FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyřazení TZ

Dobrý den, mám dotaz ohledně technického zhodnocení pronajatého majetku. Technické zhodnocení bylo odepisováno nájemcem. Pronajímatel musel ukončit nájemný vztah, protože došlo k porušení statiky a částečně budovu zboural a nyní ji opravuje. Zůstatková cena technického zhodnocení je 400 000, ale fyzicky už neexistuje. Může nájemce ZC odepsat daňově? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Marie Klúčovská

prodej nemovitosti a daně

Dobrý den, ráda bych se zeptala co budu platit, pokud prodávám svoji chatu - objekt k rekreačnímu bydlení s pozemkem. Zajímá mě, jak vysoká je daň z příjmu a co dalšího mám počítat, že zaplatím. Předem děkuji za odpověd´. Helena L.

sleva na dani

Dobrý den, nyní jsem dostudoval bakalářské studium v prezenční formě, nyní jsem se přihlásil na magisterské studium dálkově a soustavně pracoval na hlavní pracovní poměr. Je mi 23 let a zajímalo by mě, zdali rodiče na mě mohou uplatňovat daňové zvýhodnění, jestli budu mít nárok na slevu na studenta. Děkuji

plnění v rámci EU

Dobrý den, prosím o radu ohledně DPH. 1) Německá matka našemu s.r.o. fakturuje zboží,na které naše společnost zajistí přepravu z Německa a montáž u zákazníka podnikatele, který je ze 3 země. Montáž + doprava je kalkulační položkou zboží. Nevím, zda-li se jedná o Vývoz §66, když zboží nejde přes CZ nebo zadám jen základ a žádným řádkem DPH ani neprochází. 2)Německá matka opět fa zboží našemu s.r.o., které jde přímo k z Německa zákazníkovi do SK s DIČ.Jedná se o 3 stranný obchod nebo lépe na vstupu Reverse Charge, na výstupu osvobozené dodání, když montáž + doprava je kalkulační položkou zboží. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

prodej bytu

Dobrý den, od roku 2001 jsme bydleli v nájemním bytu. V roce 2006 jsme byt odkoupili do OV.Manžel v něm má trvalé bydliště dodnes, já jsem se po koupi bytu v roce 2006 přestěhovala do jiného bytu, kde mám trvalé bydliště. Chceme byt v nejbližší době prodat a moje otázka zní: Budeme platit i daň z příjmu, nebo pouze daň z převodu nemovitosti? Děkuji za odpověď.

platby při zahájení podnikání

Dobrý den! Přítel začal podnikat na živntostenský list, tudiž příjmy a výdaje vykazuje do knihy daňová evidence. Žádný oficiální vklad do podnikání nevložil a první měsíc neměl žádný příjem, ale měl výdaje a to platba soc. a zdrav. poj. Nevím jak tyto výdaje zaúčtovat, protože pokud není žádný vklad a já bych to zaúčtovala jako výdaj, tak by se přítel už první měsíc dostal do mínusu. Peníze na zdrav. a soc. poj. měl na učtě jako výplatu s předešlého zaměstnání, ze které se pak tyto položky uhradily. Děkuji za odpověď

vyřazení majetku

Přeji hezký den, mám teno dotaz: Podnikatel, vedení DE, si pořídil osobní automobil formou úvěru od úvěrové společnosti. Vložil automobil do firmy a začal jej odepisovat jako hmotný majetek. Z počátku hradil splátky pravidelně, potom ale přestal a úvěrová společnost si automobil odebrala ( 5.5.2010 ). Zůstatková cena HM je 176.117,- Kč. Jak HM odepsat? Byla jsem se informovat na FÚ a pracovnice FÚ mi řekla, že musím zůstatkovou cenu dodanit, tj. 176.117,- Kč x 0,15 = 26.415,- Kč je daň z příjmu, kterou musí v daňovém přiznání za příslušný rok odvést. Je to prý stejné jako předčasně ukončený leasing. Ten je mi jasný, protože při předčasně ukončeném leasingu nebyl dodržen zákon o dani z příjmu, splátky byly uplatňovány ve výdajích a proto se tyto splátky dodaní, ale u zůstatkové ceny mi to není jasné, protože zůstatková cena HM nebyla uplatněna ve výdajích a odvést tak vysokou daň z příjmu se mi nezdá. Je postup dle sdělení FÚ správný ? Předem děkuji za odpověď.

prodej nemovitosti a daně

Jsem právnická osoba. Před 10 lety jsem koupila nemovitost(cca 1 000 000,- Kč). Nyní bych ji chtěla prodat svému zaměstnanci. Za jakou nejnižší cenu mu ji mohu prodat, aniž bych musela cokoliv dodaňovat? Mohu ji prodat za cenu účetní? Děkuji Hrochová

půjčka do sdružení

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně účtování v souvislosti se sdružením podnikatelů. Podnikám již několik let jako OSVČ a nyní připravujeme s kamarádkou sdružení. Chci použít na finanční vklad do sdružení finance z mého podnikání a tak bych si chtěla ověřit jestli to vůbec lze (převod financí z mého podnikatelského účtu na účet sdružení) nebo musím použít své osobní prostředky. Pokud to možné je, tak jako co mám tento vklad zaúčtovat v daňové evidenci? ...ostatní výdaj? Děkuji za odpověď Martina K.

