FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

danění více příjmů

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu. Přítel je Čech a žije v Čechách ale pracuje v Neměcku, kde má hlavní pracovní poměr. Od května si začal přivydělávat v Čechách. Práce to bude ale jen nárazová. Teď měl práci v květnu a ví že další práci bude mít v září. Živnostenský list má již několik let aktivní ale nepodnikal na něj. A teď náš problém: chtěli jsme náhlasit jeho přivydělávání si tady v Čechách na zdravotní poj. a na sociálce ale prý je od 1.5.2010 nějaká změna a musíme se nahlásit na úřadech v německu. Jenže tam nám také žádné pořádné informace nedali, že je to novinka a že ještě neví, jak to mají udělat. Co máme dělat? Kam se máme obrátit? Co přesně musíme udělat, abych s úřady neměli problémy. Přítel již vystavil jednu fakturu s květnových datem ale pořád není nikde nahlášený. Předem moc děkuji za odpověď s pozdravem Kubešová atjovi@seznam.cz

roční vypořádání daně

Dobrý den Zjistil jsem že za minulý rok nemám podané danove priznání. Pracoval jsem v r.2009 do zari v jedne firme, pak z ní odešel a v zari jsem mel nastoupit jinam. To se nakonec nestalo a nástup do práce jsem mel mít 1.4.2010 s tím že nový zamestnavatel mi dane dořeší, bohužel se tak nestalo a dane podány nebyli, vubec jsem nenastoupil. Jak bych mel ted postupovat? mám zajít na finanční uřád, popř. co si vzít s sebou?díky

úhrada daně

Vážený pane doktore, jsem členem bytového družstva, tzn. nemám byt v OV. V ročním vyučtování plateb, nám SBD předepisuje částku "Daň z nemovitosti". Je tento postup v souladu se zákonem? Děkuji a přejí pěkný den. Šesták.

prodej chatky

Dobrý den, s manželem prodáváme chatku v zahrádkářské kolonii na pronajatém pozemku, vím že musíme zaplatit daň z převodu nemovitosti, ale musíme i daň z příjmu? Chatku máme tři roky. Prodáváme ji za 150tis. Pokud ano, kolik by to bylo? Předem děkuji za odpověď!

příjem z pronájmu

Dobrý den, rodiče vlastní rodinný dům, dají mě - dítěti souhlas k tomu, abych tento dům pronajímal třetím osobám, tento příjem si dám do daňového přiznání já. Je tento postup možný? Děkuji.

inventurní rozdíly

Při přechodu na vedení skladu v účetním programu vznikly rozdíly v počátečním stavu.(zaokrouhlování počítačového programu). Jak tyto rozdíly zaúčtovat. Jak zaúčtovat nesrovnalosti z předešlých let. Nastoupila jsem do firmy, kde musel být zřejmě velký zmatek a některé nesrovnalosti jsou staré víc než pět let.Dá se to nějak elegantně zamést.Nenám chuť pátrat v archivech kde se stala chyba.Děkuji.LudmilaK

daňová povinnost

Dobrý den , Dobrý den pane doktore,prosím Vás o odpověď na tento dotaz. Dcera je studentka střední školy ( 19 let). Je zaregistrovaná v zahraniční (USA) fotobance. Za stažení fotografií je jí vyplácen určitý honorář. Jedná se o nepravidelný příjem - autorský honorář. Musí se reegistrovat na FÚ,OSSZ, ZP ? Jsou tyto příjmy předmětem daně? V případě že ano , jak má prokazovat jejich výši ? Honoráře posílá fotobanka na "elektronickou peněženku"- Pay Pal. Děkuji a přeji Vám krásný den.

odpis pohledávky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli by bylo možné postoupit pohledávku na jednatele firmy, když jsme tu pohledávku prohráli při soudu? Jestliže to nejde - je tedy možné nějak udělat to, že bychom tu prohranou pohledávku nemuseli dávat do odpisu pohledávek (nebo-li do nedaňových nákladů)? Je nějaká možnost to mít v daňových nákladech?

danění dividend

Dobrý dne, známý si založil s.r.o. a až v budoucnosti vygeneruje nějaký zisk, chce si po uzávěrce vyplatit dividendy. Pátráme po povinnostech zdaňění, abysme na něco nezapoměli. Když vygeruje 100 tisíc zisk, zdaní 20 % daň z příjmů PO. Zisk po zdaňění bude 80 tisíc Kč, to si vyplatí jako dividendy, čili s.r.o. jako plátce musí odvést z těch 80 tisíc 15% srážkové daně, je to tak ? Poté ještě jako fyzická osoba ty dividendy ve výši 68 tisíc Kč (80 tis. - 15%)uvede v přiznání jako příjem z kapitálového majetku a zdaní 15 %, souhlasíte ? Výsledek po všech zdaněních v čistém pro něj bude tedy 57 800 Kč, počítáme to takto správně ? Nevíte prosím, platí se z toho ještě sociální a zdravotní poj. ? Děkujeme moc za radu.

