FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podnikání při nemoci

Dobrý den,můj dotaz se týká mého manžela,který je od 5měsíců v pracovní neschopnosti,je OSVČ.Má koncesi na ostrahu majetku.Po celou dobu místo něj chodí jeho otec,který je ve starobním důchodu.Chtěla bych se zeptat,jak máme podávat daňové přiznání za rok 2010,když firma u které hlídá objekt,posílá peníze na účet mému manželovi a on je pak vyplácí otci.Živnost nepřerušil.Musejí mít nějakou smlouvu mezi sebou?Mám strach,aby neplatil nějakou pokutu.Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, naše firma neuplatnila jednu přijatou fakturu s data UZP 31.3.2010 do přiznaní DPH za 1Q. Dotaz můžeme li uplatnit tuto fakturu v přiznaní za 2Q?

daňová povinnost

Dobry den. Za par tydnu ukoncim studium na VS. Zivim se kurzovym sazenim a zabere mi to tolik casu, ze nejaka prace na hlavni pracovni pomer neprichazi v uvahu(sazenim si vydelam o hodne vic nez bych byl schopny v normalnim zamestnani). Jak mam tuto situaci vyresit? v danovych zakonech se pise, ze jsou tyto vyhry osvobozeny od dane. Musim tedy uvest do danoveho priznani tento vydelek, kdyz je osvobozen od dane? a jak mam platit zdravoti a socialni pojisteni? Na uradu prace se registrovat nechci a potrebuji tuto moji situaci do mesice vyresit. dekuji za odpoved.

daňová povinnost

Může být pouhé zaplacení služby v rámci dohody o provedení práce zdanitelným plněním podléhajícím DPH, nebo se tato služba stává zdanitelným plněním ve smyslu §14 Zákona o DPH až v případě, že se stane součástí faktury za provedené služby?

Smlouvy - údržba domu a zahrady

Dobrý den, vlastním nemovitost s velkým pozemkem. Protože nemám čas na údržbu domu a zahrady, dohodli jsme se se sousedem, že bude docházet 3x týdně na drobné opravy v domě, sekání zahrady a v zimě odklízení sněhu za 4 000,- kč měsíčně. Jakou smlouvu máme uzavřít a jaké bude mít soused daňové povinnosti? Děkuji za odpověď.

časová příslušnost nákladů

Dobrý den, prosím o radu. Od nového roku máme pronajaté kanceláře v nových prostorech. Nájemní smlouva byla podepsána 11.11.2009 a kanceláře máme v užívání a platíme nájem od 1.1.2010. Koncem roku 2009, konkrétně prosinec 2009, jsme započali rekonstrukci kanceláří a tyto práce nám byly vyfakturovány ještě do konce roku 2009. Můžu tyto náklady nechat v roce 2009, když byla nájemní smlouva podepsána již 11.11.2009 nebo je mám přes časové rozlišení přeúčtovat do roku 2010, když se to týká prostor, za které platíme nájem až od nového roku. (Rok 2009 ještě nemáme uzavřený). Děkuji za odpověď

sleva na dítě

Dobrý den, jsem studentkou VŠ - prezenční studium a chci si zařídit živnostenský list, chtěla bych se zeptat, zda vzhledem k tomu, že se tak stanu osobou výdělečně činnou, budou mít moji rodiče stále ještě nárok na slevu na dani na nezaopatřené dítě. Domnívám se, že podle zákona o státní podpoře ano, ale ráda bych znala i názor odborníka. Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda budeme muset platit daň z příjmů, když kupujeme byt od města, který ihned převedeme na jiného vlastníka? V bytě jsme byli v nájmu po dobu 6-ti let, z části peněz, které dostaneme si koupíme nájemní slouvu u majitele. Děkuji mockrát za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, prosím o radu. Chtěli bychom synovi a jeho manželce darovat byt, který máme v osobním vlastnictví. Dań darovací je u syna osvovozena, ale pokud bude darovací smlouva napsána současně i na jeho manželku, je i jeho manželka osvobozena od platby daně, popř. jaká daň by se na ni vztahovala? Děkuji za odpověď. Jarka

