FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vypořádání dědictví

Dotaz ohledně dědictví. Dědicové dědí ze zákona, závěť není. Jak to bude, když jednomu z dědiců připadne majetek za 5 mio, druhému za 3 mio, třetímu za 2 mio a čtvrtému za 1 mio. Bude muset být nějaké finanční vyrovnání mezi všemi, či nikoli a stačí jak se dědicové dohodnou ? Na všechno budou odhady, protože to notář vyžaduje. Chci se ještě zeptat, zda odhady musí být, když dědicové v řadě přímé jsou osvobozeny od dědické daně ? Děkuji M.Novák

sleva na manželku

jsem na rodičovské a příští rok 12.6 mám nastoupit do práce.můj plat činí 10.500 čistého.chci se zeptat jestli může manžel ulatnit další rok slevu na dani.jestli se můj roční příjem bere v hrubé mzdě nebo čisté pro uznání slevy.děkuji,Paldusová

prodej podílu na bytě

Dobrý den, pane doktore. Můj přítel je rozvedený a v souč. době prodává bývalé manželce půlku bytu, který měli ve společném vlastnictví. V bytě bydlí bývalá manželka a dospělé děti, přítel bydlí přechodně na podnájmu, v původním bytě má stále trvalé bydliště (cca 20 let). Byt je v osobním vlastnictví na základě smlouvy z dubna t.r. (byt byl původně družstevní, pak odkoupen). Cenu za půlku bytu si sjednali výrazně nižší, než je cena odhadní. Jaké bude prosím přítel platit daně při odprodeji půlky bytu? Je jeho povinností odvést i daň z příjmu, když byt kupovali od družstva a vzali si na toto půjčku, kterou ještě splácí? Odčítá se např. tato částka od základu daně? Velice Vám děkujeme za odpověď. Mirka

Vozidlo na úvěr nebo na leasing?

Dobrý den. Prosím o radu,naše fy chce zakoupit nové vozidlo.Máme nabídku na financování buďto úvěrem na 2 roky nebo leasing na 5 let.Potřebovala bych poradit,jestli je nějaký rozdíl co se týká nákl.položek, zda se v obou případech auto odepisuje stejným způsobem.Mám nějakou informaci,že při úvěru nelze dát tuto částku do nákladů-pouze úroky. Děkuji

Podnikání bez živnostenského oprávnění

Dobrý den,na konci lonského roku jsem začal prodávat na netu ručně dělané hračky mojí manželky.Zatím nemám živ.oprávnění...říkali jsme si jestli to vůbec pujde,bude zájem atd.a pokud jo tak že ho založíme...opravdu to jde, ikdyž jen kolem 3000 kč měsíčne.Živ.opravnění si jdu tedy založit,ale až ted.Chci se zeptat jak moc veklý je to problém co se týče daní?Pochopitelně do danového přiznání uvedu příjmy od 1.1 ale podnikat budu "legálně"od cca 15.9.Hrozí nějaká sankce nebo pokuta?Nebo tím že přiznám příjmy za celý rok tak se nic neděje?Předem díky za Vaší odpověd

DPH u e-shopu

Dobrý den, dovážím zboží z 3. země a jsem plátce DPH. Chci si ujasnit, že jsem zákon o DPH pochopil správně. Do nákladů si cenu za zboží dám celou vč. příslušného DPH v 3. zemi a do nákladů DPH nic. Mohu následně žádat o vrácení DPH v 3. zemi? Dále bych chtěl poradit jak je to s poštovným při zasíláním zboží z e-shopu. Je poštovné také zdaněno a jakou sazbou? Poslední dotaz se týká prodeje zboží do zahraničí v rámci EU. Platím DPH z prodaného zboží v ČR nebo v zemi do které zboží putuje. Předem děkuji za odpověď.

