FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mezi mnou a mým bratrem proběhne finanční vyrovnání v rámci rozdílné hodnoty zděděných nemovitostí. Bratr mi částku bude dávat v měsíčních splátkách - musím z té částky platit daň z příjmu či ne? děkuji za odpověď
Dobrý den. Společnost s.r.o., plátce DPH pořídila PC server, který zařadila do majetku (DHM) a odepisovala jej (a dále ho pronajímala). V dnešní době je PC server zcela odepsán a protože je zastaralý nelze jej dále využívat k pronájmu ani k prodeji.Společnost se rozhodla server darovat vysoké škole.Lze tento dar uplatnit jako položku snižující základ daně v přiznání k dani z příjmu právnických osob (dle par. 20 odst.8)? Pokud ano, jak stanovit výši o kterou se základ daně sníží?Velice děkuji.
Dobrý den,jsme s.r.o., přišla nám na účet mylná platba, která nám nepatří.Chystáme se ji co nejdříve vrátit, existuje nějaký časový limit pro vrácení? A co DPH - neměli bychom ho z této přijaté platby odvést? Děkujeme moc za pomoc.
Dobrý den, s.r.o. plátce DPH chce v SRN v bazaru koupit osobní ojeté auto. Jak je to s odpočtem DPH? A je nějak rozhodující datum výroby auta - zda před 1.4.2009 nebo po 1.4.2009? Děkuji. Iva Zajícová
Vážený pane doktore,prosím o zodpovězení mého dotazu. Vypověděla jsem plnou moc advokátovi,který byl nečinný a uzavřela smlouvu o právní pomoci s jinou advokátkou,která mne pak úspěšně zastupovala u soudu. Advokátovi jsem před písemným vypovězením plné moci zavolala a sdělila mu, že vidím, že se věci nechce věnovat a tak jsem uzavřela smlouvu s jinou advokátkou. Ptala jsem se, zda jsem mu něco dlužná,říkal, že ne, že nic nevykonal. Pouze založil do spisu plnou moc,když v ten samý den zastupoval u soudu jiného klienta - dle úředního záznamu byl ve spise 10 minut. Spis dle mého názoru za 10 minut nebyl schopen prostudovat, ani s ním nebyl seznámen. Vypovězením jsem považovala věc za skončenou. Následně, za 4 měsíce, v jiném kalendářním roce po mne chtěl dopisem a složenkou zaplatit právní úkony a režijní paušál - za prostudování spisu(celkem cca 5.500,-Kč), ale nedal mi žádný daňový doklad. Dopis považuji za podklad pro vyúčtování, nemá náležitosti daňového dokladu (i dle daňové poradkyně). Odmítla jsem zaplatit když pro mne nic nevykonal, na soud se nepřipravil, soud se odročoval. Platila jsem advokátku, která se věci skutečně svědomitě věnovala. Advokát mne poté zažaloval o zaplacení částky. Zajímalo by mne, zda po mně může požadovat peníze pouze dopisem, bez dokladu, když není žádný můj známý nebo kamarád, kterému bych měla jen tak poukázat peníze. A zda soud bude tato skutečnost zajímat. Žádná faktura neexistuje, pouze dopis a složenka, kterou jsem nezaplatila. V dopise nebyla splatnost, ani jiné důležité údaje. Děkuji.
Dobry den , rad bych se zetal ohledne uveru na ojety vuz - jsem zivnostnik, rad bych si daval vsechny naklady do dani. Mam vybrane 3 roky stare auto - Otazka zni , zda si musim vzit ze vsech uveru, co financni ustavy nabizeji pouze "uver na auto" nebo je mozne si vzit "uver na cokoliv", ktery ma nizsi RPSN. to je samozrejme vyhodnejsi, nebot to tolik nepreplatim, ale potrebuju mit spravne v danich ... druha otazka . . . kdyz uz si vezmu jakykoliv uver - musim si ho brat na 60 mesicu kvuli odpisum na pet let? neexistuji nejake zkracene odpisy - treba na tri riky, ktery bych ja , jako zivnostnik mohl vyuzit? dekuji mnohokrat
Dobrý den.Česká s.r.o., měsíční plátce DPH, přijala fakturu na poskytnutí služeb od a)fyzické osoby b) od právnické osoby ze třetí země (USA) 1)platíce se z faktury srážková daň 15procent (pro případ a) i b)? 2)je povinnost k této faktuře dopočítat DPH? (a následně si ho uplatnit, reverse charge?Velice děkuji, poprosil bych vás i o paragraf zákona, o který se opíráte.
Začínám vést účetnictví firmě hotel,restaurace,bar s čím mám nejlépe začít.
