FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

typ stavby

Dobrý den, mám problém s vyplněním př.k dani z nemovitosti,jak zařadit garáž, vystavěnou k obytnému domu. Dům postaven 1928-rekonstrukce 1996, nová garáž vystavěna 1996. Garáž tvoří přísl.s rodinným domem, přímo z garáže jsou dveře do domu.Nevím, zda mohu garaáž zařadit, jako ostatní stavbu,sloužící jako příslušenství k ob.domu?Děkuji předem za odpověď.

vrácení daně

Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH ze zaměstnaneckých benefitů. Od ledna 2010 jsme odváděli DPH z obědů z ceny obvyklé. To bylo novelou 120 zpětně zrušeno. Jak zpětně nárokovat DPH z rozdílu ceny obvyklé a ceny hrazené zaměstnancem za období 1-4/2010? Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na daň z příjmu z prodeje nemovitosti. Zemřeli mi oba rodiče a já jsem zdědila rodinný domek, který chci prodat. V domku jsem před smrtí rodičů neměla trvalé bydliště. Zaplatím daň z převodu nemovitosti- to je mi jasné, ale musím zaplatit i daň z příjmu z prodeje nebo v případě, že koupím byt za peníze z prodeje, jsem od daně osvobozena? Nejsem podnikaleka. Předem děkuji za odpověď.

dodanění ŽP

Dobry den, chci se zeptat, jak je to s vysi dane z prijmu, pokud bych rusila ziv.pojisteni? Jsem na materske dovolene, pobiram pouze prijem z pronajmu (rocne 4.200 Kc) Na ziv.pojisteni mi prispival zamestnavatel (celkem 12.000 Kc) a odecitala jsem si ZP z dani (celkem 9.600 Kc). Budu platit pri techto castkach nejakou dan? A co je vse treba dolozit fin.uradu ohledne ziv. pojisteni? Nevim, zda mi pojistovna vystavi nejake potvrzeni nebo ho zadat od zamestnavatele.. Predem dekuji

prodej nemovitosti

Dobrý den,chtěl bych prodat nemovitost kterou vlastním 14let(10let-OSVČ),nyní ji pronajímám.Na nemovitost používám odpisy.Budu platit 15%daň? (příklad-1mil.-koupě,3mil.-prodej,14roků-odpisy) Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, firma vlastní komplex nemovitostí, které pronajímá jiným podnikatelským subjektům - plátcům i neplátcům. Protože počáteční investice do oprav a rekonstrukcí objektů byly vysoké, plátcům nájem zdaňovala. Investice i opravy vzhledem k finančním možnostem v tomto roce pozastavila, takže zdaňovat nájmy nadále je nesmyslné. Postup vůči nájemcům zvládnem - uzavřeme dodatky dle jednotlivých smluv. Co však je nutno udělat ve vztahu k finančnímu úřadu? Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, ještě jednou přesnější formulace našeho dotazu. Předem děkujeme za Váš čas. Jsme bytové družstvo, které vzniklo dle zák.72/94 Sb. (§29) vyčleněním z LBD. Družstvo nájemníků vzniklo v roce 1995, vypořádání s LBD bylo formou předání bytového domu s nebytovými prostory. V roce 1999 byly vyčleněny jednotky na základě prohlášení vlastníka a bytové jednotky byly převedeny do vlastnictví jednotlivým družstevníkům. V majetku družstva zůstaly nebytové prostory a společné prostory. Nebytové prostory družstvo komerčně pronajímalo a odepisovalo. V roce 2010 toto družstvo vstoupilo do likvidace a nebytové prostory už v likvidaci prodalo. (prodávajícím bylo družstvo „v likv“., subjektem realizujícím příjem – výnos bylo družstvo v „lidv.“). Zjišťovali jsme na různých místech způsob zdanění či osvobození příjmů družstva z prodeje těchto nebyt. prostor, ale odpovědi se různí. Na jedné straně je poukazováno na osvobození dle § 4 ZDP, na straně druhé je poukazováno, na to, že příjem (výnos) z prodeje je příjmem družstva a toto jej musí zdanit, jelikož v § 19 ZDP není pro tento případ osvobození a § 4 ZDP upravuje osvobození příjmů fyzických osob. Prosím o jednoznačné stanovisko k tomuto problému. Dále pokud by byla část z výnosů z prodeje nebytových prostor rozdělena poměrným dílem mezi družstevníky, podléhala by tato výplata srážkové dani? Lze to klasifikovat jako podíly na hospodaření družstva?

