FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, v lednu jsem u zaměstnavatele podepsala danove prohlášení (růžový papír) na rok 2016. Smlouva s tímto zaměstnavatelem mi skončila v červnu 2016. Je nutné si vyžádat změnu prohlášení, kdyz bych toto prohlášení nyní chtěla podepsat u jiného zaměstnavatele?
Dobrý den, má Finanční úřad povinnost odpovědět na dotaz, kde, jakým způsobem a za jakých okolností, získal informace o mých příjmech které požaduje dodatečně zdanit? Děkuji za opověď.
Dobrý den, chtěl jsem se zpetat na podnikání v zahraničí. Jsme pár s 2 dětmi a s ženou vytváříme propagační videa. Naskytla se nám příležitost jet natáčet do Kanady. Rádi bychom se zeptali jestli jak se pak příjem z videjí daní. Bude mě stačit živnostenský list z ČR? Je třeba si tam něco vytvářet? Děkuji za odpověď
Dobry den, Pracuji v Londyne v consultingu a jsem tedy danovy rezident v Britanii. Mam Fio e-broker ucet kde mam akcie a dostavam dividendy z ceskych a zahranicnich akcii. Chtela jsem se tedy zeptat zda-li musim danit neco v Cesku? Nejsem si totiz jista zda-li je nebo to neni prijem z Cr? Samozrejme jsem si vedoma ze celosvetovy prijem danim v Britanii kde je velika allowance na capital gains a tak zatim nic nedanim. Cetla jsem se o vsech tech casovych testech i 100,000KC ale nevim zda-li se to na mne uplatnuje jelikoz jsem obcan ale ne rezident. Dekuji,
Hezký den. Očekávám příjem dividend z USA do hodnoty 6 000,- v CZK ročně a zároveň počítám s prodejem akcií do hodnoty 100 000,- v CZK ročně. Jsem fyzická osoba - zaměstnanec (nepodnikatel). Budu některé z uvedených příjmů muset uvádět do daňového přiznání? Děkuji, s pozdravem J.V.H.
Hezký den. Očekávám příjem dividend z USA do hodnoty 6 000,- v CZK ročně a zároveň počítám s prodejem akcií do hodnoty 100 000,- v CZK ročně. Jsem fyzická osoba - zaměstnanec (nepodnikatel). Budu některé z uvedených příjmů muset uvádět do daňového přiznání? Děkuji, s pozdravem J.V.H.
Dobrý den.Moji rodiče vlastnili byt v os.vlastnictví ve městě. Po smrti otce v roce 2008 se naše matka vzdala dědictví a byt jsme zdědili se sestrou na půl.Moje matka v něm měla pouze věcné břemeno. Nyní v červnu 2016 zemřela. Chtěli bychom byt prodat. Musíme zaplatit daň z prodeje nemovitosti? Děkuju.
Dobrý den, prosím o radu. Když pracuji v zahraničí, konkrétně v Holandsku a podám daňové přiznání v ČR, je možné aby mé daně z příjmu český finanční úřad vypočítával ze superhrubé mzdy (vynásobili můj hrubý plat *1.34) i když nepracuji pod českým zaměstnavatelem? Netýká se superhrubá mzda pouze českých zaměstnavatelů? Děkuji za odpověď Lucie
Dobrý den. Jsem předseda svj a dohodli jsme se, že budu každý měsíc dostávat 1210 Kč na náklady a odměnu, což je 14520 Kč za rok. Peníze mu budou vypláceny z peněz svj. Jinak pracuji jako dělník ve firmě. Chci se Optát, zda musím přiznávat tento druhý příjem v daňovém přiznání. A můj druhý dotaz je, chtěly by jsme finančně odměňovat člověka, který nám na baráku dělá drobnou údržbu, a jinak je živnostník. Jak by to bylo s daňovým přiznáním pro něj, když by každý měsíc dostal x Kč. Předem děkuji za ochotu a odpověď
Dobrý den, jsem student, mám 2 brigády na DPČ. U jedné mám podepsané "Růžové prohlášení" tudíž budu platit jen zdrav. a soc. a u druhé brigády navíc zálohovou nebo srážkovou daň? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,prosím o informaci. Jsem OSVČ-fyzická osoba,mám maloobchod a 5 zaměstnanců. Podnikám v České rep.,avšak budu měnit trvalý pobyt do Německa. Kde budu mít povinnost platit Dph a daně ,u nás nebo v Německu a bude se na mně vztahovat povinnostEET? Dékuji za odpověď
