FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

předmět daně

Dobrý den. Můj otec mi chce darovat pozemek, kde budeme stavět novostavbu. Jak jsem již zjistila, jsem osvobozena od placení darovací daně. Avšak jakým způsobem mohu řešit daň z nemovitosti? Jakmile bude pozemek zapsán na KÚ pod mým jménem a vyřídíme formality, budeme stavět RD. Kdy a z čeho budu muset platit daň z nemovitosti? Jakmile bude pozemek darován, musím si nechat udělat odhad ceny pro finanční úřad? Nebo lze počkat až do dokončení stavby? Děkuji za informaci

pronájem bytu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující: podnikáme s přítelem, máme s.r.o. a využíváme tzv. virtuálního sídla, protože většina naší činnosti pobíhá přes počítač telefon, nebo na schůzkách v centru města (u klientů, v kavárnách, jednacích místnostech atd.). Činnost provozujeme tedy doma a na výše uvedených místech. Oba máme trvalé bydliště mimo město, v němž mí sídlo naše s.r.o. a v němž podle pracovní smlouvy má probíhat výkon zaměstnání. Nyní si chceme společně pronajmout byt v místě, kde má sídlo s.r.o. a zajímá nás, zda je možné byt nějakým způsobem zahrnout do nákladů jako daňově uznatelnou položku - ať již jako ubytování zaměstnanců nebo pro provoz činností, k nimž podle zákonných požadavků není nutná zvláště vybavená provozovna. Děkuji.

obrat pro registraci

Dobrý den, prosím o radu. OSVČ zatím neplátce DPH, prodej nábytku - jednotlivé zakázky se realizují ve 2 i více splátkách.Do obratu 1.000.000,- Kč (kvůli registraci DPH) se počítají veškeré příjmy, tedy i zálohy u zatím nekompletních zakázek? Děkuji.

odpočet daně

Dobrý den, prosím, zda byste mi mohl říct, jestli se dá na nedaňové náklady, které jsou v podvojném účetnictví evid.na účtě 513, využít odpočet DPH, když je s.r.o. plátcem a zda si může majitel firmy koupit oblek z firemních peněz. Děkuji mnohokrát za odpověď.Zdraví Jitka Pelikánová

pořízení majetku

Dobrý den, prosím o radu. OSVČ chce koupit ojetý automobil. Je nějaký problém s odpočtem DPH, případně s odpisy? Děkuji za odpověď.

poplatky bance

Dobrý den, naše banka si strhla poplatky za bankovní záruky, za pozastávky na fakturách za stavební prace. Jsou tyto daňově uznatelné? Děkujeme, případně upřesníme dotaz. Ing. Zikmund

pojistné a dovolená

Dobrý den, jsem studentkou doktorandského studia a zároveň řádného denního na druhé škole. Je mi 26 let. Vyučuji na DPP s výdělkem cca 1200,- měs. Právě mi přišla upomínka, že jsem měla platit zdravotní pojištění, přičemž jsem se domnívala, že v doktorandském studiu toto zajišťuje škola. Chci Vás proto požádat, zda byste mi mohli poradit, co všechno bych měla platit? Zároveň jsem zjistila, že při současné změmě zákona z 1.1. 2010 se mi nezapočítává studium do důchodu. Platí to i u doktorandského? A započítává se mi doktorandské studium do nároků na mateřskou, nebo musím být někde zaměstnána na plný úvazek? Stačil by úvazek nižší? Jaký? Co bych měla platit kvůli případné mateřské? Velice Vám děkuji Anita Jirovská

vrácení daně

B tomto měsíci platme vrácení daně fyzickým osobám ze třdetích zemí při vývozu zboží. Ve kterém řádku daňového přiznání se to objeví?

odpisování majetku

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu PÚ. Od jiného podnikatele (rovněž vede PÚ) jsem převzala osobní auto pořízené na úvěr, a tento úvěr budu nadále splácet. Auto bylo pořízené v květnu 2009 a bylo odepisováno v OS2. Musím auto začít znovu odepisovat na celých 5 let, nebo můžu pokračovat v odepisování po předcházejícím majiteli. Děkuji za odpověď, Kelblová

plnění neplátci

Jsme plátci DPH a poskytli jsme službu na území ČZ zahraničnímu subjektu ( z Anglie), který nemá DIČ. Jak to bude s DPH a v kterém řádku daňového přiznání se to objeví.

