhé společnosti byla vystavena v roce 2007. Nikkdo to neřešil,až jsem na to přišla já. Jenže nevím, jak máme zaúčtovat fakturu z roku 2007 nyní, která se promítla pouze v dani z příjmu, ale ne při podání DPH. Je možné si ho ještě nyní uplatnit? I přesto, že nyní je už jiné?