účtování o dokladu o použití

Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat vystavený doklad o použití ( odvod DPH za soukromé jízdy u osobního auta), při pořízení uplatněn odpočet DPH na vstupu. Je uzavřena smlouva o používání služebního vozidla k soukromým cestám a je dodaněno 1% u daně z příjmu.Na dokladu o použití je uvedena poměrná část nákladů připadající na soukromé jízdy ( nevím jaký účet použít). Z této části je odvedeno DPH. Děkuji za odpověď Kerim

oprava přiznání

Dobrý den Při podání daňového přiznání jsem zapomněl uplatnit odpočet daně za manželku. Lze to uplatnit zpětně? popřípadě že ano jaké podklady pro to potřebuji? Děkuji za Vaší odpověď s pozdravem Švadlenka Vlastimil

refundace mzdy

Refundace mzdy. Máme jednorázovou smlouvu na pevnou částku každý měsíc pro pracovnici, která vykonává práci pro jinou organizaci. Refundaci platí automaticky bez naší fakturace. Musím účtovat o refundaci již v okamžiku vzniku nároku na ni? Přes účet 315? Nebo stačí zaúčtovat až došlé peníze zápisem 221/521? Děkuji za radu

dodanění příjmů

Dobrý den, v roce 2007 jsem byl zaměstnán ve firmě byl to můj hlavní příjem a tam mi platily sociální a zdravotní pojištění. Mimo toto jsem prodávál věci na aukru, většinou použité a nefunkční telefony, neměl jsem přehled kolik toho bylo a prodávál jsem i věci známým. Nyni jsem byl na FU a mám si dodatečně podat daňové přiznání za tento rok 2007 že toho bylo celkem asi za 110.000,-Kč. Potřeboval bych poradit zda vůbec můžu podat daňové přiznání i když jsem neměl živnostenský list a jakým způsobem vyčislít naklady když pravděpodobně k hodně věcem nenajdu žádné doklady. Někde jsem se dočetl že by to šlo paušálem a že je to u někoho 40 a u někoho zase 60 procent, jestli je to tedy vůbec možné když jsem neměl živnostenský list, nebo jestli si to mám nechat radší spočítat finančním úřadem pomůckami a tady by mě zajimalo jestli tam tedy budu ještě platit penále už od března roku 2008 kdy se měla platit daň nebo jakým způsobem počítaji penále. Od roku 2008 jsem si už zařídíl živnost a tržby na aukru jsem sledoval a zavedl do účetnictví ale ten rok 2007 mi děla hodně starosti. Děkuji moc za odpověď

daňová povinnost invalidy

Dobrý den, pobírám částečný invalidní důchod, jsem podle nového označní invalida 1.stupně, právě jsem ukončila rodičovskou dovolenou a začala pracovaT na DPČ.Očekávaný měsíční příjem(80h x 40Kč)je 3200Kč,ale třeba o prázdninách, kdy tolik hodin neodpracuji,nedosáhnu ani na 2000Kč, chtěla bych se zeptat, co musím odvádět...sociální?? zdravotní?? musím někde něco hlásit?? mimo peněz z dohody a důchodu pobírám ještě rentu(po prac. úrazu), v pojišťovně mám podepsané Prohlášení poplatníka... předpokládám, že budu muset v roce 2011 podat daňové přiznání vzhledem k souběhu příjmů, ale co z výše uvedených příjmů je skutečný příjem? důchod? renta? ta je daněna s ohledem na podepsanou růžovku, DPČ budu zřejmě dostávat nezdaněnou.Děkuji za odpověď.