Dobry den, potřebovala bych poradit ohledně platby dani. Mam pracovní nabídku v zahraničí na pozici stevardky pro firmu se sídlem v Lotyšsku, která si zaměstnance shání pomoci agentury mající sídlo na Maltě. Problem nastává s tímto: nebyla bych ani zaměstnanec lotyšské společnosti, ani zaměstnanec agentury a na tuto práci prý nelze ani založit živnost. Můj dotaz tedy je, jak se v tomto případě řeší platba dani z příjmu? Mockrát děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,na následovné. Dne 1.9.2016 jsem nastoupila po rodičovské dovolené do nového zaměstnání. Je zaměstnavatel povinen mi v následujícím roce provést roční zúčtování daní nebo si ho musím podat sama? Děkuji Hedvika
Jsem majitel bytu 2+1 již 20 let a nyní ho chci prodat ,abych zaplatil zbývající částku na hypotéce na jiném mém bytě.Mám dotaz zda musím zaplatit danˇz příjmu za prodej bytu.Děkuji za odpověd
Dobrý den, mám dotaz k osvobození od daně z příjmu při prodeji akcií. Společnost, ve které držím již přes 4 roky více než 10% akcií, změnila jejich formu z listinných na jméno na zaknihované na jméno, přičemž současně změnila jmenovitou hodnotu akcií rozštěpením a tudíž i počet akcií při zachování celkové velikosti základního kapitálu. Podle ZDP § 4, odst (1), písm. w) jsem byl pro případ prodeje akcií již osvobozen od daně z příjmu. Změnil se tento stav změnou jmenovité hodnoty a počtu akcií, které nyní držím, přičemž podíl na základním kapitálu je zachován ? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, Obracím se na Vás z poměrně záludným dotazem (alespoň pro mě). Úspěšně jsme odmaturoval a dokončil maturitní roční, dále studovat nechci a čeká mě práce.. Budu nastupovat do práce ze začátku září na klasický pracovní úvazek.. do toho vykonávám DPP, kde nepřesahuji 300 hodin ročně, ani 10 000 měsíčně. Měsíčně zůstávám na 9000-9500 kč. Jak je to prosím s daněním? Při střední škole jsem měl podepsané růžové prohlášení a nic jsem danit nemusel, jelikož jsem nepřesahoval 300 hodin ani limit 10.000. Pokud budu mít zaměstnání, kde mi bude normálně ztrháváno sociální, zdravotní i daň, tak to nijak nezasahuje na DPP? Otázka teda zní, jak je to s DPP při zaměstnání, pokud mám do 300 hodin ročně a 9500 měsíčně na DPP. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den, přemýšlím o pracovní nabídce do Saudské Arábie, kde bych byl cca 2roky. Vzhledem k tomu, že v ČR vlastním dům, budu zřejmě rezidentem ČR i přesto že 300 dní v roce budu v SA. Podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění se Saudskou Arabií si mohu odečíst daň zaplacenou v SA = 0%. Rozumím tomu správně že v tomto případě musím podávat daňové přiznání v ČR a zdanit celý vydělaný obnos? Navíc zřejmě i doplatit sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď. S pozdravem Petr Strnad
Dobrý den, cca od září 2015 vlastním byt,který jsem dostala darem od matky a kde jsem měla přes 20 let hlášený trvalý pobyt. Ten byl změněn v červnu 2016 z důvodu koupě nemovitosti a byt nyní prodáváme za účelem splacení části hypotečního úvěru dané nemovitosti. Z prodeje bytu zbude část financí,proto by mne zajímalo,zda za daných okolností tato část financí podléhá dani z příjmu či jiné,popřípadě je-li možné dani se vyhnout např. vložením financí do nové nemovitosti apod. Děkuji.
Dobrý den, přítelkyně je na mateřské dovolené a já jsem normálně zaměstnaný. Chtěl bych se zeptat jestli se úleva na manželku na daních vztahuje jen na manželku nebo je možné úlevu na daních uplatňovat i na přítelkyni se kterou mám dítě a žijeme ve společné domácnosti. A pokud ano co k tomu potřebuji za potvrzení.Předem děkuji za odpověď
Dobrý den. Je možné uplatnit slevu na dítě při splácení hypotéky jeden rok přítelem a druhý rok mnou (pokud každý z nás je majitelem jiné nemovitosti).Děkuji za odpověď.