FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem spoluvlastníkem kousku louky a chci ten svůj podíl prodat druhému spoluvlastníkovi za cenu zhruba 8000 Kč, je nutné v tomto případě přikládat k daňovému přiznání i znalecký posudek o ceně? Předem děkuji za odpověď, Milan Z.
Firma s.r.o. pořídila auto na leasing.Tento v únoru 2010 skončil.Leasingová společnost poslala fakturu na kupní smlouvu ve výši 1 000 Kč.Kam zařadit toto auto a přes jaké účty?
Dobrý den, rád bych se Vás obrátil z dotazem, který se týká výplaty provozí v systémech sklik.cz,etarget.cz a pod. Jedná se o to, že tyto firmy vyplacení provizi registrovaným uživatelům. Tuto provozi vyplácí jak firmám tak soukromým osobám. Mám problém s výplatou peněz pro soukromé osoby, protože nevím jak tuto věc správně účtovat a co by přesně měly obsahovat ochodní podmínky, proto, abych mohl tyto výplaty provádět. Děkuji za pomoc.
Dobrý den, moje sestra dostala od rodičů darem nemovitost. Z prodeje JINÉ nemovitosti mi chce vyplatit podíl z rodného domu. Jsem povinna platit z této částky nějakou daň, když ona z peněz utržených za JINOU nemovitost zaplatí daň z převodu nemovitosti? Já peníze použiju na nákup bytu.
Dobrý den, v srpnu tohoto roku jsem koupila byt a chci ho začít pronajímat. Mohu uplatnit odpisy na byt v daňovém příznání za tento rok? Pokud ano, půjde o odpis v plné výši nebo jen v poloviční? Děkuji za odpověď.
Vážení, můj manžel je již důchodce. Nyní má možnost se podepsat provizní smlouvu na poradenskou činnost. Očekávaná provize je cca 200 tis. ročně. Chtěli bychom se informovat, jakým způsobem bude plnit daňovou povinnost a dále pak jaké další povinnosti mu ze získané částky vyplývají, co se týče odvodů sociálního a zdravotního pojištění. Nemá dosud žádný živnostenský list na tuto činnost. Děkuji za odpověď manželka Eva Kosíková
Dobrý den, rád bych navázal na svůj předchozí dotaz. Jsem OSVČ, podnikám v oblasti poskytování reklamy na webových stránkách (90% příjmů) a rovněž provozuji e-shop s bezpečnostním softwarem s možností instalace přímo u zákazníka (10% příjmů). Je možné v tomto případě uplatnit paušální výdaj na auto ve výši 4000 Kč a to v plné výši (tzn. 12 x tento paušál / rok)? Pokud by toto byl problém, jsem schopen do podnikání ještě zahrnout správu hw/sw u zákazníka (cca 20% příjmů). Dotaz by tedy přesně zněl - stává se výdaj na auto daňovým i přesto, že souvisí pouze s určitou částí (nižší než 50%) dosažených příjmů ? Děkuji, s pozdravem JD
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně fakturace. Můj přítel je Němec, zapsaný v Německu, stejně tak odvádějící daně tam. Žije ale v ČR a i tu vydělává peníze, které mu chodí na český bankovní účet. Pokud budu českému klientovi fakturovat služby, má platit také DPH? Respektive měla bych nafakturovat DPH, které je platné v Německu nebo u nás? Dostala jsem totiž informaci, že pokud je situace taková, přítel tedy není plátcem DPH a tudíž bych měla vystavovat faktury bez DPH. Bohužel se mi ale tato informace nezdá. Děkuji moc za informace
dobrý den,potřebovala bych vědět jsou tyto výdaje daňově uznatelné:na vlastní zařízení pronajaté místnosti ano nebo ne, za pronájem místnosti k podnikání,za koupi fotografického přístroje,za koupi vidokamery starší, za tisk inzerátu pro podnikání,režijní materiál,osobní spotřeba,uhrazené penále VZP,oprava pronajímaného bytu v Praze. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,mám menší problém v roce 02/2008 jsem kupovala byt do OV nyní ho prodávám,zjistila jsem ,že bych měla zaplatit daň z převodu nemovitostí což jsou 3% dočetla jsem se ale že existuje tzv.osvobození pokud bezprostředně před prodejem jsem pobývala na adrese min dva roky.Což souhlasí...bude se tedy osvobození vztahovat i na mne?Nebo už je vše jinak a toto osvobození už neplatí?Děkuji za odpověd
dobrý den.chtěla bych se zeptat kolik bych zaplatila daně s příjmu pokud budu chtít prodat nemovitost kterou vlastním 1 rok a nemám tam trvalé bydliště.a zdali bych musela udělat odhad na tuto nemovitost.dám příklad:odhad bude činit 700.000 a prodej bude 800.000 tak kolik zaplatím?nebo je lepší s prodejem počkat?jinak jsem zaměstnanec firmy a daně za mě odvádí podnik.děkuji za odpověd
