FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, od 1.4.2010 se OSVČ stala plátcem DPH (nákup a prodej zboží). Provedla jsem inventuru k 31.3.2010. Chci uplatnit nárok na odpočet při změně režimu § 74. Má plátce nárok na odpočet daně u zboží pořízeného z Německa( států EU ) za posledních 12 měsíců před datem registrace, které je jeho obchodním majetkem? Faktury mají všechny náležitosti. Pokud ne, tak proč. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď. Jsem předsedou společenství vlastníků bytových jednotek. Pro činnost společenství jsem použil své soukromé os. vozidlo. Mohu uplatnit cestovní náklady na vozidlo na společenství a kdo v jaké výši platí či neplatí silniční daň?
Jak ovlivnily daňové zatížení OSVČ změny týkající se sociálního a zdravotního pojištění v letech 2005-2009?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je možno účtovat o nákupu zboží dvojím způsobem? Žboží nakoupíme a obratem prodáme, účtujeme přímo na účty 504 a 604. Teď nám přibylo zboží, které nakoupíme a zůstává na skladě. Můžu toto zboží účtovat způsobem A? Děkuji za odpověď Kovářová
Dobrý den, mám dotaz z oblasti DPH.Chceme si založit konsignační sklad na Slovensku, ze kterého by si zákazník odebíral naše výrobky a my mu tyto výrobky budeme následně fakturovat.Myslím si, že bychom se měli zaregistrovat pro DPH na Slovensku a následně tam z prodeje odvádět DPH. Nyní jsme se dozvěděli,že existuje nějaká zjednodušená dohoda v rámci EU, při které není registrace pro danou zemi k DPH nutná a v důsledku toho se DPH neodvádí. Existuje takováto dohoda a kde ji, prosím, najdu? Děkuji za odpověď.
Mohu majetek a zásoby OSVČ převést bez fakturace jako půjčku do nového s.r.o. včetně oprávek a bez DPH? (MD=zásoby, D= závazek ke společníkovi).Jedná se o transformaci osvč - sro. Ve starém OSVČ bude vše zaúčtováno jako tržba a zdaní se daní z příjmů. Je to takto schůdné ? Děkuji za odpověď
Dobrý den, dostala jsem fakturu na vyúčtování el.energie za 11/09-4/10.Předcházející účetní neúčtovala dohadnou položku na účet 389 ale na 383 výdaje příštích období ve výši zapl.zálohy. Podle faktury jsou náklady za rok 2009 o 30 000,- vyšší, musím tyto náklady 2009 zaúčtovat nedaňově? Můžu udělat dodatečné přiznání za rok 2009? Díky za odpověď Kovářová
V roce 2008 jsme uzavřeli smlouvu s 19 % DPH a zahájili větší inv.akci. Fakturovali jsme zálohy s 19 % DPH, tyto zálohy pokračovaly i v roce 2009. V květnu 2010 byla akce dokončena. Jakou výši DPH uvedeme v konečné faktuře z celkové ceny díla, jak odečíst zálohy a uplatnit celou akci v Přiznání k DPH. Moc děkuji za pomoc a odpověď.
Dobrý den, jsem studentkou VŠ, pobírám přídavek na dítě (700,--) a výživné (1000,--), mamka uplatňuje slevu na dítě. Platím si životní pojištění (300,--/měs.). Na brigádě budu pracovat 3 měsíce na dohodu o provedení práce, příjem každý tento měsíc bude 5000,-- hrubého. Podepíši tam prohlášení k dani. Chtěla bych vědět, jaké všechny příjmy musím uvést do daňového přiznání, kdy se toto podává, ev. co to bude znamenat pro mou mamku a ten její odečet na dítě, a co z toho "vytěžím" já. Velmi děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Dobrý den,¨ chtěla bych se zeptat, při jaké výši měsíčního příjmů nemusí podnikatel odvádět daň z příjmů fyzických osob a z jakého důvodu? Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den! Četla jsem tady dotaz ohledně darování a posléze placení daní. Co to je za skupiny 1. a 2., které se liší v placení a neplacení daní. Také jsem četla, že pokud si osoba umí vypsat papíry ohledně darování sama, tak nemusí nikam chodit, vlastně tím ani nic platit a darovací smlouva je platná. Můj případ je takový, že otec kvůli sociální podpoře, musel přepsat pozemek na sestru, ta jelikož bydlela ve stejné domácnosti jako otec, tak by zase nedostávala přídavky, tudiž se to přepsalo na babičku. Jedná se o pozemek, který je zapsán jako trvalý travní porost s výměrou 786m čtverečních. Jelikož je babička velmi stará a nikdo neví co se může stát, chtěla bych přepsat pozemek na sebe, nevím však co všechno je proto třeba udělat co zaplatit a pod. a taky by mě zajímalo ta darovací daň. V případě mého otce a sestry jim bylo řečeno, že darovací daň se neplatí, ale zase jiní lidé říkají, že se platí vždy. Mohl byste mi prosím podrobně zodpověděd můj dotaz. A taky by mě zajímalo jestli si opravdu ty formality o přepisu můžu udělat doma sama. Děkuji