dodatečné přiznání

Dobrý den, touto cestou bych se ráda zeptala zkušenějších ohledně dodatečného daňového přiznání FO: Paní si neuplatňovala v letech 2007-2010 slevu na dítě. Je svobodná a žije s dítětem sama v domácnosti. Za rok 2009 si sama podávala daňové přiznání, za 2007-2008 má provedeno zúčtování u zaměstnavatele - viz potvrzení. Ráda bych se zeptala do jakého řádku napsat částku, která ji byla již na dani (a přeplatku) vrácena a zda je možné i za rok 2007 podat dodatečné přiznání. A zda v případě let 2007 a 2008 se podává dodatečné přiznání nebo normální přiznání (bylo děláno vyúčtování na dani zaměstnavatelem). Děkuji Kašparová

prodej majetku

Dobry den. Mam takovy dotaz. V roce 2006 s.r.o. koupilo nove vozidlo a dostalo DPH zpet. K dnesnimu dni v ucetnictvi uz je odepsano, ma nulovou hodnotu. Ted' s.r.o. chce to auto prodat soukrome osobe. Zda musi byt zaplacena DPH? Kdyz ano, se ktere castky se pocita a jakym dokladem musi byt ta castka potvrzena v ucetnictvi? Predem dekuji.

přílohy k přiznání

Dobrý den, prodávám byt, tudíž budu platit 3% daň z prodeje nemovitosti. Jaké dokumenty po mně bude požadovat Finanční úřad k výpočtu částky daně? Děkuji předem za odpověď.

odběratelské bonusy

Dobrý den,pro zvýšení prodeje bychom chtěli pro naše odběratele zavést určitý motivační program s tím,že při splnění určitých podmínek obdrží odběratel bonus např. formou dárkové poukázky nebo např. výherní cena(zájezd).Jak se tyto vyplacené bonusy zdaňují(zda např.srážkovou daní) a bude tento výdaj za bonus pro naši firmu daňovým nákladem? Pokud to nebude daňový náklad,jakou jinou formu zvolit,aby to daňový náklad byl?Moc děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, jsem FO, od března 2010 jsem zaměstnán na Slovensku, kde zároveň i bydlím, ale trvalé bydliště mám stále v ČR. V lednu a únoru jsem byl zaměstnán v ČR, navíc od 1.7. budu v ČR trvale pronajímat byt. Mám následující dotazy: 1) Musím daňové přiznání podat v SR i v ČR? Já to zatím chápu tak, že v SR za mě podá přiznání zaměstnavatel a v ČR musím já (s použitím metody zápočtu)? 2) Musím se registrovat v ČR na fin.úřadě kvůli příjmům z pronájmu bytu, nebo stačí jen vše uvést v daňovém přiznání? 3) Jsem daň rezident ČR nebo SR? Pokud si mohu vybrat, co by bylo výhodnějsí? Díky!

výdaje procentem

Paušální výdaje účastníka sdružení. Dne 17/5/2010 bylo odpovězeno na dotaz, zda každý z účastníků sdružení může použít jinou metodu zdanění ( jeden paušál, druhý skutečné výdaje) v případě, že příjmy a výdaje jsou děleny rovným dílem. Na tento dotaz jste zodpověděli, že toto není možné s odvoláním na §7 odst.7. Domnívám se, že odpověď není správná a že každý z poplatníků, v případě, že jsou příjmy a výdaje ve sdružení rozděleny rovným dílem, může použít jinou metodu zdanění. Mohli by jste se k této tématice ještě vyjádřit? Děkuji Hana S.

benifity pracovníkům

Dobrý den, potřebovala bych poradit, ohledně zaměstnaneckých benefitů.(stravenky,příspěvky na stravování, benefity na dovolenou). jak je to daňově uznatelné, jak se zaúčtováním a jak se započítáním do mzdy. Děkuji

převod bytu

Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví a chtěla bych ho darovat vnučce s věcným břemenem mého užívání do do mé smrti. Jaké daně musím zaplatit a v jaké výši.Musím byt převést ihned po darování, nebo bude převod uskutečněn po mé smrti. Děkuji Tomešová

pořízení majetku z EU

Dobrý den, firma plátce DPH, která se zabývá pronájmem nemovitosti (období 2009-2010) v souladu s §56, zákona 235/2004Sb., a žádnou jinou činnost zatím neprovozuje, má v úmyslu pořídit nenové auto z jiného členského státu. Dotaz: Bude li muset tato společnost přiznat a zaplatit DPH u pořízeného dopravního prostředku, i má li tato společnost nárok na odpočet DPH u tohož vozidla, nebo pro společnost platí pro tento rok koeficient krácení plnění 0.

základ pro zálohy na daň

Dobrý den, v poslednim daňovém přiznání mi vyšel bonus díky uplatnění odčitatelné částce na dceru.Nejsem si jistá,zda limit 30tis na placení pololetních záloh se bere z konečné částky tj.přepladku/nedoplatku (ř.91) nebo částky z ř.71 popř. nějakého jiného řádku. Moc děkuji za odpověď. Blíží se totiž termín zaslání záloh. Verča

výpočet daně

Dobrý den, chtěl bych se touto cestou optat, zaslechl jsem informaci o úlevy na dani v případě, že je příjem do určité výši. Tuším, že se jedná do CCA 13000kč měsíčně.... Toutou částkou si nejsem jist. Mám dojem, že úleva na daních je pokud se vypočíta daň (z příjmu fyz.osob 15%) z celoročního příjmu a vypočítaná daň se vejde pod částku 24800kč, pak se daně neplatí. Je mě na tom jen nejasné- pokud budu na živnostenský list pracovat pro firmu s příjmem kolem 17000-18500kč s tím, že z těchto peněz uhradím zdravotní a sociální cca zaokrouhlím na 3300kč a následně mě zbyde něco kolem 13700-15200kč. Úleva na daních se počítá z celkové obdržené částky, nebo vyfakturované částky nebo z toho co mě zbyde po zaplacení zdrav.a sociálního? Hlavně mne tedy zajímá z čeho s epřesně počítá ona daň, rád bych ji případně posílal měsíčně na fin.úřad. Prosím o vysvětlení problému.