dodanění plnění

Dobrý den, stala se nám divná věc s DPH. Účtovali jsme měsíc s DPH i když nám údajně bylo doručeno oznámení o ukončení registrace k DPH. Takže v loňském roce někdy v polovině odešlo asi 7 faktur spolu s částkou DPH. Tedy jsme částku DPH skutečně obdrželi od subjektů-klientů. Po podání daň přiznání po nás finanční úřad celkovou částku DPH vymáhá. Což chápu, když jsme finance obdrželi a nepatří nám. Stát je dostane. Ale stejně tak stát obeslal i ostatní finanční úřady pro kontrolu svých subjektů a kdo ve spojitosti s námi měl takové faktury musel udělat dodatečné daňové přiznání a hodnotu DPH také odvést státu. Stát má tedy 2x částku DPH a klienti to ještě chtějí po nás. Je to správně, že stát získá DPH 2x ? Nás ve škole učili, že se přeci levá strana rovnice musí rovnat pravé straně. Sami si s tím nevíme rady, proto se obracím na Vás. Velmi děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, již léta bydlím v obecním bytě, který jsem nyní odkoupila do osobního vlastnictví. Po jaké době ho mohu prodat, aby bal prodej osvobozen od daně z příjmu? děkuji

DPH u záloh

Dobrý den, řeším problém ohledně odpočtu zálohy s 19% DPH. V roce 2009 jsme vystavili zálohovou fa s 19% DPH na 1,190.000,- Kč včetně Dph (byla zaplacena v 2009) V roce 2010 zálohová fa na 1,200.000,- včetně 20% DPH. Letos budeme vystavovat ostrou fa na 5,000.000,- bez DPH a musíme odečíst ty dvě vysavené fa. Jaké je správné řešení: 1) 5,000.000 - 1.000,000 - 1,000.000 = 3,000.000 x 20% = 3,600.000Kč nebo 2) 6,000.000(5milx20%) - 1,190.000 - 1,200.000 = 3,610.000 Kč Moc vám děkuji za odpopvěď Malá

výdaje procentem

Děkuji za odpověď k dotazu z 23. 6., ale asi jsem dotaz měla popsat přesněji. Jedná se mi o činnost, kterou subjekt vykonává. V zákoně se hovoří, že živností není tlumočení sloužící potřebám řízení před soudy a správními orgány nebo v souvislosti s právními úkony fyzických a právnických osob, překlady literárních děl jako využívání výsledků duševní tvůrčí činnosti jejich autory (kde byla sazba odpočtů výdajů 40%). Mluví se zde o tlumočení (tlumočení s ověřením, úřední tlumočení), ale ne o soudně ověřených překladech a o úředních překladech (kromě překladů literárních děl). Podle mého názoru jsou to dvě různé činnosti tlumočení a překládání. Kde bych přesněji našla vyjádření, že soudní a úřední překlady náleží do stejné skupiny jako soudní tlumočení? Děkuji za odpověď. Samozřejmě v případě potřeby za odpověď obratem zaplatím.

darování nemovitosti

Dobrý den, já a manžel vlastníme nemovitost - každý polovinu, kterou bychom chtěli darovat mé sestře. Jakou daň - darovací/z převodu nemovitosti budeme my/sestra muset zaplatit?

nepeněžní plnění

Dobry den, lze zamestnancum poskytovat nepenezni plneni ve forme napr. Tesco, Bata resp. podobnych poukazek a je nasledne toto plneni osvobozene od dane, stejne jako je tomu u jinych typu poukazek k tomu urcenych ? Pokud ano, pak v jake vysi mohu zamestnancum takto prispivat. Predem dekuji za odpoved

účetnictví dceřinné společnosti

Dobrý den, 1) velmi by mě zajímalo, jestli existuje rozdíl u vedení účetnictví, odvodu daní a mzdových odvodů ve firmě (české IC i DIC), která je dceřinou společností mateteřské společnosti (USA, mimo EU). Osobně si myslím, že žádný rozdíl není, je to pravda? 2)pokud by tato dceřiná společnost přefakturovávala veškeré své náklady (nájem, mzdy, telefony) mateřské společnosti, jedná se o její zdanitelný příjem a je přefakturováváno bez DPH? Velice děkuji za názor.

výdaje procentem

Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit ohledně §7 Zákona o daních z příjmů, kdy podle Živnostenského zákona subjek podniká podle rozdělení Klasifikace ekonomických činností pod číslem 743000 překládání a tlumočení v mezinárodním styku a z příjmů z tohoto zařazení odpočítává od 2005 až 2008 výdaje paušální částkou 50%. Subjek je zapsán i u Krajského soudu jako soudní překladatel a minimální část přijmů (ne více jak 5%) poskytuje jako soudní překladatel. FU nyní nesouhlasí s odpočtem výdajů 50% a trvá na odpočtu 40% z těchto překladů. Je možné tyto příjmy zahrnout do jiného předmětu činnosti, než jak ukládá Živnostenský zákon? Děkuji za brzkou odpověď. Pokud bude potřeba uhradit poplatek za vyřízení, obratem mi prosím napište.

účtování nákladů

Dobrý den, firma, která provozuje činnost - cestovní agentura, zejména prodává exkurze včetně dopravy a stravovaní, na který nákladový účet má účtovat účetní jednotka výdaje organizacím za stravovaní a dopravu turistů - 512 nebo 518? Děkuji.

vedení účetnictví

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně přípravy na kompletní servis pro vedení agendy fotovoltaické elektrárny. Můžete mi poradit, kde je možné se komletně seznámit s problematikou včetně účetnictví. Děkuji