FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

likvidace zásob

Dobrý den.K 31.7.2010 jsem uzavřel prodejnu a ukončil živnost.Na skladě zůstalo zboží asi za 50000,-Kč,které jsem nabídl k zpětnému odkupu svému dodavateli.Část zboží ode mne odebrali formou dobropisu.Zboží v hodnotě 23000,-Kč,které již nevedou skladem,je špatně prodejné,zastaralé,s prošlou záruční dobou, nebo s poškozeným obalem, vrátili.Jedná se o oleje,autochemii a autodoplňky. Prodat zboží za nákupní cenu je nereálné.Byl jsem plátce DPH a vedl daňovou evidenci.Rady známých se různí,něco se domnívám,ale protože nechci mít problémy s FÚ,prosím Vás o odpověď na tyto otázky: Za jakou cenu tedy mohu zboží prodat? Jak postupovat pokud se zboží nepodaří prodat? Z jaké částky odvedu DPH? Děkuji za radu. Jaromír

splatnost faktury

Dobrý den, Prosím chtěla bych se zeptat na splatnost, faktury , je možné aby byla faktura spaltná v den vysavení, nebo tam je za zákona nejaká minimální doba splatnosti? a je možné aby po mě chtěl pán zaplatit fakturu, kterou jsem ani neviděla, a zboží, za ketré jsem měla zaplati nebylo dodané celé?zapltila jsem mu jen část a zbytek jsem řekla až bude dodán zbytek.pán mi tvrdí že je ted na Fú na kontrole a že já jsem zpronevěřila peníze(jeho) a bude to bráno jako trestný čin.Jak se mohu bránit?

daňová povinnost

Dobrý den, prosím o radu. Prodávám nový byt, ve kterém bydlím a vlatním ho 1,5 roku. Trvalé bydliště tam mám 1 rok. Peníze z prodeje použiji na koupi nového bytu. V zákoně o dani z příjmu je však v §4 odst. 1a) uvedeno, že osvobození od daně z příjmu se nevztahuje na prodej v době do 2 let od nabytí bytu. Pochopil jsem správně, že budu platit daň z příjmu ? Prodejní cena je 2430 000 a kupní byla 2 386 000,- vč. kuch. linky. Jak se vypočítá daň z příjmu ? Kolik je to procent ? Děkuji velmi

Služby v souhrnném hlášení k DPH

VYKAZOVÁNÍ SLUŽEB V SOUHRNNÉM HLÁŠENÍ Dobrý den, chtěla bych požádat o radu k Souhrnnému hlášení. Jsme plátci DPH a máme provádět zakázku na Slovensku - montáže na nemovitosti, místo plnění Slovensko. Objednatel má slovenské DIČ.Chci se zeptat na vykazování služeb v souhrnném hlášení. Uvádí se výše uvedené služby v souhrnném hlášení? (místo plnéní podle zvláštních pravidel)

Zaměstnanecké benefity

Dobrý den, chci se zeptat na to, jaké jsou daňově uznatelné (i daňově neuznatelné) FIREMNÍ BENEFITY/výhody od zaměstnavatelů pro své zaměstnance. Děkuji předem. Jílková V.

placení pojistného

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na sociální a zdravotní pojištění. V roce 2009 jsem byl student, sociální jsem platit nemusel a zaplatil pouze zdravotní. Jenže letos jsem byl studentem pouze do 15.3. a znovu budu až od 21.9., ale na ČSSZ mám potvrzení o studiu vydané již dříve s datem platnosti až do 30.6. Tudíž považuje mne úřad za studenta celoročně nebo na dobu mezi studiem mi bude převedena činnost na hlavní? Je při odevzdávání přehledu příjmů na ČSSZ a pojišťovnu nutné potvrzení na obě poloviny roku? To znamená druhé pololetí 2009/2010 a první pololetí 2010/2011 nebo si vystačím s potvrzením na rok 2010/2011 a tuto "pauzu" překlenu. Pokud mi doba mezi studiem bude počítána jako činnost hlavní minimální výše soc. a zdrav. pojištění by se rovnala větší části zisku, tudíž nedalo by se s tím něco jiného dělat? Děkuji za odpověď

darování nemovitosti

Prosím o sdělení jak postupovat při darování bytu tetou jejímu synovci. Domnívám se, že se jedná o 2. skupinu, která je osvobozena od daně. Je tedy nutno vypracovat k tomuto účelu znalecký posudek a uvést pak cenu tohoto bytu (cenu daru) v darovací smlouvě? Je v této smlouvě pak rovněž nutno uvést článek o placení darovací daně, když ve skutečnosti je tento dar od této daně osvobozen? Děkuji. Linhartová.

daňová povinnost

Dobrý den, mám hlavní prac.poměr a pak vedlejší prac.poměr. Za vedlejší prac.poměr mám částku 5000,-Kč a chci se zeptat,jestli tato částka podléhá dani z příjmu.