Propagace, reklamní předměty

Dobrý den, chci se zeptat na náklady na propagaci. Uzavřeli jsme smlouvu s fotbalovým klubem o propagaci, kde se firma (plátce s.r.o.) zavazuje: "Zadavatel je dle této smlouvy oprávněn na vlastní náklady zhotovit reklamní tabule, potisky dresů družstev „A“ a „B“ s názvem a logem obchodní firmy". Otázka zní zda potisk drsů je daňově uznaným nákladem a zda si může odečíst DPH. Dále firma poskytuje propagační předměty - prupisky,zapalovače,diáře s logem firmy - vše do 500Kč, jak se to v letošním roce mění?Je to stále daňově uznáný náklad? a vztahuje se na to nárok na odpočet DPH?Není mi jasný §13 odst.8c), co udělat proto, aby tyto drobnosti byly daň. uznány. Děkuji za odpověď

Dodatečné přiznání k dani darovací

Dobrý den, jsme nadační fond a každoročně podáváme přiznání k dani darovací při nabytí majetku osvobozeného od daně. Nyní jsme zjistili, že v již podaném přiznání omylem nebyly uvedeny všechny dary. Jsme povinni podat nové přiznání a jak na něj bude nahlíženo? Opravné být nemůže, protože již uplynula lhůta k podání řádného přiznání. Dodatečné také ne, neboť daňová povinnost se nezměnila (zůstala nulová, vše je osvobozeno). Děkujeme Vám za odpověď.

DPH ano či ne

Dobrý den, provozuji ve Ždírci nad Doubravou Fitcentrum. Chtěl bych na jaře začít stavět větší nový objekt. Zatím nejsem plátce daně, ale vzhledem k nákupu materiálu na stavbu je to asi nutné, že? Zároveň mám bratra který má stavební firmu, šlo by to vzhledem k daňovým transakcím nějak využít? Děkuji velmi za informaci S pozdravem M.Bříza www.fitko-zdirec.cz

Prodej vozidla s DPH

Dobrý den, v roce 2008 jsme koupili do firmy Ford Tranzit, kde jsme dostali odpočet DPH. Chci se zeptat, jak dlouho se auto sleduje z hlediska DPH, a pokud bychom ho chtěli letos prodat, musel by se odpočet vrátit a ještě zaplatit DPH z prodeje?.Děkuji Hrubá.

bunus na dítě

MÁM HRUBÝ PŘÍJEM CCA 26 000KČ.UPLATŇUJI DAŇ NA SLEVU DÍTĚTE (-1934KČ) JEDNÁ SE O DVĚ DĚTI 6 A 14 LET.MOHU UPLATNIT TZV.DAŇOVÝ BONUS.JSEM ŽENATÝ,MANŽELKA SI VYDĚLÁ CCA 12000KČ HRUBÉHO. MÁM NA BONUS NÁROK? JESTLI ANO TAK JESTLI JDE ŽÁDAT I ZPĚTNĚ. DĚKUJI MOUREK

prodej bytu a doklady

Dobrý den, rozhodla jsem se prodat svůj byt bez realitní kanceláře a potřebovala bych vědět co vše k tomu budu potřebovat? Kde mám odvést daň z nemovitosti, DPH a další podklady pro správný prodej mého bytu a administrativních záležitostí spojených s ním. Kupní smlouvu si nechám ověřit právníkem. Předem děkuji za odpověď

postoupení pohledávky

Dobrý den, byla nám postoupena pohledávka v nominální hodnotě 100 tis. a ve smlouvě je uvedeno, že za ní postupiteli zaplatíme 10% z částky, kterou dlužník skutečně uhradí, ale až po jejím vymožení. Jakým způsobem se taková operace zanese do účetnictví jako pohledávka za dlužníkem a závazek k postupiteli, když není jasná částka? Vycházím z předpokladu, že vymáhání může trvat dlouho a zasáhne do více účetních období. Děkuji. Lucie

sankce a zboží

Dobrý den, potřebuji poradit: 1)DE- jsou úroky z prodlení např.od leasingové spol. nebo poplatky za písemné upomínky od telefonního operátora daňově uznatelné náklady? 2)účetnictví- na který účet mám zaúčtovat pořízení drobného hmotného majetku? /nebude se odepisovat/ 3)účetnictví- zákazník nám vrátil výrobky, přijala jsem je znovu na sklad, ale protože se jedná o zmetky, které musíme vyhodit a ze zásob odepsat nevím na jaké účty je zaúčtovat. Předem velmi děkuji za odpovědi.