Dobrý den! Chtěla jsem se zepatt trochu jinak na již párkrát zodpovězený dotaz. Přřítel podniká od dubna letošního roku, vede dańovou evidenci. V počátku svého podnikání si neuvědomil, že je lepší, aby měl kromě svého privatního bankovního účtu, také účet pro podnikatelské účely. V prvním měsíci neměl příjmy, měl pouze výdaje co se týče sociálního a zdravotního pojištění, tyto položky platil bankovním převodem ze svého osobního účtu, kde měl výplatu z předešlého zaměstnání, kde byl jako zaměstnanec. Do podnikání však nevložil oficiálně žádný vklad, peníze na účtě měl, ale oficiálně to neurčil jako vklad do podnikání. Jak to zpětně od dubna zaúčtovat??????? Lze napsat, že ty peníze co měl na účtě s předešlého zaměstnání, byly jako počáteční vklad? A je třeba mít podnikatelský účet? Znám totiž spoustu lidí co podnikají a účet mají jen jeden i na své osobní i podnikatelské účely. Děkuji
Dobrý den! Chtěla jsem se zeptat: Před 5 lety jsem skončila studium, využila 2 měsícční prázdniny a 1. září nastoupila do svého prvního zaměstnání, v něm jsem byla pouze 3 měsíce, poté jsem odešla na ÚP. To znamená, že od prosince a až do dubna dalšího roku jsem byla na ÚP. Jako studentka čerstvě po studiu a zárověň registrovaná na ÚP jsem nevěděla o povinnosti podat daňové přiznáná což bylo v mém případě za období těch 3 měsíců, uvědomila jsem si to až po pár letech. Proto jsem se informovala přes mail na finančním úřadu zda se mi u nich nevyskytl nějaký dluh, napřed mi řekly, že takové informace nemůžou přes mail, telefon apod. poskytovat, poté podle jména a okresu ve kterém žiji mi nepřímo řekly, že kdybych měla byť sebemenší dluh 200kč, tak už by se finanční úřad dávno přihlásil a upozornil mě nějakým dopisem. Mám obavy, aby se po pár letech neukázalo, že je to jinak. Můžete mi poradit?
Dobrý den! Slyšela jsem, že daně lze uplatňovat nějak paušálně. Mohl byste mi to prosím vysvětlit podrobněji a říct koho a čeho se to týká a po jaké době to lze takto uplatňovat?
Dobrý den, Mám dotaz na určení DATA ZDANITELNEHO PLNĚNÍ u pronájmu nebytových prostor za delší časové období.. Jedná se o pronájem nebytových-kancelářských prostor pro jiného plátce DPH - tudíž nájem vč.DPH... Ve smlouvě máme sjednáno: s účinností od 1.7.10 se bude platit nájemné vždy za tři kalendářní měsíce předem, a to vždy do posledního dne prvního kalendářního měsíce počítaného z příslušných tří kalendářních měsíců, přičemž poprvé je nájemce povinen pronajímateli uhradit nájemné včetně DPH v termínu do 31.7.10 Fakturu budeme vystavovat předem, nájem bude za měsíce červenec-září, splatnost bude 31.7.10 Jaké uvést správně DUZP???? Faktura se pravděpodobně bude na přání pronajímatele vystavovat již v průběhu měsíce června... můžeme tudíž uvést DUZP 31.7.10, ale pokud by se nájemce s platbou opozdil, zaplatil až v srpnu, nebylo by pak potřeba změnit DUZP? Jsme měsíční plátci. Díky předem za odpověď.
DOBRY DEN RADA BYCH SE ZEPTALA MANZEL PRACUJE V ZAHRANICNY FIRME SE SIDLEM V CR MA CISTY MESICNY PRIJEM 16000KC A HRUBA MZDA 42000KC DELA TAM UZ TRETI ROK ALE ZADNE VRACENI DANE SE NEKONA KDYZ SE ZEPTA TAK MU REKNOU ZE MA NULU TO SE MI NEZDA A MALOLETY DETI NEMAME DEKUJU
Dobrý den, prodal jsem dům s pozemkem, po převzetí věci novým majitelem (kupujícím) byly zjištěny vady a dohodli jsme se na řešení nároku z vad na slevě z kupní ceny. Dosud jsem nepodával daňové přiznání k dani z převodu nemovitostí. Jak mám zohlednit (a co k tomu mám doložit) poskytnutou slevu z kupní ceny (když odhadní cena je nižší než smluvená - a to i po slevě) v daňovém přiznání? Mám obavu, jelikož kupní smlouva s původní cenou je i na katastru, aby mě správce daně nepopotahoval za krácení daně. Kdybych přiznání k dani z převodu nemovitostí již podal, šlo by podat opravné přiznání? A co kdyby byla daň již zaplacena? Děkuji.
Dobrý den, mam dotaz, co je pravd na tom, když na aukru.cz prodám nějakou věc( oblečení..apod) tak z toho musím odvádět daně z příjmu, ikdyž se částka prodané věci pohybuje jenom kolem 150 kč? Děkuji
dobry den, mam dotaz! maji jednateli spolecnosti s.r.o. platit odvody na soc. a zdrav. pojisteni??? (spolecnost zatim nema zadny obrat) dekuji.
Mažel je plátce DPH,manželka do současné doby podnikala na svůj živnostenský list v tom samém oboru,v tom samém domě,s tím samým autem.... jako manžel.Manžel si odečítal DPH např.pohonné hmoty,mobil,elektriku...pouze v poloviční výši.Teď to chceme změnit a manželku uvést jako spolupracující osobu,kvůli celému odpočtu DPH.Bude si pak moci manžel odečíst celé DPH?Musí pak manželka zrušit svůj dosavadní živnostenský list,protože už vlastně není podnikatelka?