FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prodej zásob při ukončení podnikání

Dobrý večer,jsem fyzická osoba a mám firmu zabývající se nákupem a prodejem zboží.Z důvodu vyššího věku chci ukončit tuto činnost.Firma je dobře zajetá a pokračovat bude moje snacha, která má rovněž firmu se zaměřením na nákup a prodej zboží/jiného druhu/a podniká jako fyzická osoba.Za jakou cenu ji mohu odprodat zbývající zásoby?

úhrada vzdělávání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jde, zda si může právnická osoba např. s.r.o sponzorovat dálkové studium. Myslím tím zaplacení školného.pokud ano za jakých podmínek? jednalo by se o dálkové studium na VŠ. Jestli si to pak nějak může odečíst z daní atd? děkuji předem moc za odpověď

změna režimu

Přeji krásný den. Prosím moc o radu. V lednu jsem uzavřel smlouvu o dílo a vystavil fakturu na celou částku/platba předem/. -jako neplátce DPH. Od 1.dubna jsem se stal plátcem DPH a materiál na toto dílo jsem nakupoval jako plátce i neplátce. Teď bude dílo dokončeno a konečná faktura nula. Jak mám účtovat DPH-při uzavření smlouvy jsem nebyl plátce-není tedy připočítáno v ceně DPH. A jak odečítat DPH u nákupu materiálu, pokud jsem už byl plátce? Děkuji moc za radu. S pozdravem Tomáš Dufek

příspěvek na bydlení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výši daně v případě, že od zaměstnavatele dostávám příspěvek na bydlení ve výši 25 000 Kč, který je zasílán na můj účet spolu se mzdou. Jakým procentem je tato částka daněna? V případě, že by bylo ubytování pronajato přímo zaměstnavatelem (tudíž by žádná finanční částka nebyla zasílána na účet) podílí se zaměstnanec na dani a v jaké výši? Moc děkuji za odpověd, LH

leasing

Klient má auto na leasing od roku 2008.Splátky jsou počítány s 19%DPH. Jak to bude tento rok? Požádat o nový splátkový kalendář kde bude vyčíslena DPH s 20%?

daňová povinnost

Dobry den, rada bych se dotazala, jak je to s dani z prijmu v pripade, ze vlastnim dekret na mestsky byt v kterem mam trvaly pobyt vice nez 10let o bydlim v nem. V privatizaci ho odkoupim od mesta. Posleze bych ho rada prodala. Musim v tomto pripade platit dan z prijmu nebo pouze dan z prevodu nemovitosti? Moc dekuji za odpoved. Kata Sedmik

nárok na odpočet

Dobrý den.Fyzická osobam,plátce DPH, přerušila živnost 1.1.-16.5.2010.Má nárok na odpočet DPH v tomto období(benziny,telefony,oprava firemního auta).Děkuji za odpověď.Pěkný den.Pánková

daňová povinnost

Z dědictví mi připadl byt 1+1. který prodávám za 700tisíc, nebydlela jsem v něm. Kolik budu platit daň? Děkuji Czerneková

placení daně

Mohu podat daňové příznání na svoji ideální 1/2 RD a platit daň z nemovitosti samostaně za svoji 1/2? Přeji hezký den, Ing. Marie Weinlichová weinlichova@sstmoh.cz

evidence při výdajích procentem

Dobrý den, jsem OSVČ, provozuji internetový obchod, výdaje budu uplatňovat paušálem. Mojí povinností je vést evidenci příjmů a pohledávek. Nemusím vést evidenci výdajů, to vím, ale k dotazu: a) Musím vést evidenci závazků? b) Musím vést skladovou evidenci, tedy evidenci pohybu zboží na skladě? Popř. mám ještě nějakou další povinnost co se účtování týče? Od vzniku živ. oprávnění (leden 2010) jsem pročetl snad stovky článků a fór atd., ale stále jsem se nedozvěděl jasnou odpověď. Dokonce ani slečna na finančním úřadě mi nedokázala odpovědět na otázku skladové evidence s jistotou, což považuji za nemožné - kde jinde by mi měli poradit, než na finančáku... Děkuji za odpověď, Pavel Volek

pořízení zboží z EU

Jak zaúčtovat fakturu za dovoz zboží. Na přiznání DPH se uvádí DPH na vstupu i na výstupu. Jak je to s účtování na účty?