otevření účetnictví

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu: Zahajuji vedení účetnictví pro v.o.s. , která byla zapsání do OR (23.7.2010) a má tento majetek: tiskárna (1238,-)-pořízena 9.7.; PC (13500,-)pořízeno 23.7. ;odborná literatura (519,-) pořízena 19.7.; banka (500)+ pokladna (20 000,-)= Vklad společníků. Zřizovací výdaje - zápis do OR, paragony za razítka, notářské ověření atd (do 7000). Problém spočívá v tom, že některé položky byly pořízeny před dnem zápisu do OR, ale již bylo doručeno usnesení o zapsání a přidělono IČO (28.6.2010). Prosím jak by měla vypadat rozvaha a k jakému datu ji sestavit? A jak zaúčtovat zřizovací výdaje (pokud je zaúčtuji na 381 - náklady příštích období- kdy se to promítne do N?) A od od kterého data mám účtovat od přidělení IČO nebo až po zápisu do OR? Protože, kdyby až od zapsání do OR tak všechny pořízené dřívější položky by byly zřizovací výdaje? Dále prosím je nutné vést výdajové a příjmové pokladní dokladu určené pro podvojné účetnictví, nebo stačí normální(zjednodušené). Děkuji.

výdaje procentem

Dobrý den,může fyzická osoba,plátce DPH, použít za rok 2010 výdaje procentem z příjmů?Děkuji za odpověď.S pozdravem Pánková

Souhrnný účetní doklad, e-shop

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ještě k tomu internetovému obchodu. Chci se zeptat na jednu věc. Pokud si od 1. do 30. v měsíci totéž zboží koupí třeba 1000 lidí v ceně 50 Kč, mohu udělat jeden zápis na začátku dalšího měsíce v souhrnné hodnotě 50 tis. Kč (221-604)

daně a pojistné

Dobrý den, mám dotaz. Chtěl bych se zeptat jak řešit svoji situaci co nejlevnější formou. V roce 2008 jsem si založil živnostenský list, ale nikdo mě neupozornil, že se to musí nahlásit na zdrav. pojišťovně, FU či správě sociálního zabezpečení. Nyní mi došel dopis, že mi bylo přiděleno DIČ. Nikdy jsem nevykázal žádny příjem ani výdaj, jelikož jsem živnostenský list nepoužil. Dotaz zní: Pokud pozastavím činnost, což jsem se dozvěděl, že musím osobně navštívit ŽU, musím zaplatit i soc. a zdrav. pojištění za celou dobu, ikdyž jsem zaměstnán na hlavní pracovní poměr v jiné společnosti, kde soc. a zdrav. pojištění hradím? Děkuji za odpověď

výdaje procentem z příjmů

Jsem OSVČ registrovaná k DPH. Jestliže vyúčtovávám DPH čtvrtletně "po dokladech", mohu náklady pro účely daně z příjmu uplatňovat paušálem ? Děkuji.

stravování pracovníků

Dobrý den, zajišťujeme stravování zaměstnancům, kteří jsou ten den na pracoviští - v místě výkonu práce, formou dovozu ze smluvního rest.zařízení. Jeden oběd nakoupíme za 50,- Vybíráme od zaměstnance Kč 35,-za každý oběd. Rozdíl Kč 15,- hradí tedy zaměstnavatel. Podléhá tento příspěk dani z příjmu ze závislé činnosti, případně odvodu zdravotního a soc.pojištění? Dodavatel obědů je plátce DPH, odpočítáváme na vstupu 10%. A na výstupu odevzdáváme 20% DPH, /co jsme vybrali od zaměstnanců/. Je tento postup správný? Děkujeme za odpověď