FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem zaměstnaná a zároveň jsem obdržela na základě smlouvy o dílo jednorázově částku 10 tisíc korun. Musím tuto částku zdanit? Děkuji
Dobré dopoledne, chtěla bych se zeptat, zda si můžeme ve společnosti s.r.o. daňově uplatnit zdravotní pojištění majitelky, která není ve společnosti zaměstnána, pouze vykonává funkci jednatelky. Majitelka je cizinka a platí si u pojišťovací kanceláře zdravotní pojištění pro cizince. Děkuji mockrát za radu.
Dobry den, rada bych se zeptala na moznost vraceni DPH pro zahranicni spolecnost mimo EU (Svycarsko). Tato spolecnost zde zaklada dcerinou spolecnost, ktera bude v CR provadet upravy na zbozi Svycarske spolecnosti, ktere bude dovezeno z Ciny, tj. na uzemi CR bude procleno a zaplaceno DPH. Je mozne, aby platbu a vraceni DPH probehlo pres Ceskou spolecnost, nebo je nutne, aby se Svycarska spolecnost v CR registrovala k DPH? Pokud je nejaka moznost, jak to udelat bez dodatecne registrace, jak? Dekuji predem za odpoved.
Dobrý den, potřeboval bych poradit jak následující situaci nejlépe vyřešit. Rodinný příbuzný chce na mě převést nemovitost ale jelikož nejsem zařazen ani v I a II skupině (jsme bratranci), musel bych platit darovací daň 7%. Nebylo by lepší vyřešit tuto situaci raději formou klasické kupní smlouvy, kdy je stanovena daň ve výši 3% (popř. je i nějaké jiné řešení)? Budu u uvedených forem koupi nebo převodu potřebovat znalecký odhad nemovitosti?(jedná se o pozemek a lesa). Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne
Dobrý den jsme česká firma(s.r.o.)- účetnictví vedeme v Kč, plátce DPH. Jak postupovat v případě, že jsme odebrali materiál od zahraničního dodavatele(rakouská firma) na fakturu vystavounou v EURU? Fakturovanou častku dle aktuálního kurzu ČNB přepočíst na Kč a zaevidovat do účetnictví V Kč? Jak postupovat v případě, kdy jsme plátci DPH a daň na faktuře není uvedena, jak ji účtovat a jak postupovat při podání daňového přiznání k DPH?Děkuji
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu.Jsme firma,s.r.o. - tedy PO, plátci DPH.Chceme koupit pohledávku a následně ji vymáhat. Kdy jsme povinni odvést státu DPH z pohledávky a v jaké výši?Předem děkuji za odpověď.M
Dobrý den, jsem důchodce a pobírám starobní důchod. Po dědickém vyrovnání prodávám polovinu domu svému bratrovi. Můj dotaz zní, jaké a v jaké výši budu platit daně. Zda-li se jedná pouze o daň z prodeje nebo i daň z příjmu. Odhadnutá cena poloviny je cca 400tis. Kč. Děkuji
Dobrý den, ráda bych se informovala, zda mám povinnost, jako OSVČ podnikající v autoopravárenství a vedoucí DE podrobně rozepisovat fakturu. Myslím tím, zda musím rozepisovat materiál a práci na jednotlivé položky. V současné době, při nižších částkách, píši jen souhrnně částku za materiál a souhrnnou částku za práci. Porušuji tím zákon? Pokud ano, pak jaký. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den, o existenci účetních vnitropodnikových směrnic se všude dočteme hodně. Zajímalo by mě, zda existují i jiné vnitropodnikové směrnice než "účetní"? Lze mezi neúčetní zařadit např. směrnice o BOZP?
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a uvažuji o možnosti pronájmu bytu. Nevím co to obnáší, např. jastli při mém daňovém přiznání bude můj příjem z pronájmu podléhat zdanění, když pobírám mateřskou 7600.-Kč, nebo jestli to pro mne bude znamenat nějaké povinné finanční náklady. Děkuji za Váš čas.
Koupil jsem byt do osobního vlastnictví od bytového družstva,kterého jsem členem a které bylo založeno za účelem privatizace městských bytů.Přesněji řečeno bytové družstvo koupilo celý dům.Již jsem podal návrh na vklad do KN a od 1.6.2010 jsem v KN zapsán jako vlastník.Kdo platí daň z převodu nemovitostí?
Dobrý den, koupili jsme server v hodnotě přesahující 40 tis.Kč (včetně HW doplňků jako disky, paměť atd.). Ve stejném období jsme dokoupili ale i službu, která obnáší rozšíření záruky z 1 na 3 roky a zrychlení servisního zásahu (odezva 6 hodin na opravu). Vstupuje cena takové služby do pořizovací ceny serveru nebo je možné ji účtovat samostatně a časově rozlišit na 3 roky? Pokud takovou službu zakoupíme k majetku, který byl pořízen v minulém odbobí, je možné ji účtovat přímo do nákladů (s časovým rozlišením) jako službu bez ohledu na její cenu? Děkuji za odpoveď.