zahájení podnikání

Dobrý den, chtěla bych si vyřídit živnost na prodej doplŇků stravy a krémů posílaných z Thajska. Balíčky jsou posílány v hodnotě do 150 euro, tzn. osvobozené od daně a cla, kolik takových balíčků si mohu nechat poslat za měsíc a můžu je dál u nás prodávat? Dál jsem se chtěla zeptat kdy se stávám plátcem DPH, když moji odběratelé jsou soukromé osoby bez povinnosti platit DPH. Případně co všecho si musím vyřídit k tomu, abych tuhle činnost mohla provozovat. Děkuji

daňová povinnost

oprava předešlého dotazu byly uvedeny chybné údaje Dotaz: Dobrý den, měl bych dotaz ohledně daně majetkové (z nemovitostí). R. 2008 jsme obdrželi stavební povolení s platností (účinností) nab. právní moci ke dni 1.8.2008, ten měsíc se také začalo stavět. Za tento rok jsme tedy odvedli daň za ornou půdu. R. 2009 jsme do května na katastr nemovitostí neprovedli žádnou změnu, až v druhé polovině roku, se nahlásila rozestavěná budova, tudíž jsme dań odváděli stejně jako v. r. 2008 (orná půda). Kolaudační rozhodnutí jsme obdrželi letos v březnu/dubnu. Je mi tedy jasné, že již musím zaplatit daň z nemovitosti (domy a nádvoří). Jenže když jsme se byli informovat na FÚ, bylo nám sděleno, že pokud byla stavba rozestavěna, měli jsme za rok. 2009 odvést daň ze stavby. Tímto jsem se chtěl zeptat, je podstatné, v jakém stavu je budova ke dni podání daňě nebo pokud se během roku na který se dań platí, stav změní, je nutné podat opravné daňové přiznání. Paní a na FÚ nám tvrdí, že je důležité datum vydání kolaudačního rozhodnutí, ale to bylo také vydáno na přelomu března a dubna r. 2010. Předem děkuji za ochotu.

vypořádání spoluvlastnictví

Dobrý den. Byli jsme s manželem vlastníky rodinného domu. Každý z nás vlastnil jednu polovinu. Po rozvodu jsme se vypořádali tak, že já jsem mu vyplatila částku 400.000,- Kč a jeho polovina domu se napsala na mě. Musíme platit nějakou daň? Děkuji za odpověď.

pozemek a daně

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám v plánu kupovat stavební parcelu a zajímalo by mě, zda budu muset zaplatit daň z kupovaného pozemku. Pokud ano, kolik procent z ceny a zda bude platit určitou daň i prodávající a popřípadě kolik procent. Děkuji za odpověď. S pozdravem Petrová DiS. e-mail:monykapetrova@seznam.cz

daňová povinnost

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně daně majetkové (z nemovitostí). R. 2008 jsme obdrželi stavební povolení s platností (účinností) nab. právní moci ke dni 1.8.2008, ten měsíc se také začalo stavět. Za tento rok jsme tedy odvedli daň za ornou půdu. R. 2009 jsme do května na katastr nemovitostí neprovedli žádnou změnu, až v druhé polovině roku, se nahlásila rozestavěná budova, tudíž jsme dań odváděli stejně jako v. r. 2008 (orná půda). Kolaudační rozhodnutí jsme obdrželi letos v březnu/dubnu. Je mi tedy jasné, že již musím zaplatit daň z nemovitosti (domy a nádvoří). Jenže když jsme se byli informovat na FÚ, bylo nám sděleno, že pokud byla stavba rozestavěna, měli jsme za rok. 2009 odvést daň ze stavby. Tímto jsem se chtěl zeptat, je podstatné, v jakém stavu je budova ke dni podání daňě nebo pokud se během roku na který se dań platí, stav změní, je nutné podat opravné daňové přiznání. Paní a FÚ nám tvrdí, že je důležité datum vydání kolaudačního rozhodnutí, ale to bylo také vydáno až v druhé polovině r. 2009. Předem děkuji za ochotu.

ukončení podnikání

Dobrý den, ráda bych se zeptala na daňové přiznání po smrti OSVČ. Daňové přiznání podáme ke dni úmrtí, výdaje byly vždy uplatněny paušálně. Nikde žádné zásoby, majetek, pohledávky ani závazky. Musíme k tomu přiložit jakýsi čstné prohlášení, že nic takového není? Určitě se jim nebude líbit, že jsme nic nevyplnili. Musíme přiložit úmrtní list? A musíme i podat přehledy na SP a ZP? Je, prosím, ještě něco co jsem opomněla? A můžu odečíst slevu na poplatníka celou? Moc Vám děkuji za odpověď. Horváthová Marcela