sazba daně

Dobrý den,prosím o radu. Jakou mám uplatnit sazbu DPH u stavby venkovní terasy u rodinného domu. Terasa navazuje na dům, je zastřešena a nemá pevné stěny. Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, v lednu 2009 jsem převzala od Central group klíče od nového bytu v OV na Praze 5, lokalita Metropole Zličín. Je to garsona 24 m2 + 6 m2 sklep. Budu platit nějaké daně z nemovitosti ? Nedostala jsem žádnou složenku (adresa Sazovická 455/28, 155 21 Praha 5)a daňové přiznání se mě snad netýká, když jsem normální zaměstnanec, nebo ano ? Nebo nějaké daně z nemovitosti platit Central group a jak to bude dál probíhat, dostanu složnky každý rok, nebo se o to mám nějak starat ? Vůbec o tom nic nevím, dříve jsem bydlela vždy v nájemním bytě. Děkuji za odpověď, Kroupová

výdaje procentem

Dobrý den V §12 ZDP je napsáno, že pokud nejsou rozděleny příjmy a výdaje mezi účastníky sdružení rovným dílem není možné použít výdaje procentem. Já tomu rozumím tak, že pokud jsou rozděleny rovným dílem pak je možné uplatnit výdaje procentem. Rozumím tomu dobře. Děkuji Marie

paušál na auta

Dobrý den. Chci za rok 2010 uplatnit paušál na dopravu u 2 aut. Jedno je majetkem firmy, druhé osobním majetkem. Je to možné? Děkuji.

sdružení podnikatelů a výdaje

Dobrý den Jsem fyzická osoba a podnikám v oblasti půjčování lodí. Chtěla bych založit sdružení s jinou fyz.osobou. Daňovou evidenci povedu já, rozdělení příjmů a výdajů bude rovným dílem. 1-Mohu já uplatnit výdaje skutečné a druhý účastník sdružení výdaje procentem ? 2-Můžeme zahájit činnost 1.6.2010 i když to není začátek roku ? Děkuji za odpověď Marie

měsíční příjem

Važene pane Dytrichove, moc se omlouvam za svou čestinu, jsem cizinka. mám otazku. pracuji jako OSVČ. za rok 2009 vydělala jsem přijmy podle §7 zakona 162100 kč, výdaje souvisejicí s přijmy - 97260 kč, základ daně z přijmu 64840 kč. A kolik bude úhrnny měsíční přijem za rok 2009?

poplatek za smlouvu

Dobrý den p. doktore, děkuji za odpověď, ale nejsem si jistý zda jednorázový poplatek za sepsání nájemní smlouvy musím v DE časově rozlišit? DPH si odečtu mám řádný daňový doklad. Děkuji

daňová povinnost

Dobry den. Pokud ma clovek dohodu o obcanske vypomoci a dostava mesicne 3000 kc, musi z toho odvadet dan ? Zamestnavatel z toho nic neodvadi. Tento clovek ma jeste HPP. Ma si udelat sam delat priznani a prijmy z teto dohody tam uvest ? Dekuji

pronájem auta

Dobrý den, může jediný jednatel a společník s.r.o., který není zaměstnancem společnosti a bude odměňován 1x ročně, pronajmout společnosti své soukromé auto za nějaké obvyklé nájemné a ten stejný ho smí používat k firemním i soukromým účelům? A společnost by uplatňovala paušál 4.000,- měsíčně. Společnost nemá žádné zaměstnance. Kde přesně je upraveno, kdo smí používat auto pro firemní účely ( tzn. se všemi paušály, náklady na opravu apod...uplatňované společností). A silniční daň musí platit jednatel, společník jako soukromá osoba? Děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, četla jsem, že jsou nějaká osvobození od daně z převodu nemovitosti mezi příbuznými. Se sestrou jsem zdědila nemovitost asi před 5 lety a teď jsme se spolu majetkově vyrovnaly. Vztahuje se na nás osvobození od daně z převodu? Jaké jsou podmínky? Děkuji

pronájem nemovitosti

Dobrý den,vlastním dům s nebytovými prostorami v poměru 1/2 já + 1/2 manžel,mohu pronajmout tyto nebyt.prostory svému manželovi OSVČ,který je účastníkem ve sdružení FO ve kterém jsem také účastna jako OSVČ ? Děkuji za odpověď.