Prosím o informaci, jaké jsou daňové povinnosti investora při výnosech/ztátách z investování na burze, v tuzemsku i zahraničí. Případně prosím o doporučení, kde by bylo možné získat informaci formou školení, konzultace apod. Jedná se mi o investora podnikatele/nepodnikatele. Platí ještě pravidlo, že při delším držení akcií se daně z výnosu neplatí ?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, manžel má zakázku rekonstrukci bytových jednotek, jsou do 120 m2. Může vyfakturovat zadavateli DPH ve výši 10% ? co si má vyžádat od objednatele,aby mohl doložit případně finančnímu úřadu na základě čeho fakturoval 10% DPH a ne 20% DPH. Děkuji. Hana Čarnoká
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně daňového přiznání FO. Můj manžel si každý rok podává daňové přiznání, kdy také uplatňuje daň z hypotečního úvěru. Nyní nám volali z FÚ, že daňové přiznání za posledních 5 let manžel měl špatně, protože neměl nárok uplatňovat daň z hypotéky. Smlouva o úvěru mého manžela je na výstavbu, ale nemovistost vlastní jeho otec. Tuto informaci jsme nevěděli, nikdo nás na ní neupozornil. Peníze z daní za 5 let už nám byli vždy poslány. Nyní se paní telefonicky z FÚ ozvala, abychom sami udělali zpětné opravné daňové přiznání, peníze za 3 roky vrátily a je možné, že prý budeme muset zaplatit ještě sankci a úroky. Chtěla bych se zeptat, zda na to má úřad nárok. Dle mého mínění, oni jsou kontrolní úřad, kdy mají daňové přiznání zkontrolovat a popřípadě nás vyzvat k odstranění nejasností. To ale nikdy neudělaly a celé roky nás vyplácely. Jaký by měl být náš postup? Máme samy od sebe dávat opravné přiznání nebo čekat na jejich písemnou výzvu? Také by mě zajímalo, zda se částky za poslední 3 roky musí vracet, protože pochybyl úřad, když něco takového pouštěl několik let. Mají vůbec nárok to po nás chtít? Děkuji moc za odpověď Monika N.
Dobrý den,mám dotaz.Manžel skoučil v zaměstnání po šesti letech dohodou ke 31.3.2010.Zaměstnavatel mu měl v poslední výplatě proplatit deset dní dovolení,ale neudělal to,prý zapoměl.A tak mu to poslal na účet další měsíc.Přišla mu částka 8.607,-kč a nedostal už žádnou výplatní pásku podle, které bych si udělal kontrolu.Zajímalo by mě jestli je to správně?Já śi myslím že je to málo.Jeho hodinový průměr je 156,28kč a pracovní doba 8hodin.Má jedno dítě 17let studující o to se mu snižují daně.Můžete mi spočítat kolik by měl dostat vyplaceno za deset dnů dovolené po odečtení všech odečítatelných položek včetně daně.Děkuji Karolína
Dobrý den, jsem studentkou prezenčního studia na VŠ, přivydělávám si jako hosteska. Dle rámcové smlouvy uzavřené s agenturou mi je vyplácen "honorář, který je nezdaněn a jsem povinna podat k místně příslušnému finančnímu úřadu daňové přiznání a honorář zdanit". Zajímalo by mě, zda budu muset opravdu daňové přiznání podávat, nemám-li a nebudu-li mít jiné příjmy než tyto honoráře, které činí 2400 Kč za duben a 2400 Kč za květen, čili jen 4800 Kč za rok. Popřípadě existuje nějaký limit, po jehož překročení musím podat přiznání? Děkuji
jsem OSVC, poskytuji konzultace danim s vyuzitim danoveho pausalu. Letos jsem prodal 1 byt se ziskem(vlastili jsme jej s manzelkou 3 roky, ale nebydleli v nem) a chci prodat se ziskem jeste jeden byt, nabyty letos(opet ve spolecnem vlastnictvi manzelu). Muzu tyto 2 transakce zdanit podle par.10 ? Tj. dan z prevodu a 15% dan ze zisku ? Pokud ne, jak spravne zdanit ? Pripadne, kde se o tom poradit ?
Jsem zaměstnaná a každý rok při vyúčtování daní mám vratku. Daruji krev aj.. Nový zaměstnavatel nechce vyplatit vratku daní . jak se mohu bránit a peníze získat? Děkuji Monika Ryppelová
Dobry den, jsem studentka mam zivnostensky list a v lete bych chtela pracovat. Je pro me vyhodne pracovat na dohodu o pracovni cinnosti, dohodu o provedeni prace a nebo zivnostensky list? V danovem priznani uplatnuji metodu procentualni. Pokud uz jsem pracovala na dohodu o pracovni cinnosti a dohodu o provedeni prace? Jak se budou tyto dve dohody vykazovat v danovem priznani? Jak to bude s platbou socialniho, zdravotniho a dani. Muzu pouzit metodu procentualni tedy 60%? Dekuji za odpoved