odpočet daně

Dobrý den, už jednou jsem Vám psala dotaz v tomto znění:slovenský dodavatel pro nás na území ČR provádí službu štěpkování dřeva, naftu nakupujeme a platíme my, s tím, že nám celková částka nafty bude odečtena na koncové faktuře dodavatele. Lze to takto řešit a můžeme si uplatnit DPH z nafty? Chtěla bych ještě doplnit, že štěpkovač je majetkem slovenského dodavatele. Celkovou částku na faktuře poníží o zapl.naftu, ale trvá na tom, aby to na faktuře bylo uvedeno. Děkuji, Kovářová

časové rozlišení nákladů

Dobrý den, mám sepsanou nájemní smlouvu na 4 roky, splátkový kalendář a v ním zapsanou platbu předem, tu samozřejmě rozpočítám na 48 měsíců, ale v splátkovém kalendáři mám ještě navíc 1 x za rok zaplatit zvýšenou splátku 14865,-- Kč co s těmi splátkami rozpočítat asi na 12 měsíců, i když to nic neovlivní si myslím jde do výdajů 1 x ročně. DPH si mohu odečítat u těchto splátek i u platby předem? Zároveň mám daňový doklad za jednorázový poplatek za sepsaní nájemní smlouvy, DPH si odečtu a myslím si, že poplatek se nemusí časově rozlišit. Děkuji

sazba daně

Dobrý den, moje maminka vlastní pozemek, který je veden jako - trvale travní porost. Tento pozemek by chtěla darovat mému příteli, se kterým žijeme 3 roky ve společné domácnosti. Je to možné? Jak vysoká bude darovací daň? Děkuji za odpověď. Pálová

osvobození od daně

Prosím, ještě k našemu dotazu ohledně prodeje nebytových prostor, který jsme zadávali včera - o jaký konkrétně se jedná paragraf v zákoně o dani z příjmu? Děkujeme. Náš dotaz: V roce 1994 jsme vystoupili z lidového bytového družstva - celý dům, všichni nájemníci. V roce 1999 byly jednotlivé byty převedeny do osobního vlastnictví. Součástí domu byly také nebytové prostory, které jsme v letošním roce 2010 prodali. Ptáme se, jaké všechny daně musíme zaplatit finančnímu úřadu? Předem děkujeme za odpověď, Družstvo nájemníků ze severní Moravy. Vaše odpověď: Protože jste vlastníky déle než 5 let, bude příjem z prodeje osvobozen od daně z příjmů. Zaplatíte ale daň z převodu nemovitostí ve výši 3% ze zákldu daně, kterým je prodejní cena nebo cena podle znaleckého posudku a to ta, která je vyšší.

oprava přiznání

Dobrý den, prosím o radu. Podnikatel koupil v roce 2008 v Německu ojetý nákladní automobil určený k podnikání bez daně a zapomněl samovyměřit a odvést DPH. Může udělat dodatečné přiznání za r.2008 a odvést daň na výstupu a zároveň si uplatnit nárok na odpočet? Daňová povinnost by tedy byla 0. Může mu finanční úřad vymměřit za toto penále? Děkuji za odpověď. Jana

daňová povinnost

Dobrý den, koupili jsme s manželkou nemovitost, přičemž k zápisu vlastnických práv do KÚ došlo k 17. lednu 2010. Původní majitelka na mne s odkazem na jednání s ředitelkou FÚ pro P-9 požaduje zaplacení daně z nemovitostí již za rok 2010. Má pravdu? Předem děkuji za vyjádření. M.

