FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

pořízení majetku

Dobrý den, chtěla bych zodpovědět následující dotaz. Firma založená k 28. 6. 2010 (v.o.s.) si pořídila tiskárnu v hodnotě 1200,--Kč vč. DPH (firma není plátcem DPH). Lze tutu tiskárnu zařadit do dlouhodobého drobného maj. a pak ji odepisovat? Nebo se zaúčtuje po pořízení na 042 jako spotřeba materiálu na účet 501? Jaké jsou limity pro dl. drobný majetek? Děkuji.

zařazení účtů osnovy

Hezký den, mám takový problém. Dívala jsem se na dva účetní programy MONEY S3 a I6, každy z nich má jiné zatřízení účtů do rozvahy a já teď nevím , které je dobré. MONEY S3 má účty skupiny 07, 08, 09 zařazeny jako aktiva a I6 zase jako pasiva, co je dobře. Děkuji za odpověď - studentka střední školy

oprava daně

dobry den, prosim o radu, zjistili jsme, ze jsme spatne cas. rozlisili 15 tis. kc. v 2009 jsme meli ztratu a ta mela byt o tuto castku nizsi. Pokud nechame a zdanime az letos, tak je penale 5% z rozdilu o ktery se snizi castka ztraty. Uroky se nemaji pocitat z ceho. A pokud podame dodatecne dan. priznani, tak se penale neplati ? dekuji za odpověd

prodej bytu a daně

Dobrý den,odkoupili jsme od města obecní byt do osobního vlastnictví s předkupním právem. Pokud tento byt budu chtít prodat,resp.převést na jinou osobu,kolik zaplatím daň?Slyšela jsem,že pokud ho hned prodám,budu mít daň 60% z tržní ceny bytu.děkuji za odpověď Marcela

podpora v mateřství

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku. Již 4 měsíce jsem pouze OSVČ a platím si minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, nemocenské pojištění jsem doposud neplatila. jak mám nyní postupovat v případě, že plánuji rodinu a chtěla bych pobírat jak PPm, tak následně RP? Předem děkuji za odpověd

převod bytu

Dobrý den pane doktore, prosím o informaci: Společnost s ručením omezeným má ve vlastnictví byt, který odepisuje. Jak lze tento byt převést do osobního vlastnictví společníka, je k tomu nutný odhad? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

daňová povinnost

Dobrý den, chci se zeptat na uplatnění DPH v případě, že klient OSVČ ( kopě zboží a prodej) nakoupil v únoru 2010 osobní automobil jako zboží pro další prodej od neplátce DPH. V dubnu se stal plátce DPH a v květnu tento automobil prodal. Musí na výstupu uplatnit DPH? Jde o to, že nebude mít k tomuto automobilu žádné DPH na vstupu, protože v únoru ještě nevěděl, že bude plátce DPH, jinak by to vozidlo od neplátce DPH nekupoval. Je možná nějaká vyjímka??? Děkuji za odpověď

pracovní poměr a starobní důchod

Dobrý den, zajímalo by mě co se mění pro mě jako pro zaměstnavatele,pokud jeden můj zaměstnanec vchází v polovině června do důchodu. Má smlouvu na dobu neurčitou a nechceme ji ani jeden zatím rušit. Čili bude pracovat normálně dál. Ale nevím jestli se pro mě něco mění z hlediska odvodu jeho mzdy-včetně daní a sociálního a zdravotního pojištění. Pokud ano, co všechno? Musím já jako zaměstnavatel někde nahlásit, že zaměstnance vešel do důchodového věku a pracuje dál? A potřebuji k tomu nějaké doklady? A jaké, a co dělat pokud je zatím ten nový důchodce od OSSZ nedostal. Známe jen den odchodu do důchodu. Moc děkuji. Eva F.

paušál za auto a odpočet daně

Dobrý den,jsem plátce DPH.Chci uplatnovat na auto v podnikání paušál 5000,-- Kč.Chci uplatnit také DPH. Vedu knihu jízd.Můžu uplatnit DPH za pohonné hmoty za celý rok 2010 za IV.čtvrtletí a PHM zaúčtovat na souhrnný pokladní doklad.Děkuji.