přerušení podnikání

OSVČ přerušila živnost na půl roku.Platí leasing na auto, může si za půl roku přerušení uplatňovat tyto splátky jako náklad a DPH z nich použít na odečet při sestavení přiznání DPH. Je čtvrtletním plátcem. Vede daňovou evidenci.

odměny pracovníků

Dobrý den, mám dotaz z oblasti zdanění jak platu zaměstnance,tak firmy.Chceme motivovat zaměstnance (iniciativa,zlepšení prac.podmínek,aktivní přístup k plnění prac.úkolů)formou tzv.zaměstnanecké loterie (po vzoru našeho německého majitele).Myšlenka je taková,že všechny návrhy zaměstnanců budou slosovány a věcné výhry budou předány jednotlivým zaměstnancům.Máme v plánu předávat pouze věcné výhry,nikoliv finanční (např.poukázky na PHM),a to ve výši cca 1000 Kč měsíčně.Jak by měly být takovéto výhry zdaněny zaměstnanci a může si částku za tuto motivaci zaměstnanců uplatnit zaměstnavatel do daňových výdajů?

dodání zboží do EU

dobry den, jsme s.r.o., platce dph. pokud prijmu zalohu od slovenskeho odběratele zbozi, platce DPH, v červnu, budu vykazovat v dan. priznani v červnu v jakem rádku ? nebo az vystavim ostry dan. doklad a pujde zboží ? Do Souhrnného hlášení uvedu kdy ? děkuji za odpověd

způsob podnikání

Dobrý den, já jsem OSVČ a manžel také. Mezi sebou máme uzavřenu smlouvu o sdružení a já vedu daňovou evidenci.V letošním roce jsme pořídili fotovoltaickou elektrárnu na střechu rozestavěného rodinného domu, kterého jsme majitelé oba dva. FVE je napsaná na manžela. Na FVE je povinnost vést podvojné účetnictví. Znamená to, že musíme přejít na podvojné účetnictví oba nebo jen manžel? Jaké je nejjednodušší řešení naší situace z hlediska účetního? Děkuji za odpověď. Soňa.O

třístranný obchod

Dobry den, nase spolecnost nakupouje zbozi ze zeme EU od platce dane. do ted zbozi doslo vzdy k nam a delala jsem reverscharge. Ted bude ale faktura na nas, ale zbozi pujde rovnou na slovensko k prijemci. nebude doruceno do CR. Jak to bude s DPH pri uctovani dod. fa, kdyz zbozi u nas nebude prijate ? zbozi budu pak fakturovat jako dodani na slovensko, platci DPH, bez dph. Myslim, ze bych nemela delat pri dodani reverscharge.... ? budu pri vystavovani fa na slovensko zahrnovat pleni do souhrnného hlášení ?

místní příslušnost

Dobrý den, jsem OSVČ a prodávám hlavně pomocí letáků. Pokud dám letáky na slovensko a budu tam prodávat zboží za €, kde budu platit daně a jak vyměnit € za Kč? Děkuji za odpověď Štěpán

vrácení daně

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat na vrácení daně z nemovitosti.Mám hypotéku,ale jelikož jsem na mateřské dovolené,stát by mi neměl z čeho vrátit úroky,činí to nějakých 5% ze sumy,myslím.V bance mi bylo řečeno,že pokud by mi někdo ručil na té hypotéce,třeba přítel,je možnost že to vrácení daně by dostal on.Je to pravda?Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den

převod nemovitosti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s daní z převodu nemovistosti, když je nemovitost převedena bezplatně osobě blízké. Někde jsem četl, že bezplatný převod nemovitosti je osvobozen od daně z převodu nemovitosti. Chtěl bych se zeptat jestli je to pravda protože, když jsem se koukal do zákona tak jsem tam žádnou takovouto vyjímku nenašel. Pokud je to pravda, že je bezplatný převod osvobozen napište prosím v jakém zákoně a v jakém paragrafu bych mohl tuto formulaci najít. Děkuji a přeji hezký den.

sazba DPH - bufet

Dobrý den. Když máme bufet,kde se provozuje hostinská činnost, jak je to s účtováním DPH? Myslím, když se vypisuje paragon, kdy je to na 10% a kdy na 20%? Já to chápu tak, že pokud to jídlo zákazník sní v bufetu, je to 20% a pokud si to bere s sebou tak 10%. Nebo je to zcela jinak? Děkuji.