účtování o skontu

Dobrý den, firma zaplatila v prosinci 2009 fakturu před termínem a v lednu 2010 ji bylo zasláno skonto 850 Kč. Původní faktura zaúčtována na 518/321. Jak zaúčtovat skonto? Děkuji

Pitný režim na pracovišti

Dobrý den, prosím o upřesňující informaci jak zaúčtovat zákonem stanvoený PITNÝ REŽIM NA PRACOVIŠTI? Jde to do klasické reprezentace 513? Díky, Jílková

auto v podnikání

Dobrý večer pane doktore, prosím o radu. FO,DE má v domácnosti dvě auta, žádné nemá v majetku firmy.Auto A používá jen pro služební cesty, píše knihu jízd a autem B jezdí všechny soukr. cesty. Finanční kontrole se to nelíbí.Neustále tvrdí, že má mít psány soukr.cesty i u auta A. Copak se to nesmí? Jaký zákon to zakazuje? Co radíte v argumantaci s GU? Díky moc za odpověd. Surovcová Eva

sazba daně

Dobry den,¨ prosim o radu v jake sazbe dph spravne fakturovat. jsme s.r.o. prodavame zbozi s 20% DPH a nekdy delame i pevnou montaz na stavbe. pokud prodavame klientovi zbozi i s montazi fakturuji s 10%. a ted mam pripad kdy faktruji firme zbozi i montaz, ale montaz delame treti osobe, fyzicke, NE firme, ktere fakturujeme. prosim bude sazba take 10% ? Dekuji za radu

sleva na dítě

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda má zaměstnanec nárok na daňové zvýhodnění, když syn bude studovat dálkově VŠ a zároveň bude registrován na ÚP? Děkuji Zapletalová

Práce na nemovitosti na Slovensku

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu k DPH. Jsme stavební firma plátci DPH a máme provádět zakázku na Slovensku - montáže na nemovitosti,místo plnění Slovensko. Objednatel má české DIČ a nemá provozovnu na Slovensku.Zakázka je velkého rozsahu v řádu mil. Kč.Jak bude probíhat fakturace objednateli s nebo bez DPH?Jsme povinni se přihlásit na Slovensku k plátcovství?Jak se situace změní, když bude mít objednatel provozovnu na Slovensku?Nemění se místo plnění podle toho jaké objednatel poskytne DIČ?Mockrát děkuji za radu.

daňová povinnost

Dobrý den, v roce 1995 jsem sdědil rodinný domek. V tomto domu nebydlím. Nyní bych chtěl domed darovat své sestře. Mám dotazy: Budu muset platit darovací daň já ? Bude muset platit darovací daň sestra ? Budu muset platit daň z převodu nemovitosti já - kolik? Bude muset platit daň z převodu nemovitosti sestra - kolik? Budeme muset vyhotovit nějaké daňové přiznání, bude muset obstarat znalecký posudek ? Děkuji Karel Stodola

rezerva na opravy majetku

Dobrý den, máme vytvořenou rezervu Kč 1 mil účty Kon zůst 1 mil účet 451DAL. Provedli jsme opravu, na kterou byla rezerva vytvořena. Skutečné náklady 2,5 mil. Jak účtovat? Rozpustit rezervu Kč 1 mil MD451/651DAL? Technicky zhodnotit majetek MD022/042DAL ve výši Kč 1,5 mil a postupně odepisovat?

Náhrada škody

Dobrý den, žádám o radu z hlediska DPH.Jsme vodoinstalatérská firma a dostali jsme zakázku, na tu jsme najali na smlouvu o dílo firmu, která ji realizovala.Provádějící firma způsobila škodu, kterou investor vyčíslil a vystavil nám fakturu, kde je uvedeno přefakturace nákladů na opravu vytopených bytů.Jedná se o náhradu škody. Podle mého názoru by měla být faktura bez DPH a mělo by tam být uvedeno "náhrada škody", poněvadž se nejedná o předmět daně.My bychom měli tuto fakturu dále přefakturovat firmě,která škodu způsobila,ale náhrada škody od pojišťovny už přišla na náš účet.Jak to řešit?Dát zhotovitelské firmě potvrzení o úhradě? a chtít po nich doplatit jen zbytek?Děkuji za odpověď

Příspěvek na dovolenou

Dobrý den. Prosím o informaci za jakých podmínek a zda vůbec je daňově uznatelný náklad příspěvek na dovolenou-zotavenou pro zaměstnace. Děkuji Klučková

Příležitostná doprava

Dobrý den, jsme stavební firma a vlastníme i nákladní vozidla. Občas se na nás někdo obrátí s prosbou o odvoz materiálu, chce pouze dopravu. Můžeme fakturovat pouze dopravu? Někde jsem četla nebo slyšela,že to nemůžeme,protože nemáme zodpovědného pracovníka, který by dopravu zaštiťoval, je to pravda? Moc děkuji Malá

Použití soukromého vozidla při služební cestě

Dobrý den, jsem zaměstnanec s.r.o. a zaměstnavatel mě posílá na služební cestu. Mohu jet vlastním autem,ale to nemám. Mohu si půjčit od rodičů a i tak zaměstnavateli cestu vyúčtovat? Zaměstnavatel s tím souhlasí, zaplatí i silniční daň,ale není si jistý,jestli to tak může být. Moc děkuji za odpověď František