FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, uvedu modelový příklad jednoho obchodu, u kterého netuším, jak postupovat při zdanění. Pokud 1. ledna koupím 10 akcií společnosti v celkové hodnotě 1 000 Kč (vč. poplatků za nákup), 5. ledna dalších 10 akcií téže společnosti v hodnotě 1 100 Kč (vč. poplatků za nákup), 1. února prodám 5 akcií celkem za 800 Kč (vč. poplatků za prodej) a zbytek akcií držím déle než šest měsíců, jakou platím daň z realizovaného zisku? Děkuji za rozuzlení této situace.
Dobrý den, jsem začínající podnikatel a jedna z mých faktur byla nesprávně proplacena na můj osobní účet, ačkoliv na faktuře byli uvedeny údaje o platbě na podnikatelský účet (s dotyčným co vede vlastní firmu se již nějakou dobu znám a asi automaticky předpokládal že mám pořád stejný účet). Proto jsem se chtěl zeptat, jakým způsobem můžu tuto platbu správně převést z jednoho účtu na druhý bez toho, abych musel peníze posílat zpět (firmě by to prý zkomplikovalo danou situaci). Děkuji za odpověď
Dobrý den, příklad: jsem majitelem americké firmy sídlící v New Yorku. Na území ČR začnu podnikat - zařídím si kancelář, po měsíci vše prodám a jdu podnikat zase jinam. Výbavu kanceláře nakoupím s DPH, vrátí mi toto DPH někdo?Děkuji.
Dobrý den, příklad: jsem vlastník americké firmy se sídlem v New Yorku. Na území ČR poskytnu službu, kterou vyfakturuji jako americká firma. Kde odvedu daň z příjmu v americe nebo v ČR? Je pravda,že uskuteční-li ameriké firmy obchody mimo Ameriku, žádné daně z takovýchto příjmů neplatí? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z nemovitosti. Asi před deseti lety jsme zdědili zahradní chatku s pozemkem. Zpočátku chodily složenky k dani z nemovitosti na adresu původního /již zemřelého/ majitele a daň platil švagr. V průběhu let zřejmě přestaly složenky chodit a na uvedenou daň jsme zapoměli. Rádi bychom měli vše v pořádku a daně zaplacené. Můžete nám poradit, jak je možné zpětně daně z nemovitosti zaplatit, abychom se nevystavili nějakým značným sankcím ze strany finančního úřadu? Případně jak celou záležitost uvést na pravou míru, abychom do budoucna neměli nějaké problémy? Děkuji za radu.
V roce 1994 jsme vystoupili z lidového bytového družstva - celý dům, všichni nájemníci. V roce 1999 byly jednotlivé byty převedeny do osobního vlastnictví. Součástí domu byly také nebytové prostory, které jsme v letošním roce 2010 prodali. Ptáme se, jaké všechny daně musíme zaplatit finančnímu úřadu? Předem děkujeme za odpověď, Družstvo nájemníků ze severní Moravy.
Dobrý den,otec starobní důchodce bude členem volební komise. Jakým způsobem by mu měl být zdaněn tento příjem a je nutné, aby z tohoto příjmu bylo odečteno i zdravotní pojištění? Jiné zaměstnání nevykonává, takže se jedná o jednorázový příjem. Předem děkuji za odpověď. B. Henzlová
Dobrý den můj dotaz se týká operativního leasingu. Jsem OSVČ, neplátce DPH a uvažuji o pořízení automobilu na operativní leasing. Měsíční splátka cca 10 tis. Mohu si tyto měsíční splátky v plné výši dávat do výdajů. Daňové přiznání dělám dle skutečných výdajů nikoliv paušálem. Děkuji
Dobrý den,měla bych dotaz, zda je možno odečíst z daní právnických osob peněžní dar, který firma darovala na sportovní činnost firmě ze Srbska, tudíž není členem EU a ani nemá místo sídla v tuzemsku.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dne 6.5. jsem se Vás tázal, zda musím zdanit příjem z přihlášené podnikatelské činnosti při obratu 10 000 Kč do konce roku. Z Vaší odpovědi je patrné, že při obratu do 6000.- Kč vedle mého trvalého pracovního poměru nemusím podávat daňové přiznání. Tudíž nemusím platit daně ani další zdravotní a sociální pojištění z titulu podnikatelské činnosti při obratu do 6000.- Kč. Je tomu tak? Děkuji Doležal