danění více příjmů

Dobry den, mam dilema, ktere nevim, jak vyresit, resp. spravne se rozhodnout. Situace: Jsem zamestanancem na HPP s hrubou mesicni mzdou 50000Kc/mesic. Nyni se mi dostalo vyborne nabidky na vyvoj softwaru. Jde o jednorazovou akci v delce trvani cca jednoho mesice, jejiz ohodnoceni se pohybuje okolo 120tis.Kc. Nuze nyni prichazi moje otazka. Mam si kvuli jednorazove akci zaridit Zivnostensky list, nebo mam nechat fakturovat na znameho, u ktereho ale nevim, kolik penez by musel zdanit. Jedna se mi o to, abych zbytecne neprisel o moc financnich prostredku a do budoucna si neprivadel vetsi praci v podobe vyplnovani danoveho priznani, evidenci nakladu/vydaju apod. Prosim, mate-li nejaky tip, jak by jste situaci resili vy, buru velmi rad. Dekuji za kladne vyrizeni. S pozdravem dev_lada

daňová povinnost

Dobrý den, mám hned několik dotazů. Děkuji za jejich zodpovězení. 1) RZ jsou uložené v depozitu, silniční daň tedy neplatíme, ale roční doba dočasného vyřazení vyznačená v TP již uplynula, u dalšího vozidla uplyne i prodloužená půlroční doba. Nejsme dosud rozhodnuti, jak s vozidly naložíme, proto RZ chceme nadále ponechat v depozitu. Vystavujeme se nějakému problému, když nebudeme mít v TP potvrzení na další období? 2) V květnu po havárii jsme přestali os.vůz z důvodu totální škody používat, vyřizuje se jeho prodej. Musíme i nadále platit silniční daň? 3) Do kdy musíme platit silniční daň u odcizeného vozidla? 4) Musíme zaplatit silniční daň i v případě odevzdání reg. značek do depozitu prvého v daném měsíci? V případě depozitu od 15.5.do15.6. musíme stejně zaplatit SD za oba měsíce?

daňová povinnost

Dobrý den,chystáme se prodat pozemek a z těchto peněz pak stavět dům. Musí být uskutečněn prodej a počátek stavby ve stejném roce, aby jsme se vyhnuli dani z příjmu?Jak se pak prokazují výdaje na stavbu?Musí být na vše faktury? Díky

DPH pojištovací činnost a koeficient

Moje obchodní společnost s.r.o. se zabývá zprostředkováním pojištění a je tedy osvobozena od platby DPH (bez ohledu na výši obratu). Chci rozšířit podnikání o hostinskou činnost. Jak to bude s registrací plátce DPH ? Mohu provozovat obě činnosti v jedné společnosti bez nutnosti odvádět DPH z provize za zprostředkování pojištění ? Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den,dostala jsem v letošním roce 750.000 Kč jako vypořádání společného jmění manželů po rozvodu. Jedná se o podíl v s.r.o. Jak se částka bude danit a jak je to se zdravotním a soc.pojištěním v daň.přiznání. Děkuji moc za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem. Chystáme se prodat pozemek.Zaplatíme daň z převodu.Manžel ho vlastní od roku 2004, ale v roce 2008 jsme provedli směnu se sousedovic pozemkem. Bude prodej osvobozen od daně z příjmu?Díky

daňová povinnost

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,zda v případě vlastnictví nemovitosti (rodinný domek) tuto nemovitost pronajmu k bydlení se sepsáním nájemní smlouvy na určitou čásku,jsem povinen platit z této částky nějakou daň (z příjmu apod.) Děkuji venny

zdanitelné plnění

Dobrý den, chci se jenom ujistit, zda se v případě poskytnutí (propůjčení) ochranné známky za úplatu jedná z pohledu DPH o zdanitelné plnění ve smyslu § 14 zákona o DPH zdaněné základní sazbou. Děkuji za odpověď. Dudová

převod práv k družstvu

Zdědila jsem po matce družstevní byt,zaplatila dědickou daň.Chtěla bych jej bezprostředně prodat,přibl.za l 500 000,zaplatím daň z převodu nemovitosti.Budu přijatou částku dále uplatňovat na koci roku jako mimořádný příjem a bude mi zdaněna?Jsem prac. důchodce. Děkuji za odpověď MUDr.V.křístková

změna plátce daně

Dobrý den, za všechny rady moc děkuji a mám další dotaz. OSVČ zatím neplátce DPH, v červnu překročila 1 mil., do 15.7. se zaregistruje, od 1.9. plátce DPH. Problém je v tom, že na zboží (nábytek), které prodává bere zálohu a zboží se doplácí až po kompletaci a předání. Chci se zeptat, jakým způsobem řešit zakázky z konce srpna, kdy zálohu přijme neplátce, ale při doplatku už bude prodejce plátcem DPH.Bude už celá zakázka podléhat DPH? Dále bych se chtěla zeptat, jak je to s registrací k DPH v EU - nábytek nakupuje i ze Slovenska, zatím ale nepřekročil 326 tis.

daňová povinnost

Dobrý den, chci se zeptat,žiji s přítelem a jeho otec nám chce darovat byt,budeme platit darovací dan ?? děkuji