Dobrý den, čtvrtletní plátce DPH: 1)podává souhrnné hlášení měsíčně nebo čtvrtletně? (podle jakého paragrafu)2) souhrnné hlášení na rozdíl od DPH se podává jen jeli k tomu důvod, čili pouze pokud uskutečnil plnění do EU? Děkuji
dobrý den,chci koupit nemovitost(objekt s pozemkem) a tuto darovat mému ženatému synovi s manželkou. Mohu darování uskutečnit ihned po nabytí právní moci vkladu do katastru, aniž bych musel platit daň z převodu nemovitostí či daň z příjmu či jiné daně a poplatky? Není předepsaná doba po kterou musím nemovitost vlastnit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem živnostnicí, vlastním trafiku s tiskovinami a s cigaretami. Platím vysoké DPH a vzhledem k regulovaným cenám cigaret a tiskovin se už nedá pomalu ani uživit.Nám prodejcům zůstává jen 6% z cigaret, zbytek spolkne stát spolu s velkoobchodníky a o novinách ani nemluvě, vzhledem k nechutné manipulaci monopolní společnosti. Slyšela jsem, že jsou ale trafikanti, či jiní drobní podnikatelé, kteří DPH neplatí, poněvadž mají velké zásoby, či co?? Moje účetní mi ale není schopna tuto informaci ověřit, tak se s žádostí obracím na Vás??? Za jakých podmínek nemusí podnikatel platit DPH????? S pozdravem Patáková.
Dobry den. Chci se zeptat, jaky je odecet z dane za automobil v hodnote 630 tisic zakoupeny pred 3 roky? Vubec se v danich nevyznam, proto se ptam na jednoduchou otazku. Dekuji
Můj dotaz se týká určení průměrné spotřeby u služebního vozidla (pro náhradu za PHM)- tedy zda je nutné vycházet výhradně z hodnot uvedených v technickém průkaze nebo lze vycházet ze skutečné spotřeby (uvedené např. v knize jízdy).
Dobrý den, zajímalo by mě, zda-li je nějaký rozdíl když poskytuju službu plátci DPH a když poskytuju službu neplátci DPH? Sám jsem s.r.o., plátce DPH. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem na MD a od dubna do poloviny července 2010 jsem podnikala(si přivydělala) a zároveň jsem zaměstnanec.Na OSSZ po mě nechtěli platit žádnou zálohu a ani na zdravotním pojištění.Zajímalo by mě jaké jsou výše záloh a jak se vypočítávají v takovémto případě (MD+zaměstnanec+podnikání).Protože zálohy za mě platí stát. Děkuji za odpověď Kudyvejsová
Dobrý den, je mi 26 let, po třech letech ukončuji hlavní pracovní poměr za účelem dokončení svého prezenčního studia. V průběhu druhé poloviny roku budu zaměstnán na DPČ a zvažuji také založení živnosti, ale rád bych se nejprve zeptal, jaké povinnosti pro mě plynou v oblasti sociálního a zdravotního pojištění s ukončením HPP. Je vzhledem k mému prezenčnímu studiu možná registrace na Úřadu práce, popř. nějaké úlevy na zdravotním či sociálním pojištění? Děkuji za odpověď.
jaký je rozdíl mezi dodatečným a opravným přiznání? Zjistila jsem, že DPH za I. q. je o jednu fakturu ve výdajích větší, proto mám podat opravné, nebo dodatečné přiznání k DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych se zeptal jak konkrétně přesně lze evidovat příjmy na takové akci jako je jarmark nebo pouť s prodejem bižuterie a hraček, protože jsem si nikdy nevšiml že by na takových akcích někdo vypisoval paragony. Příjmy ale jsem povinen přesně evidovat, takže jak to lze oficiálně na takové akci provést. Děkuji za odpověď, Karel Havlák
Dobrý den, jsem plátce DPH a zabývám se chovem jatečného skotu, porazím vlastní odchované tele/jalovici/ a maso si nechám pro svou potřebu. Cena jatečného zvířete je cca 10000,- Kč. Jak se bude chovat DPH - zdaním 10% a odvedu daň státu? Děkuji Dušan
Dobrý den, rád bych se zeptal takto-jsem osvč s výrobou bižuterie a stánkovým prodejem na trzích a podobně a z tohoto důvodu je pro mě jednodužší neevidovat výdaje a využít paušálního odpočtu z příjmů. Příjmy jsem v takovém případě povinen evidovat přesně. Jsem ale ze svého okolí asi jediný, kdo vypisuje paragony na trzích a jarmarcích. A tak by mě zajímalo, zda existuje jiné řešení jak na takovýchto akcích evidovat příjmy, protože je pravdou, že vypisování paragonů na pouti, je dost zvláštní věc. Děkuji a přeji hezký den, Karel Havlák.