Dobrý den, potřebuji poradit jak vést, účtovat daňovou evidenci, jestliže jsem OSVČ, nejsem plátce DPH, chci začít provozovat e-shop výherní přes sms, kde výherní cenou je zboží a také peníze, zboží nebo peníze by výherce vyhrál za 160. sms. U výhry peněžní bych chtěl znát pokud někdo vyhraje tuto peněžní výhru jak jí zaúčtovat, jako výdajový pokladní doklad? uvést výhra? Snažil jsem se prohledat web, ale zatím jsem nic nenašel. Tak se chci zeptat Vás. Zajímalo by mne jak toto vést v daňové evidenci a jaké uchovávat doklady pro FÚ. Děkuji za informaci Cayacom
Dobrý den, jsme příspěvková organizace a máme dotace z EU na určitý projekt, který trvá pouze 2,5 roku, potřebovala bych poradit jak zaúčtovat pořízení výpočetní techniky v částce 64.900,-? Jak budu odepisovat, aby mi kvůli nedokončeným odpisům nevznikal zisk z dotací na účtě 674, při ukončení projektu? Děkuji
Dobrý den, šest let ve sk. 5 odpisuji jako celek bytový dům, u kterého nyní došlo na základě prohlášení vlastníka k rozdělení domu na jednotlivé byt.jednotky a zároveň došlo k prodeji jednoho bytu. Jak správně dále pokračovat v odpisování domu, tj. snížit o cenu bytu původní pořiz.cenu domu nebo jen zůstatkovou cenu domu v roce prodeje bytu ? A jak správně stanovit cenu bytu vzhledem k pořizovací případně zůstatkové ceně domu z hlediska odpisů, na základě vlastnického podílu náležejícího k bytu podle prohlášení vlastníka ? A kam pak do odpisů domu zahrnout uplatnitelnou polovinu z odpisu prodaného bytu ? Děkuji. Melša
Dobrý den,prosíme o radu.Já a manžel jsme výlučnými vlastníky rodinného domu v podílu 50/50.Část rodinného domu je zkolaudována jako provozovna (30% domu)a v těchto prostorách podniká sdružení více OSVČ,ve kterém jsme také členy jako OSVČ.Náš dotaz:zda můžeme pronajímat tyto prostory tomuto sdružení dle §9 o dani z příjmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz, zda je OSVČ povinna mít k podnikání účet u peněžního ústavu i přes to, že fakturuje v hotovosti a sociální a zdravotní pojistné platí složenkou. Předem díky Krejčí.
Dobrý den, moji rodiče se před 10ti lety rozvedli a zároveň sepsali smlouvu o vypořádání SJM - pozemek i dům měl zůstat otci. Ten si ale nezašel na katastr nemovitostí zapsat pozemek s domem do svého vlastnictví. Nyní jsme zjistili, že matka je pořád zapsána jako vlastník a na katastru nám řekli, že smlouva sepsaná při rozvodu již neplatí (nechápu proč), že jsme si to měli vyřídit max. do 3 let od rozvodu. Chtěla bych se proto zeptat, jak máme postupovat, aby otec získal dům a pozemek jen do svého vlastnictví. Vyřešila by to darovací smlouva (pokud ano, mohli byste mi poradit jak ji správně sepsat)? A platil by otec darovací daň? Děkuji za odpověd.
Dobrý den, naše firma plátce DPH koupila starší osobní automobil 7. 4. od plátce DPH, který je používal pro podnikání cena na BDD je 82000,- + 16400,- daň. Přihlášení na OÚ 8.4. Tento automobil naše společnost prodala plátci DPH za 157580,-Kč celkem, tuto částku nám uhradil v hotovosti při přepisu automobilu dne 12.4. Naše společnost vystavila pouze příjmový doklad. Nezabýváme se prodejem osobních automobilů. Chtěl bych se zeptat, zda postupuji dobře, když si jako daň na vstupu uplatním 16400,- a při prodeji je daň na výstupu 26263,- Daň. povinnost je tedy 9863,-? Děkuji za odpověď. Milan
Dobrý den, jsem zaměstnán na plný úvazek. Mám možnost si přivydělat fotografováním na svatbách. K tomuto účelu bych si založil firmu. Do konce roku bych měl obrat asi 10 000 Kč. Musím jej zdanit? případně jak? Doležal
Dobrý den, slovenský dodavatel pro nás na území ČR provádí službu štěpkování dřeva, naftu nakupujeme a platíme my, s tím, že nám celková částka nafty bude odečtena na koncové faktuře dodavatele. Lze to takto řešit a můžeme si uplatnit DPH z nafty? Děkuji, Kovářová
Dobrý deň, potrebovala by som poradit, prave sme sa prestahovali do CR a rozhodujeme sa medzi zalozenim zivnosti a s.r.o., manzel je zamestnany na HPP a popri zamestanni chce vykonavat programatorske prace. Je mozne sa legalne vyhnut pravidelnym zrazkam na socialne a zdravotne poistenie, viete mi poradit, co je pre nas z tohto hladiska vyhodnejsie? Ja som v sucasnosti na rodicovskom prispevku.