Dobrý den, mám ŽL a chystám se přihlásit na místní živnostenský úřad. Při té příležitosti bych rád přihlásil auto k silniční dani a to od 1.1.2010. Toto auto budu následně na konci roku uvádět do výdajů paušální částkou 4000 / měs (používám je i k soukromým účelům). Knihu jízd vést nebudu. Budu moci za těchto podmínek auto uplatňovat coby náklad na podnikání i přesto, že neprokážu jeho nezbytnost pro dosažení příjmů? Děkuji JD
Dobrý den, prosím o radu. Přijatá faktura z Německa na službu z oblasti vědy a vzdělávání (paragraf 10b). Faktura je včetně Německého DPH. Místo plnění zůstává v Německu. Jak postupovat v rámci DPH. Na jákém řádku v přiznání DPH se to objeví? A máme nárok na odpočet daně? Děkuji
prosím o odpověď na následující otázku: pojišťovna nám nabídla produkt životního pojištění zaměstnanců, který probíhá následovně: zaměstnanec písemně požádá zaměstnavatele o snížení hrubé mzdy s tím, že tuto částku navýšenou o částku, kterou zaměstnavatel uspořil na odvodech na sociální a zdravotní pojištění, mu poskytne formou životního pojištění hrazeného zaměstnavatelem. výpočet vyměřovacího základu pro ZP, SSZ a FÚ pak probíhá takto: + hodinová mzda + přesčasy + příplatky + odměny, prémie... + náhrady za DOV,SV,§... - srážka ze mzdy na základě dohody zaměstnance se zaměstnavatelem = hrubá mzda = vyměřovací základ pro odvody a daně např. srážka -746,- + zaměstnavatelem neodvedené pojistné 34% 254,- = 1.000,- zasláno formou životního pojištění hrazeného zaměstnavatelem toto životní pojištění zaměstnanec nedaní a zaměstnavatel má v daňových nákladech otázka je, zda se může vyměřovací základ pro odvody a daně snížit, smlouva, na základě které to má být možné, se jmenuje Dohoda zaměstnance a zaměstnavatele o úpravě mzdy a úvodní formulace zní takto: Žádám zaměstnavatele o snížení hrubé mzdy a následné využití úspor na odvodech na mé soukromé životní pojištění hrazené zaměstnavatelem. děkuji Mlynářová
Dobrý den, v naší firmě (Sro) dříve "podepisoval" souhrnné hlášení k DPH vždy jednatel (formulář vyhotovuje účetní). S nástupem povinnosti odesílat hlášení elektronicky jsme byli nuceni proces upravit tak, že účetní vygeneruje XLM soubor přes stránky cds.mfcr.cz a prostřednictvím datové schránky je jednatel odešle na finanční úřad. Tento postup je ovšem nevyhovující, rádi bychom, aby hlášení mohla odesílat přímo účetní. Kdybychom našim účetním zřídili kvalifikovaný certifikát nebo přistup do datové schránky naší s.r.o, budou moci odesílat oni, přesto, že hlášení nebude elektronicky "podpsáno" jednatelem společnosti? Nejsme si jisti, zda tato forma je platná kvuli chybějícímu podpisu jednatele společnosti. Prosím o radu, jak postupovat a co je pro finanční úřad platné. Děkuji, Jiří Hulínský
Dobrý den,darovací smlouvou chceme převést rod. domek na syna.Ten souhlasí, že následně vyplatí své 2 sourozence,aby si i oni mohli zařídit své bydlení.Musí tito po příjmu finančního podílu podávat danové přiznání( §10 ostatní příjmy?)a zaplatit z tohoto příjmu finanč.úřadu daň?
Dobrý den. Firma si pro svůj projekt potrebuje pronajmout zarizeny byt, který je bytovou jednotkou. Muže si firma náklady za pronájem, který zaplatí najemnikovi, dat do svých dan. Nákladů ? Děkuji
Dobry den, prosim o radu. sef si koupil v zemi EU v prodejne mobilni telefon. donesl doklad, ktery je vc. dph. jsme s.r.o. platci dph. Ted mam dotaz zda si zauctuji cely doklad vc. dph do N a dal nevykazuji nikde v priznani k dph. Nebo musim vykazat tzv. reverscharge z cele ceny ?dle jakeho paragrafu nebudu pripadne zahrnovat do priznani k dph jelikoz dph bylo odvedeno v jine zemi ? Narokovat vraceni si nebudeme...dekuji za odpoved
Dobrý den, vyslali jsme na týdenní školení do zahraničí zaměstnance dne 31.7.2010 Tento nový zaměstnanec dle pracovní smlouvy má nástup až 2.8. Jsou cestovné náhrady za období 31.7. až 1.8. danově uznatelné? Děkuji.
moje matka mi chce za života darovat nemovitost.chci se zeptat jestli budu platit nějakou dan.poslední odhad byl uskutečněný před 3 roky když chtěl bratr zastavit tuto nemovitost a hodnota domu činila 700 000.-(zástava již je zrušená).budu muset dělat znovu odhad a platit nějakou dan?a jak je to v případě prodeje této nemovitosti když jí budu chtít prodat.musím jí vlastnit 2 roky abych neplatila dan?děkuji za odpověd