cena do kalkulace

Dobrý den pane doktore, prosím zodpovězení následujícího dotazu: Jaký je správný režim odpočtu a účtování DPH v případě, kdy s.r.o.- plátce DPH- koupí ojetý kamion, který pronajme FO - plátci DPH k podnikání(autodopravě)?V případě,že tento pořizovatel uplatnil odpočet(vrácení DPH) při pořízení kamionu je oprávněn účtovat nájemci do kalkulace nájemného pořizovací cenu včetně DPH? Je rozdíl v postupu jestliže byl kamion pořízen v jiném státě EU? Děkuji!

kurzy v DE

Dobrý den, začala jsem podnikat - objednání zboží z ciziny a v ČR prodej. Nevím, jak mám správně uvádět do daňové evidence přepočty měn. Načetla jsem, že pro mně není směrodatný kurz v bance (kolik mi strhne), ale kurzovní lístek ČNB. Ale nevím ke kterému dni to má být. Zda ke dni provedení transakce nebo ke dni valuty (který brala banka), je v tom rozdíl. A také kurz z ČNB je nižší než v bance - jak zaúčtovat ten rozdíl, dá se to nějak? A ještě dotaz - stačí jako doklad o výdaji za poštovné na poště podací lístek nebo potřebuji do daňové evidence ještě potvrzení o vydání vystavené na poště. Děkuji za odpověď. Horálková

daňová povinnost

Dobrý den. Dne 17.1.2007 jsme zkolaudovali náš rodinný dům.Bohužel z nevědomosti jsme nepodali daňové přiznání k dani z nemovitosti a tudíž neplatíme žádnou daň z nemovitosti. Teď nevíme jak postupovat a jak vysoké může být penále. Mockrát děkuji za odpověď.

dohadné položky

Dobrý den, je možné vytvořit dohad na nevyfakturované služby, jejichž výnos přísluší do roku 2009? Rok 2009 nemáme ještě uzavřen. Jedná se o to, že naše společnost poskytla služby jiné společnosti (spol. B) a při té příležitosti tam byla způsobena našimi zaměstnanci i nějaká škoda, kterou si teď společnost B nárokuje u pojišťovny. Bohužel tato pojistná událost ještě není dořešená a z toho důvodu jsme dosud od společnosti B neobdrželi podklady k fakturaci. Je tedy možné na tuto skutečnost vytvořit dohadnou položku? Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v roce 2008 jsem si pořídila byt financovaný hypotečním úvěrem, psaným taktéž pouze na mé jméno. Úroky z úvěru jsem uplatňovala v daňovém přiznání. Nyní jsem vdaná, na rodičovské dovolené a nemám možnost úroky uplatňovat. Může úroky v daňovém přiznání uplatňovat manžel, pokud bude zapsán bankou jako spoludlužník hypotečního úvěru a zároveň bude, formou notářského zápisu o rozšíření společného jmění manželů, zapsán do katastru nemovitostí jako spoluvlastník? Může tyto úroky uplatňovat i v případě, že dojde k sepsání darovací smlouvy, (na polovinu bytu) namísto rozšíření SJM? Pokud bude zapsán do katastru např. až v srpnu, uplatní pak úroky za poměrnou část roku (srpen - prosinec) nebo za celý rok? Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

darování

Dobry den chci se zeptat jestli se za darovani nemovitosti neco plati,a jestli musim s tim jít za pravníkem? Nebo co bych mel udělat aby to bylo prepsanéna mě? Předem děkuji za odpověď. Hezky den.

paušál na auto a odpočet DPH u PHM

Dobrý den, Novela č. 304/2009 Sb. zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů s účinností od 1.1.2010 by měla umožňovat zahrnout do daňových nákladů místo skutečně vynaložených výdajů na dopravu takzvané paušální výdaje na dopravu. Lze toto uplatnit i u plátce DPH, jestliže by tento nechtěl uplatňovat nárok na odpočet DPH z pohonných hmot? Jestliže ano, je pravda že není nutné vést knihu jízd? Děkuji za odpověď