FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

sleva na manželku

Dobrý den, manželka od 9.4.2010 pobírá PPM v mateřství ve výši 303,-Kč na den, což při 196 dnech by celkem činilo 59388,-Kč. V tomto případě bych mohl na manželku za rok 2010 uplatnit slevu na dani ve výši 24.000,-Kč. Při mé smůle všichni se radují, že mateřská je navýšena asi o jednu pětinu, což znamená, že po navýšení bude celková částka PPM kterou manželka bude mít vyplacenu určitě o pár tisíc větší, než 68.000,-Kč, při kterých bych ještě mohl na manželku uplatnit slevu na dani. Je ještě nějaká možnost, jak například požádat o ukončení vyplácení PPM tak, aby ji byla vyplacena pouze částka do 68.000,-Kč a já bych tak mohl uplatnit daňovou slevu na manželku. Jinak se obávam, že nám do rodinného rozpočtu přibude pár tisíc, ale ubude nám 24.000,-Kč sleva na dani. děkuji Zdeněk

pojistné na SP a ZP

Dobrý den,zakládám si živnostenský list na Finanční poradenství. Jsem zároveň na mateřské a stát za mě platí sociální a zdravotní pojištění. Myslím si dobře, že se nemusím přihlašovat k placení soc a zdrav. pojištění? To bych musela až po skončení mateřské... Děkuji a přeji hezký den Staňková.

výše daně

Dobrý den.Jsem s manželem rozvedená a manžel mi chce darovat svůj dům ve kterém bydlím.Jaká bude daň darovací.Děkuji Marie

náležitosti dokladu

Zdravím Vás, prosím o radu. Co všechno musí být na daňovém dokladu v případě, že dodavatelem zboží je plátce DPH z jiného členského státu EU. Jedná se mi konkrétně o to, že když já uskutečňuji prodej zboží do jiného členského státu EU (já jsem plátcem DPH a odběratel také) uvádím na dokladu, který odesílám, "že se jedná o intrakomunitární plnění osvobozené od daně na základě §..., a že kupující je povinen toto zboží přiznat ke zdanění DPH..." Musím podobný text vyžadovat také od našich dodavatelů ze zahraničí? - většinou na dokladech nic takového neuvádějí. Děkuji Tataiová Iva

výdaje procentem

Dobrý den, pomáhal jsem během roku v jedné firmě tzv. "děvče pro všechno". Sepsali jsme smlouvu o jednorázové výpomoci a celkové příjmy jsem zdanil cca 57tisíc jako příležitostnou činnost a použil jsem výdaje procentem. Mohl jsem použít výdaje procentem?Děkuji.

Dobrý den,během roku různě vypomáhám majitelům…

Dobrý den,během roku různě vypomáhám majitelům lesa motorovou pilou při lesních pracech. Živnost nemám. Tento příjem dám jako příležitostnou činnost §10. Považují se tyto práce jako zemědělská činnost? Děkuji.

odpisy majetku

Dobrý den, prosím o Vaši pomoc při výpočtu odpisu. V majetku firmy máme budovu, která byla pořízena v roce 2002. V roce 2009 bylo provedeno technické zhodnocení ve výši 154.395Kč, zůstatková cena k 31.12.2008 je 2.237.148Kč. Používáme zrychlený způsob odepisování. Prosím o postup výpočtu odpisů za rok 2009. Předem velice děkuji a přeji hezký den.

Obrat pro DPH

Dobrý den, mám s.r.o. jsem jediný majitel a plátce DPH. S.r.o vykovává dvě činnosti, které spolu v podstatě nesouvisí a odvádí každé čtvrtletí cca 50tis.DPH. 1) Bylo by možné tyto dvě činnosti rozdělit např. jednu nechat v s.r.o. a na druhou si zřídit živnostencký list a provozovat ji jako OSVČ a tak se dostat do menších obratů a stát se tak neplátcem DPH? 2) Pokud by to tak šlo a já si zřizoval živnost,mohu být od začátku neplátce DPH? 3) Nemůže to být posuzováno jako nekalé nebo protizákonné jednání? Předem vám moc děkuji za odpověď Puschmann

uplatnění výdajů

Dobrý den. Rozhodl jsem se začít podnikat jako obchodní zástupce. Potřebuji zjistit, zda-li si budu moci v daňovém přiznání uplatnit výdaje procentem z příjmu - 60 % nebo budu muset vést daňovou evidenci. Za odpověď předem děkuji. S pozdravem

postkynutí služby

Dobrý den.Potřebovala bych poradit.Jsme právnická firma registrovaná v ČR plátce DPH.Fakturujeme službu španělské firmě plátce DPH registrované ve Španělsku.Místem plnění je ČR a jedná se o kompletní realizaci umělecké výstavy domnívám se,že místo plnění je v ČR podle par.10b. Budeme tedy fakturovat s DPH? Zákazník by od nás chtěl fakturu vystavit v EUR je to možné a co DPH. Děkuji za odpověď.

zálohování dokladů

Dobrý den, dotaz pro výrobní společnost s r.o. V současné době řešíme archivaci - je nutné archivovat zpětná hlášení o odvedené výrobě (průvodky) v papírové podobě a jak dlouho? Tato hlášení máme zpětně k dispozici také v systému SAP. Děkuji Jiří Švec

příspěvek firmy na ŽP

Dobrý den. Můj zaměstnavatel chce přispívat na penzijní připojištění zaměstnanci.Jako jeho účetní budu po něm žádat kopii smlouvy,že? Musí obsahovat nějaká specifika?Na co si mám dát pozor? děkuji.

zánik daňové povinnosti

Dobrý den,moje nepodníkající matka důchodce(66let)v roce 2005 obdržela za zprostředkování od OSVČ částku 800.000,-Kč,kterou nezdanila.V roce 2007 zemřela. Může FU zpětně dań doměřit či vymáhat po dědicích??? Děkuji za odpověď.

podání přiznání

Dobrý den, v roce 2007 jsem dostala na základě Darovací smlouvy pozemek, zaplatila jsem darovací daň, ale neuvědomila jsem si,že bych měla podat daňové přiznání, resp. jsem si myslela, že právník, který nám celý převod a s tím související záležitosti vyřizoval toto již zajistil na FÚ, a myslela jsem, že mi budou chodit složenky k zaplacení daně z nemovitosti. Pak už jsem to vypustila a dále se nestarala. Žádné složenky nepřišly. Zřejmě mám dluh za poslední 2 roky. Jak mám nyní postupovat? A budu platit sankce z prodlení či nějakou pokutu za neohlášení mého vlastnictví FÚ? děkuji za odpověď

převod obchodního podílu

Dobrý den,ráda bych se zeptala, s jakým datumem je nutné účtovat prodej obchodního podílu. Je rozhodující datum uvedené ve smlouvě, či datum zápisu do obchodního rejstříku. Současně bych ráda věděla, zda se z hlediska zákona o DPH jedná o Plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet dle §54, které se uvádí v přiznání na řádku 50 (51) Děkuji

vyřazení majetku

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz v oblasti majetku -účetní i daňový pohled. Společnost má v evidenci technické zhodnocení budovy, kterou má pronajatou a odepisuje v souladu s nájemni smlouvou. Bylo však rozhodnuto, že dojde k dřívějšímu opuštění prostor a smlouva bude ukončena dříve. Můj dotaz zní: 1) dle US GAAP principu je možné upravit dobu odepisování a odepsat zůstatkovou hodnotu ve zkrácené době? 2) je možné toto aplikovat též dle české legislativy nebo je nutné odepisovat dle původně nastaveného odpisového plánu a v době ukončení smlouvy vyřadit a doodepsat zůstatkovou cenu. 3) jaký to bude mít daňový dopad, jestliže k ukončení nájmu dojde 1 den po skončení účetního období a jaký by to mělo daňový dopad, kdyby došlo k vyřazení posledního dne účetního období. Velice Vám děkuji za odpověď. S pozdravem M. Dunajová

poskytnutí služby do EU

Dobrý den, jsme stavební firma a budeme stavět provozovnu na Slovensku, ale pro právnickou osobu, která má sídlo v České republice. Oba jsme plátci DPH registrovaní v ČR. Bude dodavatel fakturovat služby vč.DPH? A jak se to vyplní v daňovém přiznání? Děkuji

podání přiznání

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně daně z nemovitosti. v prosinci 2009 jsem koupil 6 ha pozemků. Návrh na vklad byl podán také v prosinci, ale zapsání proběhlo 14 ledna 2010. Chci se zeptat jak bych měl nyní postupovat. Přiznám se, trochu jsem zapoměl na povinost daně z nemovitosti. Zároveň ale jsou tyto pozemku v pronájmu u místního družstvu, které daň za tyto pozemky platí. Mám já osobně podávat přiznání daně z nemovitosti nebo toto mám udělat až vyprší nájemní smlouva?

podání přiznání

Dobrý den.Moji rodiče byli vlastníky domu ve společném vlastnictví manželů a otec byl plátcem daně z nemovitosti. V listopadu 2009 otec zemřel a dědické řízení skončilo 31. března 2010 usnesením soudu, že novými vlastníky domu jsem já a moje matka (50/50). Kdy podáváme v tomto případě přiznání k dani z nemovitosti a stačí jeden z vlastníků ? Děkuji za odpověď.

sazba DPH - zboží na sportovních akcích

Dobrý den,pracuji jako účetní,teď se na mne obrátil jeden můj klient,že bude prodávat zboží na sportovní akci a že ho chce prodávat s 10% DPH. Jedná se o oblečení,obuv,suvenýry a střelivo. Podle mě to není možné,ale nenechá si to vymluvt,že to tak dělají všichni. Jenže já jsem to nikde nenašla. Prosím o radu,opravdu to jde prodávat s 10% DPH